Фентъзи и фантастика - 20

• 29 116
  • 724
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Забелязах, че много фентъзи книги от последните години, се продават на смешни цени в Озон (повечето ги имам). Може би просто жанрът не се чете толкова, колкото обикновените драми и романтики.

Да, възползвах се аз. Laughing

# 91
Имам усещането, че в последните 2-3 години се пренасити пазара на фентъзи и фантастика. Предлагат се постоянно нови и нови заглавия, много от поредиците не се завършват, а цените не са малки. Много от читателите изчакват, за да видят как ще се развият нещата, ще има ли втора книга от същия автор, ще се довършват ли стари неща,  с какъв превод и каква корица ще илизат книгите. Покачиха се изискванията на читателите, лесно беше, когато ни пускаха съветските книжки, с тоалетна хартия и корици без цвят, които се чупеха, но нямаше да кого да се оплачеш, защото имаше две професионални издателства -  цензурираните Отечествен фронт и Народна младеж, както и  любителското Самиздат.
В този смисъл, очаквам поне  още 2-3 години да има лек спад на този жанр, докато издателите реагират по правилния начин. Тук не включвам изключенията, когато не се появява епизодично някой автор.

По мои наблюдения не едно и две издателства отрпреди 10 г. които се занимаваха с фентъзи или залязоха или прекратика дейността си във фентъзито както стана с Вузев, Вакон и МБГ. Изток - запад, спряха да издават "Вампирските хроники" и "Новите вампирски хроники". Бард не завършиха поне няколко поредици, Колибри - също. Списъкът е дълъг.

Определено жанра е в стангнация. До голяма степен обвинявам и АБК. Преди на базарите бе по-лесно да се вреди малко издателство, сега това е базар за няколко много големи издателства.

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 18:30 от Лорд Сняг

# 92
Има ли някъде надеждна информация кои книги се продават добре? Интересно ми е.

# 93
Зависи какво разбираш под надеждна. Преди години Хеликон правеха класация, за най-продавани книги в техните книжарници. Предполагам че тази класация още си я има. ОСвен това не бих си изненадал ако Сиела има подобна класация. Но как да я намериш и колко е представителна -  идея си нямам.

П.С. има я разбира се - топ 10 Хеликон https://lira.bg/archives/159215

Ето и топ 10 на Сиела https://www.economy.bg/charts/view/41906/Top-10-naj-prodavani-kn … za-septemvri-2020

# 94
Хм, като изключим Агата Кристи и някои от тийн книгите (Хари Потър), другите въобще не стават за мен.
Може би и Мистериите на България и Мистериите на света биха ме заинтересували, но имам други подобни книги, едва ли ще ме изненадат с нещо.

# 95
От  списъка на Сиела би ме заинтригувала Малори на Малерман, а от Списъка на Хеликон - Фолклорът на Света на диска от Пратчет. Но явно за всеки има по-нещо, тези списъци доколкото знам се правят на база продажби. В последните години чета най-вече Артлайн, но хвърлям по едно око и на Сиела. Ако искам тийн книги ще чета Егмонт или Фют - там са специализирани в такава тематика.
П.С. въпреки че не харесвам Сара Маас, уважавам Егмонт че решиха да издават всичките и книги.

П.П.С. Колибри и Бард са ми в "черния" списък

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 18:37 от Лорд Сняг

# 96
Аз Фолклорът на света на диска си я взех преди около месец (когато Сиела имаха намаление с 50% в книжарниците им).
Тогава взех и Български народни приказки - тези с кървищата, змейовете и вампирите...
За следващия път съм си набелязала Науката на Света на диска, продължението на приказките - Български народни приказки от Македония, може да взема и тази на Абъркромби и ще видим още какво... Имат Дневен патрул и Нощен патрул, но се колебая за тях - чела съм ги, някъде имам стари издания, а и моралът в книгите ми е малко странен (важи за всички книги на Лукяненко, не че не ги харесвам, но това е истината...).

П.п. Може би не подкрепям българското книгоиздаване като чакам това голямо намаление, но подкрепям собствения си бюджет... 

# 97
И аз си купих някои ДОКАЗАНИ като харесвани от мен книги на смешни цени. Ми съжалявам, но и аз имам бюджет.
За мен трябва да развият най-после електронните книги. Не е лесно, да, но всеки втори има четец и го предпочита. Да, сега ще скочат няколко човека тук, че си искат хартията, но фактите са други.

# 98
А, и аз обикновено чета първо електронно и после, ако наистина ми хареса - поръчвам на хартия. Има изключения - книги, които се намират по-трудно или са на много добра промоция...
А другата седмица ще си поръчам две митологични книги, защото изданията ми изглеждат красиви. Не че няма да ги чета - не ги поръчвам само да си ги гледам в библиотеката, но това че изглеждат добре, ме мотивира.

