COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 701
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 720
Проф. Коста Костов за естествения имунитет, реално преболедувалите и локдауните

Проф. Костов: Локдаунът не прекъсва епидемията, той само забавя нейния ход
Той обясни, че имунитетът, който придобиваме от ваксините, макар и доказан като ефективен, отстъпва в някои детайли на естествения имунитет

https://dnews.bg/prof-kostov-lokdaunat-ne-prekasva-epidemiata-to … qEpigUa4n-y0W3BvE

Скрит текст:
"Аз съм съгласен с анонса на Кирил Вълчев от тази сутрин, с който призовава да се отворят границите. Аз съм "за" мерките на индивидуално ниво – маски, дистанция. Но не съм много съгласен със затварянето на границата, с изолирането на държавите от света. Ако се спазват индивидуалните мерки, не виждам голям смисъл от локдауни, освен ако не претоварим системата. Локдаунът не прекъсва епидемията, той само забавя нейния ход".

Това заяви в "Седмицата" на Дарик пулмологът проф. Коста Костов.
По думите му естественият имунитет е много важен, но в България неговото ниво никога не се е търсило, а ние и досега не знаем какво е то за страната.

"Естественият имунитет в България не знаем колко е. Имаме 230-240 хиляди преминали през инфекцията. Моето лично предположение е, че те не са по-малко от милион. Сериозните публикации сочат, че в зоните, в които имунитетът е изследван добре, максималната степен на установен имунитет сред населението, например в Ню йорк, е 14 пъти повече от установеният чрез обичайните PCR проби", коментира той.

Според него изискването на ваксинационен паспорт е дискриминация и пренебрегване на личната свобода.

"Не харесвам този казармен вариант с паспорти. Смятам, че това не е коректно. Носителите на естествен имунитет са една по-здрава част от имунната популация. Вирусът не е носител само на един шип. Той има много антигени и когато боледуваш от него придобиваш един по-обемен имунитет", каза пулмологът.

Проф. Костов: Хаотичното управление на пандемията у нас ни раздели на два крайни лагера

Той обясни, че имунитетът, който придобиваме от ваксините, макар и доказан като ефективен, отстъпва в някои детайли на естествения имунитет. Проф. Костов заяви, че човек, който е преболедувал от Ковид, категорично не трябва да се ваксинира.

"Няма никакъв проблем да се ваксинира, но защо да бърза? Преболедувал, дори леко, носи имунна памет и антитела в рамките на не по-малко от 6 месеца, вероятно 8, а по моите предположения и повече. Това е много сериозна имунна защита и е сравнително устойчива във времето", коментира той.
В линка има и аудиофайл на цялото интервю по Дарик.

# 21 721
За мен е важно да има лекар. Не искам да ме дондурка дни и месеци, нито планински въздух и прочие. Може без обиди и присмех. За кръвното явно има показания. За съжаление и медицинските лица в темата мълчат по такива важни въпроси.
Иначе отговорността и последствията, с или без лекар, с или без информирано съгласие, във всички случаи са си за мен. Независимо в каква посока е решението.
Никой, поне аз не съм целяла да те обидя или да ти се присмея. Ако държиш на детайлен преглед от лекар - при ЛЛ ваксиниране ти препоръчвам. Аз специално няма да отида там, защото той се тутка, а и не ме познава като пациент, нова съм при него. Така че ми е все едно къде ще се ваксинирам, но искам час по-скоро да го направя.

# 21 722
  • София
Моят мъж си направи АЗ ваксина днес по обяд в Окръжна, Младост 1. Като е отишъл е имало ок.15 човека, вървяло бързо и докато си попълни декларацията вече били само 6 човека, а след малко беше готов.
Не са му мерили кръвно, темп...

# 21 723
  • Варна
На мен вчера ме прегледа лекар преди ваксинацията - измери ми температурата, кръвното и ме разпита дали имам някакви оплаквания, дали съм боледувала скоро, дали съм имала контакт с болни и дали приемам някакви лекарства.
След ваксината ми казаха да изчакам пред стаята 15-тина минути, за да могат да реагират, ако се наложи.

Нямам никакви оплаквания, освен болка, като от натъртено, в мускула на ръката, на която ми биха ваксината (Пфайзер).

# 21 724
Хепи, доколкото си спомням при вас имаше някакви проблеми с алергии или нещо такова? Ти си знаеш най-добре, за такива хора като теб има нужда от по-внимателно медицинско наблюдение. Моят коментар беше по-скоро за това, че не всеки се нуждае или пък желае обстоен преглед, преди да се ваксинира.

