Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 387
  • 6 648
  •   2
Отговори
# 6 435
Здравейте! Днес, след пет месеца ходене по доктори, които нищо не разбират очевидно, по своя инициатива направих ЯМР на тазови кости, защото имам болки в кръста и левия крак. Резултата е лезии в кръста и  костите. Не е ясна обаче първопричината, защото правих мамограф- наред е всичко, гинекологични- ендометриоза, другите туморни маркери са ок,  без тези за яйчниците. От Пловдив съм,  дайте съвет за добър онколог за консултация и за това къде да поема слез тази тежка диагноза.

# 6 436
Не съм доктор, но лезия не означава непремонно тумор. Имам лезии по гръбначиня мозък от друго заболяване - МС, и при него лезия означава оголена миелинова обвивка

# 6 437
Не съм доктор, но лезия не означава непремонно тумор. Имам лезии по гръбначиня мозък от друго заболяване - МС, и при него лезия означава оголена миелинова обвивка

Принципно, да, но, за да се касае за кости И прешлени, най-вероятно са остеолитични или остеоскрелотични лезии от някакъв произход. Остео клетките нямат миелинови  обвивки.

Denisas, за кой град? Бял дроб/кожа трябва да се проверят, както и ГИТ. Най-вероятно ще се наложи целотелесен КТ с контраст или ПЕТ/КТ.

# 6 438
За Пловдив става въпрос! Какво е ГИТ?

# 6 439
За Пловдив става въпрос! Какво е ГИТ?

Гастро-интестинален тракт - стомах, черва, жлъчка, панкреас, черен дроб и т.н.

За Пловдив - whitefang мисля препоръчваше д-р Канарев.

# 6 440
+1за Д-р Канарев

# 6 441
Правих туморни маркери и само този за яйчниците излезе повишен, но установиха ендометриоза,  която дава такива повишения. Тези за стомаха и дебело черво бяха в норма.

# 6 442
Правих туморни маркери и само този за яйчниците излезе повишен, но установиха ендометриоза,  която дава такива повишения. Тези за стомаха и дебело черво бяха в норма.

Повечето тумормаркери не са специфични и не са средство за диагноза. Ако решите - махнете личната информация от ЯМР и качете снимка на резултата. Обърква ме дали образните са (или не са) сигурни, че това, което виждат, са вторични лезии от друг първичен процес.

Консултация с онколог е задължителна, при наличие на съмнения за вторичен процес.

# 6 443
Образно изследване на цяло тяло. От основата на черепа до опашката, с контраст.

# 6 444
Uncommon , благодаря ти за подкрепата. Като четох за разсейки в черния дроб в интернет, излиза едва ли не, че хората са обречени. Нямам намерение вече да чета тези статии. Мъжът ми започва химиотерапия във вторник за черния дроб, притеснявам се как ще му се отрази. Сложи си порт преди няколко дни. Наред с това се обърна и към специалист по хранене, който му дава консултации след направени кръвни изследвания, за да види какво е положението. Ти как премина през химиотерапията?
Little afternoon, при мен беше като при всички, слабост, много спане и доста други неща от списъка. Важното за химиотерапията е да си следи състоянието и ако има оплаквания, да ги каже на лекуващия онколог, за да промени нещо, ако се налага или да предпише някакво лечение на симптомите. Например, ако има силни парения по лигавиците... разраняване на дланите и стъпалата... Такива неща. Онкологът ще каже кое е нормално и не може да се промени и за кое може да се предприеме нещо.

Другото важно нещо е, по време на химиотерапия да не взима НИКАКВИ добавки, вълшебни билки и каквото и да е друго, което не е предписано или съгласувано с онколога. Има опасност да си компрометира лечението, ако взима странични неща, колкото и да са "чудодейни".

Много хубаво, че е с порт, ще избегне проблемите с абокатите.

Стискам палци! От все сърце желая успех на терапията! Heartpulse

...
Става въпрос за човек в ремисия, без разсейки. Резецирано е до здраво(R0), но лекарите изрично предупреждават, че ракът може да се върне. ...Като профилактика лекарите не препоръчват нищо друго извън редовните контролни изследвания и здравословен начин на живот. ...