# 99
да, определено трябва да развият електронните книги, натам е бъдещето, още повече, че разликата  между електронна книга и книжна, която се продава в книжарница е 3 лева. Не е нормално толкова да е и доставката, при положение, че често имат книги на склад в същия град. Също така трябва да се работи повече за това български автори да излизат Самиздат, по електронен път и труда им да се заплаща електронно. Разбира се тогава ще се постави дълъг разговор, дали Читанка трябва да съществува в сегашният си вид, или да стане например като Озона. Доколкото знам в Германия няма торенти като Замундата. Обаче в Германия и заплатите са други. И докато цените у нас са почти същите (ако обърнем левовете в евро, ще получим точно два пъти разлика със западните държави) заплатите са 7-8 пъти разликата. Ами няма как да догонваме фентъзи пазара на Англия да речем.

Накратко - държавата трябва да положи повече грижи, за образовани, компютърна сигурност, издателско и авторско право, повишен стандарт на хората и постепенно нещата ще си дойдат по местата. Това обаче е доста работа и ако някой не иска да я върши тя няма да се свърши от само себе си.

# 100
Ако можех да чета на английски, нямаше да ми пука коя поредица остава недовършена, ама по мое време се учеше руски и две или три години учих френски, немски учеха  по заслужилите ученици и тези с връзки. Освен да вземам речник и да сядам да чета на руски, дано си го опресня, че много години минаха.

# 101
аз напоследък една част от книгите ги чета къде на руски, къде на английски - награбвам 5000 знака пускам в гугъл преводач, и като видя дума за която ме съмнява, че машинният превод не я е превел хубаво - гледам в оригинал текста. И така.
Скрит текст:
Когато аз учих в началото на 90-те руският бе задължителен. Тъкмо -започнах от трети и  престана да бъде задължителен, така че сме го учили   нездраво три години до шести клас. От пети клас почна преподаване на втори чужд език - по избор френски или немски. Паралелките ни бяха поравно - 17 души френски, 16 за за немски. Аз избрах немската (и не съм ползвал връзки, а само правата които ми даваше образователната система), но нищо не научих от този език. Граматиката е ужасна. Тъкмо малко "отлепих" в гимназията една година го прекъснах, а после пет години повтаряхме едни и също ниво. Английският го научих що-годе четимо, но транскрипцията на думите ме убива и не мога да го говоря.
Вярно ще се окаже, че език се учи като го говориш в съответната държава.

Последна редакция: ср, 09 дек 2020, 19:39 от Лорд Сняг

# 102
Когато заплатите станат колкото в западните държави, тогава може и при нас да се забранят торентите, не по-рано.
Аз си чета относително спокойно на английски, само че по-бавно. И те имат торенти - само като излезе книгата на английски и след ден-два е в мрежата (което е прекрасно и не ми пука дали ощетявам техните издателства). Само че някои доставчици на Интернет засичат тегленията и имат наказателни мерки.

# 103
Да, така е. Лично аз съм привърженик на книжното четене, но не е нормално цената на една книга 30 лева - да е една двадесета от заплатата ми. И това - при положение, че данъците са близо половината ми заплата. При това положение Замунда, Читанка и Рулит няма как да изчезнат.
От  друга страна сайтове като Читанка попадат под ударите на закона за авторското право, който предполага да минат 75 години от издаването на книгата или смъртта на автора, освен ако автора сам не се съгласи.
Вероятно затова постепенно оттам започнаха да увеличават сроковете през които пускат книги - първо бяха 2 години, после 3, после 5. Очаквам в близко бъдеще да ги направят 10 години.
Ако питаме правителството, то ще каже че увеличава заплати. Това разбира се е много манипулативно - увеличават се само минимални заплати, и то най-вече на хора  в администрацията или на държавни длъжности. Частния сектор си остава зависим от собствениците.
Преди години исках да купя диск на Андреа Бочели за подарък - 35 лева струваше оригинала на Славейков, а до мен се продаваше на два метра  копие за 1 лев. Не че не купих оригинала, но някак си такива неща обезмислят желанието ти.

П.С. Наказателните мерки на Запад са страшни. мой близък, който живее в Германия, ми сподели, че е дръпнал нещо от торент и веднага му дошъл надпис на екрана - платете 500 евро глоба! Само да споделя, че той ужасно много разбира от компютри, не е някой левак и въпреки това са го засекли

# 104
Има някои книги, които авторите сами разпространяват безплатно Wink например за таласъмчето. После я купихме. Хубава беше Simple Smile
Нали книги на запад влизат в промоция и са буквално центове Simple Smile. Има и електронни библиотеки. Изобщо. Има начини.
Тук сме малък пазар,вярно е. Но не е нормално да има по-качествени фен преводи, отколкото професионални. Съмнявам се, че в България изобщо се минава през редактор...

Общи условия

Активация на акаунт