Хеликобактер пилори - втора тема

• 100 096
  • 1 018
  •   1
Отговори
# 975
здравейте,
Хеликобактер пилори в стомаха може ли да се доказва с фецес (фекален тест)?
Преди 3 м бях си направила такъв тест и отрицателен беше резултатът, но 1 м след теста ходих на биорезонанс и докторът каза че имам ХП в стомаха, казах, че имам отрицателен тест, но той беше категоричен.
На кой тест да вярвам? Или е необходимо да направя и трети?

# 976
здравейте,
Хеликобактер пилори в стомаха може ли да се доказва с фецес (фекален тест)?
Преди 3 м бях си направила такъв тест и отрицателен беше резултатът, но 1 м след теста ходих на биорезонанс и докторът каза че имам ХП в стомаха, казах, че имам отрицателен тест, но той беше категоричен.
На кой тест да вярвам? Или е необходимо да направя и трети?
Какъв тест си правила, аз правя само с фецес, но количествен, там са пишат стойностите на резултата. А дихателен тест правила ли си, ако си правила той е най-достоверен

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:25 от Vanya.

# 977
vanya аз направих точно с фецес и беше отрицателен (в лаборатория Лина), нямаше стойности. Да повторя в друга лаборатория (Рамус) или направо дихателен да си направя?

# 978
За твое успокоение , ако искаш си направи дихателен тест. Щом си нямала стойности сигурно си правила качествен, мисля, че така се казваше. Аз не съм правила дихателен защото  всички тестове ми бяха + и то с много високи стойности/ 48 при минимум 0,9/ докато при теб е по различно, ту положително, ту отрицателно.
Имаш ли някакво неразположение в стомаха, защото не е сигурно че имаш ХБ, но и без симптоми пак да имаш ХБ.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 19:17 от Vanya.

# 979
  • Русе
Дихателния тест как се прави, пак ли в лаборатория? При него има ли стойности? Колко струва ориентировъчно?

# 980
  • In the land of Never Never
_re_ge, в грешка си, мастихата има антибактериални свойства срещу ХБ и се използва като първи избор при натуралното лечение. Е, никое натурално лечение не е много успешно обаче.
Лечението на гастрит е да се стимулира възстановяването на лигавицата, а за това служат DGL, машмелоу, Л-глутамин, има и протокол с лют пипер. И споменатият от мен ZN carnosine, който е разработка на японски учени. Единственото лекарство, което има, sucralfate, вече не се продава тук (защото е евтино и защото лекува). В далечния изток има още 2 лекарства, но те не се продават в западния свят.
Silver cloud, пуснах в гугъл сукралфат, излязоха няколко сайта, на които пише че има в наличност, но е с рецепта. Пише, че е за лечение на язва.
Аз вземам още и бутират, лекар ми го преписа преди време, вземах го, но сега, като си установих хистаминовата непоносимост, започнах пак да го вземам.
За натуралните лечения, аз се излекувах с провиотик, от 2019 нямам хеликобактер. Няма такова проучване, което да казва какъв процент от натуралните лечения помагат. По принцип, изследванията струват много пари, трябва да са двойно слепи, с контролна група, достатъчно представителни, за да се счита, че резултатът е достоверен. Няма кой да вложи пари да изследва нещо, което не може да се патентова и от което не се очаква печалба.
Има едно публикувано в научен журнал изследване в Иран за лечение с чернен кимион и мед: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5292131/?fbclid=IwA … GHVyL0lLVpDeWpKj4
В този клип на д-р Майкъл Грегър се говори за лечение с кълнове от броколи: https://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-h-pylori-naturally-with-diet/
За лечението с мастиха съм виждала добри резултати от групи за хеликобактер на английски във фейсбук.
В старите теми бяха писали за успешно лечение с клеева тинктура и с отвара от броколи. Медът Манука, който е с по-високо антибактериално съдъжание, също се твърди че лекува хеликобактер.
При антибиотиците също има известен процент, когато не помагат, но като цяло са бърз и ефективен начин да се се избавиш от бактерията. Освен това, те се държат като слон в стъкларски магазин - изтрепват и маса от полезните бактерии, и след това трябва да се положат доста усилия да се възстановят пораженията.
Бактерията може да остане в някакво малко количество, в изследванията се дават стойностите, колко се счита че е допустимо.

В началото на темата има линк към един полезен ресурс, където се съдържат основните въпроси за хеликобактера, пускам го пак.
https://www.lekar.bg/33222/%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE% … g#google_vignette

# 981
  • София
Glikoza, няма Сукралфат, останала е информация по сайтовете, защото е имало дори българско производство. Май от Турция го купуват. Аз съм питала в аптека и са проверявали при доставчиците им, няма го. На запад много го използват за стомах - образува филм и стимулира секрецията на мукус. И онзи специфичният антибиотик за SIBO, рифаксимин, също го е имало тук, но сега го няма.

