БАЗЕДОВА БОЛЕСТ - ТЕМА 11

• 20 733
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Аз бях с разнородни симптоми година преди да ми цъфне в изследванията. Бях с 0,90 тсх и 15 фт4 и супер ехографски, когато се чувствах ужасяващо. Чак 11 месеца по-късно се появи в тсх и фт4
Но може би това не се случва често, знам ли и аз...
И аз имах зверско сърцебиене след ядене и много бях нервна, много...
Аз сега си гледам едни изследвания от 2018 септември и тсх ми е било 2.9, а фт4 14,77, при горна 17. Сега фт4 е по-ниско. Иначе откъм емоционално състояние нямам промяна от обичайното ми. Преди да разбера за Базедовата, щях да си правя изследвания за левкемия и лимфом. Аз съм емоционално не добре откак съм се родила. Затова сегашното ми състояние на тревожност не ме притеснява, мисля, че не е от болестта, понеже съм си такава винаги.

# 541
  • Бургас
MilenaBA,не знам какво да кажа.
Потърси личната за този пулс,не е нормален.
За хормоните не знам толкова скоро ще покажат ли нещо.
Пусни ТРАК.
Когато родих,и моите хормони бяха в норма,бавно и плавно потъна ТСХ,а фт4 беше ок и това е заблуждавало лекарите.
С фт3 имах проблеми.
И аз имах диария,треперене и изпотяване ..Никога изпотяването не ми мина.
Ако знаете каква благословия е в момента това студено време,не се потя,дори и да походя навън.Е,сега слагам малко по-дебело яке.
Донякъде обаче радостта ми се помрачава от ужасяващи болки в кръста,по ставите...Явно пак подагра,но не вземам обезболяващи.Ще звънна утре на новата лична,но няма да изпише нищо за болките,сигурна съм.
Казвали са ми в очите да се науча да стискам зъби и че дори и да не ми харесва,нямам избор.

# 542
MilenaBA,не знам какво да кажа.
Потърси личната за този пулс,не е нормален.
За хормоните не знам толкова скоро ще покажат ли нещо.
Пусни ТРАК.
Когато родих,и моите хормони бяха в норма,бавно и плавно потъна ТСХ,а фт4 беше ок и това е заблуждавало лекарите.
С фт3 имах проблеми.
И аз имах диария,треперене и изпотяване ..Никога изпотяването не ми мина.
Ако знаете каква благословия е в момента това студено време,не се потя,дори и да походя навън.Е,сега слагам малко по-дебело яке.
Донякъде обаче радостта ми се помрачава от ужасяващи болки в кръста,по ставите...Явно пак подагра,но не вземам обезболяващи.Ще звънна утре на новата лична,но няма да изпише нищо за болките,сигурна съм.
Казвали са ми в очите да се науча да стискам зъби и че дори и да не ми харесва,нямам избор.
Мария, ходила съм на кардиолог сигурно 5-6 пъти и още толкова докато бях бременна. И отговорът винаги е един и същ “Нищо ти няма”! И честно казано до преди да забременея наистина бях добре. Изследвала съм се за какво ли не. Откакто родих и докато бях бременна ми се разбута организмът. Както и да е. Ще мисля какво да правя.
А на теб при появата на симптомите, веднага ли ти пуснаха щитовидните хормони. Защото казваш, че веднага след раждането си ги развила.
Аз стигам до извода, че тази болест е много коварна, защото явно дори и да няма отклонение в резултатите, има симптоми. И така лекарите се объркват. На мен даже лекаря имаше наглостта да ми каже, че при тсх 0,25 симптомите ми не били от жлазата. Само дето на психиатър не ме прати.

# 543
  • Бургас
Е,на кардиолог с този пулс сега ако отидеш,няма как да каже,че ти няма нищо.Помоли да ти сложат холтер,за да се види по колко пъти в денонощието е над норма...Няма как да ходиш навън с такъв пулс,не е разумно.

