COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 114 731
  • 22 903
  •   2
Отговори
# 22 095
  • София
И аз съм на мнение, че трябваше да се заделят достатъчен брой ваксини при личните за хората 65+. Зелените коридори не биваше да са за сметка на възрастни и хроници, а се оказа точно така. Мои колеги и приятели със завидно количество антитела, първи се наредиха по зелените коридори. А има и значително количество хора, които изобщо не са го преболедували, и те не успяха. Нямам нищо против зелените коридори, но едното не биваше да е за сметка на другото все пак.

# 22 096
И аз съм на мнение, че трябваше да се заделят достатъчен брой ваксини при личните за хората 65+. Зелените коридори не биваше да са за сметка на възрастни и хроници, а се оказа точно така. Мои колеги и приятели със завидно количество антитела, първи се наредиха по зелените коридори. А има и значително количество хора, които изобщо не са го преболедували, и те не успяха. Нямам нищо против зелените коридори, но едното не биваше да е за сметка на другото все пак.
Според мен управляващите не очакваха да има такъв интерес. Преди това един месец се ваксинираха по 100-тина човека на ден от приоритетните групи.

# 22 097
  • През девет планини в десета...
Не може всички ваксини така рязко да свършат от вчера за днес. Всички видове ли свършиха. В РЗИ-тата няма начин да няма ваксини. От брифинга не стана ясно изобщо ли спира боцкането или само зелените коридори спират. ЛЛ ще получат ли от ваксините останали в РЗИ или някаде в складове ли, незнам къде. Да не стане като грипните ваксини, само за избрани хора да има флакончета.

# 22 098
  • София
И не спират да повтарят как трябвало, трябвало да се ваксинират преболедували.
Ми хубаво, но защо сега и веднага?
Най-малкото не е морално и не е етично.

# 22 099
  • София
Какви са вашите представи за развитието на цялата пандемия? Мислите ли, че скоро ще свалим маските и ще заживеем нормално?
Маските са последното, което трябва да ни притеснява, но да - разбира се, че ще ги свалим, и не - едва ли ще е точно тази година.

Между другото, за АЗ разбрахме, голямо вайкане, едва ли сме сами по тоя въпрос. Някой пита ли министъра за Файзер (понеделник са дошли 27 хиляди дози) - всички за изборната комисия ли се чакат или как? И още - март се очаква да получим нелоши количества Модерна и Файзер (освен АЗ) - някой пита ли: кога, как, за кого? Има ли и там отбив от количествата (като очакваните и без друго са по-малко от заявените, това стана ясно отдавна).

# 22 100
  • Другата България
Когато започна това цялото "нещо" /организираният хаос/, в края на миналата седмица, бях сигурна, че точно така ще се случи.
Писах тук, и то не защото съм "против" да се ваксинира всеки, който пожелае, а именно защото според мен не трябва едното да е за сметка на другото. Тогава ме обвиниха, че едва ли не съм антиваксър, че щяло да има за всички, защото някой някъде казал нещо такова по ТВ.
Е, оказах се права. И не защото отдавна не вярвам на нищо казано по ТВ, а защото случващото се не е за първи път. Да, много от възрастните и хрониците, които искат да се ваксинират можеха да се наредят на километричните опашки според някои хора, и да се ваксинират, ако искат. Само че не е точно така, и предполагам, не се налага да обяснявам защо. Друг е въпросът, че за прованса количествата бяха редуцирани още веднъж след наплива в края на миналата седмица, и това, което дойде като количество, директно замина за ваксинационните пунктове, до ОПЛ не достигна нищо. Видин все още е област, до която не е достигнала нито една ваксина на Модерна.
За съжаление отново случващото се е за сметка на "другото". Да, все пак.

# 22 101
  • София
Аз също искам да знам какво става с дозите на Moderna. Хайде, Pfizer заделят за комисиите, които са някъде 200 хил. души някъде (може и да не е точно числото, което споменавам). Но Moderna за кого отива? Видях, че Емил Джасим се похвали с Moderna...

