Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 491 311
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 1 455
Това е много рискова възраст Sad Да, като отворят ще видят реалното положение. Това е огромен шок за семейството и болният. Не знам какво да те посъветвам. Различните хора реагират различно. Вдъхнете му надежда и дано всичко мине благополучно. Пуснете някакви туморни маркери преди операцията, за да видите дали може да са индикатор за успех при последващото лечение.

# 1 456
Elwing,
Трябва да сте спокойни и уверени в успеха на лечението пред него. Зад гърба му може да ревете и да се тръшкате, но пред него трябва да сте непоклатими.
Сигурно за 101 път пиша това - в наши дни диагнозата рак не е смъртна присъда. Има достатъчно терапии, които да му осигурят години живот. Майка ми е жива вече 5.5  години след диагнозата, а у даваха 6 месеца заради разсейки в белия дроб. Имам колежка, оперирана преди десет години - екстра си е.
Направете операцията, изследвайте материала и започнете лечение спрямо резултатите.
Нормално е да сте в шок и притеснени,  но имайте вяра, че има още живот за баща ти! Hug

# 1 457
  • София
Благодаря! Знам, че е важно да се държим и искам всички да сме така. Може би ще трябва някакви леки успокоителни да пие майка ми, за повече време. Точно това е важното в случая, да се знае, че някои хора живеят години с тази диагноза. Туморни маркери сме изследвали, CEA и 19 9, в норми са. PSA е леко завишен, но и преди му е бил, има увеличение на простатата, за което е ходил на лекар и той не видя нищо притеснително. Благодаря още веднъж! Кураж на всички! 🤗

# 1 458
  • София
За едно нещо никога няма да съжалявам и то е, че до последно баща ми не разбра тежката диагноза. Дори и когато драстично започна да се влошава и аз знаех, че краят наближава, рехабилитаторът продължи да идва (дори майка ми веднъж деликатно се опита да ми каже, че няма смисъл, но аз го правех, за да не губи кураж), говорех му щуротии как до юли трябва да се е оправил, че слизат с децата до морето, как хапчетата намаляват и т.н и т.н. Понеже говорите за туморни маркери, дано не се повтарям, но туморните маркери на баща ми 2 дни преди да почине бяха с перфектни показатели.
Вчера махнахме леглото (тъщата на колега на мъжа ми си счупила тазът, това беше поводът да дадем всички помощни средства, които бяхме взели). Странно, но почувствах някакво…облекчение.. Дано никой не стига до там, но е редно да споделя, че това легло много помогна и на него и на нас.
Elwing, ако имате нужда от кръводарител, съм на линия.

# 1 459
  • sofia
Цитат на: Gina L. link=topic=1275723.msg43044947#msg43044947 date=162443985
[b
Elwing, ако имате нужда от кръводарител, съм на линия.[/b]

Поздравления за това!!! Gina L.

# 1 460
  • София
Благодаря, Gina L.! Четох темата и много ме натъжи развитието при вас. 🥺 Някой път може би нещата са просто безнадеждни. Много пъти сме си говорили с моя приятелка, по съвсем различна причина, в битка със стерилитет, че надеждата е най-хубавото нещо, но и някой път най-лошото. Защото когато те остави, без да се оправдае, се чувстваш излъган, предаден, дори глупаво, че си я имал. Четох и дискусията ви за това дали трябва да се казва на човек истината. Аз самата, за себе си, бих предпочела да знам. Но при някои хора действа много сриващо. Може би никой няма право да убива нечия надежда, защото просто не знае как ще подейства на самия човек. Когато единият от лекарите ни каза, че може и да е доброкачествено, някак се окрилихме, просветна ни. Но чакането на хистологията върна на ново и стреса по обявяването на резултата. Въпросът е явно струват ли си моментите, в които летиш. Ако имат дори и зрънце оздравителен ефект, си струва.
 Прегръдки на всички! Толкова много знаете и сте информирани, че ще ми е от полза да прочета и старите теми.

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 15:31 от Elwing

# 1 461
...
Високодиференциран адинокарцином. Реалната картина се вижда при отваряне, нали? Когато се огледат органите? Тогава се определят и стадиите предполагам? Възможно ли е сега да изглежда такъв, а после да се окаже друго?
....
Елуинг, според мен реалната картина наистина се вижда при отварянето, но прогнозата ми се струва много добра, след като е високодиференциран аденокарцином. От скенер, компютърна томография и/или ПЕТ скенер, може да се определи стадия. Ако не се виждат разсейки никъде, те и при операцията може да не се виждат, ако са в далечни органи. Все пак като го отворят, няма начин да оглеждат всички органи, даже елементарно нямат достъп до тях.

