Нарцисизъм

• 42 675
  • 583
  •   1
Отговори
# 270

Ако имате съмнения, че мъжът ви е нарцис, трябва да се събудите и да се спасите колкото се може по-бързо.

Това е определение за самият нарцис. Задължително да се гледа.
https://www.youtube.com/watch?v=euGhNMifaw8&list=LL&index=2

Това обяснява как той третира жените в живота си.
https://www.youtube.com/watch?v=xMmE2TO4grA&list=LL&index=1

Много благодаря за видеата. За незнаещите английски(като мен) - отдолу се пускат субтитри и със "цветенцето" се настройват на БГ.

Сега го изгледах цялото. Но суб-те трудно ще бъдат разбрани от човек, който няма елементарни познания от английски.
   Много точно описва преживяванията ми - с издигането на пиедестал, с обвиняването на всички около него за виновни, с репликата:"ТИ се промени, А каква беше...", с държанието си на 10 - 13 годишен.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 11:24 от 512

# 271
Изчела съм и съм изгледала всичко, което съм намерила за нарцисистите и поведението им. И повярвайте ми, това не ми помага никак да се възстановя. Помага ми дотолкова, че да не се поддавам на провокаците му и опитите да ме засмуче отново, защото този цикъл ми е познат, но аз самата се чувствам все още ужасно зле. Не поддържаме контакт от известно време, но пред очите ми изплуват моментите, когато не проявяваше тези черти, когато беше мил, добър. Моментите, в които бяхме близки, преди атаките, преди емоционалният тормоз, моментите на интимност... Sad Изпитвам физическа болка дори, страдание, като от загуба на скъп човек. Знам, че това е фалшива илюзия, в която съм живяла, че трябва да се сбогувам веднъж завинаги с това, което никога не е било, а ми е адски трудно. Замислям се за психолог, но какво ли ще ми помогне. Всичко това ще бъде изговорено и коментирано, но топката е в мен, образно казано, да намеря силата да се справя с това. Може би време ми трябва, не знам. Но болката е адска и на психическо и на физическо ниво.
Помага ми донякъде споделянето с вас тук Heart, нищо друго.. Sad

# 272
В моментите, когато е бил мил и добър, този мъж е показвал своя фалшив образ. Това, че вместо да се усещаш облекчена, че си се освободила от тормоза, ти чувстваш болка след раздялата с този фалшив образ и то при условие, че осъзнаваш че всичко е било илюзия, показва че някъде в теб самата има проблем и той е в това, че ти самата си нестабилна, прекалено много разчиташ някой мъж да бъде твоя основа и опора. Без мъж в живота си се чувстваш като дърво без корени (или автомобил без двигател 😐), отдаваш прекалено голямо значение на мъжкото присъствие в живота си.
Трябва да се научиш ти самата да си бъдеш основа и опора. Мъжът не е алфата или омегата, той е просто допълнение..

Имала съм приятел с нарцистични прояви. Когато приключих отношенията ни, не чувствах нито болка, нито носталгия по приятните ни моменти, а търсех отговора на въпроса защо това ми се случи и на какво то се опитва да ме научи..
Разбира се, отговорите отдавна ги намерих.

# 273
Изчела съм и съм изгледала всичко, което съм намерила за нарцисистите и поведението им. И повярвайте ми, това не ми помага никак да се възстановя. Помага ми дотолкова, че да не се поддавам на провокаците му и опитите да ме засмуче отново, защото този цикъл ми е познат, но аз самата се чувствам все още ужасно зле. Не поддържаме контакт от известно време, но пред очите ми изплуват моментите, когато не проявяваше тези черти, когато беше мил, добър. Моментите, в които бяхме близки, преди атаките, преди емоционалният тормоз, моментите на интимност... Sad Изпитвам физическа болка дори, страдание, като от загуба на скъп човек. Знам, че това е фалшива илюзия, в която съм живяла, че трябва да се сбогувам веднъж завинаги с това, което никога не е било, а ми е адски трудно. Замислям се за психолог, но какво ли ще ми помогне. Всичко това ще бъде изговорено и коментирано, но топката е в мен, образно казано, да намеря силата да се справя с това. Може би време ми трябва, не знам. Но болката е адска и на психическо и на физическо ниво.
Помага ми донякъде споделянето с вас тук Heart, нищо друго.. Sad
А защо не сте заедно вече ? Той ли прекрати отношенията или ти ?
Звучиш сякаш си била много щастлива ?

