COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 116 230
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 645
Един млад и пълен с ентусиазъм лекар ме ваксинира - пита за хронични болести, алергии и т.н. Кръвно не са ми мерили, но може би на по-възрастните да мерят.

# 21 646
  • София
Мен ме питаха дали съм алергична към спирт...на езика ми беше да кажа, че Слава Богу, не, с дъщеря тинейджърка и това ми оставаше.
Престъпление е тази помия от информаци/дезинформация, както и липсата на всякаква стратегия, която се случва в Европа. Освен да докара хората до чиста лудост, друго не знам какво се цели. Най-лесното е да пуснеш кепенците и да викнеш, че нЕма вирОс, иначе можеш тотално да откачиш.

# 21 647
Цитирала съм мнението на британското дружество по имунология и тяхната оценка, а това какви точно доказателства чакаш лично ти си е твой личен проблем и нищо повече. Това ми е последният отговор по тази тема.
Всъщност, цитира техните надежди. Това е твърде далече от доказателства.

# 21 648
Факт, теория и надежди, няма как да е друго

# 21 649
В полза на човечеството до сега починаха 2.5 млн. човека по света. Неваксинирани. Колко ще са още, никой не знае.. Толкова за ползата.
Е, и. Ако бяха ваксинирани нямаше да умрат ли. Безсмъртни ли щяха да станат. Кой ти гарантира, че като се ваксинираш срещу ковид, на другия ден няма да те блъсне кола на пешеходна пътека или да стъпиш на оголен кабел на софийска шахта. Човек може да умре от 10 000 неща и ковид е само едно от тях. Това, че ще се предпазиш от ковид не значи че другите 9 999 неща ще ти се разминат.

Ами на този принцип да закрием здравеопазването изобщо. В световен мащаб. Да зачеркнем всички достижения на науката и да оставим нещата на естествения подбор. Да се върнем в палеолита. Заради пешеходната пътека.

# 21 650
Фактите все още ги чакаме. Особено тези от дългосрочните проучвания, каквито все още няма.

# 21 651
Е дай ги тия данни, де! В статията данни няма. Само предположения и надежди. Докато проучванията за естествения имунитет са сред реални групи преболедували и се базират на опит и наблюдения.

Фактът, че от ваксината се генерират в пъти повече антитела, отколкото при тежко прекарали ковид + много добър клетъчен имунитет колко пъти трябва да го повтаряме? А дори и надеждите и предположенията на специалистите все пак се базират на нещо, никой не сяда да пише неща, които случайно са му хрумнали някоя сутрин.  

Иначе ваксините изглежда могат да генерират по-добър имунитет срещу новите варианти, отколкото естествения имунитет.

https://www.researchsquare.com/article/rs-226857/v1

В проучването на Новавакс, което по принцип е за нещо друго, а не да проверява имунитета от предишна инфекция, в плацебо групата нямаше разлика колко често се разболяват прекаралите и непрекаралите ковид с новия южноафрикански вариант.

# 21 652
Ами на този принцип да закрием здравеопазването изобщо. В световен мащаб. Да зачеркнем всички достижения на науката и да оставим нещата на естествения подбор. Да се върнем в палеолита. Заради пешеходната пътека.
И защо е нужно да се изпада в крайности и драматизации? Този тип на аргументи не води до конструктивен спор.

# 21 653

Фактът, че от ваксината се генерират в пъти повече антитела, отколкото при тежко прекарали ковид + много добър клетъчен имунитет колко пъти трябва да го повтаряме?
Това не е факт, а хипотеза. Добре е да се прави разлика между толкова елементарни понятия.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 13:19 от Анонимен

# 21 654
Скрит текст:
https://www.google.com/amp/s/m.fakti.bg/amp/mnenia/555933-doc-ma … te-v-svinefermite     "Доц. Мангъров: По този начин, както сега, ваксинират животните в свинефермите"                                           „Преди ваксинация трябва да се направи лекарски преглед, с който да се прецени дали човекът е годен да се ваксинира. По този начин, както сега, ваксинират животните в свинефермите – идва ветеринарният лекар или неговият помощник и започват да боцкат наред. Не бива да е така. Силно се надявам да не е така, но силно ме съмнява“, каза още той.".... "Ваксинацията, независимо каква е тя, не представлява просто едно убождане. Всичко, което се случва след ваксинацията е отговорност на този, който я прави. Това не е просто едно боцкане и преди един човек да се ваксинира, той трябва да бъде прегледан обстойно – какво е състоянието му, има ли, няма ли някакви заболявания, фебрилен ли е в момента или не. Така се постъпва, когато се правят ваксини на децата, но това са общите правила, които се прилагат при правене на ваксини. Човекът трябва да бъде прегледан. Поставянето на ваксина на един човек означава преди това да го прегледаш“, коментира той."                                      
 "Ние сме много далеч от масовото ваксиниране. Виждате, че общо в страната досега са поставени около 120 хиляди ваксини, като две дози са поставени на около 27 хиляди души. През вчерашния ден са поставени около 11 хиляди ваксини. Тоест ние сме много далеч от това, което се нарича масова имунизация. Това, което се случи – даде се възможност на всички да се ваксинират, се направи, защото тази схема с различните фази, с различните контингенти, които трябваше да се имунизират, тя просто не проработи поради липса на желание от страна на тези, които трябваше да се ваксинират. В момента нещата се отпуснаха и пред центровете се наредиха всички тези, които много напират да се имунизират по различни причини – повечето от страх“."  "На въпроса можем ли да заключим, че първоначалният ваксинационен план се е провалил, той отговори: „Да, защото ако се караше по този план, пред имунизационните кабинети щеше да има много малко хора. Сега се пуснаха всички, които искат да се ваксинират и най-напористите, най-зажаднелите за ваксина отидоха и се ваксинираха. Според мен обаче това изобщо не отразява желанието на населението за ваксинация. По данни на личните лекари около 20-30% от хората в техните листи са се записали в списъците за имунизация - на някои места повече, на други по-малко, трудно е да се дадат точни данни. Фактът, че се даде възможност на всеки, който желае, да се ваксинира, доведе до това, че всички, които имат желание по различни причини го правят. Обикновено обаче тези причини са не медицински - на тези опашки виждах млади и здрави хора, които би трябвало да се ваксинират най-последни“. "                                      
  "Относно това дали съветва хората да се ваксинират, доцент Мангъров каза: „Аз бих посъветвал всички хора, които се страхуват, че може да се разболеят или се страхуват, че ако се разболеят, ще го прекарат по-тежко, всички, които живеят от месеци в непрекъснат страх, просто да отидат и да се ваксинират, за да се приключи с това ненормално състояние, в което те се намират. Но всеки човек трябва да помисли и да вземе решение за себе си. Неслучайно на всеки, преди да го ваксинират, му се дава да подпише информирано съгласие. В тази бланка, която се дава, се казва, че той е запознат с всички обстоятелства относно създаването на ваксините, с това, че са одобрени от Европейската комисия, с това, че той в крайна сметка взима собствено решение и поема отговорността за това, което се случва с него след имунизацията“."

