COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 6

• 1 115 059
  • 22 903
  •   1
Отговори
# 22 455
Каквато и скрита заболеваемост да има до момента, е ясно че не е достатъчна да стопира пандемията на този етап, щом: 1. Бройките на новите случаи се увеличават; 2. Хоспитализираните се увеличават.

Напълно безмислено е на този етап да умножаваме по 7, по 10, по 14, защото е ясно, че все още имунният вал е недостатъчен.

# 22 456
Значи не че не е прав личният лекар, но точно този д-р Христов във ФБ твърдеше много грозно, че видите ли пациентите ходели в зелените коридори, там ваксиниращият взима десетте лева за ваксинация, а после идвали при личния си лекар ако имали реакции от ваксината. И призоваваше да сме си ходели във ваксинационния център където са ни я поставили, там да ни консултират. Значи става дума за едни десет лева които не са взети, което определено не ми хареса. Също така ако получи реакция човек и има нужда от болничен, само ЛЛ може да му издаде такъв според мен. И една жена му възрази, че като ЛЛ той отговаря за пациентската си листа и не може да поставя такива условия при възникнало неразположение.
Христов каза, че ОПЛ и без това са претоварени от работа и да не се забравя, че това са лекари на частна практика и не са част от държавното здравеопазване - т.е. могат да вменяват някакви изисквания, но те сами ще трябва да си правят цялата организация а 10лв се дават на всеки поставящ инжекция независимо дали е ваксина или лекарство. Така, че е напълно прав в случая според мен - където и който ти е поставил ваксината съвсем естествено той отговаря за твоето състояние.

# 22 457
  • София
Каквато и скрита заболеваемост да има до момента, е ясно че не е достатъчна да стопира пандемията на този етап, щом: 1. Бройките на новите случаи се увеличават; 2. Хоспитализираните се увеличават.

Напълно безмислено е на този етап да умножаваме по 7, по 10, по 14, защото е ясно, че все още имунният вал е недостатъчен.

Недостатъчен е, разбира се,  и като се умножи по 7, пак са под 2 милиона. Далече сме от 70-те процента, но не толкова далече, колкото е официалната статистика.

# 22 458
Нелепи са тези подхвърлания на цифри - 70% и сме имали стаден имунитет, ако вирусът стане по-заразен тая цифра отива 90%+ ... и е на този етап чиста хипотеза защото това го обясних по-назад.

# 22 459
Прав е Пехоко, това 70% може вече да не е актуално заради британския вариант. Прагът на стадния имунитет зависи от Ro-то на вируса.
Иначе вероятно 1 - 1,5 млн. са преболедувалите вируса.

# 22 460
Значи не че не е прав личният лекар, но точно този д-р Христов във ФБ твърдеше много грозно, че видите ли пациентите ходели в зелените коридори, там ваксиниращият взима десетте лева за ваксинация, а после идвали при личния си лекар ако имали реакции от ваксината. И призоваваше да сме си ходели във ваксинационния център където са ни я поставили, там да ни консултират. Значи става дума за едни десет лева които не са взети, което определено не ми хареса. Също така ако получи реакция човек и има нужда от болничен, само ЛЛ може да му издаде такъв според мен. И една жена му възрази, че като ЛЛ той отговаря за пациентската си листа и не може да поставя такива условия при възникнало неразположение.
Христов каза, че ОПЛ и без това са претоварени от работа и да не се забравя, че това са лекари на частна практика и не са част от държавното здравеопазване - т.е. могат да вменяват някакви изисквания, но те сами ще трябва да си правят цялата организация а 10лв се дават на всеки поставящ инжекция независимо дали е ваксина или лекарство. Така, че е напълно прав в случая според мен - където и който ти е поставил ваксината съвсем естествено той отговаря за твоето състояние.
И ако ми трябва болничен лист защото съм с 40 градуса след ваксината с кого да се свържа, освен с ЛЛ? Как така пък не отговаря за моето състояние? Къде да се лекувам, ако се наложи, в Спешното ли? Аз не съм виновна, че е такава системата.....

# 22 461
Този ЛЛ, който няма да вземе 10-те лв. при преглед на пациента с реакция нали ще прибере потребителска такса? Няма да е 10 кинта, вярно, ама не е като за без пари да го прави. Отделно, че получава всеки месец пари за всеки един пациент, а на някои може да не им вижда очите с години.

# 22 462
И ако ми трябва болничен лист защото съм с 40 градуса след ваксината с кого да се свържа, освен с ЛЛ? Как така пък не отговаря за моето състояние? Къде да се лекувам, ако се наложи, в Спешното ли? Аз не съм виновна, че е такава системата.....
Болничен - от ЛЛ, все пак нали подписваш едно "информирано съгласие" при ваксинацията, че са въможни странични реакции и седиш там 15мин. след което се предполага, че си минала без проблеми и освобождаваш от отговорност ваксиниращият. Ако има проблеми които водят до нетрудоспособност естествено първо се обръщаш към ЛЛ - дали са следствие от ваксинация или друг здравословен проблем е без значение.

# 22 463
wild poppy, взимат достатъчно и на никой няма да бъде отказан преглед, спокойно, стига сте дъвкали общи приказки.
Аз лично съжалявам личните лекари, които работят без записани предварително часове. Как смогват и как издържат...

