Рак на белия дроб - тема 11

• 114 275
  • 1 323
  •   1
Отговори
# 105
Здравейте,при нас май не са добре нещата. Замислих се,че преди лъчетерапията на главата, баща ми се движеше на собствен ход,да бавно,но сам. Сега не може. Каза,че вчера е щял да падне,защото му причерняло. Днес каза ,че нямало промяна в задуха,има си( до преди няколко дни казваше,че има промяна),не можел да ходи не заради краката,а заради главата. Посочи на тила ,че му тежало,ама вика това е защото лежа. Възможно ли е да се влоши след лъчетерапия на глава или страничен ефект и ще отшуми? Ноември беше лъчетерапията. Не би ли следвало да има промяна след 2 вливки химия ? Той ядеше по малко,сега пак казва,че не усеща глад. Ноктите са му жълти. Има кашлица,не иска да пие ацц,изкарва чисти храчки. Кашлицата се засили малко след първата вливка. Ще ви бъда благодарна ако пак споделите вашето мнение. Да търся ли друг лъчетерапевт или да изчакам? Означава ли това ,че има прогресия в мозъка?

# 106
  • Пловдив
Моля да ме посъветвате какво да направя - излязоха резултатите от Трансхеликс, не е подходящ за таргетна терапия (малкия пакет изследвахме). Да взема блокчетата и къде да пусна по-широк пакет?
Мисля,че само в Трансхеликс правят AmmoyDX Pаn Lung Pannel
http://www.amoydiagnostics.com/productDetail_36.html
По-разширения е този:
http://www.amoydiagnostics.com/productDetail_38.html
Нали няма достатъчно останал материал?
На други места може и да правят за отделни мутации,но така съвсем няма да стигне остатъка .
За EGFR,ALK/ROS1 няма смисъл да повтаряте излседването ,едва ли грешат ,че са отрицателни.

Lilkata_d,
След Радиохирургия ,се проследява ,ефекта ,и странични реакции - околотуморен едем,радионекроза , на първия,третия, шестия,12-тия месец след облъчването.ЯМР Декември не правиха ли?
  Възможно е да има и други ,които са били микро-метастази и не са се виждали преди два месеца на ЯМР,възможно е и да има прогресия на съществуващите.Трябва ЯМР за уточняване.
В черния дроб какво е положението ? Жълтеница има ли или само ноктите му са жълти?

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 00:53 от whitefang

# 107
  • София
Писах и на лично на един от потребителите в темата, но и тук ще задам въпроса публично: имате ли съмнения в 1. коректността и 2. в компетентността на Трансхеликс по отношение на първоначалната диагноза? Дали не се определя карцинома като НДБК с цел да се дават допълнителни пари за изследване на мутации? И защо тази опция не се предлага на всеки пациент или се преценява “на око”, според финансовия потенциал? Днес, докато чаках резултатите, дойдоха още двама пациенти, които очевидно не разполагаха с големи възможности. Поразпитах - и двата случая бяха на НДБК. Но изобщо не знаеха за опцията за мутации, никой не им беше предлагал допълнителни изследвания. Извинявам се, вероятно спамя темата и може би ще кажете, че съм твърде мнителна. Но ключът за терапията е правилната диагноза, нали? Четох данни на асоц. на патолозите (от преди няколко години) и те самите признават, че 25% от всички резултати са грешни. Пък и печалбарството на гърба на отчаяни хора е най-лесно и сигурно. В моя случай - баща ми не иска и да чуе за втора бронхоскопия или каквато и да е интервенция. Имам едни стъкълца и едно блокче с точка буквално в него. Това може ли да стигне за второ мнение за вида на тумора, ихх и др. не коментирам? И къде да го потърся?
И още нещо се сетих - баща ми е на ксарелто. В листовката пише, че е противопоказен при тумори. Имате ли опит? Д-димера му е завишен - какво означава това?

# 108
  • Пловдив
НДКБК ,e много общо .Има Аденокарцином,Сквамозен,Гигантскоклетъчен. В момвнта таргетни терапии има само за мутациите при аденокарцином (при сквамозните(плоскоклетъчни) се срещат мутации в KRAS ,но терапия има от много скоро ,НЗОК не плаща лечението ).Т.е .Ако НДКБК е плоскоклетъчен не се изследва за мутации,само експресия на PD-L1 . Гиганскоклетъчните пък въоще за нищо.
А това дали знаят ,това зависи от онколога/гръдния хирург който ги е насочил за изследванията. Може да са били само за ИХХ за установяне на подвида и след това да се правят другите изследвания,ако е аденокарцином. За съжаление НЗОК не плаща други изследвания освен EGFR,ALK.PD-L1
Няма конспирация и/или печалбарство. NGS(Next Gen Sequencing) изисква оборудване и скъпи реактиви.
За второ мнение ,проф.Поповска в Плевен. Не виждам смисъл при положителен TTF , отрицателни p63 ,napsyn ,да се търси второ мнение ,аденокарцином е .EGFR,ALK и PDL-L1 ескпресия адва ли са ги сбъркали.

Редакция: В листовката на Ксарелто не видях да се споменават тумори никъде. То се пие за кратко,защо го пие?