# 21 725
Не разбирам позицията на Габи? За ваксините този път? Би ли я припомнила?
Иначе всъщност и аз записах час в Цибалаб, сякаш е най-добре там. Благодаря и аз. Уморих се да чакам по останалите линии да ме викат, явно всеки си е за себе си...не одобрявам този подход, но... докато ми дойде часа там, пишете, да знам че сте оживели след Астрата и да ми давате кураж Simple Smile. Мисля да си направя стандартната премедикация с противоалергичен препарат 3 преди това . Не го изискват по листовка, но пък винаги ми го назначават, свикнала съм си.

Happy, не се бой, аз съм жива😜. Неразположение ми беше около 8 часа - 4 ЧАСА С температура и после около 3- 4 часа ме боля глава и това беше. А се бях приготвила за дълги часове мъки и болки🤣

# 21 726
На мен вчера ме прегледа лекар преди ваксинацията - измери ми температурата, кръвното и ме разпита дали имам някакви оплаквания, дали съм боледувала скоро, дали съм имала контакт с болни и дали приемам някакви лекарства.
След ваксината ми казаха да изчакам пред стаята 15-тина минути, за да могат да реагират, ако се наложи.

Нямам никакви оплаквания, освен болка, като от натъртено, в мускула на ръката, на която ми биха ваксината (Пфайзер).
А къде се случиха по този перфектен начин нещата?

# 21 727
  • София
Какъв преглед се очаква да има преди ваксина?
Какво преглеждат при поставяне на други ваксини?
И аз това щях да питам.
При противогрипните ЛЛ само пита “здрав ли си”. Голям преглед, мда.
А не мога да разбера тук какъв преглед се очаква? Комай, ако ти видят гърлото и измерят темп ще се установи какво ти има.

Предполага се, че ЛЛ те познава за хронични проблеми - кръвно, алергии, сърце и т.н.

# 21 728
Хепи, можеш преди да отидеш на ваксина да минеш за преглед през ЛЛ. Гаранция, че някой по кабинети и зелени коридори ще ти обърне достатъчно внимание, Франция. Моите прогнози са, че ЛЛ няма да се включат достатъчно бързо в схемата. На моите родители ЛЛ е казал да се обадят в началото на март. Това начало ако стане средата, ще е насред пика на новата вълна. Дотогава избързалите да се ваксинират в зелените коридори ще имат имунитет срещу тежко и среднотежко изкарване.

# 21 729
Бяхме днес при ЛЛ на детето по друг повод, питах я ваксинира ли - каза, че вчера са чакали с часове в РЗИ и нямало ваксини за тях в момента.

Колкото до прегледа- в петък в Пирогов мереха кръвно,  температура и разпитваха за заболявания преди самата ваксина.

# 21 730
  • София
Не знам Чоколина къде се е ваксинирала, но аз бях споделила, че при брат ми в Пазарджик също така се бяха случили нещата, с доста обстоен преглед преди това. Явно си е до лекар. На мен в Окръжна в София нищо не ми прегледаха.

# 21 731
Искам да попитам ваксиниралите се с Астра Зенека - какъв срок за 2рата доза са ви дали? Свекърва ми се ваксинира вчера във ВМА. На картончето са й написали - 2ра доза след 28 дни. Аз навсякъде чета, че 2рата доза трябва да е след 10-12 седмици. Подозирам, че във ВМА до скоро за ваксинирали  с Пфайзер и никой не си е направил труда да инструктира ваксиниращите, за различните срокове за 2ра доза на двете ваксини.

На мен ми дадоха дата за втората доза за след 10 седмици, без 2 дена.

# 21 732
  • София /Абсурдистан
Да попитам дали влияе ваксината на високото кръвно, защото го имам и това. Днес синковеца ми даде интересно предложение - в почивните дни да отидем да се ваксинираме в Перник, защото там ваксинирали с Пфайзер. Нещо имам съпротиви срещу АЗ. С много и сериозни здравословни проблеми съм и не ми се рискува.

# 21 733
От шведската пресконференция днес, доказано чрез секвениране имаме целия "букет" от мутации в Швеция:

Андерс Тегнел, държавен епидемиолог от Шведската агенция за обществено здраве, открива пресконференцията:

- Започваме с разглеждане на глобалната ситуация. Видяхме явен спад в продължение на няколко седмици, което е много добре. Но все още имаме широко разпространение на този вирус.

- Дори в Европа наблюдаваме предпазлив спад, може би не чак толкова ясен, колкото в световен мащаб.

