Нарцисизъм

• 41 933
  • 583
  •   1
Отговори
# 525
  • Paris, France
Тук ще кажа само, че близките допускат огромна грешка, опитвайки да набутат вече болния обратно при здравите. То не са броколи, то не са витамини, то не е чудо.
Останалото го работя индивидуално.
Wink

Аз те питах за превенция, а не какво да се прави когато проблемът е налице.

За да се предпазим от деменция е нужно кръвоносните съдове да са чисти и здрави, да приемаме необходимите вещества за обновяване на клетките. Всички съвети за здраве на кръвоносните съдове помагат да се предпазим от деменция.

https://www.nhs.uk/conditions/dementia/dementia-prevention/

Има лични, генетични особености, като MTHFR мутации, невъзможност да се произведе никотинова киселина от триптофан и други, които могат да допринасат за развитие на деменция. Ако разберем, че ги имаме рано в живота си можем спокойно да вземем мерки. Има пакети медицински, генетични изследвания, които показват най-често срещаните, известни мутации.

Алцхаймер може да се обърне с диета и познавам хора, които са се преобразили с добро хранене и даже са започнали да спортуват. Точно с диета се обръща и тя включва спанак. За ядките е малко сложно и зависи от генетиката.

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190306133414.htm

Някой писа за неяденето на пържено - цаката е във вида мазнини и количеството им, не в пърженето, но отбягваше на пържено би помогнало. Тези мазнини трябва и да се горят, че иначе запушват съдовете. Същото с въглехидратите.

Мозъкът е основно вода, мазнина, нерви и кръвоносни съдове.

Тайна няма. Който се интересува, може да си намери всичко в и интернет и даже този форум. Жокери:

1) Омега 3/ омега 6

2) Б витамини, всичките трябват, но в правилната форма. Евтините, с цианокобаламин и пиридоксин могат да навредят.

3) К1 за капилярите - от пресни листа

4) холин и инозитол - от суров жълтък

5) достатъчно протеин. Мускулите трябва да се пазят.

6) достатъчно фибри.

7) спорт във всичките му форми.

8 ) добър сън

9) слънце, ако не помага витамин Д на ампула.

10) приятна социализация.

За всичко, което съм написала мога да дам линк от сериозни проучвания. Оправяте си храненето, физическата форма и няма да допирате до Дренка.

Мълчи, защото не сме й на платена консултация, ама със "знам но няма да ви кажа" клиенти не се печелят.

Може да е деменция 🥳.

# 526
Превенция-след 45-тата година редовно взимайте гинко билоба 🙂

# 527
Да раздвижа малко темата Simple Smile Възможно ли е нарцисите да нямат своя самоличност и постоянно д си присвояват (или само моят е така). Например гледа филм с Брад Пит и след това започва да се облича като героя във филма и да говори само онова време. Започва да чете в нета всичко свързано с филма и епохата и става някак си като обсебен. След това чете книга на Хемингуей и всичко се повтаря за новата личност. Слуша песен на Ейми Уайнхаус и запова да говори и да страда за нея сякаш му е сестра (всъщност той за сестра си не проявява такива чувства). Не знам дали го обясних, но сякаш все е в роля.

# 528
  • София
Да раздвижа малко темата Simple Smile Възможно ли е нарцисите да нямат своя самоличност и постоянно д си присвояват (или само моят е така). Например гледа филм с Брад Пит и след това започва да се облича като героя във филма и да говори само онова време. Започва да чете в нета всичко свързано с филма и епохата и става някак си като обсебен. След това чете книга на Хемингуей и всичко се повтаря за новата личност. Слуша песен на Ейми Уайнхаус и запова да говори и да страда за нея сякаш му е сестра (всъщност той за сестра си не проявява такива чувства). Не знам дали го обясних, но сякаш все е в роля.
Не само е възможно, а е точно така. Те нямат идентичност и постоянно имитират други хора, филмови герои, познати. Ако човек е запознат с тях ще види, че почти всичките им реплики са нечии чужди, всичките им жестове, възгледи. Един такъв ме изуми при смяна на жената стана съвършено друг човек, а най-плашещо е, че понякога би могъл да е и предишния, но "двамата" са с различни жестове, речник, изразни средства...Просто като мъжът мечта на едната жена имитира едно, а на другата друго. Самият той вероятно е една празнота и нищо повече.

# 529
Хмм, по тая логика от тях би станало страхотни актьори, буквално като за Оскар😁 То дори и на актьорите е трудно това...

# 530
  • София
Да, зловещо е, чувстваш се като в засада на талантливия мистър Рипли. Ама по- проста версия.
Като го вербализирах, ме изкараха ригидна, която не прихваща в отношенията, а те били взаимен обмен. Разбира се, отстрани звучи логично и ти си докачливият, но когато си вътре и си чуваш собствения речник от специфични думи, приписан в устата на някого и знаеш, че е празна обелка, без да е видял нещо от десетките кеща, с които ти се занимаваш, си си в правото. Само мога да кажа - не се съмнявайте в себе си, вярвайте си на преценката и не позволявайтв да ви газлайтват. Нарцисите са празни и са copycats.

