Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 709
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 535
Повишената девиация на еритроцитно разпределение може да значи дефицит на фолат или В12. Може и нищо да не значи - на мен почти никога RDW и PDW (същото, но за тромбоцити) не са ми били в норма (а анемии нямам).

MID% мисля, че беше сбора на моноцити, еозинофили и базофили разделен на общия брой кръвни телца (ако пиша глупости, моля някой да поправи). Има го като абсолютна стойност и като пропорция. Ако абсолютната стойност е в норма, а пропорцията е повишена може да има две причини: 1) повишение в еозинофили, базофили, моноцити (поради настинка, алергия, паразити дори); или 2) понижение в другите кръвни телца (лимфоцити, неутрофили и т.н.).

Зиги, твоята майка спря ли Кселода?

# 2 536
Благодаря, Hope!
Последно е пила Кселода преди десетина дни.

# 2 537
  • Пловдив
И аз немисля че,RDW е притеснително, то е и много малко отклонението.
Моите RDW и PWD също почти никага не са в норма ,като PDW e малко ниско . Май трябва да дам кръв ,за да ми се подмладят тробмоцитите Simple SmileАма то не разрешават да кръводаряваме - с онко-диагноза.
Интрепретацията на тези двете винаги се прави заедно с другите - Еритроцити,Хемоглогин,Тромбоцити .

От Кселодата мисля ,че падат неутрофилифите:

"Хематология
Пациенти с изходен брой на неутрофилите <
1,5 x 10
9
/L и/или брой на тромбоцитите <
 100 x
10
9
/L не трябва да се лекуват
с капецитабин
"

Ако са ниски (а те са най-голямата съставка на белите кр.клетки) другите ,ще са % завишени.
Както е обяснил Houpе,ако абсолютните стойности на трите компонента на MID ,са наред ,въобще
няма за какво да се притеснявате.

Последна редакция: пн, 22 ное 2021, 22:40 от whitefang

# 2 538
Точно затова попитах дали пие Кселода. Simple Smile
Ако има лека миелосупресия, неутрофилите ще паднат, а MID% ще се повиши (защото дори еозинофилите, базофилите и моноцитите да са запазили абсолютната си стойност от миналия път, пропорционално/процентно ще са повече заради понижените неутрофили).

# 2 539
Девиация на еритроцитното разпределение расте при майка всеки месец. Сега е 18.30% при норма от 11,5-14,5.
 MID%   също - сега е 11.60 при норма под 10%.
Трябва ли да се притеснявам?
Другите  показатели на ПКК са в норма.

На татко изследванията от вчера показват също RDW-SD е 51 при норма 43, и RDW -CV е 16 при норма 14.40...
Тъкмо ровех да чета причини...

# 2 540
Здравейте! Моята скъпа леля се бори вече няколко години с рак на млечната жлеза, но за съжаление преди няколко месеца нещата се влошиха доста с метастази на много места, а вече и в мозъка. Тя продължава да се бори, до скоро ходеше на лъчетерапия за мозъчните мети, но започна да не може да се движи, краката и треперят, прави по няколко крачки до тоалетна и до тераса с проходилка, но проблема е, че преди две седмици е паднала през нощта, и при направен скенер е установен счупен прешлен на кръста. Доста я болеше, но сега я обезболяват с други лекарства които и действат добре.Предвид състоянието и не може да се направи операция с пълна анестезия. Проблема е, че от вчера не може и да стане изобщо сама, не може да се изправи нито изтласка, иначе ако я изправим върви с проходилката.Краката също са се подули. Братовчед ми е при нея постоянно, но ми е много мъчно и не знам как да и помогнем.
Александра, съжалявам, че леля ти така го е закъсала! Тя на колко години е?
На нея едва ли можеш наистина да помогнеш, освен ако ходите да я виждате, да й носите книги, ако обича да чете, но най-вече с човешко присъствие от време на време. Ако можете и да смените понякога братовчеда, та да излезе малко да се разсее.
На 61 г. Вече е в много тежко състояние, направи и чернодробна недостатъчност, пикае по един път на ден, много много е зле. Трети ден агония, взехме морфин, но това е съкрушително и ужасно! Адекватна е познава ни, пита за лекар да дойде, просто да ти се скъса сърцето. Чудя се колко ще продължи това, всички сме много уплашени Sad Пожелавам на всички здраве и късмет!!!! Дано скоро да се намери лек за тази болест. Моля се от сърце!