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 01:48 от whitefang

# 109

Това са резултатите от 5скенера. След лъчетерапията ЯМР не е правен. Може би е редно да попитам в такъв случай.Но определено след облъчването се влоши и много се притеснявам. В черния дроб уж всичко е ок вкл и Асат и Алат. Няма жълтеница,но ноктите започнаха да пожълтяват преди терапиите.Ако има прогресия какво следва ? С толкова много разсейки не знам дали да се надявам на чудо,от друга обаче накъде дълбоко в мен надеждата не спи.Какъв е шанса да има подобрение на скенера след 4 вливка? Благодаряя ти отново за насоките и се извинявам за многото въпроси

Магия ,баща ми пие ксарелтои никой нищо не е казал за химията.Спираше го само преди биопсиите и минаваше на инжекции.Баща ми го пие от август и казаха,че няма да го спира.Пие го заради прекарана белодробна емболия

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 08:26 от Lilkata_d

# 110
При нас положението все същото.Няма сили силен световъртеж и не може да ходи,а след първата химия апетит почти няма.Когато имам възможност ще отида да го видя(малката е болна и нямам на кого да я остявя) и да видя какви лекарства са му вливали.Последно когато  го видях и гласът му се загубва.Лекарката е казала 4 химиотерапии и след това скенер.Дано тия химии поне малко му облекчат състоянието.

# 111
  • София
Здравейте,
От скоро чета темата и макар никой да не иска да попада в нея, се вписвам защото майка ми е с прясна диагноза.
До момента не съм се сблъсквала с подобни диагнози и всичко е абсолютно ново за мен, но изчетох тема 10 и успях да се ориентирам поне първоначално, за което благодаря на всички, които отделят време да обясняват на новобранци като мен.
Първи скенер с контраст Декември в Софиямед и разчитане за туморна формация, съответно насочена към гръден хирург.
В средата на Декември я приеха в Токуда за бронхоскопия, след която доц. Минчев каза, че бронхите са чисти и не е имало от какво да взима биопсия, и назначи нов скенер.
Втори скенер с контраст в Токуда в началото на Януари, насочена към торакоскопия с цел биопсия. Приеха я отново, но назначиха трети скенер и в крайна сметка взеха иглена биопсия.
Според хистологията е с високо диференциран белодробен аденокарцином.
Нищо обаче относно имунохистохимия или генетично изследване.
Насочена е за операция.
От вашия опит какво следва да се направи, да изчакаме хистологията след операцията и тогава да правим допълнителни изследвания?
Има и много неясни за мен неща в разчитането на скенерите и в епикризата, но сега не можем да отидем на консултацията с Минчев, тъй като пък баща ми от вчера е с Ковид, и тя е контактна....

Скрит текст:

# 112
  • Пловдив
dzveronika,
Съжалявам ,че попадете в темата.
Освен скенери на торакс ,на корем и малък таз правени ли са?
Ако няма метастази е операбилен и това е добра новина,а и високо диференциран е по-слабо агресивен и може би е хванат рано/навреме. 
НЗОК не заплаща неоадювантна или адювантна терапия при нискостепенните/резектируеми белодробни крациноми.
Ако е такъв случая единствено пред/след оперативно химиотерапия , и допълните изледвания за генни мутации и PD-L1 няма да имат значение за лечението в момента.Но може да са от ползва при евентуален рецидив.

# 113
  • София
Здравейте, д-р Факирова от ВМА дали е добър патолог? Тя се съгласи да погледне блокчето и стъклата. Държи да види и сегашния резултат. На мен ми се искаше да е анонимно, за да няма манипулации ( нали съм във филм) . Дали има такава опция?
И този плеврален излив, който не източиха в белодробна болница,  ме притеснява…

# 114
Д-р Факирова от ВМА е добър патолог, тя първа гледа резултата на татко и постави диагнозата. Занесох пробата на второ и трето мнение, но за съжаление потвърдиха първоначалната диагноза. Може да разчитате на компетентно мнение.

# 115
Отличен патолог е Факирова. И много свестен човек.

# 116
  • София
whitefang, благодаря за разяснението.
Само на гръден кош са първите два, до колкото разбирам от епикризата третия също.
Има и разни други неясни находки обаче – в щитовидната жлеза, по гръбначния стълб.
В епикризата има препоръка за провеждане на МРТ на гръбначния стълб.
Което за мен повдига въпроса до колко можем да разчитаме на това първоначално заключение на онко комисията относно стадия.

Скрит текст:

Чух се с доц. Минчев и той каза, че трябва да направим ПЕТ скенер.
Един глупав може би въпрос – ако се прави ПЕТ скенер, отпада ли необходимостта от провеждане на МРТ на гръбначния стълб?

# 117
Направете ПЕТ/КТ първо. После, ако има нужда от доуточняване на дадени формации, ще дублирате с МРТ с контраст. Принципно, ПЕТ може да даде фалшиво положителен резултат, ако във вертебралната колона има скорошна травма и протича възстановителен процес, но в стандартни условия е достатъчно информативен. Ако наистина се касае за хемангиом, няма да “светне”.

Важно е да уточните и каква е тази “субсолидна” лезия в горната част на десния бял дроб. Това ще информира решението на доц. Минчев дали да направи лобектомия на засегнатия долен дял или по-обемна операция като пневмоектомия.

На пръв поглед - изглежда, че може да сте от малкото хора, при които процесът е локално ограничен и подлежи на операция. Надявам се ПЕТ да потвърди същото и човекът да е добре. Успех!

# 118
  • София
Hope4C, благодаря.
Остава да чакаме и да видим, дано имаме късмет!
Ще се отчета когато успеем с ПЕТ скенера, в момента е с Ковид и това предполагам ще забави малко нещата.
Междувременно желая добри новини на всички в темата.

# 119
  • София
За ксарелтото - ей тук четох https://ec.europa.eu/health/documents/community-register/2008/20 … /anx_49239_bg.pdf

Беше му предписан като антикоагулант преди 6-7 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт