Апартамент без комин. Да купувам ли?

• 6 467
  • 86
  •   1
Отговори
# 75
Този блок е НС и е с комин от първи етаж (над партерен) нагоре. В някои от апартаментите дори хората са си прекарали инсталации за локално парно и се вижда ясно къде е комина. Както казах, за абсорбатор има прекарана отделна обща инсталация (тръба от тия дето се ползват за обратните води), която започва от партера. Едното няма общо с липсата на комин.

# 76
  • София
Две жилища НС имаме и в двете има само "комин" за абсорбера. Но и в двете има много хубава отоплителна система, едното е на газ, радиатори , инсталации и т,н, Другото е на ТЕЦ, индивидуални партиди, изобщо не ми хрумва там да мъкна дърва и въглища за огрев всеки ден. Та напрактика е излишно. Thinking Нали за София говорим? Повечето НС са без комин за печка на дърва, защото имат друга добра инсталация за отопление. И защото е допълнително оскъпяване, и защото малко хора ще палят печки в София, или защото комина заема място, от и без това малките квадратури в помещенията на новото строителство.
Поради доста причини, не се слагат тези комини, или са рядкост. Сега вече, ако вашата сграда ще се отоплява предимно на печки, това не е лошо, но си е разправия и ще се прави боклук в общите части. Отделно всеки трябва да има голямо мазе за складиране на дърва и въглища, а това  също е рядкост в сграда НС.
Да не говорим за екологични причини, тези отопления не са на "мода" , представям си цяла сграда 25 апартамента да запалят печки на дърва.  Flushed за София не е практично по ред причини. Климатици или конвектори и т.н.

# 77
Не говорим за София. Simple Smile

# 78
  • София
Е , какво значение има дали е София или друг град, смъди ужасно, не може да се диша.

# 79
Няма ли как да се включите към комина на 1-ия етаж? Комините се правят вертикално нагоре да обслужват всички апартаменти до последния етаж. Не е проблем и плочата да се пробие - така са прекарани все пак инсталациите през всички етажи...

# 80
Строителят не ми даде някакво конкретно техническо обяснение. Само каза, че било опасно.
Аз мисля, че причината е че няма място за още едно коминно тяло (колона), ако коминът от първия етаж представлява двойно коминно тяло. Друго логично обяснение не намирам. На първия етаж нямам достъп, не мога да видя как изглежда коминното тяло там. Видяхме нагоре как изглежда и къде е комина. Това е коминът на 2-ри етаж. Точно до вратата.

Ето така е във въпросния апартамент.

Последна редакция: нд, 06 дек 2020, 13:42 от amy_nka

# 81
Най-вероятно на първи етаж над вас само се включват в този комин, който сте снимали на 2-рия етаж, което означава, че трябва да се изгради комин на партера при вас и при тези над вас. Те обаче може да не искат и затова да обясняват, че е опасно и т.н., нищо опасно не виждам аз. Ето при нас как са дупките. Предстои около тях да иззидат с коминни тела и така е на всички етажи под нас. Да не говорим, че имаше объркани и ги пробиваха от после ....

# 82
Строителят не ми даде някакво конкретно техническо обяснение. Само каза, че било опасно.
Аз мисля, че причината е че няма място за още едно коминно тяло (колона), ако коминът от първия етаж представлява двойно коминно тяло. Друго логично обяснение не намирам.

Логичното обяснение е, че ако апартамента има собственик и този собственик не е строителя, вие просто говорите с грешния човек. Строителя не може просто да ви изида един комин, който го няма на плана, защото това е незаконно (отделно, че него вашия комин никак не го интересува, той е просто един изпълнител нает от собствениците). Намирате си собственика и му казвате, че ще купите, ако ви направи комин или си проучвате какъв е реда вие да си измените плана (ако е възможно, защото може и да не е) и да си направите комин след като станете собственици. След като имате начертан комин в плана, тогава вече може да се договорите със строителя той да пробие една дупка и да ви струпа три коминки или ако не иска той, да си наемете бай Пенчо.

# 83
Търговските помещения не са ли с много висока такса смет? Отделно ако нещо се сгафи и не се промени статута как ще го ползвате въобще за живеене?

# 84
  • До сърцето...
Не знам за комина, но не ви ли притеснява първият етаж от гледна точка на сигурността?
Вярно, че днес престъпността не е като през 90-те години, но някой ненормалник или наркоман като нищо може да ви изкара акъла, по-удобно е за всякакво влизане, в т.ч. и за обир. Това ми изниква веднага като чуя за жилище на партер, че и първи етаж. Наскоро колежка я ограбиха, на първи етаж живее под наем, не е нещо кой знае какво (то зависи от гледната точка де) - телевизор и златен пръстен, но усещането за несигурност е много гадно.

# 85
то хич да не ги ограби, може някой да ги изплаши... (не им пожелавам)

# 86
  • Los Angeles CA
Доста анализи са направени за това " жилище",  ако авторката се интересува от отговорите и мненията вече ще е разбрала, какво мислят другите.  Ако не е разбрала значи, че не иска да разбере. Нейно си е решението, нейни са парите, които смята да вложи/или загуби, също за нея остават всички отговорности.
Ако бях на нейно място, бих благодарила за мненията, идеите, съветите и опита, който пишещите са споделили.

Общи условия

Активация на акаунт