Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 762
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 2 550
Какво му има на кожата на скротума?

Този спред (разпространение) е доста странен - колоректалният карцином е описан като умеренодиференциран. Това значи, че е средноагресивен. За 6 месеца да направи белодробна лезия 38х25мм със SUVmax 14.8 ми изглежда подозрително. Първо, бих отхвърлил варианта за друг карцином или дори меланом.

Ако се окаже, че няма друг онкологичен проблем, тогава процесът в белия дроб ще се лекува като колоректален карцином (не като белодробен). Ще сменят системното лечение с друго - вероятно ФОЛФ(ИРИН)ОКС. Говорете с читав онколог (Тимчева, Дудов) за прицелна терапия - може да изследват KRAS и EGFR за начало. Има лекарства за мутации в тези гени.

ПС: Може ли да качите и предходния ПЕТ скенер?

На кожата на скротума се появи едно образувание с неясен произход, мислехме да направим биопсия, всички лекари казаха, че не е нужно, а трябва да се премахне изцяло. Ходихме при кожен лекар в онкоцентър, нищо определено не каза. Питахме дали има връзка с първичната локация - пак нищо определено, не се знаело, не можело да се каже. Изглежда като вулканичен кратер, който събира гной явно. Пука се, изтича и пак започва да работи. По преценка на онколога решихме да изчакаме скенера, тя очакваше там да натрупа маркера. За белия дроб сега съм в ступор! Тъкмо се бяхме поуспокоили малко, защото миналия декември все едно минах през ада. Обнадеждихме се от първия скенер и сега пак.... Пренапрегнах се доста днес, явно съм се успокоила много от първия скенер, за да ми дойде сега като гръм от ясно небе и това...

# 2 551
д-р Росица Кръстева тел. 0888938571 e-mail: oncologistbg@gmail.com.
Пробвай, от интернет го взех.

# 2 552
Нормално сте се успокоили при предходния скенер. В него няма абсолютно нищо притеснително. Бих биопсирал образуванието в скротума. След това на онколог с двата ПЕТ скенера и резултата от биопсията. Не е изключено да се наложи и биопсия на бял дроб, но това ще го прецени онкологът.

Зиги и jhbd знаят повече от мен за колоректалните ка, но за умеренодиференциран поне на мен това развитие ми изглежда необичайно.

# 2 553
Не е изключено да се наложи и биопсия на бял дроб, но това ще го прецени онкологът.

Зиги и jhbd знаят повече от мен за колоректалните ка, но за умеренодиференциран поне на мен това развитие ми изглежда необичайно.

Норе, сега съм в процес на инфо-психологичен стрес, но какво би доказала една биопсия на бял дроб? И защо това развитие ти изглежда необичайно? Моля те за малко повече инфо относно твоите хипотези в случая...

# 2 554
Биопсия на бял дроб би показала това метастаза ли е и, ако да, от какво. Тоест ще каже или “не, не е метастаза, това е първично новообразувание на бял дроб от еди какъв си тип” (малко вероятно) или “да, метастаза е с произход Х”.

Изглежда ми необичайно, защото умеренодиференцираните карциноми рядко се развиват толкова бързо. За осем месеца от нищо до 38х25мм е сериозна разлика. Колоректалните карциноми са често срещани, да, но поне на мен не са ми известни като скоротечни за разлика от меланом или дребноклетъчен белодробен или аденокарцином на панкреас или глиобластом. Нещото, което според мен си заслужава да се прегледа внимателно, е лезията на скротума. Съвпадението между нейната поява и развитието на ПЕТ скенера може да е абсолютна случайност, но има шанс да са свързани (ако случайно се окаже меланом). Да не говорим, че най-лесно би се биопсирала точно тя и няма да губите време (няма обща анестезия, престой в болница и прочие - става за ден).

Имате ли случайно скенери между двата ПЕТ? Ако да, на тях какво пише?

# 2 555
Mury9, майка е такъв случай и за съжаление, ако преди 6 години беше много необичайно от корем/таз, ракът да отиде директно в бял дроб, сега не е.
При мъжът ти странното е бързата поява и развитие, както е писал Hope.
Но възможности за лечение пред вас има.

# 2 556
А не е ли добре това образувание на скротума направо да се премахне изцяло, както са мислили, а после да си се изследва? Че да не стои там да действа в организма, ако е нещо лошо.

Значи на белия дроб изобщо нищо не е имало... дали пък не е било видяно, например ако е било по-малко? На мен каквото са ми казвали е, че ПЕТ скенерът има по-малка чувствителност към по-малките формации  от компютърната томография например. А съм чувала също, че не винаги разчитането на ПЕТ скенера е много коректно. Така че това предложение от по-горе (да се отиде наново с двата скенера и с резултати от онова образувание при някой добър специалист) ми се вижда много полезно.

Последна редакция: чт, 25 ное 2021, 17:51 от Uncommon

# 2 557
Да, успокой се, Мъри. Онколозите успяват с години да поддържат болните. На мен по описанието за това на скротума, много ми напомня на генитален херпес, в резултат на спаднал имунитет. Дано е това и не е онкологично.

На мен не ми харесва как е описан предишния скенер. Инфилтративни промени с леко надфоново натрупване - няма конкретика. Честно казано и заключението не ми харесва. Да, вижда се, че е имало повлияване на заболяването, но не е било пълна ремисия. Бих занесла двата скенера при Кирова (Токуда) или др. Пенков (Иван Рилски) и бих поискала второ мнение за прогресията.

