Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 487 424
  • 6 648
  •   3
Отговори
# 6 345
Гръдния хирург трябва да направи фенестрация, за да не се събира течността.

# 6 346
  • Пловдив
Гръдния хирург трябва да направи фенестрация, за да не се събира течността.
Ra2, e написала какво ще се случи ,ако не се открие причината и отстрани. Ще си точат(и касата) до безкрай.
Както Хоуп е написал ,трябва скенер с контраст и добър пулмолог. Едва тогава ,ако се видят
съмнителни образувания ,идва ред на гръдния хирург.След като е отхвълена инфекциозна етиология.

# 6 347
Здравейте,
Не съм сигурна как да задам въпроса си, но някои знаели човек в 4 стадии според докторите с доста лезии и метастази /на база скенер/ чакат се резултати от биопсия/взета от 3 места- бял дроб, дебело черво, лимфи и яйчник/ с какво мога да облекча болките му в кръста?

# 6 348
Здравейте,
Не съм сигурна как да задам въпроса си, но някои знаели човек в 4 стадии според докторите с доста лезии и метастази /на база скенер/ чакат се резултати от биопсия/взета от 3 места- бял дроб, дебело черво, лимфи и яйчник/ с какво мога да облекча болките му в кръста?

Татко има такива болки. Слагаме обезболяащи лепенки от аптеката, когато го боли много силно. През другото време майка го масажира с мас, за да раздвижи кръвообращението и да загрее мястото. Трета година така се справяме.

Последна редакция: пн, 13 фев 2023, 13:56 от vilitra

# 6 349
Здравейте,
А на него от какво са му болките? Да няма нещо неврологично, без връзка с онкологичното заболяване? Ако е така, тогава невролог би помогнал с лечение.

# 6 350
Hope4c e той - тоест "писал" ,не "писала"
 "microsatelite stability" е името на имунохистихимичното изследване ,
а не че е MSI-H негативен ,по принцип .
Но в случая няма загуба на експресия на протеини MLH1 ,MSH2, MSH6, and PMS2
Възможно е да е нестабилен въпреки това. За целта трябва допълнително изледване,не само имунохистохимия за горните протеини. Тя е бърз и ефтин метод за доказване на MSI-H  затова се ползва с приоритет пред молекулярното изследване.Ако има загуба на експресия ясно ,ако няма допълнително се прави днк секвениране.
Ето една схема:

Редакция: Писали сме заедно със Хоуп.
Здравейте, включвам се отново. След операцията по отстраняване на дебелото черво, мъжът ми направи скенер при Илиева в Пловдив. Там излязоха някакви образувания в черния дроб, за които докторката каза, че трябва да се направи ПЕТ скенер за доуточняване. Резултатът от пет скенерът е:

От това което намерих като информация и след бърза консултация с личната лекарка (не е специалист в тази област) - щом има число за SUV, означава, че е злокачествено. По телефона Илиева от Пловдив каза, че трябва да направим изследване (казали са нещо от рода, че се търсят таргети?? Има ли нещо такова) на туморното блокче и да се прави химиотерапия. Но химиотерапията можела да се започне и без да е готов резултатът от блокчето. Това така ли е, не ми звучи да е правилно. Не трябва ли на база резултат, да се види какво точно лекарство да се използва?
Другото, което не разбирам изцяло е следното - уж всичко е чисто, лимфни възли, туморни маркери в норма, туморът на дебелото черво си е бил само там, не е пробил стената, как така е станала метастаза в черния дроб? Възможно ли е да не са свързани двата вида рак? И друго - мъжът ми от профилактични прегледи с ехограф преди около 14 години знае, че има киста на черния дроб. Казали са му, че е доброкачествено и не е правил нищо по въпроса.
Ще потърсим и второ мнение.

# 6 351
Little afternoon, туморите се разнасят по кръвен път. Капсулирането просто води до по-добри прогнози, по-ранен етап на болестта, но не е обезателно гаранция за липса на далечни метастази.

Kmihailova, говорете задължително с лекуващ онколог за обезболяващи. Болките може да имат връзка със онкологичното заболяване (твърдя го за съжаление от опит).

# 6 352
Как сте момичета и момчета? Много време не съм писала тук, не съм и чела. Трябваше да се откъсна от тази тема. Жизнено необходимо за мен. Надявам се, всичко да върви по план при вас. Да има чисти скенери. Да имате сили и енергия да водите тази жестока битка. Прегръщам Ви всички.

Отговорям на един въпрос. Ние също знаехме за киста на черния дроб на съпругът ми. През 2019 при първи скенер, преди операцията се съмняваха и за нея. При самата операция е проверена специално. Потвърдено е, че е киста. Никога на ПЕТ скенер не е описвана и хващана.

# 6 353
  • Пловдив
Little afternoon,
За съжаление с този висок глюкозен метаболизъм -SuvMax над 9 ,не ще да е киста това в черния дроб.
dreamingfly,ви е написала за хематогената десиминация ,може да има метастази в други органи и без засегати лимфни възли .

# 6 354
Благодаря ви. Просто и на Илиева ѝ се е сторил странен резултатът от първия скенер (не Пет), тъй като туморните маркери от кръвните изследвания са в норма. Т.е. няма данни за разпространение по кръвен път. И е казала нещо от рода, че няма как да са свързани нещата и затова го прати на пет скенер за по-добър резултат.
А според вас трябва ли да се чакат резултати от туморното блокче, или може да се прави химиотерапия и без резултат? Той не е ли нужен за определяне на точната терапия?

