БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 20 191
  • 736
  •   1
Отговори
# 660
SK Sk 628708, не знам какви тренировки ще правите, но не се напрягайте много.

# 661
SK Sk 628708, не знам какви тренировки ще правите, но не се напрягайте много.

Леки тренировки вкъщи, тъй като съм в майчинство и няммам толкова движение все още.
Това което се случва при болестите на щитовидната е намесата хипофизата, а чрез тренировки се отделя кортизол, който намаля стреса. 🍀

# 662
Ако имате учестен пулс, интензивните тренировки не се препоръчват.

# 663
  • Бургас
Вчера бях на невролог.
Имам някаква ригидност? вдясно,гръбнакът ми е крив,единият ми крак е по-къс(ама тези неща с гръбнака и крака са от раждането ми,от бебе)вратът ми има остеохондроза май беше...
Едната ми ръка,дясната,е по-слаба и леееко атрофирала според лекарката...
Лирика(прегабалин) пак изписа и Есобел(антидепресант).
Значи имам два варианта-да ме боли и да си трая,или да се дрогирам със законните уж ненаркотични антидепресанти и антиепилептични.
Ок,ама то не може да се спи от болка.
Дебела съм,а имам тежко плоскостъпъпие (и това от бебе),обаче няма каква да ям освен въглехидрати-картофи и ориз.И колкото повече стоя права и натежавам на тези плоски стъпала,толкова повече ще се подуват...
Сега подозирам,че заради подаграта ще ми кажат да не ям дори пилешко,но няма начин.
Подозирам,че пак ще си ходя дебела,гладна,че и с болки.
Лирика през деня няма да пия,това означава да лежа цял ден.Замотава ме.Есобелът също.През деня ще се налага да стискам зъби,а пак боли.
Ужас,аман от болести.
Сега спрях лекарството за намаляване на пикочна киселина,но вероятно ще се наложи пак да го започна.В началото влошавало оплакванията от подаграта.Много ме беше заболяло след около две-три седмици прием,така ставало.Ужас направо.На другите им изписват ненаркотични обезболяващи,дори обикновен аналгин върши работа.Дядо имаше някакви артрозни изменения(и аз имам,II степен по скалата на Kellgen-нещо си).Дядо пиеше по 9(не мога и да си го представя)аналгина на денонощие при силни болки.Карахме се,защото не вярваше,че може да се натрови.

# 664
Миме, упражнения. Опитай се някакси ако можеш да се доредиш до физиотерапевт или кинезитерапевт, за да работи с теб, да ти показва някакви упражнения. По каса можеш да минеш с направление за физиотерапия и там да искаш да те пратят на лфк. И от физиотерапията след това да те пратят на балнеосанаториум. Като си безработна и с ТЕЛК можеш да минеш почти за без пари. Моя приятелка беше на Павел баня за 30 лв по каса, преди две-три години.

# 665
  • Бургас
Lemy,идейно е,но няма какво да ям на Павел баня.Едва ли ще се съгласят да ми варят сутрин,обед и вечер ориз, картофи,пиле... Не позволяват в стаите да се вари доколкото знам...
Това е причина да не съм ползвала никога услугата санаториум.
Иначе на физиотерапия съм ходила,помага,да.
Какво е лфк?
Лекарката каза да взема гиричките на Мишо по 1 кг и да намеря клипчета в Интернет.
Любовта обича много да играе йога,често играем заедно,има едно упражнение,пльосваш се на колене,протягаш напред ръцете,разпъваш се,разтягаш се...Май само благодарение на него ме отпуска блокажът в кръста.Явно и дископатия има,ама...
Ще играя,няма как
Ходя,но костите ми не са от най-едрите,а телесната маса е доста...Тежи.
За спорт е ясно,че плуването помага.Ама някак не ми се ходи по басейни.От хлор точно в басейн ми се е буквално разяждал носът отвътре...И някак не вярвам,че сега пречистват само с озон.Вероятно пак има хлор.
Имах една книжка каланетика,пак ще я изнамеря...
Отивам сега на ревматолог,за да видим и там какво ще измислим...
Аман от простотии...

