Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 493 061
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 4 170
Гадене и невропатия. Но не е задължително.
Няма да опада косата.
За Плевен не знам, но в София се поставя на много места.
Майка отказа и си мина терапията без порт - 6 месеца през 14 дни, още 6 през 21 дни.

# 4 171
Майка отказа и си мина терапията без порт - 6 месеца през 14 дни, още 6 през 21 дни.
Да не би да има странични явления след поставянето му или да води до проблеми .Баща ми няма хубави вени , а и Тимчева каза , че едното лекарство увреждало вените за това препоръчва.
Надявам се майка ти е добре .Все си повтарям твоите постове за баклавата и картофите на село.Стискам й палци:heartsc:

# 4 172
Лечението беше 2016 г., когато портовете не бяха много популярни, а в болницата се беше сблъскала с пациент, чийто порт се беше запушил и било голяма драма. Не можахме да я убедим.
Всички ме помните с тая баклава! Joy
Сега не смея да се похваля.

Скрит текст:
Тези дни пак е на вълна картофи, имала краен срок да ги посади. Питам я - какво ще стане, ако не ги посадиш до четвъртък? "Ще завали дъжд и ще се отложи за вторник!" Така се изморила, че спала непробудно. По Коледа ви бях писала какъв юбилей съм й планирала. Е, вече го организирам! Не че тя не си беше направила собствен план Joy Винаги съм си мислела, че приличам на баща си, но като гледам нейната упоритост, неуморност и непримиримост - Ами от нея съм взела пример

Трябва да вярваме, че всичко ще бъде наред!

# 4 173
Osinka88 ако е с лоши вени е възможно да се измъчи с ХТ. На моята майка и се беше случило да и сложат 10 абоката за 2 дни, за да могат да изтекат лекарствата, след което правехме компреси с риванол, мажеше с Хепароид за да се възстановяват ръцете. След тази ХТ ни препоръчаха порт и го поставиха в Пирогов, манипулацията е с локална упойка, порта може да се ползва в рамките на няколко години, в случай че не се ползва е необходимо да се промива веднъж месечно, за да не се запуши.
При пациенти с по-дълъг курс на лечение, с лоши вени и т.н е голямо удобство и аз лично го препоръчвам.

# 4 174

Всички ме помните с тая баклава! Joy
Сега не смея да се похваля.
Трябва да вярваме, че всичко ще бъде наред!
Ще се похвалиш вярвай в това , аз също.Ще бъде наред , трябва да е и ще се борим за това!

Да си призная беше ме страх да попитам дали има изобщо смисъл в тази терапия и колко му остава ...може би и защото майка бе при мен и не исках да я стресирам...или защото вътрешно се таи голяма надежда и тя не дава на лошите мисли да излизат.

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 08:18 от osinka88

# 4 175
Следя темичката! zigizagi  и нейната майка са доказателство, че щом човек има надежда и вяра, може да се пребори с невъзможни неща. Силно се надявам всичко да е наред Simple Smile
А за порта - и моята майка мина лечение 15 вливки авастин след 6 основно лечение без порт. Просто така пожела. Не е имала проблем. Не знам какви са плюсовете и минусите, но тя беше категорична, че не иска.

# 4 176
Плюсовете на порта са няколко- лесен достъп до вена, съхранение на периферните вени от действието на силните лекарства, дълъг период на ползване при добро поддържане. Порта представлява  път, единия му край завършва в голям венозен съд, а другия е нещо подобно на голямо копче, под ключовата. Подкожно е и не изисква превръзки или други подобни неща. Единствената поддръжка е промиване на пътя веднъж месечно.
Едната страна е вените да издържат ХТ.  Но увреждането им от ХТ при много от пациентите е свързано със затруднения след това при други  лечения, лабораторни изследвания и т.н, дори и години след терапията.

