Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 486 310
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 4 515
Зиги, радвам се, че не е, от каквото се опасяваше! Хайде да видим понеделник, дано още по-добре изглеждат нещата.
Мигленаски, чудесни новини, все така!
Късмет и кураж на всички.
Благодаря ти!❤
Само ти ми обърна внимание, но то няма как иначе да бъде, защото си прекрасен човек!❤

# 4 516
Vilitra, има ли афти? Някои ХТ причиняват афти/афтозен стоматит - може да е много болезнено.

Нама афти. Поддържа много добра устна хигиена. Откакто казва, че го боли в устата лигавицата, жабери с какво ли не - сода, живовляк, сребърна вода, вода за уста с обезболяващи ефект.... И нищо.  Личната казва от ХТ, още един лекар същото.
Явно го боли доста, щом се оплаква. Казва и че вкусът му е променен. Последният път му вляха Паклитаксил и Херцептин.

# 4 517
Зиги , при майка ти нещата ще са топ , няма как.Толкова енергия и силен дух , ще се възнаградят.
При моя баща минаха две вливки по два дни.В понеделник е третата , но се оплаква от болки в корема , а на мен сърцето е свито да не са метастази.Иначе предния път кръвните му бяха добри , вкл. и чернодробни , макар , че има и там.
Силно се моля и надявам да се повлияе.В понеделник ще говорим с докторката да видим , ще прави ли скенер или какво да видим тази болка на какво се дължи.
Успех и прегръдки на всички.

# 4 518
Благодаря ви Hug

# 4 519
Някой може ли да препоръча добър онкодерматолог?

# 4 520
  • Пловдив
vilitra,

От Паклитаксела е:

Нечести: Дисфагия, метеоризъм, глосодиния, сухота в устата, болка във венците, рехави изпражнения, езофагит, болка в долната част на корема, улцерации в устата, болкав устата, ректално кървене

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url … rdlAqnZLPMVqQ2HOU

Ако няма афти/рани е невропатична болка . Витамини от Б групата май помагат, след консултация с онколога

Последна редакция: сб, 04 юни 2022, 00:52 от whitefang

# 4 521
От паклитаксел е, да. И се контролира трудно. Системните варианти са като за всяка друга болка - парацетамол, НСПВ (напр. ибупрофен, кетопрофен, напроксен), опиати (напр. кодеин, трамадол) или комбинация от няколко (според степента на болката и ефекта). Локалният вариант е най-вече лидокаин. Има го във всякакви таблетки за гърло - например, Орофар - както и под формата на спрей. С локален лидокаин, обаче, се потискат и рецепторите за вкус.

Единственото по-нестандартно нещо, за което се сещам, е Аркоксия - в ОК е посочена И за болка след лицево-челюстна хирургия. На мен също ми е давана след отстраняване на мъдреци и свърши работа. НСПВ е, с рецепта, и НЕ може да се ползва продължително време (повече от 5-7 дни). Питайте онколога за мнение, защото, ако болката трае над седмица, ще трябват или гастропротектори, или други схема на обезболяване (без НСПВ).

# 4 522
От паклитаксел е, да. И се контролира трудно........
Онкологът потвърди, че е от химията. Спря му Огиври /Тразимера/ и редуцира Паклитаксел. Изписа Анафтин и Орофар, както писа Hope4C.
Благодаря за помощта на тези, които се отзоваха!

# 4 523
Здравейте! Съпругът ми е с хепатоцелурарен карцином. Преди два дни мина първи курс химиотерапия в Токуда. Всичко беше наред, но днес следобяд вдигна висока температура 39 . Докторите са го предупредили, че може да има температура, кръвоизливи и ако има такова да се обади в болницата. Да, но там никой не вдига тел. по това време, а ние сме в провинцията на 350 км от София. Четох, че не трябва да се вземат лекарства без лекарско предписание. Направо съм в паника какво да правя. Личната тука също си е изключила вечер телефона. Опитвам с кърпи вода и оцет, но съм много уплашена. Някой сблъсквал ли се е с това след химия?

# 4 524
Desniki,
На епикризата, която са му дали от Токуда, на края, има няколко телефона, пробвайте на всички. Лекар няма след 19 ч, но има сестра денонощно. Поне да ви кажат какво да давате за температурата(парацетамол, течен аналгин, друго?).
Стискам палци да се справите! Flowers Four Leaf Clover

# 4 525
Съпругът ми вдигна веднъж 38.4 след химия.
Обадих се в отделението,  казаха да му дам парацетамол и аналгин.
Така се уплаших, че го изстрелях обратно в болницата.
Докато отидем,  тя спадна и повече не се качи.
Дайте му лекарства.
И все пак опитвайте да се свържете с тях, защото понякога много падат кръвните показатели и от това се получава, което изисква тяхната намеса.

# 4 526
Благодаря. Но зънях на всички телефони от епикризата и само ми вдигнаха от регистратура. Жената каза, че имали общ лекар и да отидем ако можем да говиди. Но ние сме в провинцията и няма как да стане. Утре ще звъня пак в отделението, пише от 8 до 14 часа.

# 4 527
На онколога му визитка нямате ли?
Аз звънях на всички, на които се сетя, че и при нас в 21 часа вечерта се случиха нещата.

# 4 528
Нямам никакви телефони лични на лекари. Ходихме с него при д-р Таня Златанова на преглед  в Токуда. Приеха го и направиха ЯМР и други изследвания имахме преди това от гастро пак в Токуда.Назначиха му терапия за 3.06 и на 5.06 се прибра. До сега беше добре, а сега изведнъж вдигна температура. Не смея да давам лекарства и защото черния дроб му е увреден и неможе всичко да приема.

# 4 529
  • Другата България
Мъжът ми мина преглед, всичко било много добре.
Ама ПКК, туморни маркери и ехограф.
Изпросил си е скенер на 20.07., въпреки че, доктора му се е накарал едно хубаво, че не вижда нужда от скенер , да отивал да си живее живота , бил клинично здрав.
Но все пак го е записал, не отказват когато си поискаме.
Та уж се успокоих, поне до скенера.
Докато не погледнах, че общия билирубин е 20 от норма 21.
Досега взе 14- 15 е бил.
Лекаря не го е отчел изобщо, но аз се питам от какво се е позавишил.
Идеи?
Знам, че много се вглеждам,  но...
Малко късно се включвам, но не съм отваряла темата скоро - браво, поздравления Hug за добрите резултати.
Зиги, вие как сте?
Съжалявам да видя нови хора в темата......

Общи условия

Активация на акаунт