Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 391
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 360
Здравейте отново. Ясно е, че при мъжа ми сега ще се справяме с образуванията в черния дроб. Обаче мен ме мъчат някакви въпроси. Как  се разбира, че това в черния дроб е метастаза на това, което беше в дебелото черво? Той няма скенер преди операцията на дебелото черво, от който да се види или отхвърли наличието на образуванията в черния дроб. Има ли как да се разбере кое е било първото? За мен е напълно вероятно това в черния дроб да е първо, от години насам, само че е безсимптомно. А за дебелото черво той имаше оплаквания и затова първо откриха проблем там. И всъщност има ли значение кое е първо, кое е второ спрямо лечението?
Това го помолих да попита и лекарят, при който ще отиде утре. Сигурно звучи глупаво това, което пиша, но за мен има нещо не съвсем точно в това да го разглеждат като метастази на тумора от дебелото черво. Може да е точно обратното?
П.п. тези образувания в черния дроб ги видяха и когато беше при гастрото за колоноскопията, от където тръгнаха нещата.

# 6 361
Предполагам, че има значение кое е първичен тумор и кое - метастази, защото тези клетки в черния дроб, ако са метастази, те са клетки на аденокарцином, а не на рак в черния дроб и по мое предположение, това ще играе роля, когато се определя самото лечение, било ХТ или друго. Макар в черния дроб или в друг орган, това е определен вид рак, ако е метастаза, и друг вид, ако е първичен.

# 6 362
  • София
Различно е да.
Както при нас беше.
Първичен в долна дистална  трета на хранопровода, и разсейки в целия черен дроб, до степен сливане на някои.

# 6 363
Whatefang, споделих моите впечатления от онкологията в Бургас, при преглед на мъжа ми, когато настоях за контролна колоноскопия, лекаря му каза-пий си ракията хич да не ти пука, жена ти е по болна от теб, там почина баща ми, свекърва ми и свекър ми.
   Правихме консултация с доц. Каменова и ми каза във връзка с глиобластом, че по дългата преживяемост на мъжа ми (почти 4 г. ) се дължи на това, че се виждат повече клетки с некроза, отколкото туморни клетки. Мисля си че голяма киста, която описват в ЯМТата може би е следствие от някакво падане и удряне в главата(веднъж преди години беше паднал докато е подрязвал хасмите в двора) или от дългогодишната му работа като заварчик. Включиха ни в някакъв проект за проучване на хора с повече от един първичен тумор, като това няма да окаже нещо кой знае какво за нас, но дано бъде полезно за бъдещите пациенти.
    Направихме радио хирургия в СИТИ КЛИНИК при д-р Недев 5 фракции по 7Gy, след три месеца отново следва ЯМР да се види резултата, за сега е добре, казаха 5 дни след прием на дексаметазон да го спрем, за сега давам половинка от 4 мг и след няколко дни ще го спираме. Това е което съм могла да направя, от там нататък всичко е в Божиите ръце.
   Бъдете здрави и все така помагайте на хората!

# 6 364
  • Пловдив
Dima5,
Тезоломид-а е действа мутагенно-възпрепятсва ДНК поправката.Не само на туморните клетки, увредено от ЛТ . Вторични тумори след лечение с него не са някаква уникална рядкост.Просто при диагнозите, за който се ползва не стига времето да се развие/открие втори тумор. Мъжа ви е изключение.Още дълги години да е до вас.

little afternoon,
Нали имате хистология от колоректалния карцином?! Няма как да е обратното - Хистологията показва колоректален - произлиза от клетки на дебелото черво . Възможно е обаче да са два синхронни карцинома, но предвид локациите на който метастазират колоректалните ,най-вероятно си е метастаза. Такива може да има далеч преди да се появят симптомите на основното образувание,особено ако е от високо-малигнен вид,например нискодиференциран аденокарцином .Дори в повечето случай симптомите са от някоя от метастазите ,а не от основния.Досега не е правено нуклеарно изследване ,което да покаже висока метаболитна активност на "кистата" в черния дроб?Нали. Нито пък е взиман материал за хистологичен анализ ,който да го определил като "киста".  
Ако искате всичко 100% да е сигурно -дали е метастаза или втори първичен (хепатоцелуларен например),трябва хистология на образуванието в Ч.Д.Материал се взима с тънкоиглена биопсия.
Освен това по морфологията на образуванието може да се съди косвено , с някаква степен на достоверност дали е първично или метастаза. Първичните обикновено са с неправилна форма,неравни очертания ,спикули,повлекла ,докато повечето метастази са със сравнително правилна сферична форма и равни контури.

Последна редакция: ср, 15 фев 2023, 21:15 от whitefang

# 6 365
Благодаря ви. Сигурно е така, както казвате. Може би просто искам да не пропуснем нещо важно, което да е от значение за лечението. Макар че... Като гледам информацията в интернет, излиза, че няма лечение за това и това ме смаза.

# 6 366
Взех резултата от ПЕТ скенера на татко. Не са розови резултатите след 5 курса на Лонсърф /таблетки/. Когато изписаха Лонсърф ми казаха, че това ще е лечението докато е жив. За 2 години битка, мина през няколко различни терапии, които сменяха след прогресия. Не зная накъде сега....

# 6 367
Здравейте, тъй като ще правя скенер в Александровска, от там ме попитаха имам ли предпочитания кой доктор да ми го разчита. Ще ми дадете ли препоръки кой доктор е добър при разчитанета на корем и малък таз? Търси се евентуално нещо в пикочния мехур, уретрата на пикочния мехур или в бъбреците и женската полова система.

