Апартамент без комин. Да купувам ли?

• 6 462
  • 86
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Благодаря! Ако имах бюджет за къща, сигурно къща щях да предпочета. Но така хем е ново, хем е отделно, а и цената е доста атрактивна.
Ако сложим 3 климатика ще се набутаме ли много?
Трите климатика трябва да ги предвидите в ел. инсталацията и да видите дали може да ги понесе. Ако блокът не е топлофициран, това предполага и бойлери, а като сложите пералня, сушилня, фурна и хладилник, вероятно да се наложи да минете на трифазен ток.
Иначе три хубави инверторни климатика, висок клас, за да не ви разорят с разходи за ток, са едно 6 хиляди всякак.

# 16
Лично аз не бих купила жилище на първи етаж, слънце почти никога не влиза в стаите независимо от изложението. Шумно, мръсно, кофти миризми от мазите и няма стопляне, разходите за отопление са минимум 30% повече в сравнение с по високите етажи. Отделно, че масово се хвърлят боклуци и фасове от живущите на горните етажи и трябва непрекъснато да чистиш.

# 17
Изобщо не ми дреме дали има комин ама североизточно изложение и отдолу мази... Не бих.
+1

# 18
В някакъв подобен вариант на жилище изкарахме едва-едва 2 седмици на един обширен партерен апартамент на морето, точно с идеята да е отделен с двор, за да играят 2 малки деца. Уж лято, слънце не видяхме, едната спалня север, другата запад. Климатик не пуснахме, толкова усойно беше. Виж осветлението още от сутринта 🥴 Поне дворът беше разкошен, ако се абстрахираме от шума и праха на постоянно преминаващите коли отвън 😀

# 19
На проект има комин, задължително е за всяко жилище, както и складова площ.... май беше 6 кв. Поискайте да  погледнете проекта. Вероятно е предвидено да се изкара до долу вече направения.
Виж изложението е най-лошото възможно - слънце няма да има никога. Дори чист север е чо-добре от това.

# 20
Според мен не може да се продължи  надолу комина от чисто-техническа гледна точка. Не бива да се прекъсва тялото на общия комин. Т.е., като се почне от някъде върви нагоре само. По логика би трябвало да почне от мазето, където да има ревизионен отвор, ама тук почва от първи етаж. Дали е противозаконно? Не съм сигурна дали не може да се присъедини още един нов междуетажен комин, който да се върже  към общия в първия етаж. Но тогава сигурно съседа над нас ще недоволства, че ще има двойна колона... Дали има законови изисквания за комин в жилищата? Сграда без вентилация не може. Ами сграда без комин, може ли, позволено ли е?

# 21
Наредба 7 на МРРБ за устройство на видовете територии.... и т.н.

Чл. 112. В жилищата задължително се предвиждат комини в дневните и в кухните.

Чисто-технически не може да не може да се продължи коминът.  А с "прекъсването на  тялото"  не знам какво искаш да кажеш.   Друг е въпросът, че в много нови сгради, комините не са изградени така че всики  да запалят по една печка, а ги има колкото да се спази нормата.

Аз съм архитект, това ми е работата.

# 22
Това значи ли, че имам основание да изисквам от строителя да ми изгради комин във всекидневната с кухненски кът? И ако е така, преди акт 16 ли трябва да се случи това или може и след акт 16? Ако липсва комин в едно жилище, въобще ще получи ли акт 16 сградата?

# 23
Цената на това "жилище" трябва да е много ниска за да си заслужават всички тези жертви. Почти целогодишно ще сте на светнати лампи. Ако ползвате комина и ако не е изграден като хората при евентуална жалба от съседи има вероятност да не може да го ползвате.

# 24
Благодаря! Ако имах бюджет за къща, сигурно къща щях да предпочета. Но така хем е ново, хем е отделно, а и цената е доста атрактивна.
като нямате бюджет за къща, купете си трети етаж по-старо строителство. Не се набутвайте сама на партер, дори и с собствена градина да е, всички отгоре ще ви плюват в градината. Ако е в град, ако е в България, не ви препоръчвам да живеете на земята. Особено пък нещо, което е проектирано за търговско, а после (не знам по какви съмнителни начини) е станало за живеене. Коминът не е основния проблем.
Жилищата имат по-висока цена от всякакви там ателиета, търговски помещения.  Търговските помещения не отговарят на необходими и важни параметри за живеене - като осветеност, изложение, квадратура и т н. Северното изложение е едно от тях. Апартамент само със северно изложение не може да бъде жилище. Като сте на партер, ще купите едно тъмно и по-вероятно много студено жилище. Да сложим и това, че ще живеете с решетки. Проверете може ли в  търговско помещение да направиш адресна  регистрация за живеене?
Дори е по-добре да вземеш пари назаем от приятели и да купиш наистина хубаво жилище. Жилище не се купува всеки ден. Явно е, че евтините оферти имат някакви проблеми, въпросът е кой ще се съгласи да ги вземе? Защо да сте вие?

