Фентъзи и фантастика - 20

• 29 526
  • 724
  •   1
Отговори
# 420
Кинг поне се чете някак бързо.
Чудя се дали да не дам пореден шанс на Пратчет. Току видя някой цитат в нета и ми стане интересно.

# 421
Пробвай някоя, която не е свързана със Света на Диска, ако онзи стил ти е прекалено специфичен. Примерно Нация. Тя не е фантастика, ако не броим факта, че е алтернативна история.

# 422
  • Майничка
Аз съм се заринала дълбоко във френската класика, след една яка преписка с Джон за паричните системи в Европа. 😁
Честит празник!🥰

Последна редакция: нд, 14 фев 2021, 16:44 от gargamela

# 423
E, Гаргамела радвам се, че съм бил полезен.

Hug

Аз католически празници не признавам. Но, който чества - да му е честито

# 424
  • В полите на Пирин планина
Наздраве - днес нали е и празник на виното! 🍷🍷
Иначе и аз Валентинската истерия не я разбирам.

# 425
  • Майничка
Ама моля ви, днес е успение на св.Константин-Кирил, редно е да поменем човека!😏

# 426
Прочетох до края "Деца от кръв и кости." на Томи Адейеми Първо искам да кажа, че за мен книгата е хубава. Типично фентъзи, в него се говори за магия, но също е засегната темата какви хора искаме да сме. Какво кралство иска да гради един крал - върху лъжи и кръв или върху човещина; как понякога добрите намерения преминават в насилие; как добронамерни, но слаби хора вършат злини; и че любовта не е достатъчна когато ти е поверено да защитаваш цял народ - трябва първо да научиш другите на уважение.
Това, обаче което не ми хареса, е че книгата е политизирана. В ролята на жертвите отново са "черните", а господстващата раса  са "белите". И сякаш не е достатъчно ясно казано, ами е подчертано и в благодарностите. Не съм съгласен, че задължително трябва да има расово разделение,   в една книга, когато има жертви и потисници. В историята много пъти бели са потискали бели. Черни също са потискали черни (на Африканският континент, а и не само там. В Индия хора от една раса се потискат на класов принцип).   В този смисъл, считам че цялостният замисъл е добър, но ми се щеше да не се вкарва толкова расовият замисъл в него.

Както казах подобен елемент - на преследване на хората имащи магия - съм гледал в сериала "Мерлин", и там нямаше значение кой от коя раса е.

Въпреки това Като цяло книгата ми хареса,. Ако ме питате препоръчвам ли я, да препоръчвам я и се надявам да хареса и на вас-

П.С. Гледам че на английски историята   има второ част. Не съм сигурен дали бих я чел, дори и да излезе на български, просто нещата ми изглеждат много завършени  в този вид.

Всъщност Егмонт издадоха и втората част "Деца на доблест и мъст" на български в края на миналата година.  
Иначе колкото до поредицата, точно това политизиране ме спира от това  да я прочета, въпреки че като сюжет звучи интересно.

# 427
Още, когато четох " Деца от кръв и кости" писах, колко бях възмутена от нея. Така и не я довърших, не защото историята не беше интересна, а точно това политизиране. Лошите бели и добрите чернокожи. Направих грешката да прочета благодарностите и още повече се вбесих. По принцип не давам оценка на недовършени книги, но на тази с кеф и дадох една звезда.

# 428
Още, когато четох " Деца от кръв и кости" писах, колко бях възмутена от нея. Така и не я довърших, не защото историята не беше интересна, а точно това политизиране. Лошите бели и добрите чернокожи. Направих грешката да прочета благодарностите и още повече се вбесих. По принцип не давам оценка на недовършени книги, но на тази с кеф и дадох една звезда.

Много се политизираха книгите и особено във фентъзито и фантастиката. Имам се за толерантна, ама и мен ме дразни на места. Няма лошо, даже е супер да се включват разнородни етноси, да има културно многообразие, ама вече пресоляват манджата. Снощи си купих една книга, началото на фентъзи поредица, излиза ми нон стоп, главната героиня е чернокожа и живее в Юга в САЩ. Историята започна клиширано, тя книгата си е тийн. И освен това се оказа някаква заигравка с легендата за крал Артур. И как чернокожа девойка ще е пряка наследница (от ревюта това разбрах). И още в началото се политизира и за положението на афроамериканците. Ми аз като искам да чета такива истории си купувам такива книги, като "Американа", която много ми хареса. Просто си лъха, че е правено с такава цел. Ето ти една Беки Чеймбърс, която ти вкарва елемента за различни раси и полова ориентация и го прави страхотно.

# 429
Да, харесах " Дългият път към една малка ядосана планета". Забавлявах се докато я четох. Следващите две книги все още не съм ги чела.

# 430
  • България
Заради този нов похват при западните писатели на фентъзи все по-малко чета книги и повече гледам фентъзи сериали, но китайски.
А винаги съм предпочитала да чета.
За съжаление все още няма преводи на китайско фентъзи. Там няма черни, бели, жълти, червени.
Има добро и зло, демони, хора, богове, като не винаги демоните са тези с демоничната същност.
Митологията им е богата и много интересна за мен.
Дано не се повлияят от модерното течение, че ще сте наложи да препрочитам отдавна написани и издадени книги и да гледам стари филми и сериали.
  От няколко дни се каня да продължа със серията „Гриша“, но опитът ми да приема подбраните актьори развали удоволствието. Няма да си го причинявам повече.
Чета си книгата и ако не ми харесват актьорите, няма да гледам сериала/филма.

# 431
Да, харесах " Дългият път към една малка ядосана планета". Забавлявах се докато я четох. Следващите две книги все още не съм ги чела.

Третата излиза на български тази седмица, седи ми на приордър и се надявам да дойде веднага Simple Smile.

# 432
  • София
Втората има ли я онлайн /или в продажба в ел. Формат. Второто би било по-добре

# 433

Третата излиза на български тази седмица, седи ми на приордър и се надявам да дойде веднага Simple Smile.
Да, видях я.

# 434
Меган, Да права си, историята на Деца от кръв и кости е много интересна, но просто когато я четях на мен от главата ми бе излязло, че става дума непременно за чернокожи и бели. В смисъл да, осъзнавах на подсъзнателно ниво,  че това е африканска митология, но в текста се говореше за хора, които са загубии магията си и са потиснати и за потисници, като те бяха част от един народ и никъде не схващах, че са част от две раси. Обаче когато стигнах до благодарностите /аз винаги чета всичко/  просто ми призля. Както казах една добра идея е опорочена. За пореден път.

В Индия черни потискат черни. В Русия бели потискат бели.  В Северна Корея жълти потискат жълти. Идеята, че потисника винаги е бял и потиснатията - винаги черен ми се струва супер нелепа, супер абсурдна, супер провокативна.

В това отношение много повече ми допадаше Александра Бракен/Тъмна Дарба. Там потиснатите бяха  от всички раси, основният факт бе, че са различни, а не че са от определена раса.   Сузуме е жълтокожа, Ви е мулатка, останалите са бели.

С истинско удоволствие съм гледал първата трилогия Х-мен. Там въпросът е сложен - да се приобщаваш или да налагаш различието си на света. Но и там няма расово деление. Всички "различни" влизат  под един знаменател  - например Буря е мулатка/Холи Бери, а Циклоп и Джин Грей - бели.

Последна редакция: пн, 15 фев 2021, 00:30 от Лорд Сняг

Общи условия

Активация на акаунт