# 274
Да, малко време е минало. Още не си преодоляла чувството за вина: Дали опитах всичко? Ами ако бях направила ...
Все още не можеш да приемеш, че не всичко зависи от теб. Не можеш да осъзнаеш, че човекът срещу теб е направен от друго тесто.
  И аз, след 2г и половина раздяла се чудя отвреме навреме дали като знам какъв е ще мога да живея с него? Ако не се поддавам на манипулациите, ще можем ли да живеем спокойно заедно? А реално не само от мен зависи тази връзка ще я бъде ли.
  Обичат, но са егоисти. А ние не трябва да забравяме тази им страна. Ако трябва(а при мен трябваше) запиши си изцепките и лошите неща, които е правил и си ги прочитай, когато много ти тежи. Също и приятелка, с която да разговаряш и тя да ти напомня.

# 275
След такава връзка, най-добре е да си намериш нормален партньор, за да усетиш огромната разлика между нормално и ненормално. Защото се забравя, че има и прекрасни нормални хора. Така най-бързо се забравят случки, отношение и почваш даже да се чудиш как изобщо си имал такъв човек до себе си.

# 276
  • София

Обичат, но са егоисти. А ние не трябва да забравяме тази им страна. Ако трябва(а при мен трябваше) запиши си изцепките и лошите неща, които е правил и си ги прочитай, когато много ти тежи. Също и приятелка, с която да разговаряш и тя да ти напомня.
От хората с личностови разстройства чувстват имат само бордърлайните. Нарцисистите няма чувства, не обичат, имат повърхностни емоции само. И себе си не обичат, това чувство им е непознато. Също е не мразят, само злобеят и завиждат. Това са хора не особено живи, тотално празни, без душа. Всичко при тях е имитация и при продължителен контакт това ако не се вижда, то се усеща. Една жертва на нарцисист много хубаво пишеше, че преди тази връзка е смятала, че обратното на любовта е омразата, а сега знае, че е безразличието. Само човек гнил в бездната на такова брутално безразличие, на фона, на което всеки човек от улицата има повече отношение към теб, може да го опише така добре.
Та няма такъв филм като няма да му се поддавам на манипулациите. Безчувствеността е бездна, която може да изсмуче живеца от всеки нормален човек. Тези хора са толкова не щастливи, но не и нещастни, толкова искат още и още и никога не им става по-добре, че половинките им се познават по отчаянието. Само друг нарцисист или бордърлайн би могъл да оцелее във връзка с подобно създание.

# 277
Emillia-m

Наясно съм с абсолютно всичко, знам, че е бил фалшив образ, но знам също така и че го обичах. Дали съм стабилна или не без мъж, не си много права - аз съм просто нормално човешко същество с нормални емоции, за разлика от него.
Това, че ти не си изпитвала празнина след раздялата не значи, че при всеки трябва да е точно така. Той беше нормален до момента, в който не разбра, че вече имам силни чувства и че може да ме манипулира и злоупотребява чрез тях.

buttercake

Той сложи край, привидно, защото аз му казах, че не мога да се примиря с поведението му и да го приема за нормално. А случката беше след поредното натъртване, че има друга, говори ми за нея, сравнява ме, каква съм била аз, каква била тя...Казвам върви си при нея, а той каза, че аз не съм наред , щом не приемам това, не съм го разбирала, това било просто секс , а така ме стимулирал аз да се развивам и да давам най-доброто от себе си. Побеснях и му казах какво мисля за него.. Също така за това казах, че според мен има психотичен елемент , да не кажа психоза, не е само нарцисизъм.

512
Да, малко странно звучи, но си направих и лист с моментите от тормоза последните месеци, защото съм уникално тъпо опрощаваща и се размеквам и се връщам...
Преди само бях чувала за нарцистичните партньори и съм смятала, че няма начин никога няма да се подведа така, че всичко е очевидно и ясно от началото, но не. Пказах се вътре и излизането е доста болезнено Sad

# 278
  • По света и у нас
Анонимна, ти още си в шок и превърташ лентата нон стоп и изживяваш връзката пак и пак.
Опитай се да намериш сили да простиш на себе си че си допуснала този мъж така да се гаври с теб, и му прости и на него - той е бил тормозен като малък.
Само така ще пуснеш твоите натрапчиви мисли и ще се оспокоиш.

Опитай се, даже може да му напишеш писмо където да му кажеш как му прощаваш че той се е държал като изверг защото го разбираш. Това се прави с терапевтична цел. После напиши как си прощаваш и на себе си. Можеш да му пратиш писмото. А може ако се видиш с него направо да му кажеш всичко това в лицето. Има невероятен ефект. Аз така се отървах от този вечен кръг на чуденето кой бил виновен и кой бил сбъркал... просто пусни тези мисли за да ти се излекува душата.

