Хеликобактер пилори - втора тема

• 105 500
  • 1 018
  •   3
Отговори
# 495
На мен директно ми казаха, че гастроскопията струва около 350-360 лв. След като питах за подробности колко време продължава, с упойка ли трябва да се прави, ми обясниха, че процедурата отнема 10 минути и съвсем спокойно може да се направи без упойка или с обезболяващо лекарство само на върха на тръбата, която вкарват. Ако искам упойка, ще струва още около 150 лв.

Абсолютно това ми казаха. По ЗК с обезболяващо. Със заплащане, по желание, пълна  около 130 но беше преди две години. И понеже бях в Гастроентерологията в голяма болница ми направиха гастро и колоно едновременно. Сега вече може и да е с 150 пълната упойка. В същата болница на родини година преди това пак взеха пари за пълна упойка. Издаваха за това  касова бележка.

# 496
Здравейте! След няколко положителни и няколко отрицателни резултата от фецес в различни лаборатории гастроентерологът иска да направим гастроскопия. Какви са рисковете? Предполагам е доста неприятно.
Имам 4 гастроскопии без упойка (само спрей за гърлото). Търпи се, не ми се е гадило може да се в диша. Бързо е изследването. Рисковете са теоретични, ако гастроентеоролога не е добър може да нарани хранопровода/стомаха. Но при положение че го правят рутинно и амбулаторно не се притеснявай

# 497
Здравейте! И аз имам сходни проблеми. Правих фекален тест за хеликобактер, който е отрицателен. Докторката изписа Улкамед за не повече от 10 дни, маже би профилактично.. Но болката си остана, появиха се гадене и повръщане, не постоянно, но ги има.. Забравих да спомена, че си правих и ренгеново изследване с бариева каша, резултатът е: Гастро дуодонитни изменения и лека каскада в кардията. Мисълта ми е дали е възможно да са изпуснали евентуална язва?

# 498
Здравейте, искам да попитам колко е надеждно количественото изследване на фецес за хеликобактер пилори?

Също така, понеже друг път не съм изследвала фецес, как се взима пробата? Трябва ли да слагам фолио на чинията и т.н.? Благодаря предварително.

# 499
Здравейте, искам да попитам колко е надеждно количественото изследване на фецес за хеликобактер пилори?

Също така, понеже друг път не съм изследвала фецес, как се взима пробата? Трябва ли да слагам фолио на чинията и т.н.? Благодаря предварително.
уж го водят над 90% точно, въпреки че при мен не е бил точен. Трябва да се направи правилно след поне 1 месец без антибиотици, и 2 седмици без инхибитори на ПП, H2-Блокери (фамотидин и подобни) и алгинати (гавискон, алмагел и подобни), без Бисмут (Улкамед). Ако не се изчака достатъчно време може да даде фалшиво отрицателен резултат.

Иначе за взимането на пробата аз правя така: свалям капака, постилам с тоалетна хартия, свършвам си работата взимам проба в контейнера с лъжичката от капачето на контейнера и това. Фекалния тест е по-достоверен от кръвния, но не е толкова достоверен колкото дихателния или биопсията. Макар че и те теоретично може да дадат фалшиво отрицателни, ако горните условия не са изпълнени

# 500
уж го водят над 90% точно, въпреки че при мен не е бил точен. Трябва да се направи правилно след поне 1 месец без антибиотици, и 2 седмици без инхибитори на ПП, H2-Блокери (фамотидин и подобни) и алгинати (гавискон, алмагел и подобни), без Бисмут (Улкамед). Ако не се изчака достатъчно време може да даде фалшиво отрицателен резултат.

Иначе за взимането на пробата аз правя така: свалям капака, постилам с тоалетна хартия, свършвам си работата взимам проба в контейнера с лъжичката от капачето на контейнера и това. Фекалния тест е по-достоверен от кръвния, но не е толкова достоверен колкото дихателния или биопсията. Макар че и те теоретично може да дадат фалшиво отрицателни, ако горните условия не са изпълнени

Благодаря за информацията! Търсих лаборатория в Пловдив, която да прави дихателни тестове, понеже и аз четох, че били по-надеждни от всички останали неинвазивни. Единствено попаднах на Лина, които ми отговориха, че ги правят, ама само на някои адреси (чакам да ми кажат кои точно). Гастроентерологът спомена за неинвазивните тестове, но много набързо, и натърти на гастроскопия. Понеже имам проблем с рефлукс отскоро (две седмици), реших да не се нахвърлям веднага на гастроскопия.

# 501
# 502
Здравейте. Да дам и аз моите 5 стотинки по темата с малко хронология:

2021.06 - болка в стомаха след дълго лечение на Ковид с няколко антибиотика

2022.03 - след като вече болката стана много силна, отидох на преглед. Наприх тест за хеликобактер от фецес, който беше положителен. Лекарят ми назначи лечение с:
- Амоксицилин
- Фромилид
- Улкамед
- Нолпаза
- Пробиотик

2022.07 - тест за хеликобактер от фецес, отново положителен.

