Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 608
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 1 935
Дефакто всичко започна преди година с рак на гърдата. След 8 химиотерапии, лекуващата й каза че на скенера се видели метастази в костите, но било нещо обичайно и доброкачествени и ние си мислихме, че всичко е в границите на нормалното и е овладяно. Последваха терапиите за костите от които започна да се влошава общото й състояние през май месец, а сега на последните изследвания лекуващата й е казала че има сянка на черния дроп, но също било често срещано с няколко терапии щяло да мине и това. Да, знам че има рак, но тази жена не спира да повтаря как всичко било в границите на нормалното и обичайното, а явно не е точно така, затова казвам че съм объркана и не разбирам какво всъщност се случва. Другата седмица има час при друг лекар, просто това време минава толкова бавно, а тя с всеки ден се чувства все по-зле и не знам какви са вече шансовете да се възстанови реално

# 1 936
Пламена, моля те да напишеш името на онколожката, за да знаят хората да не стъпват при нея.
 За съжаление, лечението не е успешно и заболяването се е влошило много.
Отидете поне при личния лекар, поискайте съдействие веднага да я настанят в болница, за да овладеят проблемите в черния дроб. За това едва ли е нужна консултация с онколог, предполагам, че гастроентеролог е достатъчен. Очевидно жената се мъчи много и има нужда от професионални грижи.
Hug

# 1 937
Plamena,
 Зиги го е написала съвсем точно: в болница, за да се овладее чернодробния проблем. Ако той е напреднал, нито Зофран ще помогне на хапчета, нито Деган, срещу повръщане. Но в болница могат да ги вливат.
Дано успеете да закрепите жената! Heart

# 1 938
Пламена, на колко години сте? Майка ви сама ли ходи на тези прегледи? Ако ходи сама е напълно възможно да и отговаря така лекарката, за да  я успокои.
Иначе от епикризата и двата скенера майка ви е с прогресия и разпространение в кости, черен дроб, най-вероятно и бял дроб. Костните метастази са най-малкия проблем в случая и аз не ви съветвам да правите сценография сега. В това състояние не е подходяща и за химиотерапия. Най -удачно е според мен е на първо време, ако можете да я настаните в отделение по гастроентерология и да се прецени до каква степен е засегната функцията на черния дроб, има ли вече чернодробна недостатъчност и може ли да се повлия с медикаменти.
Междувременно вие можете да се консултирате с други онколози, на база събраната документация, дали има вариант за нова химиотерапия и каква да бъде.
Но първо уточнете степента на  чернодробната увреда.

# 1 939
Звънях днес в Белодробната, дадоха ми телефона в кабинета на Даниел Петров, за да му се обадя във вторник и да се уговорим за среща.
А сега се видях с един приятел, опитен коремен хирург, който ми каза - какъв ти Минчев и Петров, отивай при проф. Червеняков! При него има час за вторник по обяд. Чудя се сега при кого да ходя...

# 1 940
Отиди и при двамата. Нищо не губиш. Изказването “какъв ти Минчев и Петров, иди при Червеняков” е леко пресилено. Те тримата, както и Йорданов и Аструков, са малкото читави гръдни хирурзи в България.

Червеняков (не знам този човек бащата или сина има предвид) са известни с реконструкциите на хранопровод. В действителност са единици лекарите, които правят подобни операции и имената им се знаят. Писал съм и преди - познат на родителите ми (човек в напреднала възраст) е опериран от Червеняков-баща (мисля) преди 4-5 години. Изключително доволен от отношение и свършена работа.

# 1 941
За сина става дума - Александър. Има специалност гръдна хирургия от 1996, коремната е от преди това.
Бащата не работи вече.
Изказването аз го предадох образно, той не се изрази точно така Grinning

# 1 942
Искат да й направят сцинтография, понеже имаше метастази в костите, които третираха със золедроник, но след третата терапия с тях кръвните й изследвания и тези на черния дроб се влошиха след което я приеха отново за терапия 4дни на вливки и хапчета за черния дроп, но след като я изписаха преди 20дни се прибра и нямаше нищо общо с преди. Не може да се храни, постоянно повръща, чувства се отпаднала, мисля че нещо са сгрешили с тези последни вливки за черния дроп. Сега искат да минава нова комисия, а аз дори не знам реално какво й е! Онколожката е споменала че видяла малка сянка на черния дроб, но не изглеждало плашещо? А тя защо в момента е така след като няма нищо плашещо на какво се дължи това състояние в момента. Толкова съм объркана, съжалявам ако звуча неразбираемо.

