Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 503 367
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 270
При моя позната са видели някаква формация в матката и са препоръчали ямр. Може ли да дадете съвет дали трябва да е с контраст?

# 6 271
При майка ми видяха на яйчника и насочиха за ЯМР с конраст.
При моя позната са видели някаква формация в матката и са препоръчали ямр. Може ли да дадете съвет дали трябва да е с контраст?

# 6 272
За съжаление се оказа, че след всичките мъки, след операцията на езика баща ме ще трябва да се бори и с рак на дебелото черво и анален. Още нямаме биопсия, какъв точно вид е, казаха ни че ако е плоскоклетъчен, може да се намали с лъчетерапия, но за дебелото черво ще е операция. Първо трябва да започне химио и лъче за лимфните възли, има два реактивни, по един от ляво и дясно. Като чу, че може да му се наложи да се изхожда в торбичка на татко направо му стана лошо. Незнам как да го укораоа вече. За лъче сме се насочили към Панагюрище или Дървеница, някъде правят ли едновременно на лимфни възли и на ануса?

# 6 273
Четох пост за добър лекар по лъчетерапия в Пловдив - Людмил Радев, сега ще видя къде е постът . Ето го: https://m.bg-mamma.com/?topic=1413096.msg44358938#msg44358938
За съжаление се оказа, че след всичките мъки, след операцията на езика баща ме ще трябва да се бори и с рак на дебелото черво и анален. Още нямаме биопсия, какъв точно вид е, казаха ни че ако е плоскоклетъчен, може да се намали с лъчетерапия, но за дебелото черво ще е операция. Първо трябва да започне химио и лъче за лимфните възли, има два реактивни, по един от ляво и дясно. Като чу, че може да му се наложи да се изхожда в торбичка на татко направо му стана лошо. Незнам как да го укораоа вече. За лъче сме се насочили към Панагюрище или Дървеница, някъде правят ли едновременно на лимфни възли и на ануса?

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 21:31 от anmasu

# 6 274
Имах консултация с проф. Тимчева в понеделник онлайн в Хийли. Спомена, че ще отсъства, може би за това няма предстоящи часове. Проверявайте ежедневно, страхотна е, и като онколог, и като човек.
За лимфома: запишете си платена консултация при д-р Амин, завеждащ хематологията в Токуда. Много е начетен, много е в час.
* Ако на някой се налага второ мнение за разчитане на ПЕТ СКЕНЕР, с две ръце препоръчвам проф. Пиперкова от УСБАЛО Дървеница.
** Винаги търсете второ и трето мнение за всичко - за хистология, операция, образни изследвания, лечения...
*** Ако някой се чуди къде да направи ЯМР проф. Тимчева ми препоръча Иван Рилски при доц. Марин Пенков.
Успех на всички в лечението! Heart

# 6 275
Здравейте! Това е заключението от ПЕТ  скенера на баща ми.Такава голяма формация на два рентгена възможно ли е да не се види? Не знам какво да предприема от тук нататък...Ще се консултирам с онколог другата седмица. Биопсията за какво я искат? Кое ще започнат да лекуват дали метастазите в мозъчния ствол , които откриха на Ямр или първичния? Защо този скенер не улови метастазите, които се виждат на ямр?....много съм объркана наистина, а той е добре, хапва си и е подвижен, единствено изтръпването на ръката и крака му причиняват известен дискомфорт. Всеки ден има болки, казва че в стомаха, но може и да е от надбъбречната жлеза сега като гледам, но се обезболява с нимезил и е добре. Какво да правя?

# 6 276
Да търсиш някой, който да се навие да вземе биопсия. Трудно ще е и навити не знам дали ще намериш лесно. Тръгвай по хирурзи. В медиастинума почти не вярвам някой да склони да бърка. Гръден хирург питай. Коремен хирург може би по-лесно би взел биопсия. Ако има склонен.
Ствол на скенер не се вижда добре.

# 6 277
Когато правихме консултации за простата на баща ми, се бяхме консултирали с професор или доцент, който каза, че ще го оперира с Да Винчи. Слава Богу, проучихме повече и се оказа, че повечето специалисти нямат много практика с Да винчи нож и понякога се налага повторна операция по друг начин. Така че ние решихме да се оперира лапароскопски.
Мери благодаря ти, аз те четох още когато се появиха първите съмнения, биопсията е направена в Уромед Плевен. Лекарят говори за операция с Да Винчи, не знам толкова съм притеснена, а той е все със собствено мнение и се опасявам, че ще се забавим в умуване какво и как. Има силна клаустрофобия и е категоричен, че скенер няма как да мине и това ме притеснява и не спирам да мисля.

