Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 493 171
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 005
Браво, буболина, супер!

# 4 006
Здравейте, за съжаление при нас нещата не тръгнаха в добра посока. Края на Март миналата година съпругата ми бе оперирана от карцином на дебелото черво Т3N0М0. От тогава се направиха 3 PET скенера като последния бе на 04.01.2022г.  и видя само намалял белодробен нодул от 10 на 8 мм. Втората половина на Януари съпругата ми продължи с химиотерапия по протокол FOLFOX+ Бевацизомап. Последваха коремни болки, които околожката лекува с болкоуспокояващи и които според нея бяха следствие на химиотерапията. Ходихме на гастроенеролог, назначи ренген, кръвна картина, ехограф (видяха се удебелени чревни стени и течност в малкия таз - лекувахме с антибиотик. На 2 ри Март отидохме  до хирург в токуда, гледа ренгена от назначен от гастроентеролога и каза няма нищо. Нощта 2 с/у 3 ти Март болките станаха непоносими, появи се и повръщане - бърза помощ Токуда (там само дигаха рамене) - бърза помощ ВМА - операция - доволно лезии по перитонеума и червата и рецидив 6/5 см. затискащ илеума, отстранен е само рецидива и е изведена илеостома. Ясно е разочарованието от Токуда, в момента чакаме хистология и решение на онкокомисия, Чета за HIPEC - има ли смисъл, Пловдив или Стара Загора? Чудя се и за Турция - освен че ще потъна в дългове, има ли по - добър шанс за  благоприятно развитие на нещата?

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 15:51 от Dimityr4o

# 4 007
В шок съм! Изобщо не очаквах такова развитие! Помян как се радвахме в началото на годината, че всичко е наред.
Нали януари бяхте на скенер, това не се ли видя тогава или не го е имало?!?!?
При тази тежка химия, да се развие рецидив?!?!?
Със сигурност трябва да изчакате хистологията, за да видите дали наистина е рецидив или нов тумор.
За Турция не мога да те посъветвам.
Лечението на карцином на дебелото черво си има стандарти и няма кой знае колко вариации, за да се смята, че в Турция ще получите различноСмятам, че с второ мнение за хистология и с консултация с две светила в България, ще получите адекватно лечение и тук.  лечение.

# 4 008
Аз ще си кажа мнението също,  въпреки, че доста се чудя...
За мен лично, още в началото са се объркали нещата, неправилно стадиране или нещо друго.
Кой ги гледа тези скенери, рецидив 5-6 см.и разсейки и да не ги видят,  имало ги е още януари месец.
Не съм запозната със случая ви.
Според мен нищо не пречи да направите една консултация в Турция,  аз поне бих.
Да видите какво ще предложат като лечение, какви варианти има и след това ще вземете решение.
Съжалявам за развитието,  но не се предавайте,  търсете начини.
За HIPEC съм чела, че точно при така локализирани разсейки дава доста добър резултат.
Има какво да направите,  само се мобилизирайте и действайте.

# 4 009
Miglenasky,
Скенерът беше в Дървеница, съмнявам се да не са ги видели, ако са били там. Доста подробно гледат.
Имаше повлияване на белодробните нодули от лечението.
Затова си мисля, че това сега може да е нов тумор, различен от предишния, който не се влияе от терапията.
Докато не излезе хистологията, няма как да се знае.
Димитър, звънете за нея, във ВМА не ги бавят като в другите болници.

# 4 010
Здравейте, за съжаление при нас нещата не тръгнаха в добра посока. Края на Март миналата година съпругата ми бе оперирана от карцином на дебелото черво Т3N0М0. От тогава се направиха 3 PET скенера като последния бе на 04.01.2022г.  и видя само намалял белодробен нодул от 10 на 8 мм. Втората половина на Януари съпругата ми продължи с химиотерапия по протокол FOLFOX+ Бевацизомап. Последваха коремни болки, които околожката лекува с болкоуспокояващи и които според нея бяха следствие на химиотерапията. Ходихме на гастроенеролог, назначи ренген, кръвна картина, ехограф (видяха се удебелени чревни стени и течност в малкия таз - лекувахме с антибиотик. На 2 ри Март отидохме  до хирург в токуда, гледа ренгена от назначен от гастроентеролога и каза няма нищо. Нощта 2 с/у 3 ти Март болките станаха непоносими, появи се и повръщане - бърза помощ Токуда (там само дигаха рамене) - бърза помощ ВМА - операция - доволно лезии по перитонеума и червата и рецидив 6/5 см. затискащ илеума, отстранен е само рецидива и е изведена илеостома. Ясно е разочарованието от Токуда, в момента чакаме хистология и решение на онкокомисия, Чета за HIPEC - има ли смисъл, Пловдив или Стара Загора? Чудя се и за Турция - освен че ще потъна в дългове, има ли по - добър шанс за  благоприятно развитие на нещата?

