Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 64

• 36 744
  • 736
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте, трудно ми е да се ориентирам по темата. Вчера си пуснах профилактични тестове в Рамус и ме шокираха:
TSH: 142    (да няма точки, това е)
FT4: 0.400

Моля за съвети и какво въобще означават. Шокирах се от високите стойности. На 27 г. съм.; утре имам час за ендокринолог, пуснах и ТАТ и МАТ днес.
Нямам никакви изявени симптоми, преди 5 години съм правила тестове и ехограф и всичко беше наред. Нямам в рода такова заболяване.

Последна редакция: вт, 26 яну 2021, 17:01 от Blue Girl

# 406
Здравейте аз съм с хиперфункция на Хашимото. И от един месец усещам изтръпване и мравучкане в крайниците-ръцуте и краката.  Има ли някоя от вас да е имала такъв симптом, защото не знам Хашимото дали включва изтръпването.

# 407
Здравейте, трудно ми е да се ориентирам по темата. Вчера си пуснах профилактични тестове в Рамус и ме шокираха:
TSH: 142    (да няма точни, това е)
FT4: 0.400

Моля за съвети и какво въобще означават. Шокирах се от високите стойности. На 27 г. съм.; утре имам час за ендокринолог, пуснах и ТАТ и МАТ днес.
Нямам никакви изявени симптоми, преди 5 години съм правила тестове и ехограф и всичко беше наред. Нямам в рода такова заболяване.

Това показва една много сериозна хипофункция на жлезата, едва ли нямате никакви симптоми, вероятно не ги свързвате с това. Иначе Рамус като лаборатория няма добро реноме, просто казвам да имате едно на ум.

Polina11 проверете се за дефицит на витамин В12

# 408
Скрит текст:
Погледни му състава нищо особено, поредната реклама. Отделно аз лично не обичам комбинирани неща.
 А основната съставка , Л тирозин, принципно се приема за ефект в доста по-сериозни дози от рода на 2000-3000мг.

L-Тирозин (протеиногенна аминокиселина): 250 мг
Екстракт от куркума (Curcuma longa, 95% куркумин): 75 мг
Цинк (цинков сулфат – 41,66мг): 15 мг
Селен (натриев селенит): 100 мкг
Витамин D (холекалциферол): 10 мкг

Отделно цинк и селен не е хубаво да се пият без изследвания и нужда. Често при повишаване на цинка, се намалява медта от там желязото. Селена може да се предозира, ако няма нужда организма.
[/spoiler]

Аз не се заглеждам в реклами, нямам доверие на рекламирани продукти. Същите съображения за цинк и селен ми минаха през главата, същи и вит. Д - без изследвания е безотговорно да се приемат.
Но не съм запозната с основната съставка - L-Тирозин, затова попитах. Има ли го под други форми у нас и добре ли е да се приема заедно с хормоналните лекарства?  
А за куркумина верни ли са хвалебствията?
Питам, защото ти си вече като енциклопедия по темата. За съжаление от опит.

Blue Girl, не мога да помогна, само ще споделя, че дъщеря ми е на твоята възраст. Миналата седмица 2 пъти пусна ТСХ - първо в Рамус, после в Кандиларов всичките 5. ТСХ в Кандиларов беше с няколко единици повече - разлика в изследванията  - 3 дни. Но при тези стойности, няма такова съществено значение.
Откриха й възел, предстои биопсия.
Пожелавам ти късмет.

# 409
Блу гърл, другите са ти казали вече. За хормон си, и то най-малко 100 мкгр. Ендокринологът ще ти го изпише. Идеята ми е само да ти кажа, че се започва с ниска доза. Почваш с 12,5, на следващата седмица вдигаш с още толкова и така до достигане на изписаната доза. Не те съветвам да отлагаш започването на хормона с тези стойности на тсх и фт4, както и алтернативните методи. Няма да подействат. Започвай го, без да се притесняваш и да се стресираш от "до живот". Нито ще надебелееш, нито ще станеш мата космата. Най-много да подобриш качеството си на живот и, ако все още нямаш, да имаш здрави дечица.😉

# 410
Блу гърл, другите са ти казали вече. За хормон си, и то най-малко 100 мкгр. Ендокринологът ще ти го изпише. Идеята ми е само да ти кажа, че се започва с ниска доза. Почваш с 12,5, на следващата седмица вдигаш с още толкова и така до достигане на изписаната доза. Не те съветвам да отлагаш започването на хормона с тези стойности на тсх и фт4, както и алтернативните методи. Няма да подействат. Започвай го, без да се притесняваш и да се стресираш от "до живот". Нито ще надебелееш, нито ще станеш мата космата. Най-много да подобриш качеството си на живот и, ако все още нямаш, да имаш здрави дечица.😉

Благодаря на вас и на дамите преди вас! Да веднага ще започна хормон и в лаболаторията ми казаха, че със сигурност ще ми предпишат. Ох дано един ден имаме и детенце Simple Smile) Тъкмо започнахме с опитите и добре, че проверих и щитовидната, за да не тая празни надежди.
Започвам да чета и да се запознавам все повече с жлезата, утре ще видим и доктора какво ще ми каже.

Благодаря ви Simple Smile)

# 411
Здравейте!

При установяване на бременност, какво се случва с приема на елтироксин? Предполагам се продължава приема на сътоветната доза докато се стигне до консултация с ендокринолога?

# 412
Ще си позволя и аз да дам съвет, макар да не съм толкова начетена като останалите момичета. Още като разбрах, че съм бременна гинеколожката каза да пусна тсх да се види каква е стойността. Беше скочил двойно, а бях току що направила теста. Веднага удвоихме еутирокса.