# 279
Цитат на:  link=topic=1275407.msg42839759#msg42839759 date=1621022081
Наясно съм с абсолютно всичко, знам, че е бил фалшив образ,

аз съм просто нормално човешко същество с нормални емоции, за разлика от него.

Той беше нормален до момента, в който не разбра, че вече имам силни чувства и че може да ме манипулира и злоупотребява чрез тях.
Противоречиш си...

И все пак, какви бяха манипулациите?

От това, което пишеш ясно се вижда че той те е възприемал като човек, с когото да споделя за бившата си. Не е имал към теб такива чувства и отношение, каквито ти си искала да получиш. И когато си споделила с него за твоите сериозни очаквания за отношенията ви, той се е променил. Защо според теб?
Казваш, че се е отнасял добре в началото, преди да разкриеш намеренията си, а след това - станал лош и манипулативен.

Бояна е написала хубав пост, полезен...

# 280
Анонимен, ти скърбиш защото си нормален човек, с нормални чувства. В такива случаи човек скърби и за каквото би могло да бъде, не само по изгубеното. Трудно може да се разбере връзката с човека описан от Анонимен ако няма личен опит. Обикновено като мислят за нарцисист, хората се сещат за тези, които качват снимки по Инстаграм от ваканции или обичат да са в центъра на внимание.  Не знам дали е бил такъв партньорът на Анонимен. Тези са явни нарцисисти и според мен не са толкова опасни.

Не знам какво е разстройството на човек, който не е в състояние да изпитва състрадание или истинска любов. Наистина тяхното безразличие може да се усети като бездна. Не са безразлични и студени непрекъснато, разбира се. От време на време дават сигнали, че искат партньора и така поддържат връзката.

Харесва ми идеята по-горе да се напише защо и раздялата е станала. Не изпращайте писмото, обаче. Напишете го и го хвърлете.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 05:35 от Cool_Cat

# 281
Всякакви случаи има. Например нарцисист да определя нормален човек като такъв, а себе си да възприема като негова жертва. Типично за нарцисистите..

# 282
Emillia-m

Той не говори за бивашата си, а за тази, с която има настоящи паралелни отношения и се гневи, че не ги приемам.
Не знам дали ме разбираш.
Не си противореча, това е съвсем характерно за връзки от този род - нормалното начало и последвалите събития, когато вече си в клопката на чувствата. Питаш ме защо се е променил, ами той си е такъв, не е показвал истинското си лице просто.
Манипулациите са много и съвсем типични за нарцисист.
Няма да разказвам подробно, защото и той чете този сайт.
А  последната ти вметка:
"Всякакви случаи има. Например нарцисист да определя нормален човек като такъв, а себе си да възприема като негова жертва. Типично за нарцисистите.." е съвсем не на място в случая.

Cool_Cat, PrimaDonna, благодаря за съветите. Мисля, че ще има смисъл от писмото. Иска ми се да го кажа лично и да ми олекне, но вече знам, че той нищо няма да разбере какво е причинил. Ще пиша и ще хвърлям, просто за да се освободя.

# 283
Разбирам те, но се опитвам да те накарам да видиш ситуацията като страничен човек. Явно не си много готова за това. Прави впечатление, че обвиняваш само него, но отказваш да си изясниш основния проблем - защо ти си допускала  всичко това. Ако откажеш да се срещнеш с истината и да я приемеш, в следващата си връзка има риск отново да повториш същото поведение.

И казваш за настояща става въпрос. Вие в триъгълник ли сте били? И уж е било само с.кс с нея, а я познава толкова добре, че постоянно изтъква нейните качества за да те мотивира да се промениш и станеш като нея. Странни отношения сте имали.

# 284
Всъщност не разбираш и забравяш, че сме в тема за патологични характерови разстройства. Също и не знаеш никакви подробности, за да правиш заключения.
 Странни отношения имахме, разбира се. Винаги са странни, когато се забъркаш с нарцисист. Лошото е, че прекалено късно разбрах всичко това.
 Триъгълник, да, той си призна, но след като нещата между нас станаха достатъчно сериозни.
А да търсиш моите грешки може, но само ако е било нормална връзка.

Къде е моята грешка ? Че не се съгласявам да приема отношения в любовен триъгълник ли? А знаеш ли кое е последното, което ми каза - че всъщност даже не е триъгълник, а спи с всяка, която иска, докато е с мен. И че това е нормално, а сбърканата съм аз.

И ако не можеш да окажеш подкрепа, моля не се намесвай и то в защита на агресора. Защото той е такъв, заплашвал ме е и знам, че е способен на всичко, освен тормозът, за който говорих по-рано.

Общи условия

Активация на акаунт