Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 501 301
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 025
Благодаря ви! Чувствам някаква утеха като пиша и споделям тук, а за обезболяващите инжекции мисля, че към момента не са й необходими понеже не се е оплаквала от болки, а може и да си премълчава женичката. Ако е асцит защо вчера не са й "изтеглили" тази вода, нали уж облекчавало малко състоянието й? Гледали я на ехограф й казали, че нямало вода!!!!

За съжаление източването на течността в толкова напреднал стадий, ще я облекчи точно за ден. Тя става зависима от пункциите. Течността се завръща с бързи темпове и дори в повече… Вие поне ще бъдете сигурни в собствените си грижи спрямо нея, отколкото лекарите. Ние имахме опасения, че твърдят че вливат обезболяващи на тати, а сама с очите си прочетох физиологичен разтвор… въпреки, че видях забита игла в шишенцето и знам, че разтварят в него. В такъв момент човек се съмнява във всичко, аз съм благодарна на шефа на болницата, че въпреки противоепидемичните мерки, той ни остави двата последни дни да бъдем неотлъчно до него. Искам само да ти кажа какво ми обясни той…
Когато функцията на черния дроб е нарушена или вече е на път да спре функционорането си, каквото и да му се влее, то просто не може да бъде преработено от него и вливаните стават безполезни. Аз на своя воля също поставих обезболяваща лепенка, която силно се надявам да го е облекчила. За съжаление краят на хора с чернодробна недостатъчност е бърз и нямаш време да осъзнаеш случващото се. Съжалявам, че ти го казвам. Просто искам да те подготвя.. На него му даваха седмица, той продължи така само два дни. Ужасно много ми липсва, но с настъпването на смъртта му, свършиха и мъките му. Никога не съм си мислела, че ще разсъждавам по този начин, но аз се надявах да се случи по-скоро, защото не издържах да го гледам как се мъчи. Той не можеше да каже нищо… Ние сме с теб. Изпращам ти прегръдки, имай сили и кураж!

# 2 026
Пламена съжалявам, че се развиват така нещата при майка ти. Относно корема, не е задължително да има асцит или да е в толкова голяма количество, че да трябва за се пунктира.
Не е задължително майка ти да има силни болки. Обикновено при чернодробната недостатъчност човек стана много сънлив и може да изпадне в кома. Плюса, ако мога да се изразя така на комата е липсата на болки. За мен, преживявайки всичко това с моята майка това беше успокоение.
Желая ти много сили.

# 2 027
  • Димитровград
Съжалям много за майка ви!
И при моят роднина нещата не са добре, за трети път ги връщат от химиотерапия, защото е с нисък хемоглобин. Питали са за кръвопреливане, отговорили са им, че трябва организма сам да вдигне хемоглобина. Едва ли в четвърти стадий това ще стане. Имам чувството, че ги отпращат. Едва ли той ще иска за четвърти път да пътува, за да го върнат без лечение. Сигурно ви звуча объркано. Приемам съвети за изпитани препарати за повишаване на хемоглобина.

# 2 028
kanesta,
Организирайте кръвопреливане. В някои случаи няма как да вдигнете хемоглобина с добавки като Герисан или билкова кръв(немски сироп) само.
Скоро коментирахме - В Св. Иван Рилски, Токуда, Националната хематология може да се направи кръвопреливане.
Успех! Heart

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 21:21 от Малечка Палечка

# 2 029
  • Пловдив
kanesta,
Не сте писали какъв е рака и къде има метастази.
Може да се прилагат медикаменти за стимулиране на хемопоетезата.
Но е важно да се взимат някои добавки. Кръвопреливане също е възможно да се направи.
Освен какъв е рака ,не сте писали и какво е лечението.

Малечка ,при мен нито за един момент не е бил нисък хемоглобина,т.ч. IV стадии не значи задължително нисък/ невъзможност за възстановяване ,дори и с само с правилно хранене и без добавки.

kanesta,
Ако се лекува в Панагюрище освен къде да му направят кръвопреливане на човека,да търси и къде другаде да се лекува,за някои видове ХТ се изисква приемане на вит Б12 и фолиева киселина,той нещо от това взима ли?

# 2 030
Потвърждавам и аз, че IV стадий не значи отклонения в ПКК. На баща ми всички кръвни показатели бяха в референтните граници в деня преди операцията на метастазата. Все едно гледаш кръвната картина на здрав човек от учебника по хематология.

Най-лесният начин да се вдигне хемоглобинът е с кръвопреливане. С добавки става по-бавно, а на хората в такава ситуация всеки ден им е ценен. Другият вариант е да изследват желязо, Б12 и фолиева киселина. Ако има дефицит, евентуално да се третира венозно/мускулно за бърз ефект.

# 2 031
Канеста,
Слушай Whitefang и Hope4C, те ще те посъветват най-добре!
Аз го писах в контекста на това, че няколко пъти му се сриват показателите до толкова, че го връщат от ХТ. Дъщеря ми имаше пациенти, които правеха кръвопреливане преди всяка ХТ, толкова бяха зле. Моите показатели по време на ХТ също бяха идеални, но всеки път ми слагаха и Неуласта, което много помогна.

