Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 182
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 405
Здравейте, не знам дали това е точното място. Майка ми е диагностицирана с рак на маточната шийка 3 стадий. Ясно е, че положението е сериозно и следва ЯМР. Ще прочета и назад, но моля някой с тази диагноза да се включи и да сподели как са се развили нещата и какъв е процесът на лечение и оздравяване. На 54 години е.
Има ли някакви билки, природни средства, с които да започнем да се противопоставяме на рака още от сега?

# 6 406
  • Другата България
Скрит текст:
Здравейте,

записвам се в темата в търсене на повече информация и съвет какво можем да предприемем оттук нататък.

Става въпрос за човек в ремисия, без разсейки. Резецирано е до здраво(R0), но лекарите изрично предупреждават, че ракът може да се върне. Шокът и целият стрес от диагнозата и операцията все още оказват своето влияние и сме доста притеснени. Като профилактика лекарите не препоръчват нищо друго извън редовните контролни изследвания и здравословен начин на живот. Наистина ли няма какво да предприемем, освен да следваме тези препоръки, да се молим и надяваме, че всичко ще бъде ок?

Една лекарка на частен кабинет спомена вливки с витамини (витамин Ц, Е и други комбинации) венозно за подсилване на имунната система и настоятелно уверява, че имали много по-добър ефект, отколкото всякакви имуностимуланти като хранителни добавки. Дали е така? Някой правил ли е подобно нещо да даде отзив? Лично аз не бях чувала за такива вливки.  
Хората в дългогодишна ремисия бихте ли могли да споделите какво правите?
Скрит текст:
Мислите ли, че нещо ви помага особено много ракът да не се връща? Прегледах темата, но не открих много информация. Прощавайте, че ви занимавам. Списващите тук се сблъскват с много по-сериозни проблеми, но си помислих, че всяка информация може да бъде полезна не само на нас, но и на други в подобна ситуация.    

Пожелавам на всички засегнати и близки спокойствие, сили и добри новини.
Не пишеш какъв е рака и от колко години е ремисията.
ММ е в такава седма година, шест пълни всъщност.
Ако изключим психиката, предвид това, че има други предишни и последващи здравословни проблеми, които също “бори“, то води нормален начин на живот. Пуши, така и не успях да се преборя за това, но не заради рака, а защото го прави от много /наистина много/ години, без прекъсване. Алкохол нормално, дори малко, не редовно. Храната....опитваме се да е добра, качествена, разнообразна, но нищо специално и конкретно, 4 години не беше лизвал сладко, на петата онколожката му каза да не се излага и сега и това яде, но много спорадично. Това, което не е спирал от седем години е да пие чай от корен глухарче и да си прави лимонов фреш. Чист, без нищо. Всеки ден, седма година. Без прекъсване. Изследва ТМ всеки месец, ходим в Сити клиник на проследяване....ами, това е.

# 6 407
Здравейте,

записвам се в темата в търсене на повече информация и съвет какво можем да предприемем оттук нататък.

Става въпрос за човек в ремисия, без разсейки. Резецирано е до здраво(R0), но лекарите изрично предупреждават, че ракът може да се върне. Шокът и целият стрес от диагнозата и операцията все още оказват своето влияние и сме доста притеснени. Като профилактика лекарите не препоръчват нищо друго извън редовните контролни изследвания и здравословен начин на живот. Наистина ли няма какво да предприемем, освен да следваме тези препоръки, да се молим и надяваме, че всичко ще бъде ок?

Една лекарка на частен кабинет спомена вливки с витамини (витамин Ц, Е и други комбинации) венозно за подсилване на имунната система и настоятелно уверява, че имали много по-добър ефект, отколкото всякакви имуностимуланти като хранителни добавки. Дали е така? Някой правил ли е подобно нещо да даде отзив? Лично аз не бях чувала за такива вливки. 

Хората в дългогодишна ремисия бихте ли могли да споделите какво правите? Мислите ли, че нещо ви помага особено много ракът да не се връща? Прегледах темата, но не открих много информация. Прощавайте, че ви занимавам. Списващите тук се сблъскват с много по-сериозни проблеми, но си помислих, че всяка информация може да бъде полезна не само на нас, но и на други в подобна ситуация.    

Пожелавам на всички засегнати и близки спокойствие, сили и добри новини.
Гледам да не го мисля много. Наслаждавам се на всеки нов ден, разхождам се, обичам се и вярвам в Бог. Дори сега мисля, че се храня по-не здравословно. Не пия добавки, билки и други, защото се на четох на всякакви противоречиви статии. Каквото е писано. Не вярвам да е от храна, цигари и други. Ако беше толкова просто- спираш ги и оздравяваш. Всички имат рак, но не при всеки се отключва. И аз не мога да си го обясня как се получава. Може би паразит, който предизвиква срив в имунитета.

# 6 408
Здравейте, не знам дали това е точното място. Майка ми е диагностицирана с рак на маточната шийка 3 стадий. Ясно е, че положението е сериозно и следва ЯМР. Ще прочета и назад, но моля някой с тази диагноза да се включи и да сподели как са се развили нещата и какъв е процесът на лечение и оздравяване. На 54 години е.
Има ли някакви билки, природни средства, с които да започнем да се противопоставяме на рака още от сега?
Как е стадирана? Мен от биопсия ме стадираха 4 стадий, след скенер се оказа първи и 5 години след операцията нямам нищо.

# 6 409
Здравейте, не са ѝ казали точен стадий дали е А, Б, В или както са там, което за мен е непонятно. Утре ще звъним да разберем. Не е минавала скенер, пращат я на ямр. Казали са ѝ, че се е развило и трябва да не губим време, вероятно ще е нужна Операция, но не са споменавали химио/лъчетерапия.

