Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 303
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 755
  • София
Както казваше моя колежка, чийто баща е бил с рак на стомаха - тази болест засяга цялото семейство. Едва ли има човек, който би го понесъл равнодушно, като става дума за близък. Аз не спя хубаво напоследък, сънувам кошмари някой път, а хем си мисля, че съм силна. Може би трябва да насочим мислите си към това, че има хора, които живеят години след поставянето на диагнозата, да вярваме в благоприятно развитие. Знам, че само позитивното мислене не помага, дори е много дразнещо на моменти някой да говори празни приказки. Като мен сега. Simple Smile Наистина може би е хубаво да може човек да поговори със специалист. Дори и да не помогне с нищо, поне да сподели тревогите си, някой път и това действа облекчаващо. Или да пише тук, за да разтоварва душата си, освен за намиране на помощ и съвет за лечение.

# 1 756
Това което пишете ми е болна тема. И аз се сринах психически. Вглеждам се във всяко движение, във всяка мимика. Все ми се струва че не е добре, че нещата не са наред Осъзнавам че прекалявам, но е по силно от мен. Започнах и да плача често/не пред него/, а преди бях железна.

# 1 757
София Фердинандова, Милена Ташкова, Валентина Димитрова от център "Нюанси",  Валентина Николова - това са имената на психолозите, който ми бяха препоръчани за помощ  в нашата ситуация. В София са всички, но вероятно работят онлайн.
На мен много ми помага йога нидра, музика и медитации за заспиване от ютюб. Рядко успявам да заспя без тях или чаша вино/коктейл преди лягане.
Изслушах в ютюб книгата на Луиз Хей - Излекувай живота си. Не я приемам за 100% истина, но определено ми помогна да се чувствам по-добре.

# 1 758
Ходих на психолог 4 месеца след като мама почина. Психолозите според мен помагат да почнем да виждаме и малките, хубави неща около нас. Но за мен само някой, който се е сблъскал с подобна болест, може да те разбере.

# 1 759
Във фондацията на Нана “1 от 8” има психолог. Там се насочват жени с рак на млечната жлеза, мисля че биха помогнали и на близките им.

# 1 760
Fani, права си, че може би ще ти е полезно да поговориш с психолог. Сега, когато нещата със състоянието на майка ти изглеждат добре, се опитай за известно време малко по-малко да се фокусираш върху това, използвай това време и си живейте живота и ти и тя. Не е много лесно, но щом са ни дадени тези периоди и не знаем за колко дълго - по-добре да ги използваме. Решението да имаш дете е много лично и разбира се само ти и мъжът ти трябва да си решите кога, но не се обвинявай, а и майка ти вероятно ще е повече от щастлива да може да види и да се порадва на следващото си внуче Hug

# 1 761
  • Пловдив
Малко късно, но тук чета по- рядко
Някой беше писал за ТЕЛК и освидетастване за трайно намалена работоспособност на човек няколко месеца (под 1 година) до навършване на възраст и стаж за пенсия за ОСВ . Най-добре е ако може да работи , да работи, да си взима отпуски плетен, неплатен (до края на тази година заради пандемия та може да се ползва до 2 месеца неплатен отпуск, който се признава за стаж, нормално е 1 месец). Да си изразходва и всичкия платен отпуск.
И да се "инвалидизира" официално с ТЕЛК след като се пенсионира.
Защо?!
Пенсията за инвалидност поради общо заболяване е максимум 90% от пенсията , която се изчислява за ОСВ(при над 91%ТН Работоспособност) При първото освидетелстване за повечето онкологочни заболявания дават 100% ТИ,със срок 1 година. На следващот освидетелстване след 1 г. Ако няма метастази или рецидив ще ги намалят на 70% ТНР  и ще е доживотно , ако се е пенсионирал за ОСВ. Ако се освидетелства за ТНР след пенсия направо ще му дадат  100%ТНР , не за 1 г. А доживотно.
След пенсионирането за ОСВ ще взима само пенсия за ОСВ, но ще взима и добавки за социална интеграция от Агенцията за Социано Подпомагане , размера зависи от % ТНР , има и други придобивки по ЗХУ , за хора с увреждания над 50% , като за тези със над 70% и над 91% са повече Та като се освидетелствава в ТЕЛК след пенсионирането ще има право на тези придобивки за 100%ТНР до живот.
За допълнителните придобивки по ЗХУ има писано или в тази или в темата за рак на бЕлия дроб.
Пожелавам му здраве на човека, да си доработи до пенсия, да се освидетелства за ТНР до живот,  и да работи след това ако е здрав и му се работи.