# 2 032
# 2 033
...
И при моят роднина нещата не са добре, за трети път ги връщат от химиотерапия, защото е с нисък хемоглобин. Питали са за кръвопреливане, отговорили са им, че трябва организма сам да вдигне хемоглобина. Едва ли в четвърти стадий това ще стане. Имам чувството, че ги отпращат. Едва ли той ще иска за четвърти път да пътува, за да го върнат без лечение. ...
При мен хемоглобинът наистина беше много нисък, единият път след голяма кръвозагуба от операция, другият път от кръвоизлив заради непоносимост към определен препарат от химиотерапията. Кръвопреливане ми правиха и двата пъти, и пак беше нисък, и се коригира с храна: дроб, пастет, ядки, яйца.
И бях точно с четвърти стадий, тоест далечни метастази. Четвърти стадий не значи, че си пред умирачка, а само, че метастазите са в друг, далечен орган.
За да не го разкарвате, не можете ли в някоя близка лаборатория да си платите за изследване на хемоглобина, а в мястото, където правят химиотерапията, да питате колко трябва да стане, за да се проведе терапия?
И говорете с личния лекар, да даде и той някакви медикаменти и диета.
Неуластата на мен си я биех за белите кръвни клетки, не за хемоглобина.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 22:55 от Uncommon

# 2 034
  • Димитровград
Благодаря на всички за съветите!
Той е приет вчера в Панагюрище и утре го изписват. Не могат да започнат ХТ.
Ние сме от Димитровград. Съпругата му е питала днес доктора, какво да правим, отговорил-в момента
не е за кръвопреливане.
 Утре ще пътувам рано, за да задам въпроси, ако мога да получа повече информация.
Няма метастази, рака е на белия дроб, плоскоклетъчен.Има голям тумор с размери 8 на 10 см. Засега пи един антибиотик, витамин Ц, парацетамол.Това видях на рецепта.
От юли се лекува, тогава направиха бронхоскопия в Пловдив, Св.Георги. До тук витамин Б12 и фолиева киселина не е пил. Отлагат пак ХТ. Нещата са сериозни, а само едно голямо размотаване.

# 2 035
Пламенче много съжалявам за майка ти, защо така са постъпили незнам....трябваше да опитат да помогнат, не че и аз много разбирам ама това ми е прекалено жестоко.
Асат и Алат на мъжа ми са почти в нормата вече.Само единият е малко завишен. Спря и да го боли.
То ми е неудобно да се оплача на фона на всичко друго, но малкият си счупи крака вчера на първия учебен ден. Кошмар просто, лежи мрънка, боли си го, отока още не спада. На всичкото отгоре плаче за всичко, разстроен е много искаше страшно много да ходи на училище. Утре има и рожден ден, който се отложи за след като махнат гипса.
Кипихме сутринта патерици и те не му помагат особенно, трудно е и с тях, едва ги вдига.
Съжалявам, че премрънках така в темата, но ми поолеква като споделям тук.

# 2 036
Госипс, на добре върви мъжът ти, браво!
А малкият, какво да се прави, детенце, ще му мине. Пробвайте да му отвличате вниманието с някакви филмчета, докато го боли.

# 2 037
Извикайте все пак някакви дечица утре, за да празнуват и да му нарисуват гипса. С гипс и без празник, съвсем ще е нещастна малката душичка Hug

# 2 038
Благодаря на всички за съветите!
Той е приет вчера в Панагюрище и утре го изписват. Не могат да започнат ХТ.
Ние сме от Димитровград. Съпругата му е питала днес доктора, какво да правим, отговорил-в момента
не е за кръвопреливане.
 Утре ще пътувам рано, за да задам въпроси, ако мога да получа повече информация.
Няма метастази, рака е на белия дроб, плоскоклетъчен.Има голям тумор с размери 8 на 10 см. Засега пи един антибиотик, витамин Ц, парацетамол.Това видях на рецепта.
От юли се лекува, тогава направиха бронхоскопия в Пловдив, Св.Георги. До тук витамин Б12 и фолиева киселина не е пил. Отлагат пак ХТ. Нещата са сериозни, а само едно голямо размотаване.
Щом сте от Димитровград направете консултация с Димитрова от онкото в Хасково.Мен от Св.Георги ми писаха 4 стадий и си ме изпратиха в къщи да умирам.Като отидох в хасковското онко ми направиха нужните изследвания,преляха ми кръв,хемоглобина ми беше 60,оправиха ме и после се оперирах.Рака е бил 1 стадий.

# 2 039
Аз също съм от Хасково,с нещо ако мога да помогна и мама се лекува в Панагюрище.

Относно палеативните грижи,разказвала съм за познатата ми от София , онлайн позната де покрай диагнозите на майките ни .Жената буквално си отиваше след като Мила Петрова каза,че нищо не може да се направи и й дава 3 месеца живот,тя изкара 6 без лечение и в ужасна агония,изписаните й обезболяващи не даваха ефект,стана 30 кг,от 10 дни е приета в такъв център за овладяване на болката и са много доволни,започнала и да става и даде храни и след това започват Хт и жената е много радостна,ясно ,че е време ,но все пак..

Мама са на море и сега съм ги оставила да си почиват без да питам кашля ли и т н .Аз бях казала ,че след контролна мамография тук в Хасково видяха 3-4 лимфни възела .В Панагюрище също я гледаха още двама лекаря ,казаха,че рак не виждат .Илиев си изказа мнението,че ако не е отделен рак е глупаво да ги ръчкаме и явно другият път ще ни кажат какво да правим ..то само и това остава 😑 . На въпроса как така кашлицата се махна една седмица след като започнахме хапчетата и се появи една седмица след намаляване на дозата (заради диарията) каза,че нямало как кашлицата да се появи от намаляване на дозата и това си е от ангажираността на плеврата,което дразнело.Ама аз нещо не съм съгласна,нз не съм лекар ,но  са много отчетливи всички симптоми,освен това мисля,че съм чела,че кашлицата и задуха много добре се повлияват от Афатиниб .Като се върнат ще го мислим,че сега и първолак имам и малко почивка от мислене си давам ,даже имаше 50 нови отговора за няколко дни много сте изписали 😌

Общи условия

Активация на акаунт