Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 492 237
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 110
Включвам се отново с въпрос.Миналия Вторник бяхме в св.Георги,в крайна сметка се съгласиха да правят лъче на баща ми.От тогава го водят хоспитализиран,но в момента си е вкъщи.Чакаме да ни извикат.Правиха му допълнителни изследвания и резултатите за лъчето още не са готови...Става въпрос за някакъв макет фантом,да решат точно под какъв ъгъл да облъчват.Казаха 1 седмица,но вече мина.Обаждахме се да питаме и казаха да чакаме 🙁 За колко време става този фантом,възможно ли е да се забави още?Баща ми започна да се отчайва,болките са му непоносими.Освен това има лимфедем на ляв крак заради пакет разсейки в лимфните възли,в ингвиналната област.Слагани са му няколко инжекции дексаметазон.Крака почти спадна,което е супер.Но няма логично обяснение.На някой случвало ли му се да спадне от само себе си?
Щом крака е спаднал от инжекции или от само себе си не е лимфедем.Лимфедема спада само от масажи,но никога от лекарства.Махани ли са лимфни възли?

# 1 111
Щом крака е спаднал от инжекции или от само себе си не е лимфедем.Лимфедема спада само от масажи,но никога от лекарства.Махани ли са лимфни възли?
[/quote]
 Февруари месец тази година  разбрахме,че има множество разсейки в параортални и абдоминални лимфни възли.Досега не е предприето никакво лечение.Освен премахване на първичния тумор от миналата година пролетта.Лимфни възли не са махани.Есента се появиха болки и оттогава лутане,никой не се сети да провери за разсейки.Сами решихме да направим ЯМР и резултата е налице.Пие и детралекс.Докторите казват,че е лимфедем.

# 1 112
Лимфедем,ама друг път.Кои лекари казват?Лимфедема пише ли го на ЯМР?За лимфедема трябва съдов хирург,ама лимфолог.Детралекса,ендотелона и другите от сорта са за кръвоносните съдове,не за лимфедем.Само си давате парите и натоварвате черния дроб.За лимфедем лекарство няма.И аз съм пила детралекс и ендотелон като не знаех.И като не му е правено лъче и няма махани лимфни възли откъде ще има лимфедем?Във фейсбук има група за лимфедема ,,Българска асоциация лимфедем" там има материали,прочетете.

# 1 113
Лимфедем,ама друг път.Кои лекари казват?Лимфедема пише ли го на ЯМР?За лимфедема трябва съдов хирург,ама лимфолог.Детралекса,ендотелона и другите от сорта са за кръвоносните съдове,не за лимфедем.Само си давате парите и натоварвате черния дроб.За лимфедем лекарство няма.И аз съм пила детралекс и ендотелон като не знаех.И като не му е правено лъче и няма махани лимфни възли откъде ще има лимфедем?Във фейсбук има група за лимфедема ,,Българска асоциация лимфедем" там има материали,прочетете.

Много благодаря за информацията.Забравих да спомена,че преди месец в спешното в Стара Загора му правиха доплер и резултатите бяха добри,има чудесно движение на кръвта.Всичко е адски объркано,цяла България сме обиколили.Толкова неща изчетох,сега продължавам.

# 1 114
Здравейте. Някой с малко по -подробна информация относно организацията на работа в Сити Клиник ?
1. Как получавате реултати от там...категорично отказват да ги предадат на друг с изключение на пациента...а той съответно не живее в София ...
2. След като са готови , как действате относно разчитането им...при първия ЯМР никой не се свърза с него за консултация, аз ги носих за разчитане в Дървеница...на 02,04 правихме втори ЯМР...още не е разчетен резултата, не се ангажират и с това кога ще е готов...попитах ги как процедират- лекаря трябвало да се свърже с пациента и да ги обсъдят...е да, ама първия път не го направи...на регистратурата девойките му казали, че не си е бил внесал таксата от около 300лв...( дори не е разбрал за какво е тази такса) ...с две думи- нещо ми куца в цялата картина...
Моля тези,които имат отношение с тази болница да ми разяснят как процедират. Благодаря и лек ден!