# 6 355
Здравейте, мили хора! Имам нужда отново от вашата помощ. Hope4c и whitefang ще са ми много полезни и вашите мнения. Да припомня нашия случай - майка е с рак на гърдата, лекува се в Пловдив. На 2 - ри февруари и беше направена втората вливка + прицелна терапия. След тях лекуващата лекарка ни даде направление за ПЕТ скенер. Отидохме пак първо в Пловдив да запишем час, там ни казаха, че скенера трябва да се направи минимум 3 седмици след химиотерапията, но свободни часове имат чак за март месец. Препратиха ни към Бургас, ако не ни се чака като много похвалиха скенера там. Бил най - новия или един от най - новите в България, не разбрах точно. Ние сме от Сливен и Бургас наистина ни беше опция. Отидохме в центъра по нуклеарна медицина, подадохме документите и днес са се обадили на майка ми и са и казали, че са и записали час за 20 - ти февруари. Майка се учудила, че са и дали толкова ранна дата и е попитала не би ли трябвало да е след минимум 3 седмици, отговора бил, че комисията така е решила. И тук вече съм объркана. Навсякъде пише, а и от познати минали през това, знам, че препоръките за ПЕТ скенер са наистина минимум 3 седмици след химиотерапия. Само в Бургас са 2 седмици. Заедно с направлението на майка и е даден един лист на който подробно е обяснена процедурата за скенера, документите, които се подават и т.н. и там пише поне 2 седмици след химио. В крайна сметка колко е времето, което трябва да се спази? Не знам какво да правим. Притеснявам се да не, ако отидем по - рано скенера да даде фалшив или непълен резултат, да има някакви странични реакции, защото това е облъчване все пак, а и самата химия дали ще се е изчистила за 2 седмици? Дали не е наистина прекалено рано? В Пловдив никой не ни вдига за да попитаме, лекарката и е неоткриваема. В Бургас са категорични, че това е датата, а не искам да споря без да съм наясно. Какво бихте ме посъветвали? Също така, пак от интернет знам, че преди скенер трябва да се направят кръвни изследвания. Това ПКК ли е, трябват ли други и колко точно дни преди скенер? Никой нищо не обяснява.

# 6 356
На мъжа ми не ми правиха кръвни изследвания преди пет скенера, въпреки че и аз мислех, че ще има. Но му обърнаха внимание да бъде на нисковъглехидратна диета 1-2 дена преди това. При него спазиха това, което видях в интернет - да има поне 6 седмици от операцията. Става въпрос за болницата в Панагюрище. Ако искате, звъннете там за някаква консултация, но не знам дали по телефона биха се ангажирали да ви консултират за такова нещо. Но поне ние останахме с впечатлението, че нещата са им много добре организирани.
Или другото, което звучи и по-логично е, да направите отново консултация с доктор.
Редактирам - ако този пет скенер в Бургас наистина е някакъв нов и щом в документите им пише две седмици, може наистина да е така конкретно за този вид скенер??

# 6 357
Стефани, ноември 2022г правихме Пет скенер на мъжа ми в Токуда, искаха предварително изследване на захарта в кръвта, там се изчаква около месец след записване, много са внимателни и организирани в това отделение, не сме плащали нищо, разчитането беше готово на следващия ден. Относно Бургас съм много скептична, може би защото от тяхните "грижи" почнаха трима мои много близки хора, а и мъжа ми беше уж наблюдаван две години след операция карценом на дебело черво, за което му пускаха само едни кръвни изследвания, ехограф и ренген на бял дроб, без да го прегледат нито веднъж и след като се появи тумор на друго място повече не сме се веснали там, просто не им вярвам, каквато и техника да имат. Сега не е задължително да ходите по райони, може  да отидете в Пловдив, Панагюрище, в София, въпрос на ваше решение.
Успех!

# 6 358
Доколкото ми е известно, видът на химиотерапията също има значение при определяне на периода. При вас се касае за разлика от няколко дни, така че не мисля, че е проблем.
Винаги са ни искали изследвания на кръвна захар и креатин преди ПЕТ скенер или са ги правили на място.

# 6 359
  • Пловдив
Както е написала Zigi, вида ни ХТ има значение . И понеже го наричат обобщено "ХТ" , са поставили тази срок. А основно проблем за правилното отразяване на  натрупването на радиофармацефтика в Ту клетки може да е ИТ ,която не е "ХТ",или определени групи хиитерапевтици ,който действат имуногенно . От тях е възможно да има солидно присъствие на имунни клетки в периферията на тумора ,а те също консумират глюкоза,съответно се натрупва по-голямо количество РФ и може погрешно да бъде изтълкувано като прогресия - по-големи размери+ засилен FDG метаболизъм. Причината за по-дългия срок след оперативна намеса е същата - локално възпаление и необходимостта да отшуми за да може да се различи натрупване на РФ от Ту клетки от такова от имунни.

Като минимум ,трябва да искат изследване на кръвна захар(в Дървеница те си взимат на  място кръв и изследват)+ евентуално креатинин+урея (за адекватна бъбречна функция).

Dima5,
Аз пък точно от на Токуда разчитанията не съм доволен въобще - едни такива семпли , пропускат разни неща,дали са ги видели и не са ги описали ,или толкова са и гледали ... Цоневска е добра ,но тя не гледа абсолютно всеки скенер.Та не виждам какъв е проблема ,
ако скенера им нов,нуклеарните медици добри ,да си го направят в Бургас.

Общи условия

Активация на акаунт