# 4 177
Портът може да се възпали, както стана при нас. Не около него, а вътре в тръбичката. Хората обаче са го измислили. Има специално вещество, което го "запечатва"- оставя го запълнено след края на едното вливане до другото. Тауролок. Препоръчвам с две ръце! Антисептик, не е антибиотик, с антикоагулант. При мъж ми от замърсен порт започна да вдига септични температури с втрисане при всяко пускане на и 5 мл през порта. Бил колонизиран с бактерии- пълен отвътре с тях, по стените, и при минаване на течност към кръвообращението и те се увличат и влизат в кръвта. Септицемия.
В края на февруари се сблъсках с проблема и го разреших. Пуснах антибиограма от кръв, взета от порта, излезе ми микроб, по антибиограма проведохме венозен курс антибиотик на абокат за 14 дни, като през това време за 5 дни два пъти на ден третирах порта с тауролок. Изтеглям 5 мл съдържимо+ кръв от порта, слагам 3 мл тауролока, така сутрин и вечер. И го почистих! И си го ползваме пак. Тези усложнения били около 10% от сложените портове и по химиотерапиите май нямат много поглед върху тях. Който сложи порт, да ползва тауролок, гореща препоръка! Пести много проблеми, нерви и усилия.
И въпреки това мъж ми смята, че портът е удобство и предимство. Сложихме го, защото като цяло от време оно е с много лоши вени. Първата схема беше с платина и имаше едно вливане на абокат. До момента вената, през която е текла платината не е възстановена, вече над 6 мес от това вливане.

# 4 178
И аз съм за порт,те хората са си го измислили както трябва...

# 4 179
Мъжът ми от порта, на последна вливка, направи сепсис. Едва оцеля.
Та, сега ако е...бихме се замислили.
Редовно го промиваха,  какво стана, не знам.

# 4 180
Аз имах и имам много лоши вени. От химиотерапията в България, която беше  5 месеца, на две седмици, драмата беше пълна. Окончателно ми се повредиха вените на едната ръка и там вече не може и кръв да се взима. Тъкмо започнаха да настъпват към втората ръка, защото химиотерапия на повредената ръка вече не можеше да се прави, и решихме да се прави операция, така че се прекрати химията.

След това пак започнахме вливки, но вече с порт. Несравнимо! Голямо удобство. В болницата в Германия нямаше нито един без порт, а ме питаха как са ми правили до тогава химиотерапия, аз казвах, че във вените на ръцете и ме гледаха странно. Там е разбиращо се от само себе си.
Но веднъж видях една жена, на която й правеха химиотерапия в ръката. Явно, че някои хора така решават, или на нея са се налагали прекалено малко вливки, за да си струва да се слага порт.
Като усложнение, на поредния скенер видяха тромб, бих си от тези инжекции за разнасяне и мина, май че за два месеца се разнесе.

Аз съм без химиотерапия от две години. Портът си стои, промиват ми го на 3 месеца.

# 4 181
Зиги, много ме радваш с плановете за юбилея Simple Smile Майка ти кой месец беше? На татко е юни. Да са ни живи и здрави да ги отпразнуваме и още следващи след тях!

# 4 182
Май месец е, съвсем наближи!
И за неговият ще мине времето неусетно!
Исках да й направя изненада с видеопозрав от нейн любим изпълнител, но във voiz.bg няма никой от тях. Само евентуално ансамбъл Българе.
Някой има ли представа дали например Николина Чакърдъкова прави подобни?

# 4 183
Редовно го промиваха,  какво стана, не знам.
Те че го промиват, промиват го, ама с какво? Замърсил се е , колонизирал се е с микроби, това е станало. Както и при нас. За да се избегнат други такива случаи /вече ставаме 2 случая/ който е с порт си купувайте тауролок и го давайте да "заключват" порта с него, както си му е и името.
Как изчистиха порта? Правиха антибиотик лок терапия или нещо друго?

Последна редакция: сб, 09 апр 2022, 21:16 от ra2

# 4 184
Редовно го промиваха,  какво стана, не знам.
Те че го промиват, промиват го, ама с какво? Замърсил се е , колонизирал се е с микроби, това е станало. Както и при нас. За да се избегнат други такива случаи /вече ставаме 2 случая/ който е с порт си купувайте тауролок и го давайте да "заключват" порта с него, както си му е и името.
Как изчистиха порта? Правиха антибиотик лок терапия или нещо друго?
Порта по спешност го махнаха, и беше на много интензивна терапия с антибиотици 7 дни.
Аз имам опасения, че сестрата е объркала нещо,  каза, че не е могла да уцели иглата, много пъти го е бола, много го е боляло...та не съм точно сигурна за причината.

Общи условия

Активация на акаунт