# 25
Можете всичо да изискате, какво ще стане е друг въпрос. Би трябвало да стане преди да ви предадат имота. После идете ги търсете.
На първо ереме изискайте да видите проекта, да не се окаже примерно "ателие".  Където на проекта има комин, настоявайте да си се изпълни.
Дали ще получи акт 16 не знам. Като начало ако сградата е 4та или 5та категория, няма акт 16, а удостоверение за въвеждане в експлоатация, което се издава основно по докумнети. Ако ще има акт 16 и се приема от държавна комисия,  а вие вече сте собственик, ще се изисква и ваш подпис.

# 26
  • София
Според мен няма проблем да се направи комин, но наистина ли искате да се отоплявате с въглища или дърва? Хамалогията е огромна. Проверете си отново статута на жилището. Изложението на мен не ми харесва, ако има на близко сгради и дървета, наистина ще е студено и тъмно. Дворът и отделният вход са и плюс и минус. Какъв е кварталът? Да не се окаже, че ще си изхвърлят боклуците от терасите в дворчето.
Казвате, че Вие ще купувате, означава ли това, че жилището няма да е основно, а за под наем? Ако е за под наем, дворът може да е проблем, не много хора биха го поддържали.

# 27
  • СИ

Ако цената е атрактивна, то ще е за сметка на нещо друго. Да не се окаже така, че спестената разлика да ви излезе по-скъпо в последствие? Какво имам в предвид ли? Североизточното изложение изисква добра изолация. На партерен етаж подът трябва да е идеално изолиран, защото ще е голям студ през зимата. Това води до конденз и мухъл. Дограмата каква е? Да не е от най-евтината, която строителят е намерил?
Дворчето с какъв достъп е и земята ваша ли става с покупката? Да не се окажете в съсобственост с някого и после и той да иска да го ползва? И има ли вероятност някой над вас да си хвърля фасовете и боклуците в него, а за вас да остава чистенето? Може ли да го ползвате за паркиране и евентуално да си направите гараж или навес?
Къде ще си простирате прането и какви тераси има? Това е важно. Има ли лесен достъп от улицата или от общи части?
Имате ли маза под вашия апартамент? Ако има, може да помислите за локално парно на газ или пелети примерно. Останалото е хамалогия, прахоляк и пушеци.
Три климатика с които ще можете да се топлите някак си са над 7 хиляди лева. Не е набутване, но приличните климатици въобще не са евтини. И сигурни ли сте, че искате да се топлите с климатици?

# 28
Апартаментът е светъл, с високи тавани и прозорци (няма нужда от решетки). Изложението е хол и спалня - изток и една спалня - север. Квадратурата ме устройва, локацията е доста добра, до булевард. Общи части няма към апартамента. Входна врата има през входа на блока. Аз обаче ще ползвам дограмата като отделен вход. "Дворчето" няма да се води моя собственост, просто аз ще си направя веранда, защото имам излаз от хола там и няма други съседи, които да минават от там. Слънце не влиза, но светлина има. Мухъл и влага - няма. Напълно сух е. Дограмите са хубави, плътни. Аз нямам други притеснения освен отопляването. Мм твърди, че с климатици трудно ще отопляваме 60 кв. апартамент и идеята беше парно с пелети, но се оказа, че няма комин. Като питах може ли да се направи, ми отговориха, че не. В търговските помещения разбирам да няма комин, ама при положение, че му е сменен статута, по логика би трябвало да има комин. Как да изискам да ми изградят комина, за да е спокоен и съпруга ми? Адвокат ли да намеся?

И НАЙ-ВАЖНОТО - Още не съм го купила!! Сградата няма акт 16 - не може да ми се прехвърли собственост до тогава. Ако го капарирам сега, покупката ще е " на зелено".

Скрит текст:

Ето такава подобна веранда съм намислила:

За ето това пространство:

Последна редакция: ср, 25 ное 2020, 15:04 от amy_nka

# 29
  • София
За 60 кадрата не бих и мислила за парно с пелети. С климатик няма и да е много по-скъпо. Ако е газифицирана сградата с една печка може да се отоплява целия апартамент. Иначе би трябвало да може да се включите в инсталацията, но ще загубите място.

Общи условия

Активация на акаунт