Мен първо ме водиха с диагноза"Нищо ти няма",май невролог ме прати на едно,оттам ми казаха,че е следродилна депресия и че трябва да посетя психиатър...Ходих,пих им лекарствата,още пия АД,но полза не съм видяла,защото явно клинична депресия нямам.Според една пси,реагирам напълно нормално, защото страхът от болка и инвалидизация,страхът от страдание и смърт,при човек с доста хронични заболявания и премахнати органи,са нещо напълно нормално.Аз нямам спокойния живот на нормалните хора,нормално било да се притеснявам,че нямам зъби,на практика мога да ям само определени храни...че и безвкусни,за да не дразнят...
Кофти история е да се обикаля по лекари.
Пусни го този ТРАК,пусни МАТ и ТАТ...За антителата наистина не помня имаше ли изследвания.

# 544
Е,на кардиолог с този пулс сега ако отидеш,няма как да каже,че ти няма нищо.Помоли да ти сложат холтер,за да се види по колко пъти в денонощието е над норма...Няма как да ходиш навън с такъв пулс,не е разумно.

Мен първо ме водиха с диагноза"Нищо ти няма",май невролог ме прати на едно,оттам ми казаха,че е следродилна депресия и че трябва да посетя психиатър...Ходих,пих им лекарствата,още пия АД,но полза не съм видяла,защото явно клинична депресия нямам.Според една пси,реагирам напълно нормално, защото страхът от болка и инвалидизация,страхът от страдание и смърт,при човек с доста хронични заболявания и премахнати органи,са нещо напълно нормално.Аз нямам спокойния живот на нормалните хора,нормално било да се притеснявам,че нямам зъби,на практика мога да ям само определени храни...че и безвкусни,за да не дразнят...
Кофти история е да се обикаля по лекари.
Пусни го този ТРАК,пусни МАТ и ТАТ...За антителата наистина не помня имаше ли изследвания.
ТАТ и МАТ са все още отрицателни. А и доколкото разбрах те не са показателни при Базедова.  ТРАк ще пускам, но не знам кога. Ще изчакам малко, за да има смисъл. Но доколкото разбрах от постовете на Маребела, това което провокира ТСХ да пада е точно ТРАк, предполагам, че щом ТСХ ми е под норма, значи и и той ще е положителен вече. Колкото и да търся инфо в нета друга причина за спад на тсх, освен хиперфункция и Базедова болест, не намирам друга причина.
На някой от Базедовата болест пада ли му косата?? Имах брутално гъста коса, която вече е наполовина! 😞 А по време на бременността я ми паднеха 3 косъма на ден, я не!

# 545
  • Бургас
Качвала съм снимка колко ми е голо над челото,ужасно изглежда.
Те зъби не останаха,за коса какво да се чудя.
Е,аз имам и други сериозни заболявания,имах и хиперпаратиреоидизъм(май махнаха подутите паращитовидни,само 1 остана),имам необяснимо висок на моменти пролактин...
Имам тотална хистеректомия по повод ендометриоза и някакъв колит,вече не знам улцерозен,алергичен ли,глутенова ентеропатия ли...

Може да си с тиреоидит.Това е възпаление на щитовидната жлеза,а може и да се наместват хормоните след раждането(така ми казваха навремето,но... не беше точно така)...

Честно казано,не знам какво се прави в случаи като твоя,освен да се отиде пак на лекар.

Никак не обичам Лозанови,но като диагностици са добри.Уж.
Старият беше казал,че моето е хашитоксикоза.Не знам защо писаха Базедова болест в ендокринологията в Бургас...
То изобщо никакво внимание тук.Първо нищо ми нямаше,после следродилна депресия,после Метизол 4 години да си пия,щом ми е изписан и да не ходя по изследвания...

# 546
Аз съм от Пловдив и едва ли скоро ще мога да дойда до София за преглед. Пък и като излязат кръвните резултати, ако има Базедова, едва ли ще могат да кажат нещо друго. А иначе за твоя висок пролактин, защо не изследваш хипофизата. Знам, че когато има аденом (това доброкачрствено образувание) пролактинът скача много!

# 547
MilenaBA, при кого смяташ да ходиш, като излезнат изследванията?
Капе и моята коса, и моето чело започва да се оголва. Поръчах някакви ампули, уж за сгъстяване, имали уау ефект. Не им възлагам надежди, но да прибвам.