Ако се изключи второ онкологично заболяване, аз не бих подлагала човека на биопсия за това в белия дроб. Впечатлението ми е, че онколозите в такъв случай говорят за рак със същия характер като този на първичния.

Мъри, кога се появи разсейката в белия дроб? Или в ПЕТ скенера от април за първи път се загатва за такава?

# 2 558
Биопсия на бял дроб би показала това метастаза ли е и, ако да, от какво. Тоест ще каже или “не, не е метастаза, това е първично новообразувание на бял дроб от еди какъв си тип” (малко вероятно) или “да, метастаза е с произход Х”.

Изглежда ми необичайно, защото умеренодиференцираните карциноми рядко се развиват толкова бързо. За осем месеца от нищо до 38х25мм е сериозна разлика. Колоректалните карциноми са често срещани, да, но поне на мен не са ми известни като скоротечни за разлика от меланом или дребноклетъчен белодробен или аденокарцином на панкреас или глиобластом. Нещото, което според мен си заслужава да се прегледа внимателно, е лезията на скротума. Съвпадението между нейната поява и развитието на ПЕТ скенера може да е абсолютна случайност, но има шанс да са свързани (ако случайно се окаже меланом). Да не говорим, че най-лесно би се биопсирала точно тя и няма да губите време (няма обща анестезия, престой в болница и прочие - става за ден).

Имате ли случайно скенери между двата ПЕТ? Ако да, на тях какво пише?

Скенери нямаме, препоръчаха между скенерите да се направи колоноскопия, откриха два полипа, отстраниха ги, хистологията на полипите я има в епикризата. Препоръчаха му другата година пак да направи колоноскопия. Преди да направим последния ПЕТ скенер отидохме с резултатите от колоноскопията при онколога, който беше назначил химио и лъчето, и той не отбеляза, че има нещо притеснително по отношение на направената колоноскопия. Сега започва голямата главоблъсканица кое, от къде, как, при кого... Благодаря сърдечно на всички ви, че приемате така присърце моята болка като своя в момента... През април месец двамата изкарахме с мъжа ми Ковид, бяхме в болница, излязохме и тогава направиха ПЕТ скенера. Дори точно тогава му обясниха че ще видят със сигурност какви поражения е направил Ковидът върху белия дроб... И тогава всичко излезе чисто... А сега?! Просто не знам...

П.П. В скенера от април не са ни обяснили, че има разсейка или се загатва за такава. Двама онколози гледаха изследването и нищо не са ни казали... Казаха, че всичко изглежда нормално. Ние ли сме пропуснали нещо?!

П.П. За скротума имаше някаква малка бенка в началото, преди лъчетерапията. След лъчетерапията беше премахната изцяло, защото атакуваха малкия таз заради увеличените лимфни възли, и след това пак се появи. Започна да расте и си помислихме, че е нещо от рода на цирей и че ще се пукне и ще отмине. И така до настоящия скенер...

# 2 559
А, вие да сте пропуснали. Нещо не се е видяло просто, или не го е имало, не си мисли такива неща.
Disappointed Relieved

# 2 560
Вие нищо не сте пропуснали. Не се обвинявайте - няма за какво, наистина.

Не мисля, че е възможно да не са догледали през април. Да, възможно е на ПЕТ да не се види малка лезия, но говорим за нещо в рамките на максимум 7мм. От април до днес са 7 месеца. От 7 мм до 38мм има 5+ пъти разлика. Или първичният карцином не е умерено (а ниско) диференциран, или това е нещо друго. Да не говорим, че проф. Пиперкова е може би най-добрият нуклеарен доктор в България - не е невъзможно, но се съмнявам да са се объркали.

# 2 561
Нищо не сте пропуснали. Шансът Пиперкова да го е направила, също е малък. Просто понякога има такива прогресии, за съжаление.
Това, че 'нещото' се е повлияло от лъчетерапия, а сега пак се е появило, за мен означава, че има нужда от биопсия.

# 2 562
  • Пловдив
Аз ,малко ни в клин,ни в ръкав.
А тоя лимфен възел в пре-каринално в белия дроб който на по-предния
PET скенер е бил  с висока метаболитна активност,а април е по-ниска,но пак не е много ниска?

# 2 563
Аз ,малко ни в клин,ни в ръкав.
А тоя лимфен възел в пре-каринално в белия дроб който на по-предния
PET скенер е бил  с висока метаболитна активност,а април е по-ниска,но пак не е много ниска?

Честно да си кажа, явно моите познания, които са нищожни, на фона на компетентността на много хора тук, не са достатъчни, за да обърна специално внимание на всяка дума със съществено значение в случая. Аз лично прочетох заключението и не видях нещо, което да ме притеснява. След това двама онколози, независимо един от друг, прочетоха разчитането на първия скенер и не обърнаха внимание на нищо, което да ни подскаже, че трябва нещо специално да се следи по-активно. Бихте ли ми казали, колко мм трябва да са лимфните възли принципно в нормално състояние или каква би следвало да бъде нормалната им метаболитна активност? В момента започвам пак да търся инфо и да събирам частици от пъзела....

# 2 564
Mury9, не се обвинявай. Нещата са изглеждали добре, двама онколога са потвърдили.
Между двата скенера ли пиеше Капецитабина?

Общи условия

Активация на акаунт