Предстои ми Инвитро/ИКСИ - Да поговорим - тема 76

• 47 873
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Скрит текст:
Здравейте. От вчера започнах стимулация - засега с Менопур 150, след прегледа утре ще видим дали ще променяме терапията. Заради тежката форма на СПКЯ, която имам док каза, че ще подхожда много внимателно към стимулацията, защото започвам с по 20 антрални фоликули във всеки яйчник, с големина между 5 и 7 мм.
ДНК фрагментацията ни е същата като при kalestia, 41%. Лошото е, че резултатите за фрагментацията излязоха в неделя и лекарката ни ги видя едва вчера. Назначи му антибиотик и Л-карнитин за 10 дни, т.е. до деня или малко преди деня на пункцията. Надявам се антибиотика да не навреди на останалите показатели от СГ, които така или иначе са доста влошени. Питах я какви допълнителни техники може да използваме, не получих отговор, но съм решила да питам на всеки преглед докато не ми отговори.
Dimi, успех със стимулацията Simple Smile А док каза ли ви защо да пие антибиотик за фрагментации? Каза ли ви от какво се получават? Аз чакам януари да започна с прегледи и подготовка и да попитам лекарите толкова ли е маловажно този факт, за да го неглижират по този начин.
kalestia, благодаря Simple Smile Абсолютно нищо не ми каза, аз даже разбрах, че назначеното му е антибиотик като отидох да го взема от аптеката. Просто му погледна резултатите, каза "Ау, той с много висок процент фрагментация, предписвам му неща да почва да ги пие от днес". Иначе не знам защо така я подценяват ДНК фрагментацията като изследване, ако не беше форума даже нямаше да знам, че съществува. За близо година посещения в репродуктивната клиника никога не са ни насочвали към това изследване. От тук нататък се надявам поне мерките, които се взимат да имат ефект и да ни приближат към заветната цел.

# 106
Здравейте,
Току що бяхме при д-р Кацаров. Прегледа мъжа ми и видя последно направената спермограма. Това което ни посъветва е , въобще да не се опитваме за всякакви вид процедури, защото най - много да " изядем" дървото, с такава лоша морфология. Каза, ни че трябва да се оперира тази разширена вена. И за пръв път ни казаха да изследваме ДНК фрагментация. Вече сме адски объркани. Евентуално след операцията ,трябва да минат 6 м. и тогава не е невъзможно да забременея по естествен начин. Трябва също така да изследваме и два мъжки хормона. Вече ме разколебаха тотално! Случвало ли ви се е нещо такова? 505959 мнения!!!!

# 107
Beny, случвало се е на много от нас. Моят мъж също е опериран от варикоцеле.
Правихме инвитро заради МФ преди да знаем за него и забременях. За съжаление загубихме бебето и тръгнахме по изследвания. Откри се този проблем и решихме да го оперираме.
Реално, истинско подобрение имаше между 6 -9 м когато морфологията от 1% вече беше 8% и количеството се подобри драстично. Подвижността не се промени особено. Приемаше и добавки почти през цялото това време.
Тъй като естествена бременност не ставаше пак тръгнахме към инвитро и 10м след операцията му забременях,  като ембриолозите бяха много доволни от материала.

Из форума има момичета които забременяват и спонтанно след операция. Наистина обаче ефект ако ще има, се вижда чак след 6м, така че преценете дали ви се чака.

# 108
Beny, случвало се е на много от нас. Моят мъж също е опериран от варикоцеле.
Правихме инвитро заради МФ преди да знаем за него и забременях. За съжаление загубихме бебето и тръгнахме по изследвания. Откри се този проблем и решихме да го оперираме.
Реално, истинско подобрение имаше между 6 -9 м когато морфологията от 1% вече беше 8% и количеството се подобри драстично. Подвижността не се промени особено. Приемаше и добавки почти през цялото това време.
Тъй като естествена бременност не ставаше пак тръгнахме към инвитро и 10м след операцията му забременях,  като ембриолозите бяха много доволни от материала.

Из форума има момичета които забременяват и спонтанно след операция. Наистина обаче ефект ако ще има, се вижда чак след 6м, така че преценете дали ви се чака.