# 531
Извинявам се за невежеството, но какво значи тая готина чуждица газлайтвам🤔

# 532
  • София
Хмм, по тая логика от тях би станало страхотни актьори, буквално като за Оскар😁 То дори и на актьорите е трудно това...
За жалост не, като актьори не стават, защото един актьор трябва да има истинска и дълбока, добре развита емоционалност. Те са като деца, които имитират възрастните, а другите възрастни вършат останалата работа като предполагат и напасват онова, което не се връзва.

Газлайтинг е ефектът на газената лампа – манипулаторът обърква възприятията на жертвата и тя не знае вече кое какво е, кое е вярно и кое не.

# 533
Интересно.. По тази логика, и аз съм нарцис, защото ми се е слу4вало нещо такова, особено изразено последния път.. От друга страна, определено имам съвест.. не правя лоши неща на хората, макар 4е понякога много ми се иска да си върна на някой, който е бил лош с мен.. Може ли да си.. наполовина нарцис? защото това е явно съществена характеристика.. Ина4е да, когато съм в такъв период.. лош период.. без хора.. все едно нямам образ за себе си.... но при мен са много неща, много травми, лошо отглеждане, дисоциация..
Когато съм в 'лошия период', все едно не знам как изглеждам, на кого прили4ам, дали изглеждам като баба ми, например (защото се появява някаква идентификация ли какво ли с нея в този период, защото е имало голяма фузия с нея в детските ми години), дали като майка ми, дали като малкото дете, моми4е, мом4е.. все едно някакви разли4ни пар4ета от разли4ни времена има.. но те са само пар4енца, никое не е по голямо, за да мога да имам някакъв по..континуитетен образ за себе си..

Не само е възможно, а е точно така. Те нямат идентичност и постоянно имитират други хора, филмови герои, познати. Ако човек е запознат с тях ще види, че почти всичките им реплики са нечии чужди, всичките им жестове, възгледи. Един такъв ме изуми при смяна на жената стана съвършено друг човек, а най-плашещо е, че понякога би могъл да е и предишния, но "двамата" са с различни жестове, речник, изразни средства...Просто като мъжът мечта на едната жена имитира едно, а на другата друго. Самият той вероятно е една празнота и нищо повече.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 16:12 от Ally_

# 534
  • София
Интересно.. По тази логика, и аз съм нарцис, защото ми се е слу4вало нещо такова, особено изразено последния път.. От друга страна, определено имам съвест.. не правя лоши неща на хората, макар 4е понякога много ми се иска да си върна на някой, който е бил лош с мен.. Може ли да си.. наполовина нарцис? защото това е явно съществена характеристика.. Ина4е да, когато съм в такъв период.. лош период.. без хора.. все едно нямам образ за себе си.... но при мен са много неща, много травми, лошо отглеждане, дисоциация..
Когато съм в 'лошия период', все едно не знам как изглеждам, на кого прили4ам, дали изглеждам като баба ми, например (защото се появява някаква идентификация ли какво ли с нея в този период, защото е имало голяма фузия с нея в детските ми години), дали като майка ми, дали като малкото дете, моми4е, мом4е.. все едно някакви разли4ни пар4ета от разли4ни времена има.. но те са само пар4енца, никое не е по голямо, за да мога да имам някакъв по..континуитетен образ за себе си..

Е, всеки подражава на някого или нещо, на идеал, но без да губи идентичност. Пуберите най-много подражават, но това е само етап, те са си нарцистични в тази възраст, например.

А един нарцис никога не би бил самокритичен до степен да се подозира в личностово разстройство. Иначе всеки от нас си има добри и лоши страни и моменти, добри и лоши мисли, слабости и моменти, в които се губи. Нормално е. Трябва да не се задълбава толкова в разсъждения за себе си, а повече да се живее, животът се случва на повърхността, в крайна сметка.

# 535
То4но там е проблемът, аз мисля имам големи проблеми с иденти4ността.. писах в другата тема.

Последна редакция: пн, 06 сеп 2021, 18:04 от bubanka

# 536
  • София
То4но там е проблемът, аз мисля имам големи проблеми с иденти4ността.. писах в другата тема.

Ще прочета. Може би е добре да се видите с психолог или психиатър, ако имате някакви тревоги.

# 537
Извинявам се за невежеството, но какво значи тая готина чуждица газлайтвам🤔

Поредната умнотия, измислена от скучаещи пишман психиатри, тип перманетни жертви. Нещо като да ти внушават, че си ненормален, с целенасочени действия в тази посока.

# 538
А как му викаха на това, някой да те търси само когато му е угодно, без да има траен интерес към него?

# 539
А как му викаха на това, някой да те търси само когато му е угодно, без да има траен интерес към него?
Използвачество ?

Общи условия

Активация на акаунт