Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 270
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 6 420
Чувала съм, че преди лечение млади семейства си замразяват яйцеклетка, ембриони, зависи според пола и заболяването. За всеки случай, ако случайно после е трудно забременяването. Иначе за ваксината, който е слагал имам въпрос. На вече заразен има ли смисъл да се сложи и кога, ако отговорът е да? Аз мисля на децата да сложа, но ме е страх.

# 6 421
  • област Софийска
Здравейте! Моля ви, бихте ли ме посъветвали къде е най-добре да се направи лъчетерапия. Става въпрос за рак на хранопровода, в горната част.

# 6 422
Доколкото знам ваксината за защита от вируса, причиняващ РМШ, се поставя преди да се започне полов живот. Или поне тогава е препоръчително.

# 6 423
Доколкото знам ваксината за защита от вируса, причиняващ РМШ, се поставя преди да се започне полов живот. Или поне тогава е препоръчително.
Да, и личната така ми обясни. Децата ми са в подходяща възраст. Но тук ставаше въпрос за болно вече момиче, нераждало, така че и аз се зачудих дали пък е възможно да има ефект. Иначе, имам познати в ремисия повече от 10 години и си живеят добре. Искам да дам кураж на всички!

# 6 424
Според новите проучвания има смисъл и от по-късно поставяне на ваксината. В ФБ има група за ваксините, където на такива въпроси отговарят лекари, които се занимават с това и я препоръчват. Не пречи да се поинтересуват.

# 6 425
Да, има смисъл, коментирала съм с лекари - намалява риска от развитие на рак при високорисковите щамове. Дори и при започнал полов живот и доказано носителство на такива щамове.

# 6 426
Благодаря ви. Сигурно е така, както казвате. Може би просто искам да не пропуснем нещо важно, което да е от значение за лечението. Макар че... Като гледам информацията в интернет, излиза, че няма лечение за това и това ме смаза.
Ако правилно съм разбрала твоя случай, мъжът ти в момента има (4 ли бяха?) метастази на черния дроб. Как така да няма лечение, има лечение и то повече от едно. Аз имах такива 8 метастази, оперираха ги, лекуваха ги и с химиотерапия, и с лъчетерапия и се махнаха и ги няма, за сега, разбира се.
Така че има лечение. Въпросът е какво е подходящо за неговия случай и дали - до колко - ще му подейства. Недей така да се отчайваш, гледай по-бодро, радвайте се на времето заедно и дано всичко е добре и лечението помогне.

Прилагат се и терапии, при които ракът не изчезва, но не се развива и пациентът си живее с него с години. Мен ме бяха предупредили, че това ще е целта, това било сега актуално.

Успех и късмет!
Uncommon , благодаря ти за подкрепата. Като четох за разсейки в черния дроб в интернет, излиза едва ли не, че хората са обречени. Нямам намерение вече да чета тези статии. Мъжът ми започва химиотерапия във вторник за черния дроб, притеснявам се как ще му се отрази. Сложи си порт преди няколко дни. Наред с това се обърна и към специалист по хранене, който му дава консултации след направени кръвни изследвания, за да види какво е положението. Ти как премина през химиотерапията?

# 6 427
  • София
Късмет. 🙏

# 6 428
Ракът на маточната шийка често се причинява от папилома вирус. Сестра ти изследвана ли е за носителство на вируса?

Изследвана е, да. Преди три години е правен генетичен тест по препоръка на гинеколожката, при която правеше профилактичните прегледи. Тестът е бил позитивен за HPV18. Но тогава не е била уведомена за възможността да сложи ваксина. Казали са й да идва редовно на прегледи всяка година и това е било.

Много благодаря на всички за включванията и съветите!!

След операцията й препоръчаха ваксина, ще я постави задължително. Спестих доста от предисторията, за да не пиша фермани, а да питам по същество това, което ни интересува. Знае за инфекцията от около десет години. В началото е имала една променена цитонамазка (Pap II), но оттогава насам всички цитонамазки са й били Pap I, което означава напълно нормални. Не е пропускала годишен преглед, но заради нормалните намазки не й е правена никога колпоскопия, най-големият пропуск според онколога.

Много ни беше чудно на цялото семейство как от нормална цитонамазка преди година се развива рак на следващата, но според онкогинеколога туморът е имал вроговяване и цитологията не го е отчела. Не знаем дали е така, второ мнение не сме търсли. Дори и последната й намазка е Pap IIID2, което показва по-скоро промени, но не и инвазивен карцином.

Както и да е. Като основна грешка на сестра ми отчитаме, че не се е обърнала директно към онкогинеколог за проследяване на инфекцията, а остана при гинеколожката, при която си беше и на която имаше доверие. Не във всеки кабинет има колпоскоп и явно редовните гинеколози не всички са добре запознати с превенцията на рака на шийката на матката.

bethefirst, благодаря, добре се чувства вече, но й е притеснено заради информацията, че ракът се връщал дори и след пред-канцерогенни промени. Още се възстановява от шока млад, здрав човек в разцвета на силите си да получи диагноза рак, въпреки че е ходил на всички изследвания и въпреки, че в целия ни род няма случай на рак, няма някаква обремененост. Ще трябва да се грижи вече много по-добре за себе си с диета, хранителни добавки, спорт, сън и т.н.