1. Поискайте да ги пратят на адреса на пациента по куриер.
2. На мен ми беше обяснено, че след като излязат резултатите, трябва да запиша (и съответно - платя) час за консултация с лекуващия лекар, за да се прецени какво се прави по-нататък. Изрично попитах дали не ги уведомяват служебно за резултата от образното изследване - налично било в системата, но не можели да помнят всички пациенти и тн.

# 1 115
Здравейте. Някой с малко по -подробна информация относно организацията на работа в Сити Клиник ?
1. Как получавате реултати от там...категорично отказват да ги предадат на друг с изключение на пациента...а той съответно не живее в София ...
2. След като са готови , как действате относно разчитането им...при първия ЯМР никой не се свърза с него за консултация, аз ги носих за разчитане в Дървеница...на 02,04 правихме втори ЯМР...още не е разчетен резултата, не се ангажират и с това кога ще е готов...попитах ги как процедират- лекаря трябвало да се свърже с пациента и да ги обсъдят...е да, ама първия път не го направи...на регистратурата девойките му казали, че не си е бил внесал таксата от около 300лв...( дори не е разбрал за какво е тази такса) ...с две думи- нещо ми куца в цялата картина...
Моля тези,които имат отношение с тази болница да ми разяснят как процедират. Благодаря и лек ден!
Не знам дали ще съм полезна, но за таксата мисля, че имам идея. Като подавах на баща ми документите за онко комисия ми казаха, че ако изберем да се лекуваме при тях, се заплаща 300лв за прием или 400лв за образни изследвания (или беше обратно..; еднократно и само една от сумите, в зависимост с какво се започва). Онколечението го поема държавата, но те като частна болница събирали и тази такса.

Мен честно много ме ядосаха. Звънна ми лекарка да ми каже вариантите за баща ми (изрично питах не може ли по мейл, тия приказки по телефона представям си да ги обясняват на майка ми като е паникьосана и колко ще запомни). Обаче препоръчвали да се лекува в местния КОЦ, защото те имали голям списък чакащи в Сити. Не можа да ми обясни тогава защо изобщо приемат документи за разглеждане, щом нямат капацитет, аз насоки от проф. Дудов вече си имам, те същото повториха - 80лв за да ми кажат “Лекувайте се другаде”, като аз видно оттам идвам и ако сме доволни, няма да търся тях.

# 1 116
  • София
В главата ми е пълна каша. Днес на татко му правиха електромиография, за да установят евентуално от къде идва обездвижването от кръста на долу и това, че няма сила. В заключението пише:
„От неврологичния статус- долна парапареза, повече проксимално. Рефлекси-липсващи за долни крайници. Сетивност- трудна за оценяване. Obs. Паранеопластичен синдром на миопатия. ДД полиневропатия.
Заключение ЕМГ: Изследвани двигателни влакна на нн.перонеус, тибиалис, медианус и улнарис и Ф-вълн, миастенна реакция на ниски и високи честоти, иглена ЕМГ от мм.тиб.ант. и вастус лат.декс. Не се отвежда М отговор за нервите на долен крайник дистално, за горен крайник- снижени амплитудите на СМАП и леко скоростите на провеждане. От иглена ЕМГ – предимно миогенни промени от изследваните мускули. ЕМГ данни за миопатия / паранеопластичен миозит/ и аксонална полиневропатия.“
Неврологът не препоръчва терапия със стероиди, защото ще бъде в противовес със имунотерапията. Направихме четвъртата вливка (lipilimumab/nivolumab). От тук нататък не знам какво следва….
Ще помоля за вашето мнение за прегледа и изследването при невролога. Благодаря от сърце!