Разпространението на инфекцията в Европа е "смесено", казва той.

- Има големи разлики в различните части на Европа, как се развива пандемията.

- В Швеция, за съжаление, отново наблюдаваме подем. Както и преди, имаме по-бавни вълни нагоре и надолу, но сега през последната седмица имаме доста ясно нарастване за съжаление.

- В интензивното имаме явен спад, още от средата на декември, когато достигнахме своя връх. В момента 219 са пациентите с covid-19, които се обгрижват в интензивните отделения. Отделно в момента 1144 пациенти с covid-19 са хоспитализирани извън интензивните отделения.

- Голяма част от дискусията сега е съсредоточена върху вирусните варианти, които виждаме да се разпространяват в Швеция.

- Разширихме секвенирането, опитвайки се да изясним колко голям дял съставляват новите вирусни мутации от пробите в Швеция сега.

Понастоящем секвениране се прави в 19 от 21 шведски региона.

- Британският вариант се е увеличил с много бързи темпове. Скоростта на нарастване е много бърза. Разпространението на британски вариант изглежда различно сред регионите. Този вариант най-вероятно ще бъде доминиращият в рамките на няколко седмици.

От друга страна, има ниско разпространение на южноафриканските и бразилските варианти.

- Тук-там виждаме случайни клъстери, преди два дни беше потвърдено, че имаме първи доказан случай на бразилската мутация в Швеция. Става въпрос за клъстер от 4-ри човека, две семейства от Евлеборг. За съжаление, един от тези четирима души е пътувал до Стокхолм преди появата на симптомите. Контролът по инфекциите е предприел мащабно проследяване на контактите както в Евлеборг, така и в Стокхолм. След появата на симптоми и четиримата са се изолирали и са се самотествали. После пробите се секвенирани и така е открита бразилската мутация в Швеция. Никой от четиримата не е пътувал извън Швеция и не знаят откъде са се заразили.

- Ваксинациите продължават по отличен начин. Сега имаме на разположение три ваксини. Всички тези ваксини, които имаме сега, и трите, осигуряват добра защита срещу сериозни заболявания и смърт.

- Ваксините вероятно също могат да допринесат за намалена заразност и разпространение на инфекцията.

Тегнел призовава всички да се ваксинират.

- Понастоящем в Швеция са направени почти 650 000 ваксинации, продължаваме със същите темпове. Всичко зависи от доставките, имаме по-голям капацитет за ваксиниране, ако има ваксина, но засега нямаме големи доставки.

- Нашите приоритети по отношение на ваксините оказаха добро въздействие. Много от възрастните и най-уязвимите са основно ваксинирани. Много персонал е ваксиниран, това допринася за защитата на възрастните хора в хосписите и домашните грижи. Не е възможно да се сравняват различните ваксини, но в Швеция на този етап решихме да използваме РНК-ваксините от Pfizer и Moderna за тези, които са изложени на висок риск от смърт заради covid-19, а ваксината Astra Zeneca за тези, които са по-млади и които са с нисък риск от сериозно разболяване и смърт.

- Би било добре, ако имахме още по-големи доставки на ваксини, тогава щеше да върви още по-бързо.

Андерс Тегнел, държавен епидемиолог от Шведската агенция за обществено здраве, обобщава ситуацията:

- Сега съществува риск кривата отново да се обърне нагоре и отново да имаме повишена тежест върху здравеопазването. От всеки един от нас зависи колко голяма и смъртоносна ще бъде третата вълна. Спазвайте и следвайте препоръките, това спасява животи и облекчава здравеопазването.

Той припомня препоръките за забавяне на инфекцията: да останете вкъщи дори с най-леките симптоми; да работите от вкъщи, ако е възможно; да държите дистанция; да общувате в тесен кръг; да се тествате за симптоми; ако сте заразени - да уведомите контактите си; контактните също да се тестват; да се ваксинирате.

Последна редакция: вт, 23 фев 2021, 17:29 от Анонимен

# 21 734
  • София
Да попитам дали влияе ваксината на високото кръвно, защото го имам и това. Днес синковеца ми даде интересно предложение - в почивните дни да отидем да се ваксинираме в Перник, защото там ваксинирали с Пфайзер. Нещо имам съпротиви срещу АЗ. С много и сериозни здравословни проблеми съм и не ми се рискува.

А защо не изчакаш другата седмица, когато ще имаш възможност да се регистрираш в портала и да заявиш ваксина?

Общи условия

Активация на акаунт