Бутират за какво се ползва? Това е продукт от бактериална дейност, ако не се лъжа?

# 982
  • In the land of Never Never
Glikoza, няма Сукралфат, останала е информация по сайтовете, защото е имало дори българско производство. Май от Турция го купуват. Аз съм питала в аптека и са проверявали при доставчиците им, няма го. На запад много го използват за стомах - образува филм и стимулира секрецията на мукус. И онзи специфичният антибиотик за SIBO, рифаксимин, също го е имало тук, но сега го няма.

Бутират за какво се ползва? Това е продукт от бактериална дейност, ако не се лъжа?
Значи само стои на сайта им. Ами то Турция вече стана вече за всичко, и за лечение, и за лекарства. Там предполагам не се заяждат за това, имаш ли рецепта, алъш-вериш да има, бизнеса да върви.
Да така е, бутиратът се образува в дебелото черво. Продукт е на полезните бактерии, които се хранят от неразтворимите влакнини в храната и го отделят. Това помага за заздравяването на червата. Като добавка трябва да се взема минимум три месеца, може и по дълго. 
Вероятно и сукралфатът работи в същата посока.
Гастроентеролог ми го предписа след повече от половин година стомашно разстройство, когато след дълго ходене по мъките с куп нужни и не съвсем нужни изследвания, се установи, че причината е хранителна непоносимост към няколко храни.

# 983
  • София
Точно днес четох нещо, което обяснява до голяма степен тези функционални заболявания. Значи, получава се дисбиоза, т.е. нарушаване на баланса на микроорганизми в червата. Някои гадинки избуяват опортюнистично  (ХБ е от тях, но те са много повече), отделят токсични вещества, които активират имунната система и предизвикват възпаление  на някое слабо място. Оттам се активира и нервната система, gut-brain axis, и става мазало. А това възпаление дори и да може да се установи, е минорно и лекарите казват: Нищо ти няма, всичко е в главата ти.

# 984
Гледам,че има и тестове за домашна употреба.Имате ли опит с тях и какво ви е мнението

# 985
  • София
Ваня, малко със закъснение, но на мен в рецептата ми е пишело пулсет да пия 14 дни, но защото и освен 10 дневните АБ, 14 дни пих въпросният Улкамед (бисмутов оксид). То омепразола е, за да не ти е зле стомаха докато пиеш силните лекарства. Мисля, че ако не си го продължила - няма страшно. Но пък няма да ти навреди и ако си го пиеш до изчерпване на опаковката.

Когато давах фецес за анализ след лечението ме питаха качествен или количествен искам. Разликата беше 10лв. Някъде 25 лв. качествения и 35 лв. - количествения. Дихателния е около 100-на лв. ако не се лъжа. Бих си пуснала или дихателен или количествен и ако са отрицателни, ще си имам едно наум за всички резултати от бирезонанса.

# 986
Gorg0nzola, благодаря ти за отговора.
На 21.03. се обадих на гастрото и той ми каза да го пия 14 дни, но аз така и продължавах да го пия.Питах една приятелка която беше също скоро и тя с ХБ, но интересно при нея нямаше ИПП, лечението и беше 7 дни с 2 АБ и нищо друго,което  много ме озадачи, за това се чудих какво да правя.Тя се оправи и сега при нея е ОК / при един лекар се лекувахме/. Болки почти нямам, само от време на време лека тежест и дано съм се отървала от тази гадост, ще чакам тест да направя.

# 987
Има хора се оправят бързо. На други щетите от хеликото си седят бая време.
Аз съм така. Много по-добре съм, ама много, но си има неразположения леки и вече внимавам какво ям.

# 988
Здравейте!
Заради сериозно влошил се рефлукс, посетих гастроинтеролог и след преглед и без да види на ехограф проблеми, препоръча да направя изледване за хеликобактер пилори.
Резултата излезе положителен. При референтна стойност над 1.1 (+), моята е 1.68. Имам час за консултация за вторник (25.03), но много искам да Ви попитам какво да очаквам и как да се подготвя за лечението? Нужно ли е при тези стойности да пия антибиотици?
Благодаря предварително за отговорите 🍀

# 989
Ваша си е преценката.
Ще го  кажа така.
Ако искате бактерията да продължава да нанася щети по органите ви, не лекувайте.
Ако искате да стопирате процеса - лекувайте.
Но и лекуващия ви гастро ще ви каже.

Общи условия

Активация на акаунт