Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 486 399
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 500
Зиги, и аз мисля,че са се слели....не че съм голям специалист, но как така едната лезия ще изчезне🤔.
На ММ скенерите ги чете Пиперкова в Онкологията.
Уайт, ако четеш искам да те попитам има ли някаква разлика между Пет скенерите в Онкологията в Дървеница и този в Пловдив в Хирургийте? Къде е по-добре да се направи изследването? Нито знам има ли разлика в апаратите, нито нищо...
В Дървеница ,е по-нов модел PET/CT скенера(Biograph Vision),отколкото в УМБАЛ-а(Biograph  mCT64).
Пиперкова едва ли чете всеки един скенер,на който се е подписала.Евентуално по-заплетени и такива, за които другите разчитащи ги нуклеарни медици имат съмнения/неясноти ,да ги гледа и тя.Но пък за тези в Св.Георги не намерих никакви отзиви,като търсих(относно компетентността). Евентуално предимство ,че в Пловдив ,може и да стане в по-кратък срок изследването - това в сл. ,че е спешно за взимането на решение при някакво съмнение за прогресия/рецидив и спешност от смяна лечението- но то и тогава разликата едва ли ще е повече от седмица(3 седмици- Дървеница срещу евентуално 2 седмици в Св.Георги) .И заради спестяването на пътуването/ията до София.
Предимство ,е ако трябва разчитане специално от Пиперкова и е правен при тях :
1. Спестява се импортирането на изображенията от ДВД-то(които може и да не са всички направени на самото изследване),ако е правено другаде изследването, за интерпретация в техния софтуер.Отнема доста време и е възможно и да се загубят някой детайли.
2.Ако е правен при тях ,ще си го гледа "ориганално" -всички детайли ,на всички изображения,с инструментите за разчитане и подпомагащи интерпретацията на техния софтуер,който е съобразен и с възможностите и спецификата на техния хардуер/фърмуер.
Изследването на Пет е шест месечното, не е спешно. Ще ходи май до София пак, те и тук му казаха 4 седмици срок до първия възможен час.
Благодаря ти Уайт 💜
Зиги, как си? Пиши нещо, че от снощи само ти си ми в ума...

# 4 501
GoSSipSs,
Отивам сега да дам дисковете за  второ мнение благодарение на Bojuri Hug
Oт него се надявам да се види има ли наистина прогресия или не.

# 4 502
Стискам палци Зиги🍀, дано новините са добри.

# 4 503
Предварителни са ми новините, но дано в понеделник да станат окончателни!
Може да има лека прогресия, но не и такава от над 1.6 см!

# 4 504
Пожелавам на всички да се похвалите с хубави резултати.

# 4 505
Зиги, Hug
Дано да е най-доброто от най-лошото!
Вече се убедих, че сме като на влакче на ужасите. От еуфория в дупка и обратно.
Важното е като се сринем, да успеем да се изправим! Heart

# 4 506
Ох, малко ми олекна!
И на нея се обадих да й кажа, защото тя беше прочела епикризата и беше изпаднала в такъв шок, че ме пита дали 61 мм са 6 сантиметра и 1 мм. Така се притеснила, че забравила математиката....

# 4 507
Зиги, всичко ще е наред. Миличката и тя се е уплашила много.

# 4 508
Здравейте момичета и момчета! Знае ли някой на компютърна томография без контраст, могат ли да се видят метастази. Направиха ми такава, но не знам какъв е процента на достоверност. Ако някой знае, нека сподели.

# 4 509
Здравейте момичета и момчета! Знае ли някой на компютърна томография без контраст, могат ли да се видят метастази. Направиха ми такава, но не знам какъв е процента на достоверност. Ако някой знае, нека сподели.

Могат, да. Когато сканирането е нативно (без контраст) е по-трудно за доктора, който гледа образите. Тоест, може да пропусне нещо по-малко/по-труднозабележимо или да му е по-трудно да определи точен размер/на какво прилича видяното. Ако има някакви забележими находки - пак ще се видят и ще са описани.

Успех с резултатите - дано всичко е чисто. Simple Smile

# 4 510
Зиги, радвам се, че не е, от каквото се опасяваше! Хайде да видим понеделник, дано още по-добре изглеждат нещата.
Мигленаски, чудесни новини, все така!
Късмет и кураж на всички.

# 4 511
Стискам палци, Зиги! Дано всичко е наред!

Имам един въпрос - от 3 седмици татко изпитва болка в устната кухина. Всички казват, че е страничен ефект от ХТ, но никой не казва има ли как да се облекчи състоянието. Може ли да споделите опит?

# 4 512
Здраейте, някой компетентен може ли да ми разясни какво значи това:
МР данни за едем на лигавицата на двата маскиларни синуса.
МР данни за едем на лигавицата на част от мастоидните клетки в ляво.
П.С. Това е част от резултата от изследването на ЯМР с контраст.

# 4 513
оток на лигавицата, може би възпаление

# 4 514
Само да добавя, че максиларните синуси са тези под очите. Иначе, да - има оток, вероятно става въпрос за някакво възпаление. Хубаво е да отидете на УНГ, за да изяснят етиологията (причината). Ако той прецени, може да Ви прати и на алерголог.

Vilitra, има ли афти? Някои ХТ причиняват афти/афтозен стоматит - може да е много болезнено.

Общи условия

Активация на акаунт