Апартамент без комин. Да купувам ли?

• 6 459
  • 86
  •   1
Отговори
# 45
То и за съседите може да е неприемливо. И после отгоре да хвърлят боклук на хубавата веранда...
Освен климатиците, маслените радиатори са също вариант за отопление. По-добре от климатик задържат топлината в усойни помещения. Не знам колко харчат, защото когато бяхме на ток, едната стая беше на климатик, другата на радиатор, сметката обща и не мога да ги сравня.

# 46
  • France
Апартаментът е светъл, с високи тавани и прозорци (няма нужда от решетки). Изложението е хол и спалня - изток и една спалня - север. Квадратурата ме устройва, локацията е доста добра, до булевард. Общи части няма към апартамента. Входна врата има през входа на блока. Аз обаче ще ползвам дограмата като отделен вход. "Дворчето" няма да се води моя собственост, просто аз ще си направя веранда, защото имам излаз от хола там и няма други съседи, които да минават от там. Слънце не влиза, но светлина има. Мухъл и влага - няма. Напълно сух е. Дограмите са хубави, плътни. Аз нямам други притеснения освен отопляването. Мм твърди, че с климатици трудно ще отопляваме 60 кв. апартамент и идеята беше парно с пелети, но се оказа, че няма комин. Като питах може ли да се направи, ми отговориха, че не. В търговските помещения разбирам да няма комин, ама при положение, че му е сменен статута, по логика би трябвало да има комин. Как да изискам да ми изградят комина, за да е спокоен и съпруга ми? Адвокат ли да намеся?

Скрит текст:

Ето такава подобна веранда съм намислила:

За ето това пространство:
Ако теренът не е твоя собственост, не виждам как ще можеш да си направиш дворче на него. Няма да си в легалност.

# 47
да, другите живущи като се появят, естествено няма да са съгласни с дворчето.
Земята (най-вероятно) е на всички собственици на апартаменти в блока. Това адвокат може да ти го провери - на каква земя строят и при сделка прехвърлят ли ти изобщо земя, дори и идеална част, каква точно?

Авторке, кеш ли плащаш или с кредит? Ако е с кредит, банката ще те защити да не купуш това нещо.

Достатъчно е да ти почука някой нощем на прозореца и ще го продадеш после, ама ти си знаеш. Както казват, за всеки влак си има пътници.

# 48
С кредит мисля. Ами, идея си нямам дали ще мога да живея там, това ще се види с времето. Като не ми хареса, ще го продам. За сега имаме покрив над главите, слава богу. Аз исках нещо с отделен вход, да съм малко изолирана от съседи. Живота в панелка, заобиколена от пенсионери понякога много ме изнервя. Това "дворче" ще е обща собственост, вярно, ама няма кой да го ползва това пространство пред вратата на хола ми, освен мен. Съседите си влизат през входа, от другата страна на блока. Не мисля, че някой съсед би имал нещо против да си направя веранда пред вратата. Те си имат тераси, аз ще си имам веранда.

# 49
  • СИ
С кредит мисля. Ами, идея си нямам дали ще мога да живея там, това ще се види с времето. Като не ми хареса, ще го продам. За сега имаме покрив над главите, слава богу. Аз исках нещо с отделен вход, да съм малко изолирана от съседи. Живота в панелка, заобиколена от пенсионери понякога много ме изнервя. Това "дворче" ще е обща собственост, вярно, ама няма кой да го ползва това пространство пред вратата на хола ми, освен мен. Съседите си влизат през входа, от другата страна на блока. Не мисля, че някой съсед би имал нещо против да си направя веранда пред вратата. Те си имат тераси, аз ще си имам веранда.

От километри се вижда, колко си млада и наивна...!
Нямаш идея дали ще можеш да живееш там, обаче си готова да теглиш кредит, който ще плащаш дълги години? И защо си мислиш, че продажбата в последствие става бързо или ще е без загуба? Хубаво е да имаш отделен вход, обаче не и да минаваш към него през обща собственост. Въобще не разчитай на това, че и някой друг няма да има претенции, защото на тебе ти се иска така. Само стой и гледай, какво ще се случи като платите...! За да си направиш веранда, вероятно ще ти трябва проект. Тоест всички над теб трябва да се разпишат. Отсега мога да ти кажа, какво ще последва...!
Живота в съсобственост е свързан с доста потенциални проблеми и неудобства. Не си мисли, че ще е нещо по-различно от живота в панелка, само защото ще имаш отделен вход. Дали съжителството е приятно или неприятно зависи и от останалите, които ще си купят апартаменти в същата сграда. А ти не знаеш, колко и какви ще дойдат да живеят над теб.