Поредно, негативно мнение за Токуда....не съм изненадана, отпращат редовно пациенти с по-сложни случаи.
Има нещо, което е изпуснато още в началото според мен...милите, колко сте се измъчили.
В Турция ще поискат сигурно изследванията да се направят при тях.
Защо първо не потърсите Тимчева. Консултира в Healee, прикачвай всичко тя ще реагира бързо.
Аз не бих се върнала в Токуда...

# 4 011
Не само Токуда,всички частни са така-дай парите и ако има усложнения,отивай другаде.

# 4 012
буболина, честито за хубавоя скенер! И занапред да е така!

Dimityr4o, много странно развитие наистина. Съпругата Ви по-добре ли е след операцията?

# 4 013
Благодаря,ама ме човърка дали е верен.

# 4 014
Разбира се, че е верен, отпусни се, зарадвай се малко💕
Само така и за напред🍀

# 4 015
Благодаря,ама ме човърка дали е верен.
Сложи си диска в компютъра и гледай щом си такъв Тома Неверни Sunglasses
Ракът свети.

А сега сериозно - прати диска за второ мнение някъде и се успокой!

# 4 016
Това ще направя другата седмица.С такива неща съм се сблъсквала,че изобщо не вярвам на лекарите.Това е най-лошото,да правиш нещо и да се съмняваш има ли смисъл да го правиш.

# 4 017
Ти толкова се бори за тоя скенер, че сега не можеш да се отпуснеш Hug

# 4 018

Тук нещо определено не е наред. Абсурд е на 04.01 да няма нищо, а на 03.03 да има лезия 60/50мм. Дори меланомът не хиперпрогресира толкова. Предполагам, че не сте в настроение за разследване (имате по-важни задачи в момента), но бих дал скенера от 04.01 за второ мнение.

Според мен си струва да обсъдите HIPEC. Точно за карциноза на перитонеум се използва. Обикновено се прави непосредствено след циторедукционна операция (т.нар. debulking). Ако решите да поемете по този път, задължително питайте предварително дали имат Митомицин C. За колоректални ка, мисля, че HIPEC се прави именно с комбинация от Митомицин С и оксалиплатина. Второто го има в България, но първото - не. Ще трябва да го купите от Турция/Гърция.

И си вземете блокчетата от ВМА за второ мнение. До скоро поне, ВМА нямаха пълен техничен потенциал за ИХХ. Този тумор се развива доста странно и няма да е лошо да пуснете тестове за KRAS и MSI (и евентуално BRAF V600E - вече има лечение и за тази мутация, но не се покрива от НЗОК; туморите с тази мутация често са агресивни и трудно управляеми с ХТ) от новия материал.

За Турция нищо не мога да кажа. Повечето новости в онкологията идват от Запад, не от Изток. Стандартните протоколи се прилагат и в България. Ако решите да търсите клинично проучване (лекарствата и следенето най-често са безплатни, тоест като разход ще ви останат път/спане/храна), обърнете се към някой референтен център в Европа. Някои от тях са Роял Марсден (Лондон), Густав Роси (Париж), Университетска болница - Хайдълберг.

Желая здраве и успех в намирането на подходящо лечение.

# 4 019
Чета ви редовно и се радвам на всички, които споделят добри новини.
Включвам се и аз с новини. Баща ми, който след 10 мес. курс лечение с тразимера и капецетабин, премина на тразимера и 5-FU /което разбрах, че е по-лека химия/ от януари. През цялата 2021 г. държеше в норма всички туморни маркери, GGT и CRP, но с промяната на курса лечение от януари, всичко е нагоре. 200% нагоре и расте.
Следващият петък е на скенер и сърцето ми се е свило. В същото време той се чувства много добре и с настроение.
Всичко е съгласувано с проф. Тимчева. Започвам да се питам дали някъде не сбъркахме...

Общи условия

Активация на акаунт