Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 493 028
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 305
Здравейте! Търся лекар в София, става въпрос за рак на простата. За сега е направена само биопсия. Бихте ли споделили имена на светилата в тази област. Моля!

Стадиран ли е? Скенери правени ли са? Ориентирайте ни малко по-добре какво точно търсите - хирург, онколог, патолог - за да можем да помогнем по-конкретно.

# 4 306
  • София
Още не е изминала и година от смъртта на татко и отново се налага да се сблъскам с тази гадост.
От 20 дни майка ми (66г) престана да се чувства добре. От жизнен човек стана унила и отпаднала. Личната лекарка се съмняваше за инфекция, тъй като само чернодробните показатели бяха завишени. Изпи един широкоспектърен антибиотик, последваха три припадъка и капакът на връх Великден- изкривяване на лявата страна на лицето. След направен ямр, преглед при невролог и лицево челюстен хирург става ясно, че има туморно образование на слюнчената жлеза, което е с огромни размери и обхваща магистралните кръвоносни съдове. С две думи, оперативна намеса е невъзможна, единствената алтернатива е лечение с лъче и химиотерапия. Тя категорично отказва. Сякаш я подкрепям, предвид фактът, че татко си отиде именно заради непоносимостта към ИТ.
Сякаш отново някой ме взима от моят живот и ме слага във втората серия на ужасен хорър.
Не зная какво да правя.

# 4 307
Gina L, сили и кураж , миличка!
Много съжалявам, че отново се сблъскваш с тази болест!
Осмислете нещата, все пак още е шок диагнозата.
Тук изходът може да е различен , от този при татко ти, никой не знае, докато не опита.
Ние сме с теб виртуално!
Каквито и решения да вземеш, каквито и стъпки да предприемеш,  тук сме с подкрепа!❤

# 4 308
Ох, Gina, много съжалявам да те “видя” тук отново по такъв повод Sad

Правен ли е пет скенер? Възможно ли е само лъче без ХТ?

Всъщност, щом е открито толкова скоро имате ли вече хистология? Чета, че голямата част от туморите там са доброкачествени. Ако са локализирани, преживяемостта е добра. Дано е малкото зло!

Последна редакция: вт, 26 апр 2022, 23:34 от Bojuri

# 4 309
Gina, съжалявам и аз, че отново си пишем в тази тема по такъв повод.

Единственото, което се сещам, е, че за тумори в лицево-челюстната област се използва успешно облъчване с тежки частици (протони или въглеродни йони). За съжаление, тази терапия не е достъпна в България, но има няколко места в Европа със солиден опит и свястна техника. Сещам се за две - едното е Университетската болница в Хайдълберг (Германия); другото е Университетската болница Навара (Мадрид, Испания). Говорете със свестен лъчетерапевт за тази възможност (дали е подходящ случай) и дали НЗОК биха покрили лечението с формуляр S2.

Стискам палци майка ти да се справи и ѝ желая здраве.

# 4 310
За рак на простата питах. Човека е в чужбина и там след биопсия, са му казали рак на простата. Той се връща в България- София и питам за най-добрите специалисти, към които да се обърне за по-нататъшни изследвания и лечение.

# 4 311
  • Русе
Здравейте момичета и момчета, пиша, защото търся съвет.
Мъжът ми е с рак на гърлото, мина частична операция, химио- и лъчетерапия през 2019.
В началото на февруари получи болка над ребрата в ляво, която отиваше нагоре към тила  и не беше постоянна, а на пристъпи. Беше събота през нощта и отидохме в спешното- направиха му кардиограма, снимка на белия дроб и го приеха в отделението по кардиология - лежа пет дни там и го изписаха, като казаха, че проблема не е от сърцето и изписаха болкоуспокояващо- Кетонал. Такава болка получи и през март, пи пак обезболяващо за 2-3 дни и нещата отшумяха без да ходи на лекар. Сега ситуацията пак се повтаря, като вече болката е изцяло отпред в гърдите и нагоре към шията, има затруднение с дишането в легнало положение- като седне дишането се подобрява и вдига температура- вечерно време, през три поредни дни над 39 градуса. Отиде при личната ни лекарка, която пак го насочи към кардиолог. Според кардиоложката пак няма проблем със сърцето, и може би проблема идвал от шийните прешлени /мъжът ми има операция и сложена пластина на шиен прешлен заради дискова херния от 2006 г./. Дори болката да е неврологична, как се връзва температурата с това? Паралелно с това ЛЛ изписа антибиотик заради температурата и лекарства за кашлица, ако се появи и за нос, ако се появи хрема. Днес мъжът ми изпи последния антибиотик /за седем дни беше/, но продължава да вдига вечер температура /тази вечер е 38,4 градуса/
И не знаем на какъв специалист да идем- може би му трябва пулмолог /ако може препоръка за конкретен лекар някой да даде,независимо дали за София или за другаде/, въпреки, че снимката през февруари беше чиста и на слушалка не се чува нищо? Или някаква идея за други изследвания или специалисти?
Извинявайте за дългия пост, опитвам се да представя пълна картина на ситуацията, с надеждата "от някъде да изскочи зайчето".

# 4 312
Правили ли сте скенер на глава/шия/торакс? ПКК, биохимия, CRP, СУЕ как са?

Препоръка за пулмолог - д-р Хинков (ВМА София).

# 4 313
Аз бих уведомила онколога.
Нужен му е скенер.

# 4 314
Вчера разбрах, че проф. Тимчева вече няма да приема пациенти в Сердика, а в онколгията в Младост.

# 4 315
Bojuri,
Сутринта си мислех за вас. Има ли яснота как ще продължи лечението?

# 4 316
Още не, днес занесохме последния скенер на допълнително разчитане, защото на предходния имаше някои неща, които сега не са описани.

Другата седмица вече ще говорим с онколозите.

# 4 317
Ралник, нов скенер шия и гръден кош с контраст, на практика в спешен порядък. ПКК, ЦРП, прокалцитонин. И според резултата.

# 4 318
  • Русе
Благодаря за съветите Hope4C, miglenasky, ra2.
Вчера ходихме в онкологията- първо се накараха, че не е за тях, пуснаха му снимка на бял дроб- чиста е, няма проблем това, което се вижда на нея. За скенер с контраст- да се обадим преди следващия диспансерен преглед, който е септември, за да го планират. Със разчета на снимката ни изпратиха да се върнем при личния лекар. ЛЛ ни изпрати на тест за Ковид- излезе отрицателен и му пусна изследвания- кръв и урина.
Големите отклонения са CRP- 130,94 mg/L при норма до 5 и СУЕ- 120 mm/h при норма до 37.

Скрит текст:
Скрит текст:

Резултатите излязоха преди час, сега ще видим ЛЛ какво ще назначи.
Много ми е трудно да убедя мъжа си да отидем в София за скенер с контраст- дърпа се, като не му е назначен от лекар, защо да го прави...Ще опитам довечера да направя онлайн консултация с д-р Хинков, който ми препоръчахте .

# 4 319
Ralnik,
 Не ми се иска да ви плаша, но с това СУЕ, ЦРП и температура, аз бих настоявала веднага за скенер.
Все пак пожелавам да не е нещо много сериозно! Heart

Общи условия

Активация на акаунт