# 50
Щом дворът е обща собственост всеки има право да разполага с него. Как ли пък няма всички живущи да ти го преотстъпят. Един ще си метне там барбекюто, друг детската количка, трети колело, четвърти нещо непотребно, някоя бабка ще иска и тя да си направи градинка, някои ще си разхождат кучетата там за по-лесно, а други директно ще си изсипват боклуците от терасата във "верандата ти".

Вече почва да ми става смешно колко наивно се разсъждава.

# 51
Антигона, направо ми взе думите от устата/клавиатурата.

# 52
Мястото е много малко за изброените дейности. Ще трябва да хвърлят чоп. 🙂

# 53
Съседите няма да се съгласят на тази веранда.

# 54
Съседите ти ще завидят за верандата, особено като е обща част и просто за спорта ще ти правят проблеми... Това е гаранция. Поне един ще има, дето ще му е трън в очите. Не те ли притеснява, че ще си хвърлят боклуците отгоре? И това е гаранция, 100% фасове ще има...
Прочетох, че не те притеснява дали ще лепнат някой блок до верандата, защото има законови отстояния... Утре ще мина и ще ти наснимам „отстоянията” в нашия квартал... В северната стая ще изпукате от студ, там наистина ви трябва печка на дърва... Нашите спални са източни, на 6ти етаж и е студено зимата, прохалдно лятото, а ни пече слънцето директно...

# 55
Нормално е след като " дворчето" се явява  обща част, и някой тарикат реши да го ползва за собствени нужди, да има проблеми със съседите. Хем да платиш доста по ниска цена, хем да ползваш това, което не е твое, всеки човек би се подразнил.

# 56
Живея в сграда НС. Да информирам авторката, че дори климатик не може да си сложи на фасадата, ако не е  одобрено на общото събрание, камоли ли преграждане на обща дворна собственост. Чисто информативно. Никой в кооперация не се отоплява с пелети/дърва или твърдо гориво. Това е абсурдно просто. Общината дори е стартирала кампания за премахването на печките на дърва, заради високите нива на ФПЧ: https://www.sofia.bg/bitovootoplenie
Всички са на газ или климатици, като при газовите котли има изградени вътрешни или външни коминни инсталации, в зависимост от това къде е предвиден котела. Климатиците са най-неангажиращото и чисто отопление, но със сравнително висока първоначална инвестиция.

# 57
Е, вие щото живеете в "другата" България - София. Там където аз живея - провинциален областен град, 70% от домакинствата се отопляват на дърва и въглища, никой не иска разрешения от никой за поставяне на климатик на фасада и новопостроените кооперации се продават 100% на зелено, а после никой не живее в тях - стоят си безлюдни. Simple Smile

Ние се отопляваме на климатик + конвектор и мм твърди, че нищо не може да топли така както печка на дърва. В апартамента на майка му се отопляват на дърва. Аз с печка на дърва не ща да се занимавам, ама с пелети бих се пробвала. Та, това ни е компромисния вариант, който бихме искали да приложим за отопление - локално парно с котел на пелети.

Не съм много наивна, малко съм. Повече съм гъвкава. Мога да купя нещо и ако не съм доволна от покупката, да го сменя с друго. Мога да го отдам под наем, или да го ипотекирам, ако след време намеря нещо по-хубаво. Не купувам с идеята - тук ще живеем завинаги. По-скоро в момента ми се е открила възможност да купя евтино жилище. По-нататък не се знае дали ще имам такава възможност.

Последна редакция: пт, 27 ное 2020, 00:42 от amy_nka

# 58
Възможност за глупава покупка имаш по всяко време, не бой сА.

# 59
Възможност за глупава покупка имаш по всяко време, не бой сА.
Съгласна.

Авторке, то много хубаво ги виждаш нещата,  но отвори форума. Аз съм сравнително нов потребител и все пак се нагледах на теми за партери.
Хубаво мислиш "Ами то като не ми хареса ще го продам", но пазарът не е длъжен да ти угоди и можеш да продаваш с години докато в един момент не го продадеш на безценица на пенсионери, които може и адски да решат да спорят за цената.
За верандата 100% ще има някой или да ти се заяде (мястото да заприлича на тундра, но да крещят ако го пипнеш) или след като го оправиш и те да имат достъп.

То си личи, че си си навила на пръста, че искаш да го вземеш и реално вече спориш с останалите потребители, които те разубеждават.

Общи условия

Активация на акаунт