# 548
MilenaBA, при кого смяташ да ходиш, като излезнат изследванията?
Капе и моята коса, и моето чело започва да се оголва. Поръчах някакви ампули, уж за сгъстяване, имали уау ефект. Не им възлагам надежди, но да прибвам.
Сташа, мисля при Нончев пак да отида. Предполагам, че вече като имам черно на бяло резултати, ще ми обърне повече внимание. Ако не, ще търся друг ендокринолог. Още не съм проучвала кой е добър в Пловдив.
Относно ампули, добавки, мазила и всякакви такива за коса, мисля, че щом проблемът е хормонален, нищо няма да помогне. Иначе и аз пия Ревалид, ама ефект никакъв. Аз мислех, че моят косопад е от раждането, но явно е от ниското ТСХ. На теб кога започна да ти пада косата?

# 549
  • Бургас

И това е,защото е мита днес и е бухнала...
Иначе е още по-трагична...

Хипофизата сме изследвали много пъти,даже с ЯМР накрая...Не виждат аденом,пише,че не изключват микроаденом, който обаче не се вижда без контраст.

# 550
От две-три години, ми прави впечатление, че капе повече, но въобще не съм я мислила жлезата. От около година е и доста суха, в краищата. Декември, за първи път в живота пуснах изследвания, заради ускорения пулс.
Видях снимката на Мария, аз имам коса на темето, но над челото оредява.

# 551
  • Бургас
Тя след хистеректомията остана 1/3 от това,което беше.
След операцията на жлезата през 2017 капеше с пълни шепи,нищо не остана.
Ще видя утре ще имам ли време да я снимам в целия ѝ "блясък"
Ако застана под силна светлина,в асансьор с огледало примерно,гледката е покъртителна...
Просто по-голямата част от косата ми изпада и няма да се възстанови.
А брада ми поникна,мустаци и преди си имах...
Ужас някакъв е с болести,ужасно се отразяват на външния вид.
Очите ми станаха толкова различни по форма,че и аз не мога да се гледам.
Слагам очна линия и спирала,но лятото не е възможно и трагедията е пълна.

# 552
Миме, преди 8-9 години като ги питах последно какво имам, защото пишеха на листите от прегледи- тиреотоксикозис, хашитоксикоза- М. Базедова; Базедова болест; Ми казаха- Ми то е едно и също. Базедова болест имате.
Аз си го обяснявах като някакъв смесен тип. Хаши с хипер и Базед, но явно не е така.
Един пациент имаше при проф. Христозов, за който чух да казва- напълно изявен Базед. То по очите и аз го видях. Там съмнение едва ли са имали. Явно пълна разкрита картина с всичко характерно за Базед е имал.
За косата- с активен хипер или не- гъста грива си имах. Пролет и есен много засилен косопад, оредяваше и пак се сгъстяваше.
Последните 2-3 години взе да се отдръпва на челото. Видях в чуждите групи, че цели петна голи от липса на коса имат. Тип оплешивяване отпред като при мъжете и отдръпване.
Да ти кажа, отдавам го и на ЕГН-то. Сякаш над 40 и при други жени се случва с промяна на хормоналната функция. Не конкретно на жлезата.

# 553
  • Бургас
Е,при мен е от ненормалната менопауза.
В автобусите виждам,че на по-възрастните жени косите са такива,слаби,оредели...
Обаче пък съм млада и си искам нормална коса...
Не знам,с това потене няма да мога да изтърпя перука.Ще си ходя беззъба и плешива.Ужас.

# 554
Здравейте! От половин година съм диагностицирана с Базедова болест и сега се присъединявам към форума и темата. Бих искала да ви попитам дали имате симптоми като тревожност и паник атаки вследствие на болестта? Последните месеци ТСХ при мен е висок ( 7-10 ), което е вследствие на хапчетата - все още не е намерена точната доза за мен и ТСХ варира, до момента още не е попаднал в граници. Смятате ли, че това е причината за повишената и необяснима тревожност ( обикновено е провокирана в ситуации с повече хора на едно място, силен шум - сякаш имам повишена чувствителност към това) и имали ли сте такива оплаквания някога? Предполагам, че всички тези хормонални проблеми имат пряка връзка с това.

Благодаря, ще оценя вашите мнения и личен опит. Пожелавам хубав ден на всички.

Общи условия

Активация на акаунт