Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 486 399
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 470
За тауролока: след вливане, последното, което се слага преди да се извади иглата от порта е това. "заключва" порта и остава вътре и в тръбичката до следващото ползване, като антисептикът трепе ако са попаднали микроби вътре. Преди следващото вливане, при слагане на иглата най-напред се изтеглят 3 мл /като го правя на практика изтеглям 5 мл кръв, да съм сигурна/, след което промивам с натриев хлорид и запушвам тръбичката с капачката. И е готово за вливане. В края на всичко- последното пак е тауролок. Щом е нужно месечно промиване на порт за поддържането му, същото е- иглата, изтегля се, промива се, запълва се с тауролок.
Осинка, това е за предотвратяване на колонизация на тръбичките на порта с микроби отвътре, в кухината им. За възпаление отвън, около самия порт не мисля, че би вършило работа. Нека го види хирург, има и такъв вид проблеми с портове- възпаление около него.
По аптеки няма, имам тел на представителката, който иска, да ми пише, ще му го пратя. Купувах 10 амп през февруари, между 80 и 90 лв с доставката излезе. Сега не съм, имам още 3, но наближава пак да поръчвам.
При колонизиран порт- скоро след вливане и на 10 мл каквото и да е през него микробите вътре в тръбичката се избутват в системното кръвообращение, разнасят се с кръвта, правят септицемия и от 15 мин до 1 час след първите изтекли милилитри започва тежко втрисане и повишаване на температурата. Профилактиката вече ми е ясна, споделям с вас личен опит. При септицемия взех микробиология от самия порт,  даде растеж, и изкарахме 14 дневен курс според антибиограмата  /10 дни венозен и останалите през устата, видът антибиотик позволяваше и двата начина/,+ локално прочистване на порта с тауролока- 3 дни през 12 часа х1 ампула вътре /по горния начин/.

# 4 471
ra2 ходихме днес до отделението , две лекарки дори го гледаха , опипваха мястото , разпитваха баща ми .Смятат , че е просто притискано за това е така .Температура и втрисане няма , мерим от снощи.Според лекарката тауролок било антибиотик и се поставял при лечение , чуди се защо го искам.Те промивали , няколко неща ми изреди, преди да запечатат.

# 4 472
С какво промива и запечатват? Тауролок НЕ Е антибиотик.
http://docplayer.bg/176606811-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BC%D0% … %D1%82%D0%B0.html

https://www.taurolock.com/bg
Както прецените. Споделям личен опит. По химиотерапевтичните отделения наистина не са много запознати.  Постфактум се установи, че виждат и други болни с втрисания при вливане през порт, дадох и на отделението координати на представителството. Кой как ще подходи, вече не знам. Информирам, защото водих самотна, дълга и сложна логистично битка със септицемията. На един болен на химиотерапия, с подтиснат имунитет, само един сепсис му липсва!

Последна редакция: пн, 30 май 2022, 09:36 от ra2

# 4 473
Аз понеже от две години нямам химиотерапии, ме карат на 3 месеца да ходя да ми промиват порта в онкологичната амбулатория, взимат ми и кръв за периодичните анализи от там. Прави ми го само и единствено лекар, никакви сестри нямат достъп до моя порт. Сама не бих посмяла да правя каквото и да е. Нямам идея какво слагат.

Скрит текст:
Действието се развива в Германия. В България питах не може л да ми ползват порта във ВМА, когато ми оперираха миналата година постоперативната херния, аз имам много лоши вени. Казаха, че не са запознати и не могат изобщо да работят с такъв порт. По-добре, отколкото ако бяха експериментирали.

# 4 474
  • Варна
Писах скоро, че диагностицираха баща ми с рак на панкреаса, с разсейки в черния дроб. Знаем , че няма спасение, но на 1 юни отиваме в Истанбул. Ще му правят петскенер ( тук не му направиха ) , казаха че ще му сложат венозен порт и 4-6 химии. Зависи как се справи организма. Той не е добре, изморява се много, не знаем дали е само от болеста или затова , че се е предал. Ние просто му казахме, тръгваме за Турция, той трябваше само паспорт да си направи.  Направи си.

# 4 475
Фани, съжалявам, че така се е случило. Няма ли възможност за операции?

# 4 476
Със същата диагноза и лечение тук, в София, е с частично обратно развитие, 11-ти месец след поставянуе на диагнозата. Добре е, ходи на пазар, разхожда се, готви, решава задачи с детето.