2022.10 - стартирах 6 месечен курс пробиотик с Proviotic. Видях, че това е помогнало на някои хора. На мен не ми помогна, въпреки че спазвах стриктно курса.

2023.05 - тест за хеликобактер от фецес, отново положителен. Отново консултация с лекар, този път с промяна в лечението:
- Левофлоксацин
- Флажил
- Улкамед
- Нолпаза
- Пробиотик

2023.10 - тест за хеликобактер от фецес, този път отрицателен. Направих в две отделни лаборатории - в Лина в Бургас и в лабораторията на Токуда.

В периода от 2022.07 до 2023.05 няколко пъти съм правил и контролни тестове в двете лаборатории Лина и Токуда, общо взето доста съм се изследвал и редовно, постоянно бяха позитивни тестовете. Сега последните два са отрицателни.

Не съм правил гастроскопия, но лекарят ми каза, че ако отново лечението не даде резултат, ще се наложи да се направи такава, да се вземе биопсия и да се направи антибиограма, за да се изолира вида бактерия и да се разбере от какъв антибиотик и с каква продължителност на приема ще се повлияе, за да се проведе съответното лечение.

Успех на всички, които се борят с бактерията!

# 503
Здравейте. Да дам и аз моите 5 стотинки по темата с малко хронология:

2021.06 - болка в стомаха след дълго лечение на Ковид с няколко антибиотика

2022.03 - след като вече болката стана много силна, отидох на преглед. Наприх тест за хеликобактер от фецес, който беше положителен. Лекарят ми назначи лечение с:
- Амоксицилин
- Фромилид
- Улкамед
- Нолпаза
- Пробиотик

2022.07 - тест за хеликобактер от фецес, отново положителен.

2022.10 - стартирах 6 месечен курс пробиотик с Proviotic. Видях, че това е помогнало на някои хора. На мен не ми помогна, въпреки че спазвах стриктно курса.

2023.05 - тест за хеликобактер от фецес, отново положителен. Отново консултация с лекар, този път с промяна в лечението:
- Левофлоксацин
- Флажил
- Улкамед
- Нолпаза
- Пробиотик

2023.10 - тест за хеликобактер от фецес, този път отрицателен. Направих в две отделни лаборатории - в Лина в Бургас и в лабораторията на Токуда.

В периода от 2022.07 до 2023.05 няколко пъти съм правил и контролни тестове в двете лаборатории Лина и Токуда, общо взето доста съм се изследвал и редовно, постоянно бяха позитивни тестовете. Сега последните два са отрицателни.

Не съм правил гастроскопия, но лекарят ми каза, че ако отново лечението не даде резултат, ще се наложи да се направи такава, да се вземе биопсия и да се направи антибиограма, за да се изолира вида бактерия и да се разбере от какъв антибиотик и с каква продължителност на приема ще се повлияе, за да се проведе съответното лечение.

Успех на всички, които се борят с бактерията!
Леченията са ви били правилни и двата пъти, стандартната четворна терапия (предполагам по 14 дена всеки опит? Ако е било 7 грешно)
Въпросните антибиотици взимали ли сте ги по време на лечението ви от ковид, възможно е ако сте ги взимали да се развие резистентност. Насоките на доктора са правилни, понеже първите две лечения реално са лечение на сляпо(без антибиограма) преди да се продължи трябва да се направи гастроскопия+биопсия за посявка с антибиограма, чак тогава да се предпише ново лечение. След като са отрицателни последните ви изследвания се успокойте. Много е важно, ако сте женена/обвързана то и вашия партньор да се изследва за хеликобактер и да се лекува ако има. Възможно е ако само единия партньор се лекува да се презаразява от другия. След всяко лечение трябва и смяна на четките за зъби, че и от там може да става презаразяване

# 504
При мен и при съпругът ми първото лечение беше след гастроскопия с антибиограма. И то си беше подходящо и за двама ни. Тези "насляпо" както ги нарекохте предписвания по дихателни и прочие тестове правят именно това - поставят ефективността на лечението под въпрос. В случая не говорим дори за нужда от незабавано начало на лечението,  както примерно при редица други бактериални инфекции , когато просто няма време да се чака антибиограма няколко дена.  Може спокойно да се направи гастроскопия и да се подбере правилния препарат. Затова този подход "на сляпо" към пациентите звучи много непрофесионално.