# 22 102
  • София
За март имам предвид - не на куп на 1 март, а всяка седмица през месеца, че и по два пъти в седмица. Струва ми се така вървят доставките - на ежеседмична база, понякога 2 пъти в седмица, а понякога...2 пъти в месеца. С очевидно намалени количества, допускам, че в цял ЕС е така, просто там ваксинират таргетните групи, все още.

# 22 103
Не е само Видин където няма Модерна..сутринта и за други градове писах..къде наистина изчезва тя след като за комисиите пазят Pfizer.Или и тя е за избрани???

# 22 104
Аз също искам да знам какво става с дозите на Moderna. Хайде, Pfizer заделят за комисиите, които са някъде 200 хил. души някъде (може и да не е точно числото, което споменавам). Но Moderna за кого отива? Видях, че Емил Джасим се похвали с Moderna...
Вероятно продължават ваксинациите от фаза 3, нали всички работещи в един момент станаха обществено значими групи.

Според мен спряха само коридорите, ваксинацията по фазите ще си продължи.
Само ме е яд, че още изчакват хора от първа и втора фаза, които се туткат, и така се обърква целият план.
Ето, че за да не поставят втората доза с Пфайзер, записани не били дошли на датата Weary и заради безотговорни са отложили ваксинацията на отишлите навреме. Е, нЕма такъв народ !!!

# 22 105
  • София
Лоши корпорации, добър премиер, легла има, всичко е точно. Дежа вю имам сякаш. Дали не беше през ноември подобна мантрата.
Но да видим, вече започвам да гледам на всичко това като на филм, ако приемам, че е реалност не се търпи от противоречия.

# 22 106
  • Далечният изток
Не може всички ваксини така рязко да свършат от вчера за днес. Всички видове ли свършиха. В РЗИ-тата няма начин да няма ваксини. От брифинга не стана ясно изобщо ли спира боцкането или само зелените коридори спират. ЛЛ ще получат ли от ваксините останали в РЗИ или някаде в складове ли, незнам къде. Да не стане като грипните ваксини, само за избрани хора да има флакончета.
Само зелените коридори.
От страницата на ВМА във фейсбук:
❗Временно спират "Зелените коридори"❗
Временно се преустановява имунизацията по т. нар. „Зелени коридори“ във ВМА, поради изчерпване на наличните количества ваксини.
❗❗❗Продължава ваксинирането по отделните фази, съгласно Националния ваксинационен план на Р България и поставянето на втора доза на направените до момента имунизации.

# 22 107
  • София
Вече няма точна дата за втора доза АЗ, на картончето ми пише - между 28-84 ден, щели да се обадят. Явно, когато има, тогава ще слагат. Както дойде. 😃
Файзер имаше, ама за журналисти. Здраве да е, отметнах и тая работа.

# 22 108
Oт шведската пресконференция  - продължаваме с лежерната стратегия без радикални крайности.

Според премиера Льофвен ситуацията остава сериозна, но щом два пъти обърнахме кривите, можем да го направим и сега със съществуващите мерки и ограничения, които ще бъдат затегнати.

Все пак със строг тон ни беше напомнено, че вече има временен закон за пандемията и ако ситуацията се влоши, правителството се е подготвило да може да затвори части от страната.

- Надяваме се, че няма да бъде необходимо, допълва Льофвен.

След една година с вируса знаем, че трябва да се държим на дистанция, да избягваме излишните контакти и да следваме съществуващите препоръки.

- Това означава, че не е време да се отпускаме. Не искам да виждам струпвания, задръствания и домашни купони, искам да виждам дистанция, тестване и изолация на заразените (изреждане на препоръките), казва Стефан Льофвен.

Швеция продължава да ваксинира все повече хора, казва премиерът. Доставките също се увеличават.

