Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 918
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 770
Скрит текст:
Малко късно, но тук чета по- рядко
Някой беше писал за ТЕЛК и освидетастване за трайно намалена работоспособност на човек няколко месеца (под 1 година) до навършване на възраст и стаж за пенсия за ОСВ . Най-добре е ако може да работи , да работи, да си взима отпуски плетен, неплатен (до края на тази година заради пандемия та може да се ползва до 2 месеца неплатен отпуск, който се признава за стаж, нормално е 1 месец). Да си изразходва и всичкия платен отпуск.
И да се "инвалидизира" официално с ТЕЛК след като се пенсионира.
Защо?!
Пенсията за инвалидност поради общо заболяване е максимум 90% от пенсията , която се изчислява за ОСВ(при над 91%ТН Работоспособност) При първото освидетелстване за повечето онкологочни заболявания дават 100% ТИ,със срок 1 година. На следващот освидетелстване след 1 г. Ако няма метастази или рецидив ще ги намалят на 70% ТНР  и ще е доживотно , ако се е пенсионирал за ОСВ. Ако се освидетелства за ТНР след пенсия направо ще му дадат  100%ТНР , не за 1 г. А доживотно.
След пенсионирането за ОСВ ще взима само пенсия за ОСВ, но ще взима и добавки за социална интеграция от Агенцията за Социано Подпомагане , размера зависи от % ТНР , има и други придобивки по ЗХУ , за хора с увреждания над 50% , като за тези със над 70% и над 91% са повече Та като се освидетелствава в ТЕЛК след пенсионирането ще има право на тези придобивки за 100%ТНР до живот.
За допълнителните придобивки по ЗХУ има писано или в тази или в темата за рак на бЕлия дроб.
Пожелавам му здраве на човека, да си доработи до пенсия, да се освидетелства за ТНР до живот,  и да работи след това ако е здрав и му се работи.

whitefang,  аз бях питала. Както винаги изчерпателно и подробно.
Не знам дали има значение, че той не е на трудов договор, а е като самоосигуряващо се лице или като управител на фирма.

Иначе той продължава да работи, общо взето това го крепи.
Самоосигуряващите се имат същите осигурителни права и задължения. Т.е. може да се пенсионира като хората на трудов друговор . Преди се изискваше да има поне един ден прекъсване в осигуряванането , с някакъв параграф за навършване на пенсионна възраст,но мисля ,че това го отмениха и може да продължи да си работи и да подаде документи за пенсия за ОСВ - за хората на трудов дрогор. Като управител не съм сигурен - предполагам ,че е същото ,но проверете за по-сигурно, в най-лошия сл. ще трябва да назначи фиктивно някой за управител временно ,може би и за 1 ден ,седмица.

whitefang го е разписал наистина изчерпателно и подробно. Прав е, че самоосигуряващите са със същите осигурителни права. Вече наистина не е необходимо прекъсване на осигуряването дори и за самоосигуряващи се, за да има право на пенсия. Подайде си документите за пенсия за ОСВ. Той като самоосигуряващ се може да избере да внася само здравни осигуровки  (ако фирмата продължава да работи) или да продължи и за всички други осигурителни права. Ако избере второто има право всяка година да се начислява % за стаж към пенсията. Ако е първото си получава пенсията и си работи фирмата без да се товари с осигуровки за пенсия. Вмъквам само, че миналата година, ако е вече пенсионер самоосигуряващият се, беше необходимо да се уведоми НАП. За тази година не съм сигурна.
Здраве Ви желая на всички!

# 1 771
Скрит текст:
Малко късно, но тук чета по- рядко
......неплатен (до края на тази година заради пандемия та може да се ползва до 2 месеца неплатен отпуск, който се признава за стаж, нормално е 1 месец).

Само да уточня, че тази година 3 месеца неплатен отпуск се признават за осигурителен стаж.

# 1 772
Sad втората хистология при нас е коренно различна от първата.. Направо не знам... Какво ви е мнениято за хематологията във ВМА

# 1 773
Занесете и на трето мнение.Трябва да се знае,как и какво да се лекува.

# 1 774
Извинявам се, в Трансхеликс ли? Ние сме в началото, според първата е с ниско диференциран аденокарценом на стомаха, оперираха го, махнаха стомаха и част от черния дроб. Сега,според  резултатите от операцията казват лимфом. Утре ще ги вземем, ще обяснят, но доколкото разбрах искат спешно да го приемат, може би за химио, но тя операцията беше преди точно месец. Не знам какво да правим.. Може би да откажем утрешния прием и да помислим, от ВМА ни викат утре, не знам там правят ли химио... как е възможно изобщо... Съжалявам, говоря само на база разговор още., но все пак... как е възможно наистина

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 07:22 от Snezhinka*

# 1 775
Въоръжете се с търпение и спокойствие.Тепърва започвате да се сблъсквате с абсурди.Всичко ще се оправи,само,че се иска време и пари.