# 1 762
Здравейте,
Днес излезе хистологията на баща ми - мултиформен глиобластом  IV степен.
През април цялото семейство изкарахме Ковид, включително баща ми, който направи двустранна пневмония и беше на кислород. По същото време започна да се оплаква от замайване, което всички лекари (невролози, отоневролози) определиха, че е първо от ковида, а после - пост ковид симптом. В началото на юли започна да се влошава (загуба на равновесие, неадекватност, замятане на краката, тремор на ръката) и го закарахме по спешност в болница със съмнение за инсулт. Направиха му скенер и се установи тумор. На 19 юли го оперираха. Още преди операцията, неврохирурзите казаха, че е глиобластом, но все се надявах да грешат и да е нещо по-малко агресивно. Сега се запознавам с всички стъпки, които ни предстоят. След операцията баща ми се чувства толкова добре, че чак не мога да повярвам, че диагнозата е такава Sad
Моля, кажете ми, който е правил химио и лъчетерапия в Исул, доволен ли е и дали да се хвърляме на лъскавите болници като Токуда и Сити?

# 1 763
Здравейте,
През април цялото семейство изкарахме Ковид, включително баща ми, който направи двустранна пневмония и беше на кислород. По същото време започна да се оплаква от замайване, което всички лекари (невролози, отоневролози) определиха, че е първо от ковида, а после - пост ковид симптом. В началото на юли започна да се влошава (загуба на равновесие, неадекватност, замятане на краката, тремор на ръката) и го закарахме по спешност в болница със съмнение за инсулт. Направиха му скенер и се установи тумор. На 19 юли го оперираха. Още преди операцията, неврохирурзите казаха, че е глиобластом, но все се надявах да грешат и да е нещо по-малко агресивно. Сега се запознавам с всички стъпки, които ни предстоят. След операцията баща ми се чувства толкова добре, че чак не мога да повярвам, че диагнозата е такава Sad
Моля, кажете ми, който е правил химио и лъчетерапия в Исул, доволен ли е и дали да се хвърляме на лъскавите болници като Токуда и Сити?
И съпруга ми е с тази диагноза. И при нас след припадък го лекуваха в града за инсулт, но все нещо не ми даваше спокойствие, че всичко е наред. Умолявах, плаках да му направят ЯМР, но те бяха категорични, че при  мъжете след 50г било нормално да припадат. Сама си платих ЯМР и истината излезе. Хистологията и генетичното изследване го потвърдиха. Не пожела да останем в София за комбинираната лъчетерапия и хапчета Темодал. Сега е добре, работи си, но в жегата по обяд отпада много и го виждам как се измъчва. Никога не е почивал, не е спал по обяд - цял живот като пчеличка работи и напрежението взе превес. И аз се сринах много, чета, ровя да излезе нещо, плача когато съм сама.............

# 1 764
  • София
Скрит текст:
Някой беше писал за ТЕЛК и освидетастване за трайно намалена работоспособност на човек няколко месеца (под 1 година) до навършване на възраст и стаж за пенсия за ОСВ . Най-добре е ако може да работи , да работи, да си взима отпуски плетен, неплатен (до края на тази година заради пандемия та може да се ползва до 2 месеца неплатен отпуск, който се признава за стаж, нормално е 1 месец). Да си изразходва и всичкия платен отпуск.
Защо?!
Пенсията за инвалидност поради общо заболяване е максимум 90% от пенсията , която се изчислява за ОСВ(при над 91%ТН Работоспособност) При първото освидетелстване за повечето онкологочни заболявания дават 100% ТИ,със срок 1 година. На следващот освидетелстване след 1 г. Ако няма метастази или рецидив ще ги намалят на 70% ТНР  и ще е доживотно , ако се е пенсионирал за ОСВ. Ако се освидетелства за ТНР след пенсия направо ще му дадат  100%ТНР , не за 1 г. А доживотно.
След пенсионирането за ОСВ ще взима само пенсия за ОСВ, но ще взима и добавки за социална интеграция от Агенцията за Социано Подпомагане , размера зависи от % ТНР , има и други придобивки по ЗХУ , за хора с увреждания над 50% , като за тези със над 70% и над 91% са повече Та като се освидетелствава в ТЕЛК след пенсионирането ще има право на тези придобивки за 100%ТНР до живот.
За допълнителните придобивки по ЗХУ има писано или в тази или в темата за рак на бЕлия дроб.
Пожелавам му здраве на човека, да си доработи до пенсия, да се освидетелства за ТНР до живот,  и да работи след това ако е здрав и му се работи.

whitefang,  аз бях питала. Както винаги изчерпателно и подробно.
Не знам дали има значение, че той не е на трудов договор, а е като самоосигуряващо се лице или като управител на фирма.