# 2 541
Изключително тъжно положение. На мен единственото, което ми хрумва е да говорите с лекар и да и давате лекарства, които да я успиват. Другото, което ми хрумва е да и слагате памперси. Явно е голям боец тази жена, стана ми мъчно.

# 2 542
АлександраЕС, съчувствам ви много на всичките, най-вече ня лелята! Все още млада и така го е закъсала!
Disappointed Relieved
Просто да не се мъчи, ако е възможно... лек че няма, е ясно...

# 2 543
Включвам се изключително притеснена заради направен преди една седмица ПЕТ скенер на мъжа ми. Преди 6 месеца същият не показа никакви отклонения след направена химио и лъчетерапия в рамките на декември-януари месец 2021 година. Сега обаче отново сме във филма. Моля тези, които имат представа от терапия на бял дроб да се включат, защото в скротума в момента тече възпалителен процес, за който в скоро време ще се вземе решение дали да се оперира и каква е точно формацията там. От това, което разбирам, явно имаме нови лезии в бял дроб - доколко са опасни, как биха могли да се третират... изобщо всичко ме интересува. Благодаря Ви! Стискайте ни палци!

# 2 544
Mury9, за част от откритото смятат, че е метастаза от първоначалното заболяване, за другото - препоръчват биопсия, за да се установи какво е със сигурност.
Трябва да отидете при онколога си, а най-добре още едно мнение да вземете.
Лечението ще се реши след биопсия.

Аз имам малко страничен въпрос - би ли ми казала с какъв Капецитабин го лекуваха? Този ли е?

# 2 545
Mury9, за част от откритото смятат, че е метастаза от първоначалното заболяване, за другото - препоръчват биопсия, за да се установи какво е със сигурност.
Трябва да отидете при онколога си, а най-добре още едно мнение да вземете.
Лечението ще се реши след биопсия.

Аз имам малко страничен въпрос - би ли ми казала с какъв Капецитабин го лекуваха? Този ли е?

Да, Акорд. Това има ли връзка с появата на метастазата в белия дроб или просто питането е за твоя лична информация?

# 2 546
Какво му има на кожата на скротума?

Този спред (разпространение) е доста странен - колоректалният карцином е описан като умеренодиференциран. Това значи, че е средноагресивен. За 6 месеца да направи белодробна лезия 38х25мм със SUVmax 14.8 ми изглежда подозрително. Първо, бих отхвърлил варианта за друг карцином или дори меланом.

Ако се окаже, че няма друг онкологичен проблем, тогава процесът в белия дроб ще се лекува като колоректален карцином (не като белодробен). Ще сменят системното лечение с друго - вероятно ФОЛФ(ИРИН)ОКС. Говорете с читав онколог (Тимчева, Дудов) за прицелна терапия - може да изследват KRAS и EGFR за начало. Има лекарства за мутации в тези гени.

ПС: Може ли да качите и предходния ПЕТ скенер?

# 2 547
За мен са притеснителни лимфните възли които са светнали (не са локализирани) и белодробната лезия. Изглежда, че болестта е прогресирали рязко и то скоро след приключване на лечението. Изпрати наистина предишния, за да можем да сравним.

# 2 548
Mury9,
За собствена употреба питам. Нямам доказателства, че точно това лекарство е 'виновно' за прогресията.
Доколкото си спомням, при съпруга на jhbd се случи подобна прогресия.

# 2 549
Здравейт,някой има ли контакти на онколог от Панагюрище,имам предвид с който мога да се свържа в момента

Общи условия

Активация на акаунт