# 666
По отношение на храната, навсякъде се съобразяват с диетата на болния. По предварителна заявка. В Хисаря е така поне. Особено, ако е по лекарско предписание. Но е хубаво да ходиш на рехабилитация, а и имаш право. Виж в нета има много информация. Йога има във Фрамар сайта и аз правя.

# 667
Миме, има ли желание, има и начин. Ще се справиш, ще си вземеш оризовки, варени картофи и пиле, и там каквото ядеш, няма да умреш от глад, все ще измислиш нещо.
Освен това Павел баня не е единственото място на света, има много други балнеокурорти. На мен ми бяха препоръчали и Хисарски минерални бани, Баня карловско, и разни други. Ето, можеш да питаш ревматолога кой санаториум ще ти препоръча.
Лфк е лечебна физкултура.
Ето филиалите в сайта на Сбр, и информация кое за какви заболявания е, какви документи ти трябват, телефони за записване и всичко:
http://nkrehabilitation.bg/filiali/

Последна редакция: ср, 24 фев 2021, 16:54 от Lemy

# 668

Явно не сте се повлияла от лечението, тъй акто при мен за 30 дни влязоха в норма с разлика 23 единици. Започвам с тренировките и  се отдавам на релакс. ☺️
Не искам да те разочаровам, но това не е никак показателно..Тук почти всички от началото си ни водят с Хашитоксикоза/Тиреотоксикоза. Аз също се водех с хашитоксикоза и в повечето случаи в началото предположенията са именно за автоимунен тиреоидит на Хашимото, който започва с хиперфункция и преминава в хипофункция. Това са само предположения. В хода на заболяването се изяснява за какво се касае. Базед или Хашимото.
Моите хормони също за месец бяха в норма. Тсх за 45 дена скочи на 15. Обаче въпреки предположенията, че вероятно се касае за Хашимото, аз съм си чистак Базед с рецидивите му и всички екстри.
Бързо овладяване и дано бързо влезеш изцяло в норма. Независимо за какво се касае.

# 669

Явно не сте се повлияла от лечението, тъй акто при мен за 30 дни влязоха в норма с разлика 23 единици. Започвам с тренировките и  се отдавам на релакс. ☺️
Не искам да те разочаровам, но това не е никак показателно..Тук почти всички от началото си ни водят с Хашитоксикоза/Тиреотоксикоза. Аз също се водех с хашитоксикоза и в повечето случаи в началото предположенията са именно за автоимунен тиреоидит на Хашимото, който започва с хиперфункция и преминава в хипофункция. Това са само предположения. В хода на заболяването се изяснява за какво се касае. Базед или Хашимото.
Моите хормони също за месец бяха в норма. Тсх за 45 дена скочи на 15. Обаче въпреки предположенията, че вероятно се касае за Хашимото, аз съм си чистак Базед с рецидивите му и всички екстри.
Бързо овладяване и дано бързо влезеш изцяло в норма. Независимо за какво се касае.

Разбирам перфектно информацията! Благадорая за опита, който споделяш от името на повечето, за мен е важно!
Наясно съм, че може да е Базед или хашимото, тоест не изключвам вероятността, не желая разочарования.,тъй като доста често след раждане жени между 20 и 40 г го развиват.
Предстоят ми още изследвания и консултации и ми е ясно, че ще минат месеци с хапчета и тн.
Когато отидох при енсрокринолога за 1ви път,той се съмняваше между Базед и Хашитоксикоза и освен тсх, фт3, фт4  пусна и други хормони Тат мат и tshr-AB, както и Асат, Алат и СУЕ.  И ми каза при едното има лечение, при другото Не. Явно Базеда има връзка с утайки, ензими и левкоцити.
Каза ми в следствие на тези хормони и изследвания ще се установи какво е.
Днес бях при него и му предоставих резултати през 20 дена правени и каза, че са супер. Тсх още си седи на 0.01 и ми акза, че му трябват 2 3 месеца за да се повиши. Точно този хормон Tshr-ab прави цялата работа. Трябва да е 1.98 а той е 3.90. Понижим ли го всичко ще се оправи. И точно той ми каза, че Тсх не е хормона на щитовидната. А фт3 и фт4, които са вече в норма. Следва намаляне на дозата и от моя страна спокойствие. 🌹 а чрез храната, тренировките и спокойни моменти, е моята част от лечението.
Вече нямам потене, нямам сърцебиене, нямам тревожност и раздразнителност.
 Преди 2години и половина бяха ми изследвали, фт4, хтс и Анти тпо. Само последното беше 130 от норма 34 и го дължаха на притеснение. Така и си беше - имах паник атаки.
Явно всичко това, плюс раждането си е допринесло за този хубав букет от излезли от норма хормони.
Вярвам в себе си повече ☺️ чувствам се добре и знам, че ще е така следд време.
Както беше казала една жена по горе, при някои е бавно и продължително, при някои е по бързо и неусетно.
На 26 години съм и пак казвам вярвам, че всичко ще е наред и няма как да си помисля друго 🌹☺️
Здраве желая на всички ❤️

