Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 192
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 105
Здравейте. Баща ми е с аденокарценом на ректума. Днес майка ми е взела епикризата, беше по време на празниците в болница за колоноскопия.В епикризата пише,че се изчаква решението на общоклиничната онкологична комисия-другата седмица . Препоръката е за започване на химиотерапия и после операция, но лекарят е в отпуска ,и трябва да чакаме до 10.01. Аз искам да отиде и за второ мнение и преглед при някой онколог в София. Той държи да е в Токуда, и да го оперира проф. Драганов(роботизирана хурургия), но според мен първо трябва да мине преглед при онколог, и той да каже какво да се прави, защото едва ли всички операции могат да са роботизирани, в някои случаи-трябва да са отворени. Също така в Ст. Загора(от където е баща ми), докторът е казал че първо е добре да направи първо химиотерапия. С други думи-по мое мнение, първо трябва да се консултира с онколког който да изготви стратегия за последващо лечение.Моля , препоръчайте ми такъв в Токуда.
Пускам скрииншотове от епикризата
Скрит текст:

Нямам идея и какво следва  от тука нататък и от къде да тръгнем. Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително.
В Токуда препоръчвам консултация с онколог-завеждащият онкология-доц. Арабаджиев, д-р Орешков. Има добри онколози там.

# 6 106
Кайсия, проф. Драганов оперира моя баща.

Хванете всички изследвания, направете ПЕТ скенер и отидете на консултация при него.

Ние отидохме с всичко, което имаме, той на място назначи ректумскопия , защото тумора на баща ми беше на 5-6 см от ректума. После назначи лъчетерапия и след това направи операция.

# 6 107
  • тук и там
simpatiuh4e, много благодаря!  Взех час за началото на февруари при проф. Драганов. Тогава беше първият възможен.

# 6 108
Момичета, Кат скенерът какво представлява? Вкарва ли се контраст и на цяло тяло ли се прави?

# 6 109
Има и момчета в темата( при това много знаещи)!
КАТ е сравнително леко понасящо се изследване. На мен ми го правят на цяло тяло(вкл. и на глава). Не е затворен апарата и няма опасност да те хване клаустрофобия. Дават да пиеш течност с контраст непосредствено преди изследването, а по преценка на изпращащия доктор може и венозно да се вкара( през абокат). Има известно облъчване, но не  е  голямо.

# 6 110
Много ти благодаря за бързия отговор!
Четох темата назад и виждам, че има негативно мнение за Турция.
Ако все пак се насочим натам и успеят да поставят диагноза и стадиране, какъв е пътят да се прави лечение тук? Търсим онколог, който да се съгласи, или как?

Още един спешен въпрос ми изникна. Плануван е кат скенер в Дървеница. Нали би трябвало още същия ден да го пуснат, а не да го държат там? Понеже плануваме други консултации, а забравих да питам.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 14:31 от Дъждец

# 6 111
При ПЕТ скенера в Дървеница почти веднага след изследването пускат, само замерват радиофона и за 3-4 часа сте готови от приема.

# 6 112
  • Пловдив
Ако CT-то е по клинична пътека(243) ,е хоспитализаран за 3 дни.Дори и да го пуснат не трябва да търси другаде медицинска помощ , и да не си и ма вземане-даване с органите на реда. Обикновено за консултация единствено хирурзите искат да видят пациента за преценка на общото с-ние ,ако ще се планира операция.Т.е. консултацията в повечето случай става и без пациента да присъства.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 20:35 от whitefang

# 6 113
Още един спешен въпрос ми изникна. Плануван е кат скенер в Дървеница. Нали би трябвало още същия ден да го пуснат, а не да го държат там? Понеже плануваме други консултации, а забравих да питам.
Ако е хоспитализиран, т.е. с направление по клиничка пътека, обикновено пътеката е три дни. Ако вие си го заплащате - пускат веднага след скенера. Това е нашият опит, но в друго болнично заведение.

# 6 114
Мисля, че може да бъде назначено и като амбулаторна процедура, но в общия случай пускат клинична пътека, заради по- високото остойностяване.В Сити клиник например те водят по пътека и те карат да подпишеш, че напускаш самоволно и не носят отговорност за теб.

# 6 115
Здравейте! С много тъга и с голяма надежда и вяра се присъединявам и аз към тази трудна тема. На съпругът ми поставиха диагноза множествен миелом. Той е 48год. Насочили сме се към болницата в кв. Дървеница в София. Днес говорих с д-р Алексов, той е лекуващият му лекар, каза, че са излезли резултатите му и 52,7% от костния му мозък е засегнат. Във вторник ще се събира комисия, за да определят лечението му. При вас или ваши близки с тази диагноза какви са били процентите при започване на лечението. На този етап не знам какви други въпроси да задам. Писах в темата за множествен миелом, но нямам отговор от там. Дано включените в нея да са се преборили с болестта.

# 6 116
Здравейте, за съжаление и аз се присъединявам тук с един въпрос.На сестра ми , която е на 42 г. миналата година юли и откриха колоректален аденокарцином 2 стадий на 2 см. от ануса. Изкара лъчелечение и химия на хапчета и сега предстои операция. Предлагат и лапароскопска, но тумора е на границата със сфинктера и не знам дали ще могат да изчистят всичко.Другия вариант е коремна със стома завинаги.Искам да попитам има ли някой с такава диагноза, каква операция е извършена и много бих искала , ако има някой със постоянна стома да ми пише, как се живее с нея, свиква ли се?
Благодаря ви предварително!

# 6 117
Баба ми е оперирана лапароскопски от рак на дебелото черво. Няма проблеми 1 година след операцията, слава Богу. Медицината е напреднала и според мен е добре да се опита по-лекия вариант - сестра Ви е млада, лапароскопските операции вече са много напреднали. А тя самата какво мисли по въпроса?

# 6 118
с.м.н., къде се лекува сестра Ви? Ог терапията има ли редукция на размера на тумора? Може ли да споделите какви бяха симптомите? Успех с лечението!

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 14:39 от Rosita

# 6 119
Сестра ми се лекува във Варна , там прави лъчелечението, и да, тумора се е смалил, но е засегнат вътрешния сфинктер.Насочи се към проф.Костов във ВМА.Ходихме и в Панагюрище при Доктор Кръстева и Доктор Николов.Той е за коремна и стома, тя е за лапароскопска.Иначе сестра ми е объркана, тя иска да и се запази ануса.Симптомите и бяха възпалени хемороиди, диария и слуз и силни болки в ануса.Тя си мислеше , че са хемороиди.Всичко това започна след като изкара Ковид.

Общи условия

Активация на акаунт