# 4 477
Здравейте, искам да помоля за съдействие, мили хора:-( Откриха на майка ми местатази в костите( прешлените. Много трудно се откри откъде е тръгнало това нещо, но финално от взета биопсия от прешлен се оказа, че е от гърдата. Направен е 5 скенер, има много малка точка в гърдата, от нея не се взе биопсия. Болката беше ужасна и назначиха палеативна лъчетерапия за прешлени, раменна става и таз. Проблема в момента е, че след скрининг на биопсията в лаборатория Трансхеликс се оказва, че имаме неясен резултат за Her2(++). Биопсията е де калцинирана от костното присъствие. Мога ли да ви помоля за насоки къде още да се потърси мнение за разчитане на биопсията. Сега блокчетата са дадени в Александровска болница. Много ви благодаря❤

Последна редакция: вт, 31 май 2022, 11:05 от Ноки

# 4 478
Ноки,
В Александровска блокчетата да види проф. Христова (най-добрата за определяне на HER).
От голямо значение е за вида химиотерапия, която ще й бъде назначена.
Пиши и в другата тема за Духовното оцеляване... Там сме само с РМЖ и ще получиш адекватни насоки.
Успех! Heart

# 4 479
Ноки,
В Александровска блокчетата да види проф. Христова (най-добрата за определяне на HER).
От голямо значение е за вида химиотерапия, която ще й бъде назначена.
Пиши и в другата тема за Духовното оцеляване... Там сме само с РМЖ и ще получиш адекватни насоки.
Успех!
От сърце благодаря, сега ще я видя и другата тема ❤

# 4 480
Здравейте! Знаете ли дали вирусна инфекция в момента на сканирането е възможно да повлияе на обективността на резултатите от пет скенер (т.е. да "светнат" неща, които са повлияни от инфекцията)?

# 4 481
Здравейте! Знаете ли дали вирусна инфекция в момента на сканирането е възможно да повлияе на обективността на резултатите от пет скенер (т.е. да "светнат" неща, които са повлияни от инфекцията)?

Не съм сигурен дали те разбирам съвсем точно, но да - възпалителните огнища са с повишен метаболизъм на глюкоза. Тоест, светят на РЕТ с FDG-18.

# 4 482
Да, благодаря. Не знам дали заради вирус (нереспираторен обаче) би имало такива огнища.

Татко беше на скенер днес, а от неделя не се чувства добре, много е отпаднал и му се спи. А предните дни беше добре. Няма температура, антигенният тест за ковид преди скенера е отрицателен, кръвното е нормално. След скенера е повръщал. Не мога да разбера какво се случва. Дано не е свързано с тумора, ще видим резултатите от скенера какво ще покажат.

Последна редакция: ср, 01 юни 2022, 00:21 от Bojuri

# 4 483
Bojuri, стискам палци за хубав скенер!
На майка не е такъв. От вчера събирам сили да пиша. Днес на път към работа,  няколко пъти едва се сдържах да не се разплача...
Има прогресия. На обикновен скенер (КТ) измерват лезията 61/43. Туморният маркер СЕА е 32. Никога не е бил толкова. Хемоглобин 109. Също никога не е имала такъв.
Ще ходя на второ мнение за скенера.
В пет скенера от ноември пише, че лезията е 37/28 мм и над нея има още една около 22 мм в диаметър, като двете вървят към сливане. Тоест излиза, че и тогава е било към 6 см.
На КТ през февруари описват само една лезия - 45/42, а сега пак една, но 61/43.
Къде се е дянала сателитната лезия, която се вижда на пет?!? Трябва да изясня това, за да знам дали наистина има прогресия. Сигурно изглежда, че се ловя за сламка, но нямам друг избор. Просто не мога да разбера какво е това нещо, което не се повлия от лъчетерапията (за разлика от останалите три лезии) и расте ли, расте?!?
Онкокомисията е решила вливки Иринотекан. Правихме тест за алергия към него, няма. Другата седмица трябва да дойде за вливка.
За пръв път бях толкова спокойна преди скенера, не го мислех и не се побърквах както обикновено, вярвах, че след добрия резултат на теста за химиочувствителност, ще има повлияване, но уви....
Не съм си взимала отпуска повече от пет дни от 2019 г. Резервирах почивка за другата седмица, защото имам нужда, а и обожавам да съм на ново място за рожденния си ден, което пък не се е случвало от 2018... Сега ще съм със свито сърце.
На всичкото отгоре, днес се чух с приятелка, която от 7-8 години се бори и при нея положението е същото като при майка - в  момента е на последен вариант за лечение...А е на моята възраст...
Просто не знам какъв е тоя кошмар!
Оплаках се!

# 4 484
Зиги, то и аз май все за сламка се хващам, но изглежда като двете лезии да са слети наистина. Къде ще ходиш за второ мнение? Дано да успеят да потвърдят дали случаят е такъв. А останалите кръвни показатели в норма ли са?

Общи условия

Активация на акаунт