Благодаря, че го постна, обобщава много добре ситуацията. Имунизацията се правеше винаги след обстоен преглед и наблюдение на състоянието на пациента. Поне досега. Всички сме ходили да ваксинират нас и децата ни и знаем, че личните лекари не слагаха ваксина на конвейер, а преглеждаха, питаха за алергии, препоръчваха, изчакваха ако има някакво неразположение, макар и леко. 
Както винаги точен до бруталност Мангъров.
Все пак е добре, че на желаещите се дава възможност да се имунизират, досега просто ненужно агонизирахме с този т.нар план, по който едва-едва се креташе. Хубаво е да не карат на юруш и да преглеждат хората обаче.
Питате какъв преглед: ами при децата педиатърът ги преглежда обстойно. Гърло, уши, слушалка. Пита за хрема, кашлица. На дете, дори с лека хрема или обрив, ваксина не се слага. При възрастните е същото.
Да не говорим, че ЛЛ и гинеколожката ми категорично са ми казвали, че няма да ми сложат ваксина, когато съм бременна. А сега болница Надежда чак препоръча ваксините на бременните, което за мен граничи с абсурд.
Те лекарите с утвърдените ваксини не рискуват при бременни, а сега за Ковид, айде и бременните в кюпа.
Идва в повече това бързане и натискане и може да има обратен ефект.

# 21 655
Имаше запитване за туширане на последиците от ваксината.

Говорих с ЛЛ - възможно е ползване на антихистамини (не оказват влияние върху имунния отговор), а при проява на постваксинална реакция, ако е нужно - парацетамол, НЕ нурофен.

Дописвам: Врабчо, добре завърнала се! Ще ти опонирам (същностно на М.). При асимптомно протичане на ковид или продължителна инкубация какъв да е прегледът, който да го регистрира? А при ваксиниране на възрастни хора и при ниско интелектуално ниво ще могат да отговорят "имам кръвно/имам бъбреци.... и пия ...хапчета". Т.е. достатъчно е ваксинирането да става след снемане на анамнеза, както се и процедира.

# 21 656
Е логистично не е ли логично да заделят 2 доза където си поставил първа? Ако всеки почне да се мести ...ще стане хаос.
Добре, Габи, но защо не желаеш ти, и познатите ти да се ваксинират? Моят мъж също работи в болница и се ваксинира
Ще се обаждат от първото място, където е поставена. От болницата, където беше моята първа доза отбелязаха на картончето ориентировъчна дата за втора доза и казаха, че те ще се обадят предварително на всички кога да отидем, всичко ще е организирано от там.

# 21 657
За децата е нормално да има обстоен преглед, предви че ваксините са основно в бебешка възраст. Възрастен човек се предполага, че може да си каже ако не се чувства добре и да прецени дали някъде нещо не му е в ред.

Противогрипна ваксина тази година си сложих в аптеката. Заради едното мерене на кръвно и гледане дали ми е червено гърлото счетох, че няма нужда да се бутам при ЛЛ с болните.

# 21 658
  • София
Мангъров чуден извод е направил - ваксинират се хората от страх. А неваксиниращите защо отказват, щото са много смели ли? Не, и те от страх, ама от ваксините. Но едните се леееко поосмиват, пък другите - смелчаци.

# 21 659
И ние с мъжа ми минахме днес. Провинцията, вчера си запазихме час. Боцкат с Астра. След нас имаше медицински лица. Те бяха с Пфайзер. Мерят кръвно, температура. Общи въпроси за алергии и здравословно състояние. Дата за следваща доза  07.05. Казаха, че е най-добре все пак ние да се обадим първо по телефон за точен ден и час, защото дотогава има много време. Ако не трябваше да изчакаме 15 минути след инжекцията, всичко щеше да стане страшно бързо.  Докато чакахме, наблизо имаше двама дядовци за превръзки, които оживено си коментираха за тия глупости с ваксините. Около мен доста от моите приятели се ваксинираха или възнамеряват да го направят. Сега ще видим как ще организираме възрастните около нас. Майка ми е със системен лупус и най-вероятно няма да може да се ваксинира. Остават свекърите.

Общи условия

Активация на акаунт