Струва ми се, че съвсем реално и обективно му е добра прогнозата, не само за пред него. Да, шок е за вас, вместо здрав изведнъж да се окаже с карцином, но все пак има рак и рак. Много хора се оправят, а други с години си живеят с рака, само се поддържат от време на време с някаква терапия. Имаше една баба, 20 години беше живяла с рак. Тя може и още да е жива, изгубих контакт с внука й.
Бях чела, че в много случаи болните от рак си живеят с него и умират съвсем от друго. Така че диагнозата може да е стряскаща, но нещата да не са чак драматични в много случаи.

# 1 462
  • гр. София
Здравейте,

Подарявам следните обезболяващи:

Таргин 10 мг
Виктанил 50 мг и 75 мг
Оксикодон 10 мг и 20 мг
Трамадол 50 мг
Конопено масло 10%
Велофент 133 мг

Повечето опаковки са ползвани частично, а от някои имам по няколко кутии. Можете да ми пишете на лични.

Бъдете здрави!

# 1 463
Здравейте!
Имам нужда от съвет.
Дадох блок етата от двете операции за сравнение при проф. Христова. Получих приложения долу документ, но четейки го оставам с впечатлението че информацията в него касае само част от материала. Не зная как да го разбирам -дали е даден само резултата от разминаването с предходните хистологии, или е станала някаква грешка?
Ще съм ви благодарна, особено на онези, които са минавали през сравнителна хистология и могат да сравнят с техните документи.

# 1 464
Nadkinka, и аз не съм 100% сигурен какво се е случило.

Написаното горе казва, че основната диагноза е муцинозен карцином с произход ендоцервикс (маточна шийка, преполагам). Виждам, че преди са Ви го описали като аденопапиларен. След това пише, че има инфилтрация в ректум (от същия този муцинозен аденокарцином на ендоцервикс), която в малък участък достига лигавицата. Пикучен мехур - не е засегнат. В някакъв друг участък има локален перитонит (не рак).

Не знам обаче чисто хронологично кое от кое блокче е и към кой момент се отнася. Най-вероятно това всичкото е от настоящите блокчета. Подозирам, че проф. Христова само е погледнала първите, за да ги сравни с вторите/сегашните. И (отново предполагам) не е намерила разлика между двете, т.е. за едно и също заболяване се касае.

Никъде не е описан колоректален карцином. Описан е ендоцервикален, муцинозен, високодиференциран (G1) процес, който е достигнал дебело черво.

# 1 465
Nadkinka, и аз не съм 100% сигурен какво се е случило.

Написаното горе казва, че основната диагноза е муцинозен карцином с произход ендоцервикс (маточна шийка, преполагам). Виждам, че преди са Ви го описали като аденопапиларен. След това пише, че има инфилтрация в ректум (от същия този муцинозен аденокарцином на ендоцервикс), която в малък участък достига лигавицата. Пикучен мехур - не е засегнат. В някакъв друг участък има локален перитонит (не рак).

Не знам обаче чисто хронологично кое от кое блокче е и към кой момент се отнася. Най-вероятно това всичкото е от настоящите блокчета. Подозирам, че проф. Христова само е погледнала първите, за да ги сравни с вторите/сегашните. И (отново предполагам) не е намерила разлика между двете, т.е. за едно и също заболяване се касае.

Никъде не е описан колоректален карцином. Описан е ендоцервикален, муцинозен, високодиференциран (G1) процес, който е достигнал дебело черво.

Hope4C,  благодаря!
Аз разчитам по същия начин, но ми се струва че липсата на категоричност по отношение на съотнасянето на пробите май ще ме накара да се върна, въпреки че времето ми е важно. Първите проби са верифицирани в Болница Надежда, вторите при Бачурска.
Сега се чудя да дам ли на Бачурска блокчетата от първата операция, или директно да отида при проф. Христова, дори и с риск да я обидя.
В крайна сметка, ако го чета по гореспоменатия начин, ще излезе че почти две години съм лекувана за вид рак, който не е бил. Това е леко притеснително...
Макар че според онколозите,  ще е по-добре да е така, тъй като ако се окажат паралелни посочените два вида( папиларен и муциозен), няма как да измислели лечение. Параграф 22, пак.

# 1 466
Ами...за съжаление това е реалността. Преди няколко години в България бяха правили ревизия на определен брой (няколко стотин) блокчета с РМЖ. Мисля, че при около 1/3 от пробите HER беше сбъркан. Тоест, 1/3 от жените или са получили терапия, която не е необходима, или не са получили терапия, която е необходима. Откакто се сблъскахме с тази диагноза, първото нещо, което съветвам хората да направят е да си проверят блокчетата при поне 2 различни патолога. Много малко са добрите лекари в тази област - 7-8 човека за цяла България, че и техните мнения невинаги съвпадат.