# 1 117
Здравейте.Писах в темата ,,Рак на белия дроб,, но ще потърся съвет и тук, извинявам се ако по този начин спамя...След почти шест месечно ходене по мъките, преди няколко дни баща ми (на 72 години) беше диагностициран с плоскоклетъчен карцином на белите дробове.Четвърти стадий с метастази.От Варна сме и беше диагностициран в хематологията в терапията.С всичките документи отидохме при доцент Калев, който ни каза да го заведем пред комисията за да започне лечение с химио и имуно терапия.На въпроса има ли смисъл и дали ще може да понесе химиотерапията, той каза, че сега били щадящи и че тези терапии ще подобрят състоянието му.Но...вчера, когато го заведохме, той докато го види прецени, че баща ми няма да издържи на химията...Баща ми се чувства слаб и изморен, трудно върви,но се храни добре и не е на легло.Сърцето ми се разби и не мога да се примиря, че го отписаха...че просто ще го гледаме как гасне мъчително.Вчера прегледах последната ви тема и се обнадеждих.Прочетох и за други възрастни хора с метастази, които не са спрели лечение и се чувстват добре.Можете ли да ме посъветвате къде да го заведем, при кого, какво да направим...Всичко ни дойде толкова неочаквано и сме в абсолютен ступор.Той не знае диагнозата си и е спокоен, но аз, майка ми и брат ми...просто сме разбити...

# 1 118
  • София
Amber, всичко бих дала баща ми да може да се обслужва сам и да ходи по малко. Не защото ни тежи, а заради собсвеното му достойнство. Какво като прави терапия? Той също не знае цялата истина. Не може да започне лечение, за да се изправи, защото прави лечение, което го поддържа жив. Честно казано, не зная кое е правилно и кое не. С две думи: не се отчайвай, че не искат да го подложат на терапия. Може това да е по-доброто зло.

# 1 119
Gina L. разбирам напълно.В деня в който разбрахме диагнозата, в кой стадий е и че има метастази мислихме точно за това - струва ли си да започваме мъчително лечение, което да му удължи живота.Живот, който ще е агония.Но всички, които попитахме - в хематологията, когато му взимахме документите, после доцента, личната лекарка..всички ни казваха ,,Ама разбира се че има смисъл, така ли ще го оставите, терапиите ще му подобрят състоянието..." Това много ни обнадежди и вчера когато ни отпратиха просто рухнахме.После четох тази тема и темата ,,Рак на белия дроб,, и отново се обнадеждих... Виждам че и други възрастни хора, д метастази си провеждат терапиите, пият лекарства и водят що годе нормален живот...Не знам... просто не знам...

# 1 120
Потърси второ мнение.Може би в другата тема да могат да те насочат към специалисти точно по този вид рак, за да избереш къде да отидеш. Как така да го оставите. Химиотерапията наистина може да му удължи живота.
Не се отчайвай.

# 1 121
Амбър, писах в другата тема.

Gina, споделял съм го и преди. Да, не е желателно КС да се смесват с ИТ, но е допустимо, когато обстоятелствата го налагат. Татко започна стероидна терапия паралелно с ИТ в един и същи ден, защото имаше шанс да се обездвижи от кръста надолу (заради масивна стенозираща гръбнака метастаза). Спряха му КС след около 3-4 седмици. Това трябва лекар да го прецени. И аз знам какво пише в листовката за пациента (да не се смесват), но в определени случаи по преценка на лекар може да се прави обратното. Все ми се струва, че при вас обстоятелствата го налагат.

Паранеопластичен синдром звучи много странно. Доколкото знам, това е процес типичен за пациенти в терминален стадий. При баща ти операцията беше успешна и скенерите - чисти. Тоест презумцията е, че в  момента няма някакъв обширен процес. Онколог виждал ли го е скоро? Какво казват? ЯМР на гръбнак изключва ли някакъв процес там (заради парапарезата питам)?

# 1 122
Amber за плоскоклетъчен карцином изписаха на баща ми имунотерапия - била по-щадяща от ХТ. Изследваха допълнително PDL-1 и според резултатът Кейтруда щяла да е ефективна при него. За съжаление още не можем да стигнем до нея, може би като Gina L и ние. Вие може би имате още време, поне да се поинтересувате от допълнителна хистология.

# 1 123
Някой има ли контакти на др.Людмил Радев-лъчетерапевт Пловдив? На самата клиника номера го имам.Благодаря

# 1 124
Питай в отделението,може да ти го кажат.

Общи условия

Активация на акаунт