Доколкото мога да си преведа, майка Ви има разсейки в черен дроб, бял дроб и костите… повръщнето и заслабването се дължи най-вероятно на чернодробна недостатъчност, това трябва да бъде обсъдено с гастроентеролог… Тати беше с цироза и рак на черния дроб, последните си дни имаше позиви за повръщане, просто защото дробът имаше проблем с функционирането си и токсините, които се насъбираха в организма му предизвикаха повръщане ( не повръщаше!) (всичко това не го казвам с цел да те плаша, моля ти се не го приемай така, при него беше нещо съвсем различно от вашето, казвам, че са сходни симптомите заради влошаващото й се състояние следствие изменения в чернодробноте показатели).
Майка Ви има ли жълтеница? Не видях дали са изследвали билирубина, ако да какви са стойностите му? Виждам и че са назначили терапия за черния дроб. Посетете незабавно гастро. Желая късмет и чакаме подробности…

# 1 943
Дефакто всичко започна преди година с рак на гърдата. След 8 химиотерапии, лекуващата й каза че на скенера се видели метастази в костите, но било нещо обичайно и доброкачествени и ние си мислихме, че всичко е в границите на нормалното и е овладяно. Последваха терапиите за костите от които започна да се влошава общото й състояние през май месец, а сега на последните изследвания лекуващата й е казала че има сянка на черния дроп, но също било често срещано с няколко терапии щяло да мине и това. Да, знам че има рак, но тази жена не спира да повтаря как всичко било в границите на нормалното и обичайното, а явно не е точно така, затова казвам че съм объркана и не разбирам какво всъщност се случва. Другата седмица има час при друг лекар, просто това време минава толкова бавно, а тя с всеки ден се чувства все по-зле и не знам какви са вече шансовете да се възстанови реално
Направо нямам думи! Как може да има такива 'лекари'?! Тази е за съд! Грях й на душата всяка изречена дума!
Добре, че сте вие в тази тема, просто неможете да си представите колко животи сте спасили с информацията, която давате на хората.
При нас нещата са с една дума диетАа, най-страшната за ММ. Ама от 120кг трябва да стане поне 100кг. Не бива да сваля рязко, не повече от 2кг на месец. Жлъчката не е за спешна операция, беше при двама лекари още казват, че може и така да живее, но той ще я направи октомври. За омазняването на черния дроб казват, че ще се оправи като поотслабне. Пие някакво лекарство с екстракт от бял трън.
Във вторник ще ходи на изследвания асат и алат и др., че предишните ги провали с една бира.

# 1 944
  • Пловдив
Те са реактивни, с една бира предния/същия ден, няма да се вдигнат изведнъж,  ако са били високи.

# 1 945
Те са реактивни, с една бира предния/същия ден, няма да се вдигнат изведнъж,  ако са били високи.
Завишени са, но искаха да се повторят. Ще го оперират октомври месец, дано е за добро. Него хич го няма със спазването на диета, одеве сок пие, сладолед...а бе трудна работа. Аз гледам да готвя здравословно, той сок, купен сок пълен с боклуци...просто незнам.

# 1 946

Това са й последните резултати от петък. Идния петък ще я приемат за подсилващи вливки с витамини, глюкоза, обезболяващи и не съм сигурна още точно какво. Дано всичко дотогава да е ок, защото три дни в момента ми се струват безкрайност. Комисията вчера беше потресена от проведеното й лечение досега. Няма да оставя така нещата, защото тази жена ще продължи да съсипва здравето на други хора, но сега преди всичко искам мама да се стабилизира. Благодаря ви момичета!

# 1 947
Пламена,
Това туморният маркер за РМЖ е над 1000 ли? Говори за разсейки и то не лекувани. Дано стабилизират майчето! Heart
П. П. Те най-големите ангели в темата, които ни напътстват, Hope4C и Whitefang, са момчета. Grinning
Тя не беше ли минала 8 ХТ?

Последна редакция: ср, 08 сеп 2021, 06:48 от Малечка Палечка

# 1 948
Вече не знам какво да си мисля. Чувството на вина, че не сме сменили лекаря по-рано ще ме убие, а надежда, че ще се възстанови вече почти загубих след като видях епикризата и изследванията й са отчайващи.

# 1 949
Пламена, не го приемай като упрек,но майка ти не е за витамини и обезболяващи. Трябва да се види причината, поради която прави чернодробна недостатъчност. Дали е  засегната голяма част от чернодробната тъкан от самите метастази или някои от метастазите водят до притискане на жлъчните пътища. Подхода ще е различен. Ако има стоп от метастазите се слага стент, но ако самата тъкан е изчерпана подхода ще е друг- може да се опита да се повлияе на чернодробната функция  с трансметил.
Майка ви има ли иктер- жълтеникаво оцветяване на кожата, лигавиците, склерите на очите?
Питах те и миналия път на колко си години, не с цел да се заяждам, а в контекста на това сама ли ходи на прегледите майка ви? Ако ходи сама е възможно да са и казали така, с цел да не я притесняват и отчайват.

Общи условия

Активация на акаунт