Крайният вариант е да направите още едно разчитане при друг лекар. Знам, че в един момент тежи и е досадно, но...ние минахме през 5 патолога в БГ и един извън БГ преди да стигнем до истината. Имахме 3 различни диагнози. Последният патолог, при когото ходихме, беше проф. Савелина Поповска. Патолозите извън БГ потвърдиха нейната диагноза.

Ако се окажат два различни и първични, не могат ли да оперират дебело черво? В единия случай говорим за метастаза от ендоцервикс, което налага системно лечение. В другия - за първично новообразувание на дебело черво, което не е метастазирало и може да е операбилно. Тоест проблемът с ендоцервикс изобщо не е в картинката.

# 1 467
Hope4C, явно ще търся и Поповска, и каквото дойде ще го мисля.
Имам втора операция която бе за рецидив на ендоцерквикса, и при същата се оказа че изрязаното е муценозния(и изрязаха голяма част от дебелото черво). Та, в Токуда( където е правена първата хистология на втората операция) го водят нов рак, за това и забавиха с повече от десет дни решението на комисията, спорели този рак нов ли е или е мигрирал.
Е, дано стане ясно в някой близък момент, минаха вече четири месеца, но съм готова да чакам за яснота.
След немалко четене се оказа че и двата вида не се поддават на системно лечение( за първия зная и от опит, минах доста химия без резултат).
Отново сърдечно ти благодаря!
Зная че стават грешки, за причините дори и не искам да мисля( няма смисъл)…
Просто се опасявам да не би първото лечение рязко да е намалило шансовете за реакция , и съответно, се надявам все пак да има шанс за някакъв опит(поне) за лечение.

# 1 468
Да не Ви лъжа - ситуацията ми звучи доста заплетена (напомня ми за нашата). Ние се лутахме от една на друга диагноза малко над 3 месеца. Толкова време мина, докато татко започна лечение. В това време обикаляхме патология след патология - като чух третата различна диагноза, започнах да се смея от безсилие. Буквално не можех да повярвам, че е възможно едни блокчета да произведат подобно количество разнопосочни резултати. При него бяха - аденокарцином, плоскоклетъчен карцином и NOS. Лекуват се различно.

Проф. Дудов (онколог) ни помогна с изясняването на случая. Насочи ни къде да отидем и какво да направим. Не знам дали и на Вас не би Ви бил от помощ - на мен в онзи момент в главата ми беше абсолютна каша и ми беше много полезен.

Пожелавам Ви всичко да е приключило с операцията (и да сте здрава). Ако е първично новообразувание, може и с това да се свършат нещата.

# 1 469
Да не Ви лъжа - ситуацията ми звучи доста заплетена (напомня ми за нашата). Ние се лутахме от една на друга диагноза малко над 3 месеца. Толкова време мина, докато татко започна лечение. В това време обикаляхме патология след патология - като чух третата различна диагноза, започнах да се смея от безсилие. Буквално не можех да повярвам, че е възможно едни блокчета да произведат подобно количество разнопосочни резултати. При него бяха - аденокарцином, плоскоклетъчен карцином и NOS. Лекуват се различно.

Проф. Дудов (онколог) ни помогна с изясняването на случая. Насочи ни къде да отидем и какво да направим. Не знам дали и на Вас не би Ви бил от помощ - на мен в онзи момент в главата ми беше абсолютна каша и ми беше много полезен.

Пожелавам Ви всичко да е приключило с операцията (и да сте здрава). Ако е първично новообразувание, може и с това да се свършат нещата.

За съжаление в Сити онколожката която ми назначиха обърка три пъти данните ми за представяне пред комисия. В тази болница останах с отлични впечатления само от лъчетерапията и екипите работещи там. Все това, в ситуацията в която се намирам, съм склонна да се срещна и с Дудов. Иначе, онколог ми е проф.Тимчева, и и имам пълно доверия, само че в последните месеци е невъзможно да се види човек с нея.
Операция предстои още една, заради “странични дефекти” от предходната, та и този път е още неизвървян. Но ви благодаря за благопожеланията, за цялата подкрепа ви благодаря, имах нужда от някого, който да ме увери че съм все още здравомислеща.
Ще послушам съветите ви и за Поповска, вероятно и за Дудов.
На вас с баща ви и аз желая  здраве, а ако са необходими още битки, нека са благоприятни вам, с лек път и победоносен край!

Общи условия

Активация на акаунт