Рак на белия дроб - тема 11

• 114 267
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 120
Не виждам в никоя листовка на различните видове Ксарелто да пише, че е противопоказан при онкологичен процес в бял дроб. Това са всичките листовки (за различните милиграми и форми на освобождаване накуп):

https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/xarel … nformation_bg.pdf

Пише, че е противопоказан при тумори в ГИТ, половата система или уретралния тракт, при които рискът от кървене априори е по-висок. При онко процеси, които могат да доведат до тромбоза (като тези в БД), си е направо показан за превенция и лечение. Няма и как да е иначе, защото преди 2 (или 3?) години имаше клинично проучване (губи ми се името, но нещо като Cosmos), в което се сравняваха варфарин и Ксарелто при хора в риск от CAT (тромбоза асоциирана с карцином). Ксарелто се справяше поне толкова добре колкото варфарин (стандартното лечение до онзи момент).

# 121
  • София
Адмирации, Hope4C! Аз досега не съм чула доктор, който да има компетентност и отзивчивост като теб и още няколко потребители тук! Благодаря ви!!! Това е четене с разбиране!

# 122
Здравейте,
Извинявам се, че нахлувам в темата, но майка ми е с меланом, а терапиите при него и рак на белия дроб могат да бъдат сходни, затова бих искала да помоля за малко информация. Накратко, майка ми е с положителна BRAF мутация и от 2018 до 2022 година беше на таргетна терапия с браф инхибиторите Тафинлар и Мекинист, които имаха доста странични ефекти (включително разви и рядкото автоимунно заболяване саркоидоза, което доста ни объркваше на скенери, тъй като маскира метастази). Май 2022 ги спря заради страничните ефекти, скенерът юли беше чист, но този отпреди 2 седмици след тежко прекаран грип А, показа прогресия, макар и на места лекарите да смятат, че и саркоидозата има заслуга, както и пораженията от грипа на белия дроб. Решихме да не губим време и отново да почне таргетна терапия, този път наскоро одобрената Брафтови/Мектови. От понеделник ги пие и вчера получи втрисане и температура. Надявам се и този път да помогнат, защото не е развила резистентност към тях предния път. Искам да се презастраховам занапред и да знам какви опции има пред нас, а следя много проучвания и знам, че най-добри резултати дава комбинираната имунотерапия - Опдиво (Ниволумаб) и Йервой (Ипилимумаб). Следя вашата тема от много години и виждам, че има много запознати хора - моето питане е следното: имате ли информация дали комбинираната имунотерапия е одобрена по ЗК за приложение втора линия (евентуално след резистентност на таргетна терапия) или е реимбурсирана единствено за първа линия терапия? Предварително благодаря, бъдете здрави!

# 123
  • Пловдив
За Opdivo:

1.Лечение на авансирал меланом (неоперабилен или метастатичен) при възрастни като монотерапия или в комбинация с ипилимумаб;2.Монотерапия  за лечение на локално авансирал или метастатичен недребноклетъчен карцином на белия дроб след предходна химиотерапия, при възрастни;3.Монотерапия за лечение на авансирал бъбречноклетъчен карцином след предходна терапия при възрастни;4.Монотерапия  за лечение на възрастни пациенти с рецидивиращ или рефрактерен класически Ходжкинов лимфом след автоложна трансплантация на стволови клетки (ASCT) и лечение с брентуксимаб ведотин;5.Монотерапия за лечение на рекурентен или метастатичен сквамозноклетъчен карцином на главата и шията при възрастни с прогресия по време на или след платина-съдържаща терапия; 6.Като монотерапия за адювантно лечение при възрастни пациенти с меланом, със засягaне на лимфни възли или метастатично заболяване, при които е извършена пълна резекция; 7.В комбинация с ипилимумаб за първа линия на лечение на възрастни пациенти с авансирал бъбречноклетъчен карцином със среден/висок риск; 8.В комбинация с ипилимумаб и 2 цикъла платина-базирана химотерапия е показан за първа линия на лечение на метастатичен недребноклетъчен рак на белия дроб при възрастни, чиито тумори нямат сенсибилизиращи EGFR мутации или ALK транслокации; 9.В комбинация с ипилимумаб е показан за първа линия на лечение при възрастни
пациенти с нерезектабилен злокачествен мезотелиом на плеврата; 10.в комбинация с флуоропиримидин и платина - базирана химиотерапия е показан за първа линия на лечение при възрастни пациенти с HER2 отрицателен, напреднал или метастатичен аденокарцином на стомаха, гастроезофагеалния преход или
хранопровода, чиито тумори имат PD-L1 експресия с комбиниран положителен скор ≥5; 11.Като монотерапия е показан за адювантно лечение на възрастни пациенти с карцином на хранопровода или гастроезофагеалния преход, които имат остатъчно патологично заболяване след предшестваща неоадювантна химиотерапия; 12.В комбинация с ипилимумаб е показан за първа линия лечение на възрастни пациенти с неоперабилен авансирал, рецидивиращ или метастатичен плоскоклетъчен езофагеален карцином с PD-L1 експресия на туморни клетки ≥ 1%; 13.В комбинация с комбинирана химиотерапия на базата на флуоропиримидин и платина е показана за първа линия лечение на възрастни пациенти с неоперабилен авансирал, рецидивиращ или метастатичен плоскоклетъчен езофагеален карцином с PD-L1 експресия на туморни клетки ≥  1%; 14.Монотерапия за лечение на възрастни пациенти с нерезектабилен авансирал, рецидивиращ или метастатичен езофагеален плоскоклетъчен карцином след предшестваща флуоропиримидин- и платина-базирана комбинирана химиотерапия

