Нарцисизъм

• 42 678
  • 583
  •   1
Отговори
# 285
  • Тра-ла-ла
Под "твоя грешка" вероятно има предвид каква е причината да си влязла във връзка с нарцис? Какво у теб привлича такива патологии? Защо си го търпяла след като е показал същността си? Кои червени лампи си пренебрегвала и тн. Неща, които след такава опостушителна връзка, са от изключителна важност човек да си обясни...за да не настъпи мотиката няколко пъти.

# 286
Всякакви случаи има. Например нарцисист да определя нормален човек като такъв, а себе си да възприема като негова жертва. Типично за нарцисистите..

Не само нарцисите. И социопатите и психопатите са така.

Ти им кажеш - това не е нормално да се случва, а те ти отговарят с
- Ти не си разбрала правилно,
- Истинските жертви не се държат като теб
- Нещо ти има на теб ако не приемеш техните изкривени вярвания за правилни

Анонимна, при теб по-скоро си попаднала на утрепка. Има и такива. Не непременно са с личностово разстройство.

Това, което може би е добре да приемеш е, че това не е мъж за връка, това не е мъж, който иска връзка с теб, и ако ти имаш себеуважение по-добре да се отдалечиш от такъв мъж, защото долнопробното най-много да те омърси и теб.

# 287
Emillia-m Обясних няколко пъти, че не съм търпяла да бъда в триъгълник, а че ми се каза,че съм в такъв, когато нещата между нас станаха сериозни. Тогава започна и емоционалният тормоз.
 Но няма кой да чете, Емилия!

Обяснявам и на останалите - не съм търпяла, прекратихме след няколко опита да ме завихря отново. Проблемът е следният - че ми е трудно да се съвзема от тази връзка и все още изпитвам негативните последици.

# 288
Що да е нарцис, човек може просто да иска да си направи харем. Сега така говори, ако анонимната се съгласи с това положение, следващата стъпка е тройка с двете, след това може ново попълнение да има, и така докато се постигне целта. Последователност трябва и постепенно постигане на целите, това е ключа към успеха Simple Smile

# 289
И за заплахите си има решение.
Аз бях заплашвана от една жена нарцисист и психопат, директно и чрез друг човек. Направихме скрийншоти на съобщенията, аудио записи. Има си решение, само желание да има.

# 290
Нарцисистите си намират човек-емпат. Това, да си емпат е както хубаво, така и много тежко за него.
Защо питате, как е допуснала такъв човек, като той обикновено показва гадната си същност след време, когато емпатът вече има чувства и е готов за компромиси. Плюс това не е нормално човек да има предварително познания за съществуването на такива изроди. Аз, например, независимо от дългогодишния опит с хора, се сблъсках с това чудо преди 2 години. Не знаех, че е нарцисист, не съм чела, не ме е интересувало.
Сега съм с датчици, защото действително има червени лампи, но в бързината на ежедневието не се задълбаваш в психология.
Важното сега за авторката е наистина да започне да се вижда с други хора, да се отдаде на нормални отношения и ще забрави този черен период с изрода.

# 291
  • По света и у нас
Darisia - до това заключение стигнах и аз. В началото те са невероятни докато те обвържат, после идва тяхното време да ти вземат живота и нормалността.
 Въпреки че (според професора) жертвата на нарциса има две половини -  болно аз, което е привлякло нарциса, примерно зависимост от родителски мнение, което предизвиква доза инфантилност, или ниско самочувствие, или нещо друго - самоанализирай се за да изясним твоята слабост и да я оправиш. Другата ти част е здравото аз, което ти казва- чакай бе кой нормален човек живее без секс, без отношения, в триъгълник и тн. И това аз иска да те спаси. Точно вчера гледах още две видеа от професора - препоръчвам, той обяснява всичко толкова ясно, Всичко се нареди.
  Emilia- м, струва ми се, че подробностите на отношенията на анонимна нямат никакво значение да се бистрят, ами така само се сипе сол в раната. Не е нужно да правиш нищо лошо за да привлечеш психо, просто нещо в теб пропуска такива.   Когато е замесен умствено засегнат човек, не може да мериш отношенията по стандартните норми, защото психарите са извън нормите.

