COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 001
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 300
За страничните ефекти, който пита, съобщете на сайта на ИАЛ, аз давах линк преди три дни, ако е необходимо пак ще търся.

# 21 301
За страничните ефекти, който пита, съобщете на сайта на ИАЛ, аз давах линк преди три дни, ако е необходимо пак ще търся.

Тъкмо гледах Петрунов от тази сутрин - и той каза към ИАЛ.
Ето формулярът:
https://www.bda.bg/bg/формуляр-за-съобщаване-на-нежелани-лекарствени-реакции-от-немедицински-лица

# 21 302
  • София
За майка ми съм пред дилема - векторна или РНК. Тя е с вроден порок на сърцето (предсърдно мъждене 2-3 степен). Личният й кардиолог е смънкал - ако иска да се ваксинира, ако иска не, но за вид ваксина - да питала личния си лекар (?!).
Четох насоките на МЗ в сайта, обаче не видях да се препоръчва вид ваксина.
Някой знае ли нещо повече?
Мерси.

# 21 303
и аз го намерих сутринта формуляра, но ще го попълня като отшуми всичко, защото трябва да е по-коректно като време и продължителност на реакцията

# 21 304
  • София
За майка ми съм пред дилема - векторна или РНК. Тя е с вроден порок на сърцето (предсърдно мъждене 2-3 степен). Личният й кардиолог е смънкал - ако иска да се ваксинира, ако иска не, но за вид ваксина - да питала личния си лекар (?!).
Четох насоките на МЗ в сайта, обаче не видях да се препоръчва вид ваксина.
Някой знае ли нещо повече?
Мерси.
Векторна. Поне това казаха няколко от най-добрите кардиолози на хора с точно такива проблеми.

# 21 305
  • София
Междувременно ваксинационната дипломация придобива интересни измерения:
https://clubz.bg/110273-sdelka_ruska_vaksina_za_siriya_sreshtu_i … aelska_plennichka

# 21 306
Гледам тази снимка със следния текст:"Дони е на стола с ушанката, а медицинската сестра е Мутафчийски.Този цирк, кому е нужен?!
Вероятно, здравната система съвсем е дала фира след като шефа на МА прави манипулации, които са в длъжностната характеристика на медицинска сестра.
Нямам обяснение какво се цели с този цирк." Вчера пък разбрах от лични източници, че Христо Иванов и сподръжниците  му също били ваксинирани с АЗ във ВМА.  Никой не ги снимал. Нещата във фейсбук и в нета изобщо се представят доста субективно.

Последна редакция: пн, 22 фев 2021, 10:20 от daisy12

# 21 307
  • София
Дотук има ли някой ваксиниран с АЗ без реакции като вдигане на Т? Взех да се притеснявам, че освен дискофорта в ръката, друга реакция нямах.

при ММ стана точно така - само болка на мястото на убождането.

# 21 308
  • на пъпа на Златията
Много съм далеч от тези науки ,  но  докато четях искам да попитам.Правилно ли разбрах?
Разликата между боледуването и ваксината  е че вируса  не се  разпространява в организма .Не знам по правилното ли е ,  не се репликира.При ваксината  имунната система  го открива  и убива и създава антитела . 
При преболедуване  се пръсва по тялото.
Как при ваксиниране не се ограничава разпространението , като е едно 3 дни да полежиш в къщи , друго е  да се влачиш 10- дни, да си с отрицателен  ПСР ,  защото е слязъл  по дробовете  и да разнасяш вируса по улици .  .

А иначе  хора различни в обществото .
 Едни се ваксинират и призовават други  да не се ваксинират . "Кефят" се другите да страдат ли , що ли?
Други  злобеят че обществото ще се справи .
Други  се страхуват от мнипулацията .
Други в момента не се чувстват   сигурни   ....

# 21 309
Обадих се на сестрата на лл, още преди да съм казала нещо тя вика "Само не ме питай за ваксините". Викам й аз просто ти се обаждам да ти кажа, че вече сме ваксинирани и да ни отпишеш от списъка, тя беше много учудена, разпитва ме подробности.

Не знам, това с личните лекари е много кофти, особено за малките населени места, ако те не желаят да ваксинират, да вземат да организират по 1 или повече пунктове в населено място и пак така, който иска, възрастните с приоритет, а за трудно подвижните хора мобилни екипи.

# 21 310
Много съм далеч от тези науки ,  но  докато четях искам да попитам.Правилно ли разбрах?
Разликата между боледуването и ваксината  е че вируса  не се  разпространява в организма .Не знам по правилното ли е ,  не се репликира.При ваксината  имунната система  го открива  и убива и създава антитела .  
При преболедуване  се пръсва по тялото.
Как при ваксиниране не се ограничава разпространението , като е едно 3 дни да полежиш в къщи , друго е  да се влачиш 10- дни, да си с отрицателен  ПСР ,  защото е слязъл  по дробовете  и да разнасяш вируса по улици .  .

А иначе  хора различни в обществото .
 Едни се ваксинират и призовават други  да не се ваксинират . "Кефят" се другите да страдат ли , що ли?
Други  злобеят че обществото ще се справи .
Други  се страхуват от мнипулацията .
Други в момента не се чувстват   сигурни   ....
Така е. Майка ми се влачи даже май повече от 14 дни с адска отпадналост, не можеше да стане от леглото буквално, никаква сила и цялото тяло я боля. С дни се редуваше топла и студена пот.  Казва, че никога досега не себе чувствала толкова ужасно. На драго сърце би се ваксинирала. Така че един, два дни се изтърпяват.

# 21 311
Дотук има ли някой ваксиниран с АЗ без реакции като вдигане на Т? Взех да се притеснявам, че освен дискофорта в ръката, друга реакция нямах.

при ММ стана точно така - само болка на мястото на убождането.

И при моя зет, ваксиниран преди два дни с АЗ - никаква реакция.

# 21 312
След като оплакванията са толкова чести само за получилите АЗ, не че разбирам, но това със страничните реакции не е ли характерно за този тип ваксини? Четох преди време рапорт на руснаците за техния Спутник, който е от същия вид като АЗ. Даваха като най-чести реакции болка в мястото на убождане и температура за 1-2 дни(обикновено между 37 и 38) при около 30-35% от ваксинираните. И с малко по-малка честота главоболие и втрисане също за ден-два.

# 21 313
  • София
Сигурна съм, че не съм единствената, която е с дилемата дали да изчака Файзер или да да се боде на момента с АЗ. Няма да си кривя душата, предпочитам първата и до онзи ден бях категорична в решението си.  Получих покана с смс от УМБАЛ Стара Загора за утре - 23.02.21 за АЗ (всички измамени от прословутия списък получиха покана) и днес трябва да взема решение като при отказ да се обадя на посочен телефон.

Самонасаждам си вътрешно напрежение по няколко линии.. Най-основната е, че ако днес направя отказ напълно убедена, че Файзер е по-добрата ваксина за здравословния ми статус и реша да изчакам, баща ми със сигурност ще се откаже и той. И докато аз доста успешно мога да се изолирам максимално и да работя изцяло онлайн, при него това е невъзможно. Така погледното, решението е ясно.

Ще се получи весела картинка вкъщи, ако получим стабилни странични реакции. Утре е и втората игла на майка ми с Файзер. Simple Smile

# 21 314
Акад. Петрунов- Трите ваксини дават имунитет от 8 до 12 месеца имунитет.
Има и видео
https://novini.bg/zdrave/bolesti/647420?fbclid=IwAR3xkObZBJmqLck … OWWjJIvtvydDrOv_I

Общи условия

Активация на акаунт