# 1 776
Извинявам се, в Трансхеликс ли? Ние сме в началото, според първата е с ниско диференциран аденокарценом на стомаха, оперираха го, махнаха стомаха и част от черния дроб. Сега,според  резултатите от операцията казват лимфом. Утре ще ги вземем, ще обяснят, но доколкото разбрах искат спешно да го приемат, може би за химио, но тя операцията беше преди точно месец. Не знам какво да правим.. Може би да откажем утрешния прием и да се консултираме другаде, от ВМА ни викат утре, не знам там правят ли химио... как е възможно изобщо... Съжалявам, говоря само на база разговор още., но все пак... как е възможно наистина
Снежанке, за какво ти е притеснението? Ако е за това, че много скоро след операцията искат да започват химиотерапия, да кажа, че доколкото си спомням, май около 40 дена трябва да са минали след операцията. Попитай пак за какво искат да го приемат, за да не се окаже, че се притесняваш напразно.
Бързането е съвсем оправдано, наистина колкото по-бързо се действа, толкова по-големи са шансовете да се изчисти човек. Както ми каза хирургът д-р Александров от ВМА, "то вътре си работи" - и така е, работи си и прави бели.
Наистина, задай си въпросите, даже си ги запиши и ще ти олекне, като видиш какво се канят да правят.

# 1 777
Ще го направя, благодаря. Ами най-вече за това, че това са 2 вида рак, доколкото разбирам. И вече след операция заради първия, не знам какво е третирането и опциите при втория... Е утре ще разбера.. Не знам колко е възможно да са и 2 наистина различни или ако не са, къде е объркано.. Ще проучвам, благодаря ви

# 1 778
Аз се питам как е възможно вече почти месец след интервенцията от Минчев в Токуда, да нямаме готова хистология. Отговарят: Патолозите са много натоварени...Sad

# 1 779
Нашата излезе точно след месец... 4 седмици.. Натоварени, отпуски.. Предния път беше също 3-4седмици

# 1 780
  • София
Хистологията не бива да се бави повече от 10 дни, каквоэе това безобразие?!  Направо се вбесявам.

# 1 781
  • София
Баща ми го оперираха на 12.07, на 27.07 имахме готова хистология в Токуда. Как така 1м няма още?

# 1 782
На нас биопсията в Токуда беше на 30.12.На 15. 01 всичко беше готово и на 20.01 вече беше на лечение

# 1 783
  • в пералнята
Здравейте,
Днес излезе хистологията на баща ми - мултиформен глиобластом  IV степен.
През април цялото семейство изкарахме Ковид, включително баща ми, който направи двустранна пневмония и беше на кислород. По същото време започна да се оплаква от замайване, което всички лекари (невролози, отоневролози) определиха, че е първо от ковида, а после - пост ковид симптом. В началото на юли започна да се влошава (загуба на равновесие, неадекватност, замятане на краката, тремор на ръката) и го закарахме по спешност в болница със съмнение за инсулт. Направиха му скенер и се установи тумор. На 19 юли го оперираха. Още преди операцията, неврохирурзите казаха, че е глиобластом, но все се надявах да грешат и да е нещо по-малко агресивно. Сега се запознавам с всички стъпки, които ни предстоят. След операцията баща ми се чувства толкова добре, че чак не мога да повярвам, че диагнозата е такава Sad
Моля, кажете ми, който е правил химио и лъчетерапия в Исул, доволен ли е и дали да се хвърляме на лъскавите болници като Токуда и Сити?
Майка ми е с астроцитом, но див тип, лекарят го сравни с глиобластом, заради генетичните му показатели. Тя прави 6 седмици лъчетерапия, комбиринара с Темодал, а сега прави само адювантна химиотерапия с Темодал.
За съжаление няма много опции за лечение - при рецидив в чужбина изписват Авастин и Ломустин, а много хора носят Оптюн. Тук, доколкото знам обаче касата не отпуска този тип препарати, защото се водят все още експериментални за лечението на глиобластоми.
Майка ми беше много добре след операцията, нямаше почти никакви неврологични последници, при нея влошаване започна след лъчетерапията и се подобри, когато я върнаха на Дексаметазон.

# 1 784
Както казват лекарите "дексаметазона е вълшебно лекарство,но не може да се ползва като системно лечение"...

Общи условия

Активация на акаунт