COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 052
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 21 915
Ако сега свършат ваксинкте, ще има ли доставка на втора доза наврвме ?

# 21 916
Март месец казаха щяло дори да има избор коя да си сложим, Урсула казала, че  били забавили доставките за балканите и имало да се наваксва.

# 21 917
  • София
Pehoko, кои Балкани? Тези в ЕС или тези извън, защото ние вече дадохме на СРМ, да речем. И какво са забавили към нас ЕС специално? Всички държави получаваха по-малко дози.

# 21 918
  • Mediterraneo
Значи разковничето е в това, че българинът не умее да спазва никакви мерки. На него никой не може да му каже да носи маска и да спазва дистанция, ако не иска!
Децата ми ходят от септември на училище без прекъсване. В училищата направиха, каквото можаха относно организация- при малката разделиха класовете на две групи, голямата ходи през ден на училище( както и да е, частни случаи). В класовете и на двете за целия период имаше по 1 случай на позитивно дете. Дори не карантинираха целия клас, а само съвсем близостоящите около болните деца.
Но, знаете, в Испания маски се носят задължително навсякъде от май месец насам! И няма не искам, няма не мога, няма души ме, няма изривам се, няма няма. В училище имат стриктни протоколи ръце се дезинфекцират, сложиха пречистватели( нищо, че цяла зима изкараха на течение, поне Т са поносими тук), ученическите автобуси се дезинфекцират два пъти дневно. И още, и още.
А нашите ще напълнят заведенията и ще оставят учениците вкъщи...

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 17:40 от Тарталета

# 21 919
  • София
Леле, много се демонизират тия заведения! Каква е тая средновековна стигма. Отварят ги. Който иска - ходи, който не иска не ходи. Никой никого на сила не кара.

# 21 920
  • Софето
Pehoko, кои Балкани? Тези в ЕС или тези извън, защото ние вече дадохме на СРМ, да речем. И какво са забавили към нас ЕС специално? Всички държави получаваха по-малко дози.
СРМ преди седмица получиха първите ваксини от Сърбия, България все още не е дала обещаните количества.

# 21 921
Аз вчера летях и единици си стояха съвестно с маски, повечето  с подбрадници, интересуваше ги стюардесата да направи нещо по въпроса да не им духа от вентилацията,  и спореха  кой колко дълги крака има и как им се полага да се отпуснат назад.

Вечерта на място за хранене шумна група италианци си бяха съединили масите и само те се чуваха /не в Италия /,  нищо не ги притесняваше, без маски, нали уж се хранят, че крякат като на мач, нищо.

Не сме само ние в България зевзеци, навсякъде си има.

# 21 922
А това значи ли, че след първата доза, ако се ваксинираме семейно, ще заразим децата?
"Има данни, че след втората доза, имунизираните не са заразоносители", завърши директорът на Пирогов.
Само ако сте заразени от някъде другаде. От ваксината няма как да стане.

Цитат
Сега като започне поставянето на ваксини от ЛЛ дали е възможно да се пише, че е поставена, а реално да не е.
Вчера една приятелка ми сподели, че на синът й ще напишат, че му е слагана ваксина, а реално няма да я поставят, защото тя мисли, че прави реакция.

Думи нямам.
Като мисли, че прави реакция да не му слагат, защо ще лъжат?!?! За кого са плюсовете от тази ситуация?!?
Вместо най-доброто да покажем в тази криза, се оказва че видимо става най-противното у хората.

# 21 923
  • София
Скрит текст:
Изгубих се в морето от информация. Има ли яснота дали и, ако да, то кои ваксини предлагат защита срещу тежко изкарване на южноафриканския и бразилския вариант? Или за момента всичко е в сферата на хипотези и надежди?

Питането ми е изцяло теоретично, около мен всички се ваксинираха, повечето даже с две дози, аз ще изчакам да родя и след няколко месеца и аз ще се ваксинирам с надежда да предам антитела на бебето с кърмата.

Има ваксини, част от чието клинично изпитване е проведено там (Джонсън, Новавакс) и ще си имат и някаква обявена ефикасност срещу тези варианти. По предварителни данни Джонсън за едната доза твърдят 57% срещу средно и тежко боледуване, Новавакс 60% срещу леко, средно и тежко боледуване. Тези данни обаче не са особено достоверни от статистическа гледна точка поради малките извадки и съответно много широкия доверителен интервал, но са някаква индикация.   