С една дума, да не се пробваме с инвитро, а да направим операцията първо.
Благодаря за споделеното мнение. 🙋‍♀️

# 109
При нас тъй като точно бяхме загубили бебе в късен месец така или иначе на мен ми беше нужно време да се възстановя, а и решихме че е по-добре ако има проблем със здравето на мъжа ми да го отстраним. Варикоцелето може да предизвика болка и дискомфорт в по-напреднала възраст.
И разбира се ако може да минем без инвитро...
Общо взето когато той вече имаше по-добри показатели и моето тяло беше във форма, но това е нашият случай.
Девет месеца са много време,  а и ефектът може да се прояви до 2 години след операцията, така че преценете за вас кое е най-добре.

# 110
При нас тъй като точно бяхме загубили бебе в късен месец така или иначе на мен ми беше нужно време да се възстановя, а и решихме че е по-добре ако има проблем със здравето на мъжа ми да го отстраним. Варикоцелето може да предизвика болка и дискомфорт в по-напреднала възраст.
И разбира се ако може да минем без инвитро...
Общо взето когато той вече имаше по-добри показатели и моето тяло беше във форма, но това е нашият случай.
Девет месеца са много време,  а и ефектът може да се прояви до 2 години след операцията, така че преценете за вас кое е най-добре.

Така е права сте. При всеки е различно, но на мен притеснението ми е дали, ефектът от операцията ще е положителен или може и да стане по-зле. За това пак ще се консултираме със д-р по репродуктивно здраве. Дано имаме шанс и ДНК-то е добро. 🤔😔😔 Благодаря Ви !

# 111

Здравейте, на мъжа ми резултатите от морфологията са доста занижени, поне от това което аз виждам, но ни насочиха към ИКСИ ,нямаме направена ДНК още никой не ни е пращал на такова изследване. Дали ще трябва да го изследваме преди ИКСИ процедурата?

Не, че трябва, ние така искахме. И изследванията ги пускахме на моя глава, лекарката ми не ни е казвала да ги пускаме. Тя даже ни искаше обикновена спермограма първоначално, но аз исках разширена и 24ч преживяемост, така разбрахме, че проблемът е при ММ. После сама реших да му пуснем и ДНК фрагментации и разбрахме, че е с граничен резултат и ниска оплодителна способност. Показах и изследванията и тя препоръча ИКСИ, но аз пожелах ИМСИ + МАКС и тя каза, че е по-добре ChipBaby и след като проучих се съгласих с нея.  Като цяло с всичко дотук е гледала да ни спести средства, но тъй като ние имаме възможност, а аз обичам всичко да е проверено предварително, за да имаме максимален шанс от първия път ги пусках на своя глава. И не мисля, че съм сбъркала с нито едно изследване. Така си открих и тромбофилията сама. Иначе щях да направя 2-3 аборта от няколко инвитро процедури и чак тогава да ме насочат към тромбофилия. Или да са минали още 2-3 години неуспешни опити, докати разберем, че проблемът е в ММ, ако бяхме пуснали само обикновена спермограма.

Така и с допълнителните техники при инвитрото - предпочитам подбрани сперматозоиди пред случайни и на късмет, при тия показатели (1% морфология и 25% ДНК фрагментирали). И с всички техники на света няма гаранция, че ще стане, но и с 1% да сме увеличили шанса, си заслужава парите.

Здравей Кристи,

Може ли да споделиш какво представлява ChipBaby и в коя клиника го прилагат? Аз също чета доста и се интересувам от всякакви допълнителни изследвани, но това не съм го срещала досега.
В Надежда май винаги прилагат ИКСИ, ние нямаме мъжки фактор, спермограмата ни е супер, но и при 5-те ни опита пишеше ИКСИ. И все пак винаги съм си мислела, че така изцяло се оставяме в ръцете на ембриолога и това дали ще избере да инжектира правилния плувец Simple Smile
Сега в новата ми клиника доктора обясни, че предпочитат класическото оплождане, защото при инжектирането по другия метод имало по-голям шанс да се увреди ембриона. И според мен така е по-правилно, защото естествения подбор си казва думата и най-бързия стига първи до целта Simple Smile От друга страна когато жената е на естествен цикъл и се вади само 1-2 Я. те не искат да рискуват тази единствена Я. да не се оплоди и опита да пропадне, затова избират ИКСИто. Може би най-добрия вариант е да се пробват и двата начина!

# 112
Привет, ChipBaby е метод за подбор, при който пускат сперматозоидчетата по едни каналчета с течност и който ги преодолее е здрав, най-просто казано.

Доста подробно инфо тук:
https://www.nature.com/articles/s41598-020-65931-z#MOESM1
Има и видео на изолиран миши сперматозоид със стария подход и на изолирани с новия.
В Щерев го правихме, доплаща се 450 лв, дори да сте по фонд.