- Тази седмица се доставят 210 000 дози, следващата седмица над 330 000 дози. Довчера в Швеция бяха дадени над 660 000 дози ваксини. Това е радостно, но докато тази ваксинация продължава, всички ние трябва да продължим да изпълняваме своята част, за да намалим разпространението на инфекцията, особено когато ситуацията е толкова сериозна и рискът от трета вълна е голям, казва Стефан Льофвен.

- Трябва да мислим и за здравеопазването, казва премиерът.

Поради това правителството и Агенцията за обществено здраве вярват, че са необходими повече мерки.

Мерките:

- От 1 март всички ресторанти ще затварят в 20.30, независимо дали продават алкохол или не. По-строгите мерки сега се прилагат не само за барове и ресторанти, но и например за кафенета

- Максималният брой хора в магазините, търговските обекти и спортните зали също се затяга допълнително.
Броят на клиентите в магазините, моловете и фитнес залите също ще бъде допълнително ограничен и Шведската агенция за обществено здраве и регионалните лекари по контрол на инфекциите вече получиха по-големи правомощия да вземат решения на местно и национално ниво.

- Търговията също трябва да поеме по-голяма отговорност и да насърчава клиентите да пазаруват сами, а не семейно, за да не става струпване в търговските обекти.

- Пътуванията зачестиха покрай спортните седмици и на места има повече задръствания и струпвания на хора. Трябва да увеличим спазването на вече съществуващите мерките, които вече са предприети, но също така да увеличим възможностите за спазване на препоръките.

Сега Халенгрен, министър на социалните въпроси, поема пресконференцията:

- В рамките на новия закон за пандемията сме се подготвили, за да можем бързо да затворим Швеция, ако е необходимо, казва тя.

- От личната отговорност на всеки един от нас зависи дали ще стигнем до този краен сценарий.

- Шведският народ е упорит, казва Лена Халенгрен и допълва: - Шведският народ е разумен народ и вярвам, че ще успеем да натиснем третата вълна със съществуващите препоръки. Спазвайте най-простата, но и най-ефективната мярка - дистанцията! Вирусът се предава главно чрез близки контакти и следователно броят на хората, които могат да се срещнат, играе огромна роля в разпространението на инфекцията.

Министърът на образованието Анна Екстрьом сега взима думата:

- През цялото това време на пандемия стана очевидно колко важно е училището за децата да изпитват радост в ежедневието, казва министърът на образованието Анна Екстрьом.

- Присъственото обучение е най-доброто за децата. Гимназистите са понесли най-голяма тежест с няколкомесечно дистанционно обучение. Правителството се стреми да поддържа училищата отворени колкото е възможно повече.

- Но училищата трябва да са последното нещо, което затваряме, и първото нещо, което отваряме, казва министърът на образованието Анна Екстрьом.

Премиерът Льофвен завършва пресконференцията:

- Независимо къде се намирате, трябва да мислите. Без задръствания, пазете дистанция. Това е най-основното и може би най-простото правило за спазване, казва той.

- Това е нашата стратегия от самото начало - лична отговорност от всеки индивид да не се заразява и по-важното - да не разпространява инфекцията. С най-леките симптоми си оставате вкъщи, изолирате се, тествате се, информирате контактите си. Така спираме разпространението на инфекцията, така натискаме кривите, така облекчаваме здравеопазването и най-важното - така спасяваме животи.

Последна редакция: чт, 25 фев 2021, 13:26 от Анонимен

# 22 109

В Германия досега са доставени 182 400 дози от Модерна, с утрешната пратка се очаква да станат 343 200. Раздели го на 11 заради броя на населението и излиза, че в България трябва да са доставили под 18000 дози. Много малко. Но плановете са за увеличаване на доставките. В Германия до края на март трябва общо доставените дози да станат 1,8 милиона, само че плановете при ваксините досега на практика нищо не реално не са означавали.

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/fileadmin/Dateien/3_ … 9.02.2021_neu.pdf

Общи условия

Активация на акаунт