Иначе той продължава да работи, общо взето това го крепи.

Скрит текст:
Здравейте,
И съпруга ми е с тази диагноза. И при нас след припадък го лекуваха в града за инсулт, но все нещо не ми даваше спокойствие, че всичко е наред. Умолявах, плаках да му направят ЯМР, но те бяха категорични, че при  мъжете след 50г било нормално да припадат. Сама си платих ЯМР и истината излезе. Хистологията и генетичното изследване го потвърдиха. Не пожела да останем в София за комбинираната лъчетерапия и хапчета Темодал. Сега е добре, работи си, но в жегата по обяд отпада много и го виждам как се измъчва. Никога не е почивал, не е спал по обяд - цял живот като пчеличка работи и напрежението взе превес. И аз се сринах много, чета, ровя да излезе нещо, плача когато съм сама.............

natalinik нямам опит с глиобластом, но татко имаше метастази в мозъка в следствие рак на бял дроб. След мозъчна операция, продължихме лъчетерапия и химио във Иван Рилски. Мисля, че навсякъде в онкологичните отделения е лудница.

# 1 765
  • Пловдив
Скрит текст:
Защо?!

whitefang,  аз бях питала. Както винаги изчерпателно и подробно.
Не знам дали има значение, че той не е на трудов договор, а е като самоосигуряващо се лице или като управител на фирма.

Иначе той продължава да работи, общо взето това го крепи.
Самоосигуряващите се имат същите осигурителни права и задължения. Т.е. може да се пенсионира като хората на трудов друговор . Преди се изискваше да има поне един ден прекъсване в осигуряванането , с някакъв параграф за навършване на пенсионна възраст,но мисля ,че това го отмениха и може да продължи да си работи и да подаде документи за пенсия за ОСВ - за хората на трудов дрогор. Като управител не съм сигурен - предполагам ,че е същото ,но проверете за по-сигурно, в най-лошия сл. ще трябва да назначи фиктивно някой за управител временно ,може би и за 1 ден ,седмица.

# 1 766
Моя позната прави два курса лъчетерапия в Дървеница, но не на глава. Хопитализирана е, защото е от провинцията. Миналия петък ходих да я видя, много е доволна от отношението на целия персонал и каза: "Те не само с лъчи ни лекуват, а и с всяка добра дума, която ни казват."

# 1 767
Uncommon, Много се радвам, все така да е! А лекарят каза ли ти как да ги следиш всички тези неща, щом със скенер не е достатъчно? Мамография, ясно, а за останалото?
Божури, кожата - на кожен специалист, а за колона ще ми запишат час за колоноскопия.

Започна да ми се струва изумително, че след като ми махнаха цекума във ВМА, не са ми направили тази колоноскопия. Аз не бях помислила, но аз съм неспециалист, а те нямат ли протокол за това? На запад било разпространено убеждението, че на 10 години трябва да се прави колоноскопия. Следователно би трябвало Здравната каса да го поема и личните лекари да го предлагат като профилактика на напълно здрави хора, какво да говорим за човек, опериран заради карцином в близка част на тялото. Малко съм разочарована от подхода на нашите здравни специалисти. Ще ми се да беше по-комплексен.

Зигизаги, за тези контроли ходя в Германия, затова не пиша поименно лекаря.

# 1 768
:scream:Uncommon, ние на 2-3-та година случайно разбрахме, че след операция за рак не дебелото черво се прави колоноскопия всяка година в следващите поне пет или до излекуване.....
Въпросът беше: "Ама как така не сте правили всяка година колоноскопия?" Аз - Имаме безброй скенери. Те - "скенерите не са абсолютно доказателство за липса на рецидив." Аз - Scream

# 1 769
Момичета, на баща ми проф. Драганов му каза да си прави колоноскопия всяка година от тук нататък. Даже утре влиза за една и за да му изчистята два полипа.

Съжалявам,че на вас не са ви казали.

Редактирам се за да добавя,че на моя близка след открит и изчистен полип в провинциална болница са й казали на всеки две години да си прави колоноскопия заради него.

Общи условия

Активация на акаунт