# 6 278
Ако операторът може да работи добре с Да Винчи - Да Винчи е по-добър избор от лапароскоп, защото 1) има по-добра визуализация на оперативното поле и 2) дава по-голяма свобода в движението на оператора. Баща ми е след спленектомия с Да Винчи - възстанови се точно за 3 дни, но интервенцията е правена от светило в роботизираната ГИТ хирургия извън страната.

В България все още Да Винчи не се използва чак толкова обширно, но конкретно за тумори в мъжката половата система има добри хирурзи. Проф. Калоян Давидов (Токуда) и проф. Марин Георгиев (Доверие/Александровска) имат достатъчно опит - съответно 6+ и 10+ години операции с робота.

# 6 279
В Света Марина - Плевен ни предлагат операция с Да Винчи за сега, не знам какъв опит имат.

# 6 280
  • Пловдив
Да търсиш някой, който да се навие да вземе биопсия. Трудно ще е и навити не знам дали ще намериш лесно. Тръгвай по хирурзи. В медиастинума почти не вярвам някой да склони да бърка. Гръден хирург питай. Коремен хирург може би по-лесно би взел биопсия. Ако има склонен.
Ствол на скенер не се вижда добре.
Тя питаше за PET/CT защо не се виждат ,и не само в ствол .Поне 5-6 пъти е писано защо. Не ми се пише 7-ми.То трябва да и да се четат предходните менния в темите.иначе какъв е смисъла. Онколози,образни/нуклеарни медици,лъчетерапевти бол.Да се консултират с тях.
Иначе в Медиастинум се прави "медиастиноскпия"-влиза се през шията.
Но мисля ,че наистина тънкоиглена биопсия от адреналаната жлеза е по-лесно изпълниямия вариант. Само ,че се прави от ендокринен хирург ,ако е наличен ,  от коремен по изключение.Върти ми се едно име ,май от ВМА ,но не мога да си го спомня за да дам препоръка за ендокринолог-хирург.

Pap4o ,
Засъжаление в края на поста си 
# 6 206 16 ян. 2023, 14:20 ч.
Съм познал първоизточкика.
Докато чакате резултати от Хистология,ИХХ,молекулярни за генни мутации , се консултирайте
в клиниките и с лъчтерапевтите който съм посочил  няколко страници по-назад в поста си в отговор на въпрос на Dima5 за Радио-Хирургия в главен мозък.
На запад от 10-12 години правят SRS и в ствола с високи дози 18-20  Gy , с приемлива токсичност и добър терапевтичен ефект.
В Понеделник ще пусна линк към проучването(на служебния ми компютър е)
Дали някой от българските лъчетерапевти ще се наеме да рискува да облъчва там.Естествено зависи и от точното разположение и обема на лезиите . Ако може да  пуснете разчитането на ЯМР.
И ако имате положителен отговор от някоя КЛЛ ,да настоявате на онкокомисията да му предпишат РХ ,като част от комплексното лечение. Вече ако от молекулярните изследвания
за генни мутации излезе мутация ,за която има нискомоларна таргетна терапия с добра пенетрация на кръвно-мозъчната бариера и резистентност на Pg-P(част от MDR(Multiple drug Resistance) мехазма,който предпазава мозъка от потенциално невротоксочни субстанции ,обикновено чрез ефлукс)  ,трябва да се коментира последователността от РХ,системно лекарствено лечение ,защото някой тирозин-киназни инхибитори приложени преди ЛТ ,увеличават радиочувствителността на метастазите.
В заключение ,има тема(за съжаление вече 11-та) специално за рак на белия дроб,където има по-конкретна информация за диагноза,стадиране,лечения:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1513134.120
Успех с лечението!

Редакция:
Линка ,който обещах,
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6001560/

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 09:42 от whitefang

# 6 281
# 6 282
Благодаря ra2, whitefang!
Пускам и разчета на ЯМР

# 6 283
всъщност нямате цял резонанс на глава. Имате може би  ствола, хванат при резонанс на шията. От двата реда по-долу пише, че болният е приет в неврохирургия и резонансът е правен там, основно - шия. Т. е е бил е приет заради шията? и тези лезии са случайна находка?

# 6 284
всъщност нямате цял резонанс на глава. Имате може би  ствола, хванат при резонанс на шията. От двата реда по-долу пише, че болният е приет в неврохирургия и резонансът е правен там, основно - шия. Т. е е бил е приет заради шията? и тези лезии са случайна находка?
Да, точно така, открити са случайно по повод преглед на определени шийни прешлени, за да се търси от къде идва изтръпването в ръката и крака. Невролог ни насочи и така стана съвсем случайно. Но пък на самия диск се вижда и главата.....Главно искаха да видят прешлените.Ще пусна снимка на едната лезия, която ми показа невеохирургът.

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 19:26 от pap4o

Общи условия

Активация на акаунт