Няма описано изискване за линия на терапия.Аналогично е и написаното и за Yervoy
Но трябва да има прогресия на BRAF инхибитора за да го сменят.
Ето списъка в сила от 16.01.2023
https://www.nhif.bg/upload/16642/Spisak%20onco%2016-01-2023.xlsx

Редакция:Извинявам се за фермана ,но го отварвмс един стар Оупън Офис и мога само да копирам цялото съдържание на клетките.

# 124
Здравейте, след прекарана пневмония в следствие на грип А, подвърдиха диагноза- дребноклетъчен карцином на белия дроб на баща ми в Токуда. В момента  казват, че не може да започне химио и лъчетерапия защото откриха и тромбоза. Той е с три байпаса, което още повече затруднява лечението. Относно  тромбозата(аневризма в белия дроб) тази седмица ще се решава ще издържи ли операция за отстраняването и. Вчера е направена онлайн консултация с К.Тимчева, която каза че нещата изглеждат зле,  не може да започне лечение веднага, а губиме ценно време. Можете ли да ми кажете какво означава стадия който е определен(прикачвам изследванията)?Въртим се в един омагьосан кръг и се опасяваме че закъсняваме с лечението.Сестра ми е говорила с онколог, който казва че на онкокомисията в Токуда не са представени придружаващи заболявания, и едва ли не претупват пациента понеже е със  много придружаващи заболявания и го отписват.Пет скенер трябва да се направи, но отказват заради тромбозата.Огледани са черен дроб, стомах, няма разсейки там, но вчера Тимчева каза, че трябва да се проверят надбъбречните жлези.Извинявам се за хаотичното обяснение. Може ли да е объркан резултата, какво ви е мнението?Лекаря с който сестра ми е говорила, обяснил че са взели в предвид увеличените лимфни възли, но те можели да са увеличени и от пневмонията и грипа и има много малка вероятност да е сгрешен резултата.Възможно ли е?Знам, че се хващаме като удавник за сламка, но много ни е трудно да приемем диагнозата.Той се чувства добре, почти не кашля вече, има апетит, няма загуба на тегло.Благодари ви от сърце  че ме изчетохте, ще се радвам ако ми дадете някакви насоки и изкажете мнение.Желая ви от все сърце здраве🍀

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 13:02 от Iva86

# 125
Здравейте, съжалявам, че попадате в темата. Проблемът с дребноклетъчните карциноми е, че се развиват много бързо. Съответно, няма време за мотаене и губене - лечението трябва да започне максимално скоро. Предвид че е с три байпаса и тромбоза в момента, не знам дали има онколог, който би се съгласил да приложи каквато и да е системна противотуморна терапия. Трябва първо (и максимално скоро) да решите проблема с тромбозата, а след това да се мисли за лечение на онкологичния процес.

Относно стадирането - дребноклетъчните се стадират по-различно. При тях не се ползват стандартните стадии (1, 2, 3, 4), а limited stage (LS) и extensive stage (ES). LS се използва за локално ограничен процес, който не засяга други структури извън единия бял дроб. ES се използва при процеси, които засягат други структури, както е в случая - лимфните възли. Процесът не е операбилен, но подлежи на системно лечение с карбоплатин, етопозид и ИТ в първа линия. Онколозите, обаче, трябва да преценят дали и кога би било подходящо да се започне подобно лечение.