Една лекарка на частен кабинет спомена вливки с витамини (витамин Ц, Е и други комбинации) венозно за подсилване на имунната система и настоятелно уверява, че имали много по-добър ефект, отколкото всякакви имуностимуланти като хранителни добавки. ...

Хората в дългогодишна ремисия бихте ли могли да споделите какво правите? Мислите ли, че нещо ви помага особено много ракът да не се връща? ...
"Чиста" съм от почти три години.
Единственото, за което има медицински доказателства, че помага при някои видове рак, е движението.
На всяко ходене на контролен преглед (в Германия) питам отново и отново трябва ли да правя нещо по-особено, хранене някакво, вещества, добавки и получавам един и същи отговор - само редовно движение, спорт някакъв, който е по силите на човека.
Личната ми лекарка препоръчва комбинация от витамин D и селен, но само след изследване на кръвта, ако се докаже, че едното или и двете са под нормата. В България не намерих да се изследва селен, но пък витамин D срещу заплащане се изследва, май че е 45 лв.
И да, за пушенето пък има доказателство, че разболява.

Но, разбира се, човек трябва да се грижи за тялото си и да се храни здравословно, да не злоупотребява с алкохол и други субстанции, да не пуши, да минава на профилактични прегледи за всичко, което се полага по каса, като не забравя колоноскопия. Това е, за да е в добро физическо състояние.
Не случайно лекарката, която е предложила вливки на витамин С, е от частен кабинет. За мен това са пълни фантасмагории и злоупотреба с тревогите на хората, но пък тя самата ще спечели едни пари, тоест вливките все пак са полезни - за нея.

Желая на твоя близък спокоен живот без болести. Flowers Four Leaf Clover

# 6 445
Здравейте! При нас нещата засега вървят добре. ЯМР, ренген на бял дроб и изследвания в норми. Операцията мина в четвъртък.  Лекарят каза, че образованието е било само в тестиса, нямало е прорастване извън него и вероятно се касае за смесен тип. В събота го изписаха, а сега в четвъртък ще махат конците. Два дни след операцията, тоест в деня на изписването, пуснахме контролни туморни моркери - единият вече е в норма, а другият е паднал почти на половина. Тази седмица чакаме хистологията и през следващата седмица ще направим консултация в София с онколог, за да планираме следващите стъпки. Успех и на вас.
Забравих да Ви спомена, че е много хубаво да си направи криобанка някъде за замръзяване на еякулат! Особено ако го лекуват с химио или лъчетерапия. Аз днес бях в клиника Надежда, всичко е безплатно. Нещата е хубаво да се направят преди скенер и терапия. Успех.

# 6 446
Здравейте! При нас нещата засега вървят добре. ЯМР, ренген на бял дроб и изследвания в норми. Операцията мина в четвъртък.  Лекарят каза, че образованието е било само в тестиса, нямало е прорастване извън него и вероятно се касае за смесен тип. В събота го изписаха, а сега в четвъртък ще махат конците. Два дни след операцията, тоест в деня на изписването, пуснахме контролни туморни моркери - единият вече е в норма, а другият е паднал почти на половина. Тази седмица чакаме хистологията и през следващата седмица ще направим консултация в София с онколог, за да планираме следващите стъпки. Успех и на вас.
Забравих да Ви спомена, че е много хубаво да си направи криобанка някъде за замръзяване на еякулат! Особено ако го лекуват с химио или лъчетерапия. Аз днес бях в клиника Надежда, всичко е безплатно. Нещата е хубаво да се направят преди скенер и терапия. Успех.
Подкрепям за замръзяване  еякулат в Клиника Надежда. Даже ще има и безплатно и изследвания.

# 6 447
Да. Пускат спермограма, взимат и кръв, защото трябва да го проверят за ХИВ, Хепатит и прочее. Хубаво е да има полово въздържание (без мастурбация също) поне 3-5 дни преди да отидете. Процедурата е бърза, минавате с документите (епикриза, хистология от биопсията) през регистратура, от там Ви насочват към кабинетите.

# 6 448
Благодаря на всички за съветите и подкрепата ви!

# 6 449
Направих днес консултация с онколог, който каза докато няма диагноза не си за мен.

Общи условия

Активация на акаунт