# 22 464
Скрит текст:

Недостатъчен е, разбира се,  и като се умножи по 7, пак са под 2 милиона. Далече сме от 70-те процента, но не толкова далече, колкото е официалната статистика.

В мнението, което цитирах, ставаше дума за преболедувалите(за които мисля всички, освен Precious, сме съгласни, че не са само 250 000,а много повече,) плюс 2 млн ваксинирани.

# 22 465
Вчера съобщихме, че група хора, които са били ваксинирани с ваксината Astra Zeneca в региона Вестра Йоталанд, са имали остри алергични реакции и след това въпросната партида ваксини беше спряна за употреба.

Сега Агенцията за медицински продукти пише на своя уебсайт , че конкретната производствена партида не е била дефектна, когато е напуснала производителя, според Astra Zeneca, която направи бързо проучване на данните за качеството.

Ваксината AstraZeneca не е дефектна

Производствената партида от производителя AstraZeneca, която е билa използванa в региона Вестра Йоталанд, не е дефектенa, когато е напусналa производителя, съобщава компанията AstraZeneca. Именно след настъпилите няколко остри алергични реакции, регионът Вестра Йоталанд вчера в четвъртък реши да спре ваксинацията в очакване на разследване.

Шведската агенция за медицински продукти е в контакт с компанията AstraZeneca, която след бързо проучване на данните за качеството вече обявява, че дефекти в качеството могат да бъдат изключени за въпросната партида по време на производството.

- Компанията отново е изследвала производствената партида, използвана във Вестра Йоталанд, и заявява, че настоящата партида отговаря на всички определени изисквания и е в рамките на спецификацията, казва Вирве Рейман-Суйкербуйк, ръководител на звеното за инспекция в Агенцията за медицински продукти.

Случаите, съобщени от региона Вестра Йоталанд, също ще бъдат докладвани като предполагаеми странични ефекти на Агенцията за медицински продукти. Вероника Артурсън е ръководител на отдел за безопасност на лекарствата в Агенцията за медицински продукти.

- Както при ваксината covid-19 на Pfizer и Moderna, свръхчувствителността и анафилаксията са докладвани като предполагаеми нежелани реакции, дори след ваксинация с ваксината covid-19 на AstraZeneca. В Швеция получихме четири съобщения за предполагаема анафилаксия след ваксинация с ваксината на AstraZeneca срещу covid-19. В момента в европейската база данни има 83 съобщения за предполагаеми нежелани реакции за възможна анафилактична реакция за хора, ваксинирани с ваксината AstraZeneca. Това е нещо, което се следи отблизо в момента от Европейската агенция по лекарствата EMA.

Агенцията за медицински продукти ще преглежда докладите, получени по текущите случаи от региона Вестра Йоталанд, в съответствие с редовната рутина.

https://www.lakemedelsverket.se/sv/nyheter/vaccinet-fran-astrazeneca-inte-defekt

# 22 466
не успях да прочета последните десетина страници, така че дано не повтарям някого

Moderna стартират Фаза 1 проучвания за модифициране на ваксината си срещу новите варианти, ще работят по две стратегии, подробности тук (на английски) - https://www.biopharma-reporter.com/Article/2021/02/25/Moderna-to … -COVID-19-vaccine

да се отчета и аз - тече ми сега 7 ден от първата доза (Moderna), на 3-4 ден след като вече и температурата ми беше спаднала и дори ръката спря да ме боли, ми се появи кожна реакция - зачервяване на голям участък под мястото на убождане докъм лакътя, който сърби и е горещ; поразтърсих се и намерих информация - докладвано е като реакция само при Moderna, въпреки че във втория източник по-долу, авторката е събрала доклади и от 13 жени с Пфайзър, нарекли са го Covid Arm и се появява най-често около 8-ми ден, при мен пък по-рано, но да кажем, че моята първа доза е нещо като доза и половина, с оглед на предишната ми среща с вируса

мажа го с Фенистил и взимам по 1 хапче Ериус, за да туширам сърбежа, вече почна да поизбледнява, но не е като да изчезне съвсем... приготвила съм се да е поне седмица-десетина дни

малко ми е досадно, щото хората с Астрите вече забравиха, че се ваксинираха, аз, мине-не мине, си поглеждам ръката и ща-не ща, все за пустата ваксина мисля Simple Smile

https://www.health.com/condition/infectious-diseases/coronavirus … -arm-rash-moderna
https://www.psychologytoday.com/gb/blog/heal-the-mind-heal-the-b … covid-vaccine-arm

# 22 467
Антеичка, много ми е мъчно за реакцията при теб. При мен продължава (6-ти ден след Модерна) чувство за безсилие, намалена концентрация, отнесеност..., нехарактерни като ежедневно състояние. Да се надяваме, че скоро ще приключи. Очевидно самата ваксина предизвиква стрес за организма и той реагира по различен начин.

# 22 468
  • София
Антеичка, много ми е мъчно за реакцията при теб. При мен продължава (6-ти ден след Модерна) чувство за безсилие, намалена концентрация, отнесеност..., нехарактерни като ежедневно състояние. Да се надяваме, че скоро ще приключи. Очевидно самата ваксина предизвиква стрес за организма и той реагира по различен начин.
Шарлот, колко дни след ваксината си вече така, след коя ваксина (извинявай, ако си писала - не съм видял) и прави ли тест?

# 22 469
  • София
В цитата е.

Общи условия

Активация на акаунт