Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 510
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 800
  • софия
Susie, Hug
Недей да се отчайваш и да мислиш най-лошото! Ще правиш всичко, което трябва, ще стане, каквото трябва да стане, но никога не знаеш какво е то Heart

# 1 801
  • София
Susie, Hug

Кураж и от мен. В началото е много отчайващо, но когато започнеш с терапиите, сякаш започваш да виждаш светлина в тунела.

# 1 802
Искам да дам блокчетата за втора хистология. На база опита ви, бихте ли ми препоръчали лаборатория, където да го направя? И орентировачно колко струва това удоволствие?

# 1 803
Мъж ми е с такъв, или по-точно беше в жлъчния канал, с инфилтрация в панкреаса. При него беше операбилен, 2 стадий, с една разсейка в прилежащ лимфен възел. Оперира го проф. Владов. Последва агресивна химиотерапия и вече повече от година е в ремисия. (Сега чакаме хистологията от друга интервенция).
Задължителна консултация с проф. Владов във ВМА, ако вече не сте го сторили.
Ракът на панкреаса не е това, което е бил. Следвайте стъпките на лечение и ще се преборите!

# 1 804
Susie , моля да споделиш какви ти бяха симптомите?

# 1 805
Аз за пръв път пиша в подобен форум и се надявам да съм намерила точното място.  Това, което ми се случва, всъщност се случва за доста кратък период от време, но е дълго за обяснение. Ще се опитам да съм максимално кратка.
Всичко започна края на юни, когато баща ми започна с оплаквания в областта на корема - подуване. След посещение на доктор, бърза помощ и специалист - диагноза ЦИРОЗА. Хоспитализиран бе 2 пъти, в две различни болници, като последно лежа в София. Казаха, че имат съмнения за рак на черния дроб. След направени скенер на бял дроб и ЯМР на черен, БЕЗ направена биопсия (има асцит, който пречи на направата му), докторите ми казаха, че най-вероятно става на въпрос за ХЦК на фона на чернодробна цироза. Или иначе казано, върнах се в София, показах само листите, не пожелаха да прегледат дисковете и след прочетеното ми казаха, че той има рак на черния дроб с разсейки в белия, последен стадий. Отпратиха ме и казаха, че няма лечение, да чакаме.
За мен това е някакво безумие, как така без нужните изследвания ти установяваш нещо такова без дори да препратиш човека към онколог. Нямам епикриза за новооткритият рак, излъгаха ме, че изследванията от асцитната течност не са готови (вече минаха повече от 2 седмици), дадоха ми номер, за да се обърна към токсикологията, но без отговор вече два дни. Обещаха ми да ми издадат епикриза, но след хиляди молби и разправии.
Знам, че историята ми е доста объркана, аз също съм, но изключително много се притеснявам за баща си. Моля за всякакви съвети и напътствия какво да правя. За момента съм взела направление за гастро отново, тъй като асцитната течност вече е много и е прекалено подут, както коремът, така и краката.
Дано успях да бъда поне малко изчерпателна и получа някакви насоки...

# 1 806
Отивайте на онколог.И да не е известен или светило,защото те нямат време да се занимават с тежки случаи,а и тежките има вероятност да умрат,а те не искат да имат починали в статистиката си.Нали са светила.

# 1 807
hope_21, на правилното място си - тук има много хора с опит и желание да помогнат, така че вярвам, че ще те насочат за най-правилните следващи стъпки. Напоследък няколко човека доста дълго време си чакат биопсиите - не знам в кой град сте, но явно в този сезон се случва, та може и наистина да не е готова. Къде ходихте в София - при кой лекар?

# 1 808
hope_21, на правилното място си - тук има много хора с опит и желание да помогнат, така че вярвам, че ще те насочат за най-правилните следващи стъпки. Напоследък няколко човека доста дълго време си чакат биопсиите - не знам в кой град сте, но явно в този сезон се случва, та може и наистина да не е готова. Къде ходихте в София - при кой лекар?

От малък град сме, бяхме в Токуда. Не искам да издавам прекалено много информация, да за не ме припознае някой ‘доброволец’, понеже тати не знае, че има рак. Трудно ми е да ви кажа кой лекар го е лекувал, прие го един, пое го втори, а трети го изписа. Но иначе ни таксуваха за избор на доктор! Нашето не е биопсия, а проба от течността в корема, която евентуално да покаже наличие на ракови клетки в нея…

# 1 809
Изобщо не слушайте такива неща, изберете си онколог,който да направи нужните изследвания по протокол и да започне лечение.Аз не разбрах кои са тези доктори,които дори не са погледнали диска ,а отписват човек по някакви си епикризи,в които общо взето се пишат общи работи ,за кой доктор си бяхте платили?

Колкото до това да не казвате на баща ви ,не знам на каква възраст е ,но предполагам е сравнително млад,аз лично не приемам за правилно. знам,че ви е тежко и ви е мъчно и за него как ще реагира ,но те имат право да знаят,все пак още са ни родители и имат право да си наредят и собствените работи.Надявам се да не засегна някой това е лично мое мнение.😌 Най-малкото трябва да се започне лечение и ще разбере ♥️ Пожелавам ви успех ♥️

# 1 810
Изобщо не слушайте такива неща, изберете си онколог,който да направи нужните изследвания по протокол и да започне лечение.Аз не разбрах кои са тези доктори,които дори не са погледнали диска ,а отписват човек по някакви си епикризи,в които общо взето се пишат общи работи ,за кой доктор си бяхте платили?