# 292
Разковничето винаги е в детайлите. Например, нарцисите не са типично полигамни. Друг тип животинчета от клъстър Б са такива.

Също така, нарцисите започват връзки и с други нарциси. Не е непременно единия само да е нарсис, пък другият емпат. Даже скритите нарциси се крият зад това колко са важни като казват, че са емпати. 

Като видиш нарцис, винаги има и втори наоколо. Иначе на кой ще се похвалят колко добре са ги врътнали баламите.

# 293

Въпреки че (според професора) жертвата на нарциса има две половини -  болно аз, което е привлякло нарциса, примерно зависимост от родителски мнение, което предизвиква доза инфантилност, или ниско самочувствие, или нещо друго - самоанализирай се за да изясним твоята слабост и да я оправиш. Другата ти част е здравото аз, което ти казва- чакай бе кой нормален човек живее без секс, без отношения, в триъгълник и тн. И това аз иска да те спаси. Точно вчера гледах още две видеа от професора - препоръчвам, той обяснява всичко толкова ясно, Всичко се нареди.
Същото, към което и аз искам да я насоча, но с други думи.

Елфичка, абсолютно точно!

# 294
Не. Нито виждаме, нито разбираме, твърде заети сме да мислим за себе си. Или виждаме някаква пресилена драма отсреща. Емпатията ни е чужда и непонятна. В собствените си очи не грешим и дори да се погледнем отстрани, пак не виждаме нещо грешно, или не и твърде драматично.

Стрина Калина
, и не разбирате, 4е наранявате 4овека отсреща? Дори като го обиждате, викате, крещите, държите се грубо? И не разбирате, 4е това е повлияло на другия 4овек и е добре примерно да се извините или да кажете нещо добро, мило след това, а вместо това се държите все едно нищо не е станало?

Ksenia

'Единственото, което ще направя е да цитирам нейни думи през годините. Дали те са редни, оставам преценката на Вас:
1. "Всички деца имат някакви таланти. Само ти не." (Поет и писател съм, говоря 4 езика).
2. "Аз на твоите години бях много по-красива от теб." ..'

Да, ей това да те изкарат възможно най 4ерен и виновен, сякаш не могат да те понасят, и сякаш го правят със супер силна злоба, гняв, агресия.. го има и при мен.. Ужасно е да усещаш срещу себе си такава сила и преднамереност. Все едно ти казват 'Ще те сма4кам'!

caramellla

'Опитвала се е да ме обвинява как се разбирали други майки и дъщери, как обичали майките си, как не съм й споделяла, ами не мога и тя го знае и съм й казвала, че не сме си близки. Тя си го направи.'

Да, и при мен - тя сякаш си мисли, 4е това децата да оби4ат майките си, си е пона4ало, от само себе си, и няма абсолютно нищо общо с нейното поведение и отношение! Може и от там да идва идеята, 4е аз съм виновна за вси4ко, аз съм дефектната, знам ли..
Да споделя с нея, озна4ава общо взето да си създам двойно неприятности. Дори да имам нужда от помощ, тя, напротив, би ми пре4ила пове4е отколкото да ми помогне.. не наро4но, а защото няма никакви умения, за справяне, за подкрепа, утеха и т.н. Няма умение за.. как се казва, за рапор - за това да стои с теб, да те слуша, да разбира, да е тук с теб.. Освен това ще допринесе за ситуацията със своята тревожност и невъзможност за справяне, и паника.. А се е слу4вало и на мен да ми е супер зле, да я моля да ме погали, защото от допир ми става по добре, а тя да ми се смее, и накрая погалването да е толкова.. показващо колко й е неприви4но, изкуствено и как не може да го прави..