За Астра Зенека има непубликувани засега, но цитирани данни от 17 души от Великобритания, че Т клетките продължават да разпознават шиповия протеин на варианта от Южна Африка, което значи че трябва да могат да обезвреждат заразените клетки, евентуално и ефект върху ефикасността и може да имат.

Файзър и Модерна нямат такива данни от изпитвания с хора, просто защото няма как да щракнат с пръсти и да ги получат от днес за утре, но това са много добри ваксини откъм хуморален, клетъчен имунитет и съответно ефикасност и въпреки че ще има спад в ефикасността им вероятно ще продължават да действат срещу симптомно протичане.

Очаква се всички ваксини да пазят срещу тежко боледуване, а и вероятно не само от тежко, но толкова са данните до момента.
Adventurer, болднатото като линк откъде беше, не мога да открия, ти беше пускал май или бъркам?

# 21 924
Скрит текст:
Изгубих се в морето от информация. Има ли яснота дали и, ако да, то кои ваксини предлагат защита срещу тежко изкарване на южноафриканския и бразилския вариант? Или за момента всичко е в сферата на хипотези и надежди?

Питането ми е изцяло теоретично, около мен всички се ваксинираха, повечето даже с две дози, аз ще изчакам да родя и след няколко месеца и аз ще се ваксинирам с надежда да предам антитела на бебето с кърмата.

Има ваксини, част от чието клинично изпитване е проведено там (Джонсън, Новавакс) и ще си имат и някаква обявена ефикасност срещу тези варианти. По предварителни данни Джонсън за едната доза твърдят 57% срещу средно и тежко боледуване, Новавакс 60% срещу леко, средно и тежко боледуване. Тези данни обаче не са особено достоверни от статистическа гледна точка поради малките извадки и съответно много широкия доверителен интервал, но са някаква индикация.   

За Астра Зенека има непубликувани засега, но цитирани данни от 17 души от Великобритания, че Т клетките продължават да разпознават шиповия протеин на варианта от Южна Африка, което значи че трябва да могат да обезвреждат заразените клетки, евентуално и ефект върху ефикасността и може да имат.

Файзър и Модерна нямат такива данни от изпитвания с хора, просто защото няма как да щракнат с пръсти и да ги получат от днес за утре, но това са много добри ваксини откъм хуморален, клетъчен имунитет и съответно ефикасност и въпреки че ще има спад в ефикасността им вероятно ще продължават да действат срещу симптомно протичане.

Очаква се всички ваксини да пазят срещу тежко боледуване, а и вероятно не само от тежко, но толкова са данните до момента.
Adventurer, болднатото като линк откъде беше, не мога да открия, ти беше пускал май или бъркам?

Няма го като линк, просто съм обобщил и коментирал публикуваната информацията по въпроса до момента, всяка от своя си източник.

# 21 925
Аз не съм ОК да върнат присъствено всички ученици в училище по едно и също време. За големите градове трябва  да се запази ротацията на класовете.
Писала съм в темата още преди месеци за училището на дъщеря ми, например - 1200 ученика,  в една сграда на смени с още едно училище и то 1200 ученика + всичките учители и друг персонал.
За какво бяха всички тези мерки, ако точно сега, когато отново катерим кривата пак ги набутаме всички заедно..

# 21 926
За тези, които обичаха да четат, докладът на FDA ваксината на Johnson & Johnson във варианта с една доза за момента:
https://www.fda.gov/media/146217/download

Vaccines and Related Biological Products Advisory Committee February 26, 2021 Meeting Announcement
https://www.fda.gov/advisory-committees/advisory-committee-calen … ting-announcement

# 21 927
В класовете и на двете за целия период имаше по 1 случай на позитивно дете. Дори не карантинираха целия клас, а само съвсем близостоящите около болните деца.
Това голяма глупост. Те щото децата не са в една стая, не дишат един въздух, не общуват помежду си през междучасията 🙄

# 21 928
Точно по темата, т.е. ефикасността на Johnson & Johnson срещу вариантите от Южна Африка и Бразилия и спада и спрямо тези във САЩ, 14 и 28 дни след ваксиниране за средно до тежко и тежко протичане:   

# 21 929
Тази ваксина на JJ тепърва ще я изследват как действа с 2 дози, казаха, че умишлено са правили тестове с 1 за да може да приключат по-бързо и да се представи. А от Пфайзер проучват въпроса да облекчат съхранението защото има данни, че ваксината може би не изисква чак такива ниски температури.

Общи условия

Активация на акаунт