Колкото до това да не казвате на баща ви ,не знам на каква възраст е ,но предполагам е сравнително млад,аз лично не приемам за правилно. знам,че ви е тежко и ви е мъчно и за него как ще реагира ,но те имат право да знаят,все пак още са ни родители и имат право да си наредят и собствените работи.Надявам се да не засегна някой това е лично мое мнение.😌 Най-малкото трябва да се започне лечение и ще разбере ♥ Пожелавам ви успех ♥

Започвам с това, че наш познат се свърза с доктор от София (не е практикуващ в болницата, в която лежа баща ми), който ни препоръча доктор, който доктор знаеше, че ще приеме пациент, беше запознат и с диагнозата. Обаче случайно, доктора точно на другия ден трябваше да излезе в отпуск. И го пое друг. И въпреки това бяхме таксувани.
Не знам защо не погледнаха дисковете и само по епикризи установиха неговото последвало заболяване…
Относно това дали да ми кажа - знам, че всеки човек има право да знае! Но всички виждаме как се е предал духом, знаейки за цирозата, какво остава след като разбере… не мога да му кажа такова нещо. Страх ме е да не му стане нещо. Благодаря за милите думи, но смятам, че без конкретно заключение никой няма да се ангажира да ни лекува. Казаха ни, че ако го запиша в онкологията, само ще му предпишат обезболяващи. Така ли е?

# 1 811
Не е така.Зависи от лекаря.Отидете в онкология,потърсете лекар онколог,който ще направи нужните прегледи и ще го лекува.Водата в корема е асцит,нея могат да я изтеглят.Но това се прави в обикновените онкологии,лъскавите болници разкарват тежките случаи,те лекуват леките.Занесете дисковете на друго разчитане,това може да не е вярно.

# 1 812
hope_21, можеш ли да дадеш малко повече информация, за да ти дадем някакви насоки.
1. Можеш да качиш тук резултатите от скенерите и епикризите, като скриеш личната информация.
2. В какво състояние е татко ти, тъй като от написаното има  белези на чернодробна недостатъчност- асцит и отоци. Има ли иктер- пожълтяване на кожата и склерите, има ли кръвоизливи по кожата, какви са показателите от изследванията на кръвта, има ли сила, сам ли се обслужва?
3. Онколога не може да направи биопсията, обикновено се прави от гастроентеролог или от хирург. Ако баща ти е зле и с чернодробна недостатъчност в момента, онколога не може да ви помогне особено, не зная дали може да понесе изобщо в това състояние ХТ.

# 1 813
hope_21, можеш ли да дадеш малко повече информация, за да ти дадем някакви насоки.
1. Можеш да качиш тук резултатите от скенерите и епикризите, като скриеш личната информация.
2. В какво състояние е татко ти, тъй като от написаното има  белези на чернодробна недостатъчност- асцит и отоци. Има ли иктер- пожълтяване на кожата и склерите, има ли кръвоизливи по кожата, какви са показателите от изследванията на кръвта, има ли сила, сам ли се обслужва?
3. Онколога не може да направи биопсията, обикновено се прави от гастроентеролог или от хирург. Ако баща ти е зле и с чернодробна недостатъчност в момента, онколога не може да ви помогне особено, не зная дали може да понесе изобщо в това състояние ХТ.

Най-подробни резултати мога да прикача утре или част от тях, които имам на телефона…
Билирубина е с високи стойности, най висок беше 279, на последните изследвания беше спаднал на 165.. засега се обслужва сам, говоря за тоалетна и хранене, но много се запъхтява. Мисля че няма кръвоизливи… всъщност преди малко се чухме с още един лекар, който на базата от изследванията, които имам на телефона, потвърди всичко и каза, че няма лечение. Онкология и обезболяващи. Това е. Каза ми и ужасни неща, които ще се случат при неговия край, които не искам и не мога да приема… как ще гледам баща си да се мъчи? Че едва ли не той ще започне да повръща кръв, а накрая ще изповръща дроба си. Предложи ми да го заведа в хоспис, защото щяло да ми бъде травма за цял живот. Как се приема такова нещо? И как да му кажа, че няма да се оправи. Не мога и не искам да го приема… Моля кажете ми, че има поне някакъв вид облекчение 😞
Епикризата не съм снимала всички страници, ако е нужно ще го направя утре. Имам и едни по-скорошни изследвания, но снимките са прекалено много. Ще добавя, че има малко подобрение.

Редакция: не ми дава да прикача всички нужни файлове…..

Последна редакция: пт, 13 авг 2021, 22:04 от hope_21

# 1 814
hope_21, съжалявам, че минавате през всичко това, но понякога наистина няма какво да се направи, може само да се облекчат болките и другите оплаквания. Зная, че в момента сте в шок, но седнете с близките си и обсъдете какво можете да направите вие, какво колко  да споделите с него . Първо зависи има ли кой да ви помага в гледането на баща ви. Дори и в най-тежките случай никой не може да каже колко му остава на един човек и как точно ще протече заболяването. Явно е с чернодробна недостатъчност, има и варици на хранопровода от епикризата, можете да се консултирате с гастроентеролог за терапия за цирозата, налага ли се нова пункция и източване на асцита, вливане на албумин, хепатопротектори като трансметил. Тези неща са временно решение, но все пак можете да опитате.

Общи условия

Активация на акаунт