# 6 410
Как е стадирана? Мен от биопсия ме стадираха 4 стадий, след скенер се оказа първи и 5 години след операцията нямам нищо.

Как е възможно това?
За да стадираш някой като IV, патологочно, трябва да имаш хистологично верифицирана лезия от далечен орган (pTxNxM1). Метастаза няма как да изчезне само с операция/ексцизио на първичното огнище. Да не говорите за Т4 или някакво друго 4?

Bethefirst, ако процесът е локално авансирал или метастазирал, няма как да се размине само с операция. След определен стадий, онкологичното заболяване вече не не локално, а системно. Представете си го като инфекция - на един болен от ковид и да му отежеш болезненето гърло, той пак ще продължи да кашля и да има хрема. Затова го лекуваш с антитела, протеазни инхибитори и т.н. Същата роля играе химиотерапията при авансирало онкологично заболяване. Просто не е работа на хирурзите да определят лечението - с това се занимава онкологът.

# 6 411

Нема да са плашиш, и уголемена простата имам от ЯМР.

# 6 412
Ами документална грешка, какво да кажа. Това Т4NxMx отговаря на максимум IIIти стадий по FIGO.

https://amp.cancer.org/cancer/cervical-cancer/detection-diagnosi … aging/staged.html

Изискванията за IV са онкологичният процес да инвазира поне ректум или пикочен мехур или да е достигнал до бял дроб, кости или дистантни лимфни възли (напр. ключица, шия и т.н.).

# 6 413
А, не е документална, пратиха ме в къщи да си умирам, ,,за какво ни идваш сега, досега какво си спала".Скенер, ЯМР, ПЕТ и цистоскопия чисти.

# 6 414
Благодаря много за отгворите!

Малко подробности:
Засегнатата е сестра ми. Ракът е инвазивен карцином на шийката на матката от плоскоепителиален тип. Помолих я да ми прати точния стадий, ето това е: pT1a L0 V0 R0 D2. Оперираха я преди четири седмици, буквално 4 дни след диагнозата. Всичко се случи много бързо, защото е млад човек в детеродна възраст и времето е важно, за което сме много благодарни на онкогинеколозите, но беше напълно неочаквано за нас.

Притеснени сме, защото въпреки началния стадий и успешната операция (конизация) лекарите предупреждават, че ракът може да причини рецидив след известно време. Онкологът казва, че се връщал дори след напълно премахване на пред-ракови CIN промени. Сестра ми това запомни от консултацията. Посъветвали са я да започва възможно най-скоро със семейното планиране, а като приключи задължително хистеректомия.

Тя е на 27 години, с приятел, но досега не са имали някакви конкретни планове за брак и деца. Ще си посещава гинеколога за контролни прегледи, но ако излезе нещо, се опасяваме дали следващата операция ще бъде също органозапазваща. За млад човек, който тепърва ще създава семейство, последиците от рецивид са по-сериозни. Затова се интересуваме предимно как може да се удължи ремисията, да подсилим имунната й система на първо време, за вашия опит в това отношение.

Малко за нея. Тя нито се грижи особено за здравето си, нито има вредни навици. Спортува, пуши малко по 3-4 кутии на година, пие умерено. От няколко седмици освен мултивитамин пие Витамин C, Витамин D+К2, Ехинацея и сок от бял бъз като стимуланти за имунитета. Чудим се и за вливките с витамини, антиоксиданти, имуностимуланти. В София ги предлагат на няколко места за хора с и след диагноза рак. Защото нейният вид рак според хипотези се причинява от вирус след спад в имунитета.

# 6 415
Ракът на маточната шийка често се причинява от папилома вирус. Сестра ти изследвана ли е за носителство на вируса? Има щамове, който са доказано канцерогенни. Ако е носител на такъв щам е хубаво да обсъди поставянето на ваксина. В последните години след засилване на имунитета се прилага ваксината и дава добри резултати. От Гърция може да се вземе Гардасил 9, която е срещу повече щамове.

# 6 416
Същото щях да питам и аз - предвид възрастта и заболяването, дали е правено изследване за HPV. Високорисковите HPV са 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 и 68. Първите два - 16 и 18 - са най-честите причинители на HPV-свързани онкологични заболявания. Ако някой от тях е наличен - ще е много по-добре да се стимулира и ваксинира, отколкото да пие антиоксиданти и разни билки с неясен ефект.

Другото смислено нещо е да се следи редовно, в това число да не пропуска прегледи и изследвания. Ако ракът можеше да се профилактира с витамин С и ехинацея, всички щяхме да ги пием. За съжаление разни бизнеси монетизират уплаха на хората доста успешно.

# 6 417
Освен това носителството на високорисков щам е свързано и с други видове рак, напр. на гърлото и ануса, и най-добрата профилактика е ваксината.

# 6 418
Bizzie Lizzie, надявам се сестра ви вече да е по-добре! Как се чувства след операцията? Моята майка е със същата диагноза, карцином на шийката на матката, но още не знаем стадий. Моля ви да препоръчате специалистите, на които сте попаднали. Как успяхте да стигнете до операция толкова бързо? Тук "специалистите" във Велико Търново отказват дори да ѝ дадат направление за ЯМР>

# 6 419
Не съм цитираният потребител, но, ако ще търсите онкогинеколог хирург - проф. Ковачев (ВМА) или доц. Карагьозов (Вита). В София са и двамата.

Общи условия

Активация на акаунт