# 113
Момичета на Вас изследвания за тромбофилии, имунологични и антифосфолипиден синдром искаха ли ви преди започване на процедура? На мен не и имах коментар в друга група, че е престъпление да правя инвитро без тях. Моля, да споделите мнение.

Последна редакция: чт, 03 дек 2020, 22:57 от Dimitrichka Krasteva

# 114
Момичета на Вас изследвания за тромбофилии, имунологични и анифосфолипиден синдром искаха ли ви преди започване на процедура? На мен не и имах коментар в друга група, че е престъпление да правя инвитро без тях. Моля, да споделите мнение.

Здравейте,
Лично аз не съм слушала, че правят такива изследвания преди инвитро. Но ние още не сме стигнали до тази част.

# 115
blue.angel, подкрепям решението ти и те разбирам напълно.
Джеси, док от самото начало ме навиваше за дълъг, но аз бях против. Винаги съм бягала от силни стимулации , но явно ще се наложи да прибегнем до тежката артилерия. Притеснява ме, че при мен той е нож с две остриета и може изобщо да не реагирам, а дори мога и да се влоша. Имам такива примери около мен и ме е страх. Или ще се получи или ще е пълен провал. А това ще ми е последен опит или поне стимулация. Нямам нерви, време и здраве за повече. Да не говорим, че вече изобщо не знам при кого, къде,кога и дали ще го правя. Знаеш положението...
Успех на всички останали момичета Flowers Four Leaf Clover

Блинг, щом си се решила на силна стимулация, може да пробваш във Владимиров. Снаха ми забременя и роди миналата година след първи стимулиран опит при него.

# 116
lady_joy, благодаря. Обмислям го и него като вариант.

# 117
  • София/Севлиево
Момичета на Вас изследвания за тромбофилии, имунологични и антифосфолипиден синдром искаха ли ви преди започване на процедура? На мен не и имах коментар в друга група, че е престъпление да правя инвитро без тях. Моля, да споделите мнение.
В първата клиника не са ми искали такива изследвания и всичко на своя глава правих .Сега в новата клиника докторът ми връчи един списък с изследвания,които е добре да имам.Е,оказа се че ги имам ,но не знам защо повечето лекари , особено правещи инвитро,започват съвсем на сляпо с процедурите.Преди време дори една лекарка в Щерев по тв каза,че било напълно в реда на нещата ако до 8-9 процедури няма успех и изключително рядко се случвало да се успее от раз.С което аз изобщо не съм съгласна...

# 118
В първата клиника не са ми искали такива изследвания и всичко на своя глава правих .Сега в новата клиника докторът ми връчи един списък с изследвания,които е добре да имам.Е,оказа се че ги имам ,но не знам защо повечето лекари , особено правещи инвитро,започват съвсем на сляпо с процедурите.Преди време дори една лекарка в Щерев по тв каза,че било напълно в реда на нещата ако до 8-9 процедури няма успех и изключително рядко се случвало да се успее от раз.С което аз изобщо не съм съгласна...

Леле, тези от Щерев са много зле, кой нормален човек може да си позволи 8-9 процедури да направи, нормално е всеки да иска да успее от 1-ви или 2-ри опит. Понякога си мисля, че някои доктори нарочно претупват нещата, за да може пак и пак да си пробваме...Това е много тъжно, че така си изграят със здравето, психиката и финансите ни. Имам позната, която правеше опити там, бяха на възраст и двамата, с лош мъжки фактор и слаб резерв и ми е разказвала как всеки път и връщат някакви супер калпави ембриони, само и само да има трансфер. То е ясно, че като няма потенциал, жената няма да забременее, а така само се дават напразни надежди Sad

# 119
8-9 процедури :о Тези хора нямат сърца!
На мен в Щерев ми правиха ЦС, МБ, изследванията за фонда и едно голо ТСХ. Това беше. Че даже в деня на пункцията ме питаха как така нямам кръвна група в тяхната система и ходих и това да пускам колкото ми беше притеснено.

Иначе за другите...в някой държави е задължително да се пуснат тромбофилия или антифосфолипидите, но тук няма такова изискване. Затова и се получава така. Лошото е че разбираме след като си изпатим по един или друг начин. Когато отидох в Адела вече бях изследвала сама всичко и док само повтори някои за да види дали има промяна, но той например изследва всички тези неща. Дори си има напечатани листчета с тях и само отбелязва което трябва.
В крайна сметка като няма единен протокол, всеки прави каквото прецени, пък ние да му мислим.

Общи условия

Активация на акаунт