Нарцисизъм

• 41 881
  • 583
  •   1
Отговори
# 555
Подлудявам и пощръклявам са думи с жаргонно значение и е несериозно да се използват в терминологичен порядък. Газлайтинг характеризира поведение, което не би могло  да се вмести в една -две думи, както например са характеризиращите термини астеничен, пикничен, пастьозен (там ги разпознаваме от вратата, длъжни сме) и др. или пък латински думи и изрази, отдавна приети от медицината. Сещам се и още един термин от латински - кверулантен, който си има точно обяснение на бг и се използва само за това. Нищо обшо с газа и лайтването.

Жаргонно казано се окъка, дарлинг, или с други думи опита за газлайтинг не мина вечерната проверка в бг-мама...

Несериозно би било професионалист да изнася лекции как едното е правилна терминология, а другото не е при положение, че нито подлудявам нито газлайтинг са термини в психологията или в психиатрията.

Скрит текст:
Газлайтинг е посочено като разговорно понятие, продукт на поп културата. Никой няма да го напише в официален документ, или диагноза. Crazymaking обаче навлиза като част от аргументите във фамилните и криминалните дела в САЩ и има абсолютно същото значение, без негативната конотация, т.к. излиза от той каза-тя каза и влиза в показване на факти.

Ание, да за тези става дума. Ако свърши фитила ще загасне, но първо ще намали светлината, после ще мъждука и най-накрая ще загасне. Ако не си я сложил стъклената част добре може да стане пожар. Най лесно е да я похлупиш отгоре и гасне.

Последна редакция: вт, 07 сеп 2021, 23:41 от Елфичка

# 556
Бегемама е последното място където изнасям или възнамерявам да изнасям лекции. Дарлинг е обръщение типично, но няма да навлизам там сега.
Тук (в темата) всички сте специалисти по всичко или поне психология, та съобразно аудиторията пиша.
Още ли се мъчиш със статии от гугъл наука? 😊

# 557
  • София
Газлайтингът е да те правят на улав по нашему.

# 558
Сещам се за така нар. "кьор фишеци" или пък "да те къпят с хладка вода"

# 559
Сигурнно с дарлинг искам да ти кажа нещо, нали си специалист. Сети се какво Wink

Апропо на хората с бедни аргументи все им се залита към нанадки над личността на другия. Чичко гугъл каза, че се нарична ad hominem.

И сега, какво стана с правилната терминология, която само специалните специалисти я знаят, но която не е терминология?

# 560
  • София
Само да попитам, с какво семантичната лудост от последните страници помага на хората с проблем по темата?

# 561
Увеличават се диагностицираните нарциси, как с какво.
Много ми хареса обяснението, че с този газ се замъглявал здравия разум. Здравият!
Ето накъде върви медицината, спокойно елфи, полето е широко Simple Smile

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 08:03 от Дренка

# 562
  • София
Увеличават се диагностицираните нарциси, как с какво.
Много ми хареса обяснението, че с този газ се замъглявал здравия разум. Здравият!
Ето накъде върви медицината, спокойно елфи, полето е широко Simple Smile
Е, те нарцисите нямат много общо с медицината – нито е болест, нито се лекува. А може и да са все повече, от социологическа гледна точка цели общества са инфантилни по сходен начин. В екипите, които се занимават с въпроса по света има и психиатри, и те са разтревожени от тенденциите в тази посока. На мен само ми е интересно, но като симптом наблюдавам все повече инфантили, които не могат да понесат любовните разочарования и всеки бивш става нарцис автоматично. Това би било забавна ирония, ако не страдаха.

# 563
Според мен нарцисите се създават в ранна детска възраст от начина на отглеждане и липса на любов и емоционална близост. И това наистина няма общо с медицината, а с психологията. Но едва ли е напълно невъзможно някой от тях да осъзнае че нещо не е наред с него, че не е щастлив и да се запита защо е така. Те все пак не са глупави, а емоционално осакатени.