# 126
Здравейте, съжалявам, че попадате в темата. Проблемът с дребноклетъчните карциноми е, че се развиват много бързо. Съответно, няма време за мотаене и губене - лечението трябва да започне максимално скоро. Предвид че е с три байпаса и тромбоза в момента, не знам дали има онколог, който би се съгласил да приложи каквато и да е системна противотуморна терапия. Трябва първо (и максимално скоро) да решите проблема с тромбозата, а след това да се мисли за лечение на онкологичния процес.

Относно стадирането - дребноклетъчните се стадират по-различно. При тях не се ползват стандартните стадии (1, 2, 3, 4), а limited stage (LS) и extensive stage (ES). LS се използва за локално ограничен процес, който не засяга други структури извън единия бял дроб. ES се използва при процеси, които засягат други структури, както е в случая - лимфните възли. Процесът не е операбилен, но подлежи на системно лечение с карбоплатин, етопозид и ИТ в първа линия. Онколозите, обаче, трябва да преценят дали и кога би било подходящо да се започне подобно лечение.
Благодаря ви за отговора,
Можете ли да ми кажете какво значи
ECOG 1, стадий 3B,THM-cT3cN2cMX, попихме лекарите нищо не отговориха.Много се притесняваме, ако не е подходящ за оперативно лечение на аневризмата, ще закъснеем много.Ако все пак се справим за две, три седмици (защото се пращат проби в Германия) това за голямо забавяне ли се смята, относно лечението на карцинома.

# 127
Не мисля, че е физически възможно всичко да се случи за 2-3 седмици. Ако решат да правят оперативна тромбоектомия, само възстановяването ще е поне месец. Реалистично, при максимално бързо решаване на всички по-належащи проблеми - края на март/началото на април би било възможно да се мисли за системно лечение.

ECOG е общият статус на пациента. Измерва се от 0 до 4, където 0 значи, че човекът е физически активен без разлика от преди заболяването; 4 значи, че е напълно обездвижен и не може да се грижи сам за себе си. 1 е добър статус - значи, че може да върши почти всичко, както преди диагнозата, с изключение на тежко физическо натоварване.

Стадий IIIB значи, че туморът е локално авансирал. Т отразява размера на тумора, N отразява степента на засягане на лимфни възли, а М дали има или няма далечни метастази. В конкретния случай стадирането НЕ е завършено, защото М е х, което значи, че не е оценен за метастази. Трябва целотелесно образно изследване - или КТ, или ПЕТ/КТ. Тогава ще бъде завършено клиничното стадиране.

# 128
  • Русе
И аз с питанка: на моят свекър нали му откриха мета в мозъка и веднага му приложиха лъче. Мина 4-5 и все някой го смени човека Sad.  Оплаквал се от болки, вдигал Т, виело му се свят, гади му се...  Нормални странични ефекти ли са това?

# 129
Не мисля, че е физически възможно всичко да се случи за 2-3 седмици. Ако решат да правят оперативна тромбоектомия, само възстановяването ще е поне месец. Реалистично, при максимално бързо решаване на всички по-належащи проблеми - края на март/началото на април би било възможно да се мисли за системно лечение.

ECOG е общият статус на пациента. Измерва се от 0 до 4, където 0 значи, че човекът е физически активен без разлика от преди заболяването; 4 значи, че е напълно обездвижен и не може да се грижи сам за себе си. 1 е добър статус - значи, че може да върши почти всичко, както преди диагнозата, с изключение на тежко физическо натоварване.

Стадий IIIB значи, че туморът е локално авансирал. Т отразява размера на тумора, N отразява степента на засягане на лимфни възли, а М дали има или няма далечни метастази. В конкретния случай стадирането НЕ е завършено, защото М е х, което значи, че не е оценен за метастази. Трябва целотелесно образно изследване - или КТ, или ПЕТ/КТ. Тогава ще бъде завършено клиничното стадиране.
[/quote
Много,много ви благодаря за отговора.Много объркано ми беше, обяснението на лекарите.Всъщност ще чакаме одобрение за ендоскопска операция, която е в рамките на един час, и се надявам възстановяването да е по-бързо.

# 130
И аз с питанка: на моят свекър нали му откриха мета в мозъка и веднага му приложиха лъче. Мина 4-5 и все някой го смени човека Sad.  Оплаквал се от болки, вдигал Т, виело му се свят, гади му се...  Нормални странични ефекти ли са това?

Зависи от разположението на тумора, облъчения обем и дозата. Принципно, би трябвало да е на дексаметазон с цел контрол на отока и страничните ефекти. Ако оплакванията продължат (без тенденция да отшумяват) - обърнете се към лъчетерапевта. Може да трябва да добави/редозира лекарствата.

Наблюдавайте го и за други признаци на инфекция - температурата не е често срещан симптом при облъчване на мозъка. Може да има друг проблем, който времево съвпада с ЛТ, но не е пряко свързан.

# 131
  • Русе
Мерси, Хоуп.
И аз знам, че Т по това време не е нормална, но все пак моето лъче беше на гърдата,  неговото на главата, а двете болежки нямат почти нищо общо.
Hug

# 132
Ели,ще се включа и аз за метите в мозъка.Баща ми също мина 5 облъчвания (доктора каза,че само умора и падане на косата може да очакваме като страничен ефект) и след 2 облъчване се появи силен задух,който изключиха да е от лъчето.Задух,но със сатурация 96-97. Имаше гадене и повръщане(повръщането беше само 1 ден),тотално спря да се храни.Месец по-късно започна да му се вие свят,но при него е облъчване на цяла глава.Ще говоря и аз с онколога дали е нормално,но след лъчето не е същия определено. Няма  и сила.Пиеше дексаметазон по време на лъчето и след нея.Дано да отшумяват бързо.По съвет и на Уайт ще настоявам за ЯМР за контрола да се види как са нещата в главата.

# 133
Здравейте, пак се връщам тук. Писах ви за свекърва ми в предишната тема през септември, която е с рак на белия дроб. Накратко:
08.22г след задух при ежедневни дейности следва прием в гръдна хирургия Софиямед за бронхоскопия. Установен със скенер е тумор на белия дроб 9см и разсейки по лимфи(възли) и надбъбречна жлеза и плеврален излив, взета биопсия от лимфен възел на шията и бронхоскопия в Софиямед. Отпушиха й горния ляв бронх от метастазии във ВМА и има подобрение в задъхването. Има протокол от онкокомисия в Софиямед за таргетна, химио и лъчетерапия Paclitaxel/Carbopaltim/Yervoy/Opdivo. След 3 курса химио се чувстваше доста зле с всички странични ефекти. Стана кожа и кости. Каза, че доктора е казал, да спре химиото и е достатъчна, което малко ме съмнява, тъй като държи сама да ходи на прегледите и нямам информация от лекар. Лимфния възел на врата, от който взеха биопсия се увеличи доста и стана с размерите на 1 шепа. След направена лъчетерапия се смали с 1/3. Изпитва болки освен в мускулите и в стави и кости. Пие ОКИ, но то помага само за мускулните такива. След скенер на 13.01 се установяват:
-Намаляване на тумора в левия лоб от 9 на 7см.
-Новопоявило се огнище на консолидация в паренхима на апикалния сегмент на горен ляв лоб със задебеляване на плевралните листове
-Увеличен перикарден излив
-Увеличен размер на адренална лезия вдясно 5см
-Новопоявила се лезия в лява адренална жлеза 2,8см
-Новопоявили се конгломерати ретроперитонеални лимфни нодули 2,9см
-Новопоявила се мекотъканна лезия 1,84см до долния полюс на левия бъбрек
-В част от торакалните прешлени се откриват новопоявили се остеосклеротични огнища.
Тъй като отчитат прогресия следва да подлежи на нова линия терапия по схема Docetaxel. Утре са я насочили да отиде в Дървеница за сцинтиграфски изследвания на костите.
Казали са й в Софиямед днес, че ще се наложи смена на лечението, но тя е разбрала че става въпрос за имунотерапията и евентуално лъче. Тъй като се притеснявам, че трудно ще понесе още курсове химиотерапия, а разбирам че Docetaxel е такъв препарат, моля и за вашето мнение относно бъдещето лечение. Много съм объркана и се чудя дали да не подам документите в Турция за 2ро мнение относно лечението е защо положението не се подобрява иле стопира, макар че тя със сигурност няма да иска да отиде да се лекува в чужбина.

Здравейте, от вчера е започната втора линия химиотерапия. Прилагам и епикризата за да може по-запознатите по възможност да ми помогнат в разясняването на другите прилагани лекарства по време на престоя.
@whitefang беше предложил няколко схеми на лечение, но май това не е нито една от тях?

# 134
  • Пловдив
Дексаметазона като противоалергично.
Ondasetron - противоеметично
Lonquest - За стимулиране на растежния фактор - да не и паднат много неоутрофилите от Доцетаксела

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 22:10 от whitefang

Общи условия

Активация на акаунт