Много съжалявам, че и майка Ви се сблъсква с този проблем и все още нямате яснота. Ако мога да дам съвет от нашия опит, то би било да запазите спокойствие и да не се шашкате с прекалено много информация (само за настоящите и следващите стъпки), докато протичат изследванията, а да се интересувате след точния стадий и да не се притеснявате да търсите и второ мнение. Не знам дали имате възможност, но, ако да, със сигурност препоръчвам да се обърнете към компетентните онкогинеколози в София, отколкото да се занимавате с тези в Търново, при всичките ми уважения към вторите. По-горе са споменати имена, в темата "Не пропускайте годишната цитоманазка.." също се спрягат имена на добри гинеколози. Сестра ми получи бързо час за операция, защото е млада в детеродна вързаст и операцията е кратка (лесно я поставиха на операционния план). Ако се интересувате от хируга, бих споделила на лично съобщение, за да не правя реклама тук.

# 6 429
Bizzie, звучите ми като разумни хора, които се грижат за здравето си съвсем отговорно. За мен нищо не се е объркало при сестра Ви - именно това, че е ходила редовно на прегледи и се е следила, е довело до много ранното хващане на тумора. Т1а индикира най-най-малкият възможен размер. Единственият пропуск е може би неслагането на ваксината - но медицината се развива бързо и насоките преди 10 години (когато е открит HPV18 при нея) може да не са били същите.

За чуденето - как от нормален PAP се стига до карцином - няма смисъл. Така се развива ракът, тихо и без симптоми. При колоректалните, например, възрастовата граница плавно върви надолу и вече не е някаква изненада, ако човек на 30 се окаже с такъв. Поздравления, че сте се следили редовно и всичко е хванато рано.

За лекарите - ако все пак решите, може да ги споделите тук, защото има хора, които четат, но се притесняват да пишат. В темата редовно коментираме различни доктори, а предвид естеството ѝ - не мисля, че някой би интерпретирал лична препоръка като реклама.

Пожелавам здраве на цялото Ви семейство. Simple Smile

# 6 430
Ако е ходила на прегледи с направление, колпоскопа не се поема от касата и може би затова не и е правен.

# 6 431
Благодаря, Hope4C! Определено ще имам нужда от вас.
А това е днес резултатът от ЯМР. В четвртък е плануван за операция.

Здравейте. Горе главата, всичко ще бъде наред. Аз също януари месец забелязах малка бучица, и за около 5 дни нещата бяха брутални. Тестиса ми стана три пъти по-голям, твърд и болезнен. Вдигнах и температура. На 7 този месец ми направиха орхиектомия, първо защото бързата хистология показа тумор тип Семином, второ бях с множество хеморагии, плюс прекаран инфаркт на самия тестис, плюс възпаление. За сега лимфните възли са ми окей, както на множеството  ехографи, които ми направиха, така и на ЯМР. След операцията все още се чувствам дискомфортно. Нямам конци, имам 4-5см разрез на ингвиналния канал, който е залепен. Усещам леки боцкания, придърпвания и малко сърбеж. Което е нормално разбира се. Действайте по задачи и не отлагайте. Вземете си пре- епикриза и си запишете часове за скенери и евентуално химия, защото нещата вървят към несеминомен тип на тумора. На мен ми препоръчаха болница Иван Рилски. За сега съм доволен от отношението им там. Сложиха ми и имплант, тъй като съм на 33 години и реших, че чисто естетически не искам да ми напомня нищо за това преживяване. Сега чакам още резултатите на онколозите за хистологията на тумора, и да си взема епикризите. Пишете ми, ако имате нужда от нещо, с каквото мога ще бъда полезен. Наистина това е много често заболяване. И наистина се лекува доста успешно, горе главата! Тук има достатъчно хора, които ще ни подкрепят, както и ние за вбъдеще ще подкрепяме.

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 21:34 от Бо Борисов 706601

# 6 432
Здравейте! При нас нещата засега вървят добре. ЯМР, ренген на бял дроб и изследвания в норми. Операцията мина в четвъртък.  Лекарят каза, че образованието е било само в тестиса, нямало е прорастване извън него и вероятно се касае за смесен тип. В събота го изписаха, а сега в четвъртък ще махат конците. Два дни след операцията, тоест в деня на изписването, пуснахме контролни туморни моркери - единият вече е в норма, а другият е паднал почти на половина. Тази седмица чакаме хистологията и през следващата седмица ще направим консултация в София с онколог, за да планираме следващите стъпки. Успех и на вас.

# 6 433
Ако искате като разберете резултата от хистологията ми пишете. Ще говоря и с моята онколожка за мнение.

# 6 434
Здравейте! При нас нещата засега вървят добре. ЯМР, ренген на бял дроб и изследвания в норми. Операцията мина в четвъртък.  Лекарят каза, че образованието е било само в тестиса, нямало е прорастване извън него и вероятно се касае за смесен тип. В събота го изписаха, а сега в четвъртък ще махат конците. Два дни след операцията, тоест в деня на изписването, пуснахме контролни туморни моркери - единият вече е в норма, а другият е паднал почти на половина. Тази седмица чакаме хистологията и през следващата седмица ще направим консултация в София с онколог, за да планираме следващите стъпки. Успех и на вас.

Честито за хубавите новини. Simple Smile Сега видях, че сте качили и резултат от ЯМР - на него също няма данни за ангажиране на каквито и да е околни структури, вкл. лимфни възли. Имайте предвид, че онкологът в София (според зависи кой е) може да поиска ревизия на блокчетата (материала от операцията) от конкретен патолог. Ако пътят до София е дълъг, може би бих ги взел предварително, за да не се разкарвате втори път само за тях (в случай, че поиска такава).

Бързо възстановяване от операцията и успех с лечението.

Общи условия

Активация на акаунт