Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 076
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 075
Съболезнования, ra2 Hug
Много се измъчихте вие ...
Нека душата му почива в мир, а ти да намериш сили да продължиш...

# 6 076
Съжалявам, ra2.
Светъл да е пътят му, а на теб - сили да продължиш. Направи и невъзможното; повечето хора могат да мечтаят за човек като теб около себе си в такъв момент. 🙏🏻

# 6 077
  • София
Ra2, моите съболезнования! Нека почива в мир!
Излезе биопсията на лимфен възел на мама- Дифузен едроклетъчен Б клетъчен лимфом. Според лекарите бил с много по-добри прогнози от анапластичния карцином, който беше втори вариант.
Насочиха ни към слагане на порт в първата седмица на Януари, както и пет скенер. Но след порта, щели да я поемат с първата терапия. Ще пиша тук, четенето на темата ми помогна страшно много да се ориентирам в пътя на всички изследвания, тъй като при нея нищо не откриха при първата биопсия преди месец и половина, а се влоши много драстично.
Дано сега поне знаейки какво правим да издържи и да е по-добре.

# 6 078
Съболезнования и от мен, ra2! Дано да е светло и спокойно на душата му!

# 6 079
Здравейте!
Много съжалявам за хората, отишли си от гадната болест. Искрени съболезнования на близките!
Следя темата редовно от около 3 месеца, откакто мъжът ми беше диагностициран с рак на дебелото черво и разсейки в черния дроб - "множество, по целия дроб", най- голямата 3,1 мм.
След операция на основния тумор и 6 вливки с Фолфокс 4 и Вектибикс казаха, че има частична ремисия, с 30% свиване на метастазите.     
Без много обяснения го извикаха на 7.01 за продължаване на същата терапия и като свърши - "палиативна лъчетерапия".
Тревожат ме няколко въпроса:
1. дали не трябваше да обсъдим операция за изрязване на метите.  Като попитах, отклониха въпроса и говориха "по принцип".
Според мен метите са 6 или 7 и никоя не е в близост до портален съд.
2. При последните вливки много му падаха тромбоцитите и беше на Преднизолон, отделно от дексаметазона , който му вливат всеки път.
Обривите са ужасни, разклатиха му се зъбите и не знам как ще понесе целия курс.
Но като изключим тези неща общото му състояние не е лошо.
Моля за съвети дали трябва да търся консултации с други лекари и какви.

# 6 080
Има момент, в който ти олеква - защото любимият човек не се мъчи вече, но и остава празнота за цял живот.

Искам да ви поправя за тестовете за BRCA мутации. Има смисъл да се правят - на мен ви предстои, но не намирам сили към този момент. Целта е следната при доказана мутация:
- при достигане на определена възраст генекологична операция и премахване на гърди като Анджелина Джоли (все пак остава риск за рак на перитонеума, но процентът е много по-малък - тук все пак говорим за статистически шанс да се разболееш)
- по-чести контролни прегледи
- или терапия с медикамент, който към 2020 го имаше само в Америка (предполагам, че всеки добър онколог ще знае за какво става дума)

Аз предпочитям да знам сякаш, просто съм намразила болниците и отлагам.

# 6 081
Аз много се чудя за тези тестове,Ковачев ни каза,че без Braca нищо не може да се каже,но така и не разбрах дали сме подложени на по-голям риск,защото тя е имала мутация Herr2,но на бял дроб...т.е фамилната обремененост към самата Herr2 мутация ли е,или към рак на белия дроб?

# 6 082
За BRCA мутациите е доказано, че се наследяват и увеличават риска. Майка ми имаше доказана такава мутация. Баба й също е починала от рак вероятно.

Veriliana, съжалявам за съпруга ви. Палиативно лечение значи, че се счита, че болестта се е разпространила в цялото тяло (отделни клетки)  и лекарите считат, че няма пълно излекуване. Товя не бива да ви плаши. Мъжът ви има шанс да живее пълноценно с тази хронична болест и да достигне пълна ремисия.

Нормално е лечението да не му понася. Мен по-скоро ме притеснява тази 30% реакция на тумора. Това, че има подобрение е добре, значи че туморът се влияе от тези лекарства. За съжаление обаче ефектът не е достатъчно силен. Най-лошо е, когато има прогресия по време на лечението - тогава лекярството трябва да се смени.