Много еи благодаря за коментарите днес. Ще се спасявам както успея и ще следя как се чувствам, пък да видим докъде ще я докарам. За съжаление в таз чужбина е която съм и до лекар трудно се добирам, вече няколко пъти юе "прегледаха" по телефона, чувствам се така здравно обгрижена, както и да е. Жалко само че не мога да пускам сама изследвания, в тая пандемия всичко е под всякаква критика. Добре, че ви има, мацки! Отново благодаря!

# 413
Блу гърл, докато не свалиш тсх до 1-1,5, не предприемай опити за забременяване.

Йоана, веднага проверяваш тсх, фт3 и фт4. Дозата през бременността се вдига, разбира се спрямо стойностите на хормоните. А ти със сигурност ще тръгнат нагоре. Понякога се стига до доста високи дози от сорта на 200 и повече. Това да не те стряска. Първия триместър е хубаво да се следиш по-често.

# 414
Благодаря за бързия отговор!

Реално между деня на кръвните изследвания за бременност и часа при ендокринолога има седмица разлика, но нямаше по-ранен час. Тогава така или иначе ще пускам контролни излседвания независимо от резултатът на теста.
Дозата не ме притеснява, ще пия каквото кажат, стига бебе да има, но все пак благодаря за съвета наистина!

Блу гърл, докато не свалиш тсх до 1-1,5, не предприемай опити за забременяване.

Йоана, веднага проверяваш тсх, фт3 и фт4. Дозата през бременността се вдига, разбира се спрямо стойностите на хормоните. А ти със сигурност ще тръгнат нагоре. Понякога се стига до доста високи дози от сорта на 200 и повече. Това да не те стряска. Първия триместър е хубаво да се следиш по-често.

# 415
Цитат
Идеята ми е само да ти кажа, че се започва с ниска доза. Почваш с 12,5, на следващата седмица вдигаш с още толкова и така до достигане на изписаната доза.

На дъщеря ми са й изписали направо 50 и след 45 дни контрола. Как трябва да го започне? Лекарят не е казал постепенно да достигне дозата.

Всички ли мислите, че трябва да се започне с по-малка доза? И ще бъдат ли достоверни резултатите след 45 дни, ако за 30 дни е вдигала по тази схема и всъщност  е приемала по-малка доза?

# 416
И другите ще си кажат. Най-добре е да се започне с ниска доза. Особено на тепърва започващи, защото обикновено има силно сърцебиене, изпотяване, треперене от високите дози изведнъж. Това е голям стрес за организма. До вчера едва е получавал нещо и изведнъж баам. А тсх реагира много бавно. В рамките на месец-два. Много бързо се вдига при недостиг, но много бавно пада дори и при достатъчна доза. Според мен от там се получават и неприятните симптоми, защото все още високото тсх подава сигнал на жлезата да произвежда повече + хормонът отвън и става нещо, като предозиране (но всъщност не е така). Затова, когато тсх се стабилизира ниско, нещата се успокояват.
Дъщеря ви може да започне и с 25 и след 2 седмици да вдигне с още 25. Резултатите няма да са реални след 45 дни. Щом й е за първи път, ще трябва повече време. Настройте се за нагаждане на доза поне в следващата една година напред. Изследвания се пускат през 2 месеца до стабилизиране на дозата. През лятото дозата може и по-ниска да е, защото в жегата жлезата работи по-добре. Зимата обратно. Тя сама ще свикне да се усеща с времето. А като стабилизирате тсх, вижте как стои въпросът с инсулина. Високото тсх обикновено прикрива инсулинова резистентност. Хубаво, че вие се интересувате, но тя трябва да се запознае в дълбочина със заболяването си, защото ще го носи цял живот. Ние страдаме от депресии, паник атаки, ИР, трудно забременяване, чести цистити, всякакви дефицити, косопад, сърдечни неразположения. Колкото по-добре е запозната, толкова по-малко излишно ще се стресира от това, което й се случва и лесно ще преодолява разни кризи. Звучи страшно, но не е. Приемаш го и си живееш живота с хапчето сутрин.

# 417
Благодаря за отговора, има логика. Но защо лекарите не го предписват по този начин?
Аз също съм с Хашимото и възли, но без терапия, изследванята ми са що годе в норма, макар, че имам симптоми. Не съм се интересувала особено от щитовидната, защото имам други, много по-тежки здравословни проблеми и тя ми беше последна грижа. Доктора наблюдава възлите, ТСХ и толкова.  Затова питам, че зная доста малко неща.
Преди години бях 1 год. на 25 Л-тироксин и дори тази доза не ми понасяше, сърцебенето ми стана като за световно и ми го спряха, а от тогава съм на бетаблокери. Но и на мен не са ми го въвеждали постепенно.

# 418
Защото са такива лекарите...Не случайно сме стигнали до там да се образоваме сами.
Да започне с 25мг, както е казала Бонго.
Аз съм казвала и друг път пак тук, свекърва ми навремето беше в ендокринологично отделение и й откриха ТСХ с двуцифрени стойности и въпреки това я започнаха с 25мг даже за месец й бяха казали да държи тази доза.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 07:30 от mibobo

# 419
  • София
Аз септември започнах с 4 дена по 25 и три дена 50 Л Тироксин. Преди две седмици правих контрола и се оказа, че съм смъкнала минимално TSH. От 6,72 на 5.89.Лекарката се съмнява в резултатите на Бодимед, все пак назначи по 50 мг да пия. Ще направя изследване на 45 - ти ден от приема, този път в Кандиларов. Чудя се дали не е малка и тази доза. Имам възли и съм с Хашимото, като изключим умората, май други симптоми нямам.

Общи условия

Активация на акаунт