# 670
Дано ❤️

# 671
  • Бургас
ТСХ не е хормон на щитовидната жлеза.
Той се отделя от хипофизата.
Нарича се тиреостимулиращ  хормон.Хипофизата го отделя,за да уж "командва" щитовидната жлеза.
Съответно,когато жлезата е в хипер функция,този хормон е много нисък,хипофизата опитва да не стимулира по никакъв начин жлезата.
Ако жлезата е в хипофункция,ТСХ се покачва,т.е. хипофизата опитва да стимулира т@пата щитовидна.
ТСХ ми се е качвали до 92.Ама толкова зле бях тогава...

# 672
ТСХ не е хормон на щитовидната жлеза.
Той се отделя от хипофизата.
Нарича се тиреостимулиращ  хормон.Хипофизата го отделя,за да уж "командва" щитовидната жлеза.
Съответно,когато жлезата е в хипер функция,този хормон е много нисък,хипофизата опитва да не стимулира по никакъв начин жлезата.
Ако жлезата е в хипофункция,ТСХ се покачва,т.е. хипофизата опитва да стимулира т@пата щитовидна.
ТСХ ми се е качвали до 92.Ама толкова зле бях тогава...
Точно така за хипофизата.! А тя започва да дава отклонения при стрес. Както и се отключват проблемите  с щитовидната. Та така де хипофизата не може да отдели така наречения кортизол, задържаме го в себе си и се получава манджа с грозде. Задържането на кортизол причинява нервност, потене, вдигане на кръвното, адреналина както и сърцебиене. Този кортизол може да се контролира и намали чрез физическа активност, дори и смешно да звучи удряне с юмруци във възглавницата когато сме ядосани, боксова круша, спринт и тн. тоест да го искараме, а не задържаме. Толкова са навързани нещата, тялото ни е една огромна машина и смятам, че мозъка е двигателя, който контрилира тази машина.
С едни думи.. Лекарства са средство, а ние сме промяната.
Смятам че всичко е в главата.
Следвам една жена в Ютуб, която е с хашимото. Скоро разбрах. Жената тренира ВСЕКИ БОЖИ Ден + режим на хранене. В абсолютно добра форма, въпреки, че всички казват.. Ааааа от хапчетата пълнея. Да пълнее се от тях, но контрола е в нас.!
С правилните йога позиции за проблеми с щитовидната, тренировки и съзнание, тя е смъкнака  почти до граници  ТАТ и Мат, за които казват, че няма лекарства.
Да няма за тях, защото си зависи от нас ☺️
Тя ми е за пример!
Казвам всичко това макар и дълго написано, за да знаете да не се примиряваме с обстоятелствата, а да си вярваме!
Защото зъби, коса падат дори и от нерви. Дори и от една бременност!
Нека вярваме и имаме надежда. Има хора  с Хашимото, които познавам повече от 10 г са в ремисия. Лекаря каза днес, че и с базеда е така, може да се влезе в ремисия с години!
Така, че това говори, че има неща които си зависят и от нас си, не само от хапчетата!
🌹🍀

# 673
На 12 март ще пусна изследвания, защото съм на контролен преглед. Това Траб не съм изследвала. Има ли смисъл да го правя? Мисля и калций, витамин Б да гледам и холестерол. Но Траб има ли нужда? Че и всичко ще плащам...

# 674
И аз не съм пускала Траб, показател за какво е?
Моите лекари, за съжаление, грам не се зачудиха какво е, отсякоха БаЗед.
При завишен Трак, освен от базедова болест, може ли Да е друга причината?

Общи условия

Активация на акаунт