Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 500 831
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 3 105
Не съм писала скоро.
Зиги, чета, че вече се оправяш. Дано да минава вече.
На тези, които ги стресират по болниците ще разкажа за нас. В края на февруари 2019, три дни след изписване от операцията /изписан на 12 ден/ отиваме да разпитваме за лекар, как да го запишем за комисия и да продължим за лечение. Влизаме със съпругът ми при лекар, чете епикризата от операцията и ни казва: Къде е човекът, как можете да го доведете, защото явно е много зле положението и как ще го транспортирате?
Съпругът ми го изгледа и му вика: Аз съм болният. Транспортирах се самичък. Може ли да говорим по същество?
Докторът млъкна, огледа го и след два дена бяхме на комисия. Съответно повече не стъпихме при него.
Вярно, че по документи е едно но е важно и човекът как е. Намерете вашият лекар на който имате доверие. Моят иска и вярва само на един. С него си говорят спокойно, сбито, точно и ясно. Знае всичко за себе си и заболяването, но му се казва с такт.
Стискайте палци, че днес сме на химеотерапия. Ще му пускат и маркерите.  Пак ще ги дебна по коридорите да ми ги казват.

# 3 106
  • столицата
Някой са се е сблъсквал диагнозата ендометриоиден аденокарцином G1? Резултат след абразио. Приемам всякакви съвети и препоръки. Току що разбрах и тепърва започвам да чета.

# 3 107
За много години! Здраве и добро на всички!
Припомням - баща ми е с четвърти стадий на хранопровода.
Той беше 6 месеца на платина, капецитабин и тразимера. След това платината отпадна и до октомври остана с другите неща. Октомври направи токсичност към капецитабин и го спря. От тогава е минал 2 терапии само с тразимера.
Писах тези дни на проф. Тимчева и тя ми разясни, че принципно се прилагат по две терапии едновременно и предлага Тразимера и Fluorouracil (5FU) съвместно. Моля, ако някой има опит с 5FU да даде малко информация за странични ефекти. Освен това, както много от вас вече са изпитали на гърба си, ако съобщя на лекуващата онколожка в ИСУЛ, че съм се консултирала с друг, ще се наложи да сменим болницата. Тимчева ни предложи да отидем при нея в Сердика. Имате ли мнение там как е организацията, отношението и т.н.?

По отношение на лекарите... много пъти вече казваха, че е края... но човешкият дух е толкова силен, че  някои доктори открито изказаха изумление за случая на татко. Дай Боже да запази дълго любовта към живота!

Зиги, бързо възстановяване! За Стивагра не знам много, но в един международен форум на болните от рак на хранопровода, вече четох за няколко случая в които от 4ти стадий са стигнали до ремисия с това лекарство. Но всичко е индивидуално, както ни показва практиката. Стискам палци скоро да се намери най-подходящото лечение за майка ти.

# 3 108

....А това "за делата" иде да рече същото ли? ....

...Вярно ли е, че когато направиш операция на едната метастаза, другата започва да расте с още по-голяма сила? ...

За делата - да си подредиш делата - това се прави преди смъртта - подреждаш си делата, когато знаеш, че ще умреш. Един вид, оправяш си наследството, задължения, ако имаш, подреждаш да е по-лесно на наследниците.

Не е вярно. Няма нищо общо това, че ти махат едната метастаза с поведението на другата метастаза. Но ако процесът е активен и тече образуване на метастази, тогава махането на наличните видими метастази може да не помогне, защото бързо ще излязат или ще станат видими други метастази. Или ако другата, оставаща метастаза е в процес на нарастване, тя ще си нараства. Нали за това е химиотерапията, да спре нарастването и даже да намали / унищожи, каквото може.
Това е, което аз съм видяла.
Понякога оперативно може да се махнат само някои метастази и останалите ги трепят с други средства, и те не нарастват от това, че нещо е махнато. Ако нарастват, то е по други причини.

Зиги, мила Зиги, много ви стискам палци!

# 3 109
Uncommon, Hug
Сега звънях. Само като казах за какво е била приета и как няма данни да е правена бронхоскопия, тонът рязко се смени и ме препратиха при Минчев. Щели да помолят да се напише епикризата... Утре щяло да има онкокомисия. Просто се моля да са забравили за бронхоскопията и да можем да я направим скоро.

Vilitra, 5Flu обикновено дава като странични ефекти диария, гадене, а при натрупване влошава кръвната картина (като повечето химии), промяна във вкуса и апетита. Не е от най-кофти медикаментите, така че спокойно Hug
Какъв капецитабин пи баща ти - на Accord ли?

# 3 110
Какъв капецитабин пи баща ти - на Accord ли?

Да, Акорд. 8 месеца го приема. Според листовката на продукта, интоксикацията "ръка-крак" настъпва най-често след 239 дни употреба. Като по учебник 8х30 стана при татко.

# 3 111
zigi, сигурно е все пак, че не е направена, така ли?

# 3 112
Има ли някой в групата, който се лекува с Кейтруда?

# 3 113
Много хора. Simple Smile Питайте смело, каквото Ви интересува - ще отговорим.

# 3 114
Интересувам се дали се прилага при РМЖ. В кои клиники се прилага? Има ли специфични изследвания, за да се определи дали е подходящ? Противопоказания, реакции...

# 3 115
В България не се реимбурсира от НЗОК за РМЖ. В САЩ и някои страни от ЕС се прилага само при тройно негативен РМЖ. Има и допълнителни условия, но не ги помня наизуст (напр. да е авансирал). Листовката на Кейтруда всеки ден е по-дълга от миналия заради нови индикации - последно бяха над 20.

Има няколко изследвания, които се правят, за да се определи дали даден пациент би имал полза. Основното е PDL1. Другите са MSI/dMMR и TMB. Нито едно от тях не е идеално, но са сравнително показателни.

Противопоказанията и страничните реакции са над 10 страници в кратката характеристика, но като цяло се понася по-леко от ХТ. Баща ми ходеше на работа, докато беше на Кейтруда и нямаше проблем (над година). Основните странични реакции са обриви, повишен холестерол, автоимунни реакции (пневмонит, панкреатит, тироидит и т.н.), умора.

# 3 116
Има няколко изследвания, които се правят, за да се определи дали даден пациент би имал полза. Основното е PDL1. Другите са MSI/dMMR и TMB. Нито едно от тях не е идеално, но са сравнително показателни.
А дали има такова изследване, което да определи ползата от 5-FU /Fluorouracil/?

# 3 117
Здравейте, аз не съм много веща, да не кажа никак, но възможно ли е да се следи състоянието на опериран от аденокарцином на стомаха посредством /освен скенера/

Това изследване върши ли някаква работа?

# 3 118
За можене - може. Но по мои впечатления, лекарите си искат класическа колоноскопия или гастроскопия, защото ги считат за по-надеждни.

# 3 119
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, не съм писала досега в темата. За новата година пожелавам на всички да преодолете всички трудности успешно и да бъдете здрави, това е най-важното. Не знам дали тук е правилното място, но... искам да дам на някой една опаковка Fresubin protein и 4 шишета Braun Nitricomp Drink - с вкус ягода. Останаха от моята баба и съм сигурна, че тя би искала да бъдат дадени на някой, а не изхвърлени или продадени.

Общи условия

Активация на акаунт