Ksenia
'- Трябва да си дойда да те водя по лекари.
- За какво става въпрос?
- Ами колко време вече не можеш да забременееш.'

Това ми напомня на репликата на баба ми, която в един период й беше в главата, задавана през няколко месеца, без да е имало никога някакви индикации подобно нещо да се слу4и: 'Кажи ми сега, уволниха ли те?'

# 295
Опитай се, даже може да му напишеш писмо където да му кажеш как му прощаваш че той се е държал като изверг защото го разбираш. Това се прави с терапевтична цел. После напиши как си прощаваш и на себе си. Можеш да му пратиш писмото. А може ако се видиш с него направо да му кажеш всичко това в лицето. Има невероятен ефект. Аз така се отървах от този вечен кръг на чуденето кой бил виновен и кой бил сбъркал... просто пусни тези мисли за да ти се излекува душата.
Аз съм друг човек.
Правила съм точно това, но при мен не помага. Писах, пращах, говорих, говорих на себе си - нищо и пловина.

# 296
  • София
Опитай се, даже може да му напишеш писмо където да му кажеш как му прощаваш че той се е държал като изверг защото го разбираш. Това се прави с терапевтична цел. После напиши как си прощаваш и на себе си. Можеш да му пратиш писмото. А може ако се видиш с него направо да му кажеш всичко това в лицето. Има невероятен ефект. Аз така се отървах от този вечен кръг на чуденето кой бил виновен и кой бил сбъркал... просто пусни тези мисли за да ти се излекува душата.
Аз съм друг човек.
Правила съм точно това, но при мен не помага. Писах, пращах, говорих, говорих на себе си - нищо и пловина.
Естествено, че не помага при всеки. Сега са модерни анализите, прошките и прочее, но аз съм традиционалист и мисля, че често е най-практично човек да загърби и да продължи напред, вместо да цикли. С отровните хора правилото е никакъв контакт, ама то не важи само да не общуваш със самите тях, а и да не въртиш постоянно лентата кой какъв и прочее. Режеш, хвърляш и продължаваш. Нови хора, нов живот, теми и светлина.

# 297
Аз съм друг човек.
Ако изпитваш болка и ти липсва, си напомняй, че ти липсва не той, а времето, в което той е бил с маска, че реално този човек, такъв, какъвто го помниш в добрите времена, не съществува. Съществува един сбъркан човек, който е злоупотребил с теб и твоето доверие, който те е заблудил, че е бил нормален, докато се обвържеш с него емоционално.
Повтаряй си, че изпитваш нещо като абстиненция към пристрастяването, за това боли и ще мине с времето.
Повтаряй си, че имаш достатъчно добро самочувствие, за да приемаш за истината обидите му.
Помни, че те не се променят. Те не са като мен и теб, те не разбират нашите емоции, защото са изначално сбъркани. Емоциите и заблудата, че им липсваме, са свързани само с това да запълват своята вътрешна празнота, която никога не може да бъде запълнена. И стават все по-искащи, по-злобни, по-манипулативни.
Няма връщане назад или ако има, то ще е за да затънем още.

# 298
Не успях да прочета всичко, но имам въпроси.
1. Възможно ли е нарцис да страда от депресия?
2. Възможно ли е да има отражение от лудостите му и на физическо ниво - примерно проблеми със стомаха или нещо подобно?
3. Действат ли му антидепресанти, или е невъзможно?
4. Има ли склонност нарциса да лъже специалистите и да се преструва, за да ги отклони от правилната диагноза?

# 299
По мои наблюдения:
1. Възможно е. Когато не са задоволени нарцистичните му потребности и когато остане сам и игнориран.
2. Възможно е. Физически неразположения, липса на нормален сън и др.
3. Тук не мога да отговоря категорично, но мисля че е възможно да не му действат.
4. Абсолютно възможно.

Общи условия

Активация на акаунт