Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 002
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 6 030
Аз моите си ги съхранявам в къщи.И от двете биопсии, от две различни болници.Никой не ми е казал че е задължително да се връщат, но се заплаща при вземането.
Мислех, че са годни 5 години и след няколко месеца щях да ги изхвърля, добре, че писахте, че са 10.
Ама никой нищо не казва, добре, че е бг мамата да се информираме едни-други.

# 6 031
Баща ми има една операция през 2004. Като се разболя през 2019, първо ходих до патологията на ВМА да ги моля да погледнат старите блокчета (търсех някаква насока в началото). Още нямахме скенер на БД. Ами...пазеха блокчетата 15 години по-късно, че даже ги намериха и погледнаха. И то за някакво най-обикновено доброкачествено образувание на кожата.

По закон пробите се съхраняват 10 години, но де факто някои болници ги задържат за повече време.

За съжаление, от белодробната мета в гръбнак нямаме нищо останало. Целият материал (малко и недобър) замина за хистопатологични/ИХХ/генетични изследвания. Нямам какво и как да върна, но поне има едни 4-5 страници описание на същия в сериозен детайл (типове клетки, мембранни реакции и т.н.).

# 6 032
  • Пловдив
Аз моите си ги съхранявам в къщи.И от двете биопсии, от две различни болници.Никой не ми е казал че е задължително да се връщат, но се заплаща при вземането.
Мислех, че са годни 5 години и след няколко месеца щях да ги изхвърля, добре, че писахте, че са 10.
Ама никой нищо не казва, добре, че е бг мамата да се информираме едни-други.
Нали го коментирахме това и ти извадих цитати - колко време се съхраняват и ,че е задължително връщането.

# 6 033
Като ги вземах ми казаха, че дължа такса за вземането,ако искам да ми върнат парите, тогава да ги върна.За 50 лева не ми се занимаваше да ходя до Пловдив и да връщам.Запомнила съм, че ги съхраняват 5 години.А имам и съмнение, че след толкова години, ако ми потрябват ще ми дадат точно моите, затова си ги взех веднага, кой знае как ги съхраняват.

# 6 034
  • Пловдив
Всеки прави каквото си  иска, те правилата не са за нас българите.

# 6 035
Написах набързо въпроса си онзи ден и не уточних.
Просто лимфа на дясна шия ми е бая подут твърдо за два месеца постепенно и болка, която не отшумява а мислех за настинка в началото, мислех,че от гърлото.Другите лимфи са здрави,напипани и проверени са от хематолог.И ме изпрати за биопсия при хирург,още не сме уточнили дата с хирурга, предстои да уточним дата за биопсията и кръвна картина.Чакам го да вдигне.И просто всичко ми се вижда само рак.И не знам какво повече мога да проучат освен да питам за излекували и оцелели след рак на лимфния възел дали има...
За това съм под стрес общо взето.

# 6 036
Днес пристигна и решението от онкокомисията, пише сечетано лъче и химио терапия след ПЕТ скенер. Сега трябва да избираме клиника. Тук ни препоръчахте Пловдив и София, чудим се и за Панагюрище. Няма много мнения за там. Има ли доволни? Татко се е оставил в нашите ръце, ние да решим къде.

# 6 037
Съжалявам, че въпросът ми е може би малко извън темата.
Ще припомня, че баща ми беше опериран преди 2 седмици от рак на простатата. Вчера говорихме и се оказа, че и дядо ми е страдал от това заболяване, но досега не съм знаела.
Докато търсех информация за този тип рак, в няколко статии попаднах на сравнение между него и рака на гърдата. На едно място дори се говореше за генетична прилика.
В този ред на мисли, смятате ли, че е добре да обсъдя с мамолог пускане на генетичен панел за рак на гърда и яйчници?
Аз имам едно фиброаденомче на гърдата, което от 5 години насам си стои на 8мм и досега не расте и не създава проблеми. Следя го всяка година, но сега се чудя дали да не настоявам и за генетични изследвания.

# 6 038
Ако излязат положителни гените ще трябва да махаш млечни жлези, яйчници.
Аз затова не правя, защото ако излязат + как ще живея в този страх, ако трябва да махам всичко не знам ../ Не съм готова.
Другият вариант е следене на 6 мес и пак не е гаранция.

# 6 039
  • Пловдив
Rocket ,
А на баща ви карцинома има ли BRCA1/2 мутации?! Май това е единственото общо с РМЖ и овариален карцином.

Lana Gatto,
Не става с махане при наличие на тези мутации - трябва да махне и пик,мехур ,панкреас ,май и за други видове е повишен риска .

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 22:41 от whitefang

# 6 040
Rocket ,
А на баща ви карцинома има ли BRCA1/2 мутации?! Май това е единственото общо с РМЖ и овариален карцином.

Не съм сигурна.
Имам документ само от хистологията и е доста кратък текст. Не се споменава нищо за мутации.

На следващия преглед ще го обсъдя и с мамолога, да видя какво ще каже и той.
От страна на баща ми, за жалост, много роднини си отидоха млади заради различни видове рак.
До един момент си мислих, че баща ми е успял да вземе "правилните" гени и да спре този цикъл в семейството. Сега осъзнавам, че не е така и аз съм следваща по линията, дето се вика.

# 6 041
Бих изследвал BRCA1/2, ако мутацията присъства и в простатния карцином при баща Ви. Това, че имате роднини с онко заболявания, не значи, че има някаква обремененост - зависи от какво точно са били болни. Иначе казано, при глиобластомите много рядко има известна наследственост, а при РМЖ има сравнително много по-често.

Не мисля, че само мамолог би бил полезен - по-скоро медицински генетик и/или онколог. Ако се намери мутация в BRCA1/2 , тогава следва или интензивно следене, или превантивна субкутанна мастектомия (евентуално с реконструкция) и оофоректомия. Има повишен риск и за други органи, но той е сравнително много по-малък - за гърда е повишен до 40-65%, а за яйчници до 65%. Зависи дали мутацията е в BRCA1 или BRCA2, но все е повишен.

Аз не бих живял спокойно само със следене при подобна информация и бих искал да я знам. Но тук вече стигаме до лични предпочитания и индивидуална толерантност към риск, както и (психическа и друга) готовност за евентуална поредица от 2-4 операции.

# 6 042
Много е труден този избор с махането. Особено ако жената е в млада възраст.
От страна на майка ми има само кисти в яйчници и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Аз също имам, както и такива в гърдите, фиброаденом от 20 години.
Четох, че мутации в BRCA1/2 могат да са причина и за мозъчни тумори в много ранна възраст, изобщо лоша работа. Вероятно само чрез хромозомен подбор от страна на генетици и последвало изкуствено оплождане биха могли да се избегнат дефекти в гените.

# 6 043
People SantaPeople Santa Няма да влизам следващите няколко дни, затова искам да пожелая на всички ви най-силно - здраве, физическо и психическо, а защо не и емоционално. След това изобилие от късмет, любов и щастие.
Flowers Evergreen TreeВесела Коледа! Flowers Evergreen Tree

# 6 044
ra писала ли е скоро? Мисля ги...

Весели празници на всички!

Общи условия

Активация на акаунт