# 6 368
За Александровска не знам, но съм чувала добри отзиви за д-р Лъчезар Пенев (City Clinic, кардио болница на Околовръстен път), Марин Пенков (Иван Рилски) и д-р Владимир Възгечев (гр. Кърджали, четох за него мнения тук във форума). Предполагам, че може да си направите 2-ро мнение с някой от тях.
Здравейте, тъй като ще правя скенер в Александровска, от там ме попитаха имам ли предпочитания кой доктор да ми го разчита. Ще ми дадете ли препоръки кой доктор е добър при разчитанета на корем и малък таз? Търси се евентуално нещо в пикочния мехур, уретрата на пикочния мехур или в бъбреците и женската полова система.

# 6 369

Доц. Мартин Крупев. Разчитал е един целотелесен КТ с контраст на баща ми и нищо не беше изпуснал. Проф. Дора Златарева също беше в Александровска (не знам дали още е там) и също има доволни от нея във форума. Като цяло образната на Александровска е ок.

# 6 370
В Александровска препоръчвам Дора Златарева и Мутафчийски. Много са внимателни и обстойни, след разчитането ако има нужда може да отидете на място за консултация с тях ако искате повече подробности за нещо конкретно.

# 6 371
Здравейте отново мили хора, това са резултатите на татко от втората хистология на дебелото черво. Онколозите казаха, че е необходима консултация с гастроентеролог. Засега първо започва 6 седмици лъчетерапия за два лимфни възела на шията, разсейки от рака на езика. Явно това на дебелото черво ще почака. Но то е съпроводено с постоянна диаря и му създава голям некомфорт. Дали може да се прави едновременно терапия и на двете?

# 6 372
Благодаря ви. Сигурно е така, както казвате. Може би просто искам да не пропуснем нещо важно, което да е от значение за лечението. Макар че... Като гледам информацията в интернет, излиза, че няма лечение за това и това ме смаза.
Ако правилно съм разбрала твоя случай, мъжът ти в момента има (4 ли бяха?) метастази на черния дроб. Как така да няма лечение, има лечение и то повече от едно. Аз имах такива 8 метастази, оперираха ги, лекуваха ги и с химиотерапия, и с лъчетерапия и се махнаха и ги няма, за сега, разбира се.
Така че има лечение. Въпросът е какво е подходящо за неговия случай и дали - до колко - ще му подейства. Недей така да се отчайваш, гледай по-бодро, радвайте се на времето заедно и дано всичко е добре и лечението помогне.

Прилагат се и терапии, при които ракът не изчезва, но не се развива и пациентът си живее с него с години. Мен ме бяха предупредили, че това ще е целта, това било сега актуално.

Успех и късмет!

# 6 373
  • област Софийска
Здравейте! Накратко казано, тръгнахме по този път миналата седмица с майка ми - рак на хранопровода.
Преди 1 Месец някъде започнала да изпитва трудности с преглъщането, после и се появи бучка на шията. Като видяла, че не минава, тръгна по доктори. Като за начало в болница "Св. Иван Рилски ". Там направи кръвни изследвания плюс такива на щитовидната жлеза. Там всичко е Ок. Скенер на цяло тяло, на което се е видяло въпросното образувание, което притиска хранопровода, което е злокачествено и се предполага, че е на повече от 2 години. Иначе в останалите органи няма отклонения. Оттам я препратиха в Токуда за биопсия и гастроскопия. Казаха, че трябва да се постави гастростома, защото храненето е много трудно и за тоя един месец тя, която винаги си е била около 40 и нещо кила, стигна критичните 38. Туморът не може да се оперира, евентуално след излизането на резултатите от биопсията, ще може да се назначи някакво лечение. Моля ви, ако някой се е сблъсквал с това, да ми каже какво следва оттук нататък, към кой специалист да се обърнем и изобщо, всичко би ми било от полза. Ще се радвам, ако vilitra ми пише. Благодаря предварително!

# 6 374
Здравейте! На майка ми и' предстои хистеректомия, поради образувания на двата яйчника, които се видяха на профилактичен преглед. Исках да попитам няколко неща. Вчера беше консултацията с кардиолог, искат да бъдат направени консултации с кардиолог и ендокринолог една седмица преди операцията, явно вече не ги правят в болницата. Та, вчера на прегледа имаше негативни Т вълни V1 и V3, без динамика. Написал е нисък периоперативен риск. Сега се чудя дали да направим 2-ра консултация с кардиолог, защото се притеснявам. И друго, което може би не е толкова за тук, но ще публикувам въпроса и в друга тема - на нея и' беше време за снимка на бял дроб, мамография и сцинтиграфия (оперирана е от рак на гърдата и ги прави на 2 години), даже малко се е забавила, но хирургът, който ще я оперира, каза първо да си мине операцията и след това. На места чета, че ги искат и преди операция. Дали защото прави скенер с контраст и затова и' каза да не ги прави сега, за да не се облъчва много? Винаги ли се стои в Реанимация и колко дни се стои, майка ми е пълничка, над 100 кг. Кога започват да бият антикоагуланти и колко време след операцията си ги бихте? Ако се сетите още нещо важно, споделете, моля Simple Smile

Последна редакция: сб, 18 фев 2023, 09:54 от anmasu

Общи условия

Активация на акаунт