Задължително направете консултация и с друг онколог. А за черния дроб се консултирайте с лекар от ВМА. Там са най-добрите и с очите си видях как правят перфектно много тежки операции.

Множество разсейки значи, че са повече от 5-6. Може да занесете скенерът и на второ мнение. Но обикновено хирурзите си го гледат сами и не разчитат на чуждите разчитания. 

Има тема и за рак на дебелото черво - там също могат да ви дадат много полезна информация.

# 6 083
А herr2 е част от braca мутациите ли,още не го разбирам 🙄

# 6 084
  • Пловдив
А herr2 е част от braca мутациите ли,още не го разбирам 🙄
Не.Част е от ERBB  фамилията- EGFR(Erbb1), HER2 (Erbb2) , HER4 (Erbb4) ( тези за NSCLC, има мутации и в Erbb3 (HER3), които не се срешат при него).Няма данни да се предава на наследниците.BRCA  е наследствен.

За Много години!  

Ra2,
Съболезнования.! Светло да е душата му!
Направи и невъзможното , сега помисли за себе си.

Последна редакция: нд, 01 яну 2023, 01:27 от whitefang

# 6 085
Момичета и момчета, знаете, че от години по това време пиша един пост, който може да се нарече мотивационен и обикновено е свързан с баклавата, която майка прави за празниците. Е, седем години след диагнозата за рак на дебелото черво с далечни метастази и лоша прогноза, ние все още сме тук.
Не знам за колко време още и какво ни чака, защото се изчерпаха опциите, но се чувствам отговорна да кажа, че вяра не трябва да се губи и не бива никой да се отчайва преди да е опитал ВСИЧКО.
Има една друга тема във форума - Как бихте описали изминала година с една дума. Аз написах - Спечелена. Още една година спечелихме в борбата. Надявам се и ние, и всички вие да спечелим и 2023 година, а и не само нея.
Благодаря на всички за всичко! Без вас нямаше да пиша още тук.

# 6 086
  • Другата България
Желая на всички още много спечелени години! Hug

# 6 087
Желая на всички ви още много години заедно с близките и любими хора!
Нека надеждата не напуска сърцата ви, винаги има светлинка в края на тунела.
Честита Нова Година!
Бъдете здрави и благословени!:heart:

# 6 088
За много години! И много спечелени битки!

Благодаря, Зиги, за мотивиращите думи Simple Smile

Някой знае ли дали Тимчева работи и преглежда някъде или прави консултации онлайн? В healee явно в момента няма консултации. Мои близки се сблъскват с рак на гърдата в семейството (в Стара Загора са) и исках да разбера дали може с нея да се обсъдят изследванията и планът за лечение.

# 6 089
Здравейте!
Много съжалявам за хората, отишли си от гадната болест. Искрени съболезнования на близките!
Следя темата редовно от около 3 месеца, откакто мъжът ми беше диагностициран с рак на дебелото черво и разсейки в черния дроб - "множество, по целия дроб", най- голямата 3,1 мм.
След операция на основния тумор и 6 вливки с Фолфокс 4 и Вектибикс казаха, че има частична ремисия, с 30% свиване на метастазите.     
Без много обяснения го извикаха на 7.01 за продължаване на същата терапия и като свърши - "палиативна лъчетерапия".
Тревожат ме няколко въпроса:
1. дали не трябваше да обсъдим операция за изрязване на метите.  Като попитах, отклониха въпроса и говориха "по принцип".
Според мен метите са 6 или 7 и никоя не е в близост до портален съд.
2. ...
Verilina, на твое място бих търсила възможност за консултация с проф. Владов по повод възможност за операция. Отивате с всичко и той ще каже дали може да се направи.
На мен ми бяха казали, че множество метастази е над три. До толкова могат да броят разчитащите - до три, от там нагоре са множество. Wink

Желая на всички прекрасна година с много нови и сбъднати надежди.
Колко добре го е казала Зиги - дано да бъде още една спечелена година.
Както аз намерих подкрепа преди три години, когато попаднах на този форум, дано повече хора да почувстват, че не са сами в битката и че някой ги разбира, съчувства и съветва. И че статистически и при най-лошия сценарий има процент вероятност нещата да се обърнат на добре.

Общи условия

Активация на акаунт