# 564
anie11, такава е теорията. На практика, за съжаление, има някои предразполагащи фактори като стрес, алкохол, наркотици по време на бременност, ранно отделяне от мама за значителни периоди от време, стоене в кувьоз, раждане преди термин. Аз не съм виждала, но знам за бебета, които са се деряли през нощта от плачене в родилното, но не са го носели до мама. После тези бебета са пораствали отхвърлящи любовта на родителите си.
Знам, и е ужасно тъжно и трагично. Когато аз родих едната нощ имаше едно детенце което не спря да се дере през цялата нощ, аз заспивах и се събуждах, но ужасните писъци не спираха. Но при бебета нямаше абсолютно никой, сестрите и акушеркште си бяха нанякъде, вършейки нещо и бебетата бяха съвсем самички. Най-лошото е, че и моето съм 100% сигурно, че се е деряло така, защото след секциото не можех да си намеря място от болки и поисках да го вземат за през нощта, а то беше започнало да плаче. Възможно ли е такава травма да се получи от една нощ когато е оставено самичко?

Дами, нека не се караме, за друго е темата Hug

# 565
Нарцисите страдат и от други болести.
Simple Smile
Работя с нарциси - в прекрасни отношения и продуктивност. Тези нарциси не са сами на тоз свят, о, ужас, да намериш човек, който те разбира, без да диагностицира.  Не знам кога и как психолозите и всичките му там страдалци ще се научат, че човекът освен физика и психика е и среда, и отношения.

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 21:14 от Дренка

# 566
  • София
Всички работим или сме работило с нарциси. И да, за външните хора те могат да са страхотни - услужливи, чаровни и с чувство за хумор. Това, че даден човек се отнася добре с теб, не значи, че е читав човек. Би било доста арогантно да съдим само по себе си. Какво значение има, че колегата или съседът ми се лендзи, ако пребива жена си и я е докарал до лудост.

# 567
Възможно ли е такава травма да се получи от една нощ когато е оставено самичко?
Да. Обясняват се нещата по учебниците с ранното детство, но някои травми се нанасят още от родилното. След това следват поведенчески проблеми, всички наоколо дружно успокояват, че нещата ще се израснат и че всичко е наред, времето за правилна намеса си минава и после родителите и ранното детство били виновни.

Между другото много трудно се работи с травма от прериода преди да проговори детето. Това са психосоматични травми и с говорене не могат да се повлияят. 

На една приятелка детето й стигна до гранично разстройство, а никога не е била изоставяна дори и за миг. Единствено в първите 24 часа не е била с майка си, заради тежко раждане и трудно възстановяване.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 05:28 от Елфичка

# 568
Кечи, представяш ли си, ако хората не се занимаваха да отсъждат кой какъв е, колко работа може да се свърши, полезна за обществото.
Сещам се за една купчина психопати, нарциси или там каквито ще ги наречете, колеги, който били пребивали жените си. Или Х, която се държи егоистично/нарцистично с мъжа си - аууу, ма няма да ми е приятелка повече. Пък мъжът на У, ми той е нарцис! Ма много важно, като си живее с ново семейство. И така нататък.
Simple Smile

# 569
Възможно ли е такава травма да се получи от една нощ когато е оставено самичко?
Да. Обясняват се нещата по учебниците с ранното детство, но някои травми се нанасят още от родилното. След това следват поведенчески проблеми, всички наоколо дружно успокояват, че нещата ще се израснат и че всичко е наред, времето за правилна намеса си минава и после родителите и ранното детство били виновни.

Между другото много трудно се работи с травма от прериода преди да проговори детето. Това са психосоматични травми и с говорене не могат да се повлияят. 

На една приятелка детето й стигна до гранично разстройство, а никога не е била изоставяна дори и за миг. Единствено в първите 24 часа не е била с майка си, заради тежко раждане и трудно възстановяване.
Звучи ужасно, но предполагам е така. Всъщност в повечето болници след секцио бог знае защо не дават бебето на майката първите 3 дни. Всъщност знам, де, да се възстанови. А кое е времето за правилна намеса и каква трябва да е тя? Щом е преди да е поговорило сигурно преди 1г6м, когато повечето родители не биха и предположили проблем.

Общи условия

Активация на акаунт