# 505
Здравейте!
След провеждано лечение по схема през лятото днес си направих контролно двете кръвни и дихателното изследване. Обаче се оказах в сложна ситуация. Дихателния тест е отрицателен, а кръвните са много положителни.
IgG при горна реф. граница на сивата зона 1.1 е с резултат 5.39. Преди лечението беше 4.4
А IgA при горна реф. граница на сивата зона 25 е с резултат 65.32. Преди лечението беше над 100.
Обаче с този отр. дихателен тест вероятно няма да обърнат внимание на кръвните, а за мен няма логика дихателния тест да е по-значим от кръвния. Не знам дали е възможно дихателния да е невалиден, защото при повторното вземане на проба от устната кухина ми сложиха тръбичката много навътре и опря в езика. Казах и после, че така е станало, но тя каза че няма значение. И все пак не е ли странно при категорично положителни кръвни резултати дихателния тест да е отрицателен. Ако стойностите бяха в сивата зона щях да го приема за нормално. Но при положение, че единия резултат е 5 пъти по-висок от горната граница, а другия е 2.6 пъти по-висок от горната граница как точно може да се тълкуват тези резултати.
Притеснявам се, че заради дихателния тест бактерията ще си остане не излекувана и ще продължи да прави проблеми. А тъй и тъй съм се заела с нея предпочитам да продължа с лечението.

# 506
При мен и при съпругът ми първото лечение беше след гастроскопия с антибиограма. И то си беше подходящо и за двама ни. Тези "насляпо" както ги нарекохте предписвания по дихателни и прочие тестове правят именно това - поставят ефективността на лечението под въпрос. В случая не говорим дори за нужда от незабавано начало на лечението,  както примерно при редица други бактериални инфекции , когато просто няма време да се чака антибиограма няколко дена.  Може спокойно да се направи гастроскопия и да се подбере правилния препарат. Затова този подход "на сляпо" към пациентите звучи много непрофесионално.
Реално си е така. Когато се взимат антибиотици без антибиограма винаги има шанс да се уцелят неправилните и е лечение на сляпо. "Взимай този антибиотик, ако не ти помогне сменамр с друг"
Разчитат на статистики и се взима под внимание антибактериалната резистентност в страната (за България няма известна такава такава)
С това главоломно взимане на антибиотици при грип/ковид/настинка и прочие се постига точно това антибактериална резистентност. Взимаш флажил при грип примерно и хеликобактерите може да станат резистентни. За това трябва да се взимат антибиотици само когато наистина има нужда.
Иначе лесно звучи гастроскопия, но:
Много хора няма да се съгласят да им бъркат в гърлото особено за такива оплакванкя
Има шанс при гастроскопия да те заразят с хеликобактер или да се перфорира хранопровода.
Отделно антибиограмата за хеликобактер не се прави във всеки град. Аз съм от Търново и тук няма къде. Трябваше да ходя до СФ. Тук могат само бърз уреазен тест да ти направят ама без антибиограма.

# 507
Аз съм от Варна и тук гастроскопии се правят на много места и от много квалифицирани кадри. Аз имам 4 на брой правени при трима различни специалиста и да си кажа за мен най-добрата беше последната , която правих с пълна упойка, но защото беше гастро и колоно наедно. Профилактична. С фамилна обремененост съм и в двете посоки така че не мога да си позволя да разсъждавам колко е безобиден хеликопактера. За сега нямам рецидив, макар че се твърди в някои източници че има все пак вероятност за повторно заразяване и то не 1-2 процента.

# 508
  • София
Рори, контрола след лечение не се прави с кръвен тест, а с фецес. И дихателен също става, но кръвен категорично не.
Къде прави дихателния, ако си от София?
Сега можеш да пуснеш един фецес количествен, за да си сигурна.

# 509
Не съм от София. В моя град само една лаборатория в т.ч. само един нейн "офис" прави дихателен тест за хеликобактер
Едновременно с мен се тества и майка ми. При нея при гастроскопията бяха установили хеликобактер, но я лекуваха без никакъв антибиотик. Нейният кръвен тест е напълно отрицателен, а дихателния положителен. Резултата при кръвния й тест е 8 при референтни стойности за отрицателен резултат под 20. Чудя се възможно ли е да са ни разменили резултатите от дихателния тест. Правиха ни ги един след друг. Проблема при мен е, че гледам човек на легло и излизането ми е много трудно. И още нещо. Малко след тестването ми изби кашлица, тази сутрин ме втриса, мъчи се да ми избие и хрема и ме боли глава, което означава че се разболявам и към момента на тестването вече съм била болна. Възможно ли е това също да е повлияло на резултата. Определено смятам, че моя отрицателен дихателен резултат не е верен и искам да си обясня защо се е получило така.
И още нещо странно. Една и съща беше лаборантката, но при майка засече 10 мин. между двете изтегляния с тръбичката, а при мен засече 5 мин. Питах я защо така, но не ми даде никакъв смислен отговор.
На моя роднина фецес теста й беше отрицателен, но при гастроскопия установиха хеликобактер. И в темата четох за такива фалшиво отрицателни фецес тестове. И лекарят, който ми назначи лечението след като не ми призна кръвния тест тогава се чудеше между фецес и дихателен, но сам се отказа от фецес теста като не съвсем надежден. Какъв е смисълът да го правя?

Последна редакция: пт, 20 окт 2023, 08:40 от Рори72

Общи условия

Активация на акаунт