Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 488 134
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 120
  • Пловдив
А с какво се лекува и изследвани ли са MSI-H и dMMR?
За операцията толкова ниско е по-добре отворена. Не знам защо всички са се "влюбили" в лапароскопските операции.

# 6 121
За операцията толкова ниско е по-добре отворена. Не знам защо всички са се "влюбили" в лапароскопските операции.
Не, не са изследвани MSI-H и dMMR.Прави лъчетерапия 28 дни плюс химия на хапчета Capecitabine Sccord 500 мг.Сега следва операцията.

# 6 122
Когато ние се колебаехме дали отворена или лапароскопска операция да правим, проф Драганов ни сподели, че по принцип за него няма значение коя от двете е, но при отворената има шанс да "огледа" повече неща.

# 6 123
  • Пловдив
Не, не са изследвани MSI-H и dMMR.Прави лъчетерапия 28 дни плюс химия на хапчета Capecitabine Sccord 500 мг.Сега следва операцията.
Ако някое от двете е положително , може да се обмисли лечение с имунен чекпоинт инхибитор - Кейтруда,Опдиво
в комбинация с химиотерапия . Не съм сигурен дали касата го реимбурсира ,ако не е метастатичен/авансирал при предходното лечение.

# 6 124
Здравейте, за много години!
Hope4c, беше ми писала за възможността за микросателитна нестабилност при мъжа ми, който вече оперираха от тумор на дебелото черво. Докторите казаха, че има Линч, но от епикризата не мога да разбера дали са го изследвали, или за го заключават на база друго данни и факти. Та за тази нестабилност - ще приложа снимки от епикризата, аз разбирам, че не е нестабилен, а точно обратното - "microsatelite stability". Т.е. тази имунотерапия няма да е подходяща предполагам? По заключение на комисията в Стара Загора не се налага някаква химиотерапия, а само проследяване. Но ни насочиха и за второ мнение към Илиева в Пловдив или Консулова в София.

# 6 125
Това са гените MLH1, MSH2, MSH6 и PMS2, които са описани в частта “Хистология”. Тук, обаче, са използвани някакви маркери по време на ИХХ, което не знам какво точно показва. За да стане ясно в кой от тях има мутация, трябва да се секвенира ДНК или от слюнка, или от кръв (за установяване на Линч) и от кръв (ctDNA) или от фиксирано блокче (за да се установи MSI-H за този конкретен тумор).

Тази “положителна експресия”, която са лепнали и на четирите гена, няма как да значи, че има мутации и в четирите. Това не знам дори дали е възможно, но PMS2 е мутирал в едва 9% от случаите на MSI-H, а MLH1 - в 30-40% от случаите на MSI-H. А и липсва EPCAM.

Отидете при доц. Консулова с всички документи и се разберете къде да занесете материал за изследване на dMMR/MSI. Така или иначе резекционните линии са чисти - в момента надали ще Ви влезе в употреба тази информация, но е важно да я знаете. И, ако не са правени КТ или ПЕТ - няма да е лошо да направите, за да сте сигурни, че няма вторични формации/да се завърши стадирането. Тя ще Ви ориентира.

Едит: Погледнах за ИХХ и MLH1, MSH2, MSH6 и PMS2. Работят се по ИХХ, за да се види дали присъстват/отсъстват. Ако няма експресия - тогава е по-вероятно да се касае за Линч. При мъжа Ви и четирите са положителните (има експресия). Как е диагностициран с Линч преди това?

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 20:53 от Hope4C

# 6 126
  • Пловдив
Hope4c e той - тоест "писал" ,не "писала"
 "microsatelite stability" е името на имунохистихимичното изследване ,
а не че е MSI-H негативен ,по принцип .
Но в случая няма загуба на експресия на протеини MLH1 ,MSH2, MSH6, and PMS2
Възможно е да е нестабилен въпреки това. За целта трябва допълнително изледване,не само имунохистохимия за горните протеини. Тя е бърз и ефтин метод за доказване на MSI-H  затова се ползва с приоритет пред молекулярното изследване.Ако има загуба на експресия ясно ,ако няма допълнително се прави днк секвениране.
Ето една схема:

Редакция: Писали сме заедно със Хоуп.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 21:04 от whitefang

# 6 127
Извинявам се, не бях разбрала, че е господин. Благодаря ви и на двамата!
За Линч - лекарката беше казала, че по фамилната история най-вероятно се касае за Линч и те май така и го разглеждат. А аз като чета, сякаш излиза, че може би не е. Честно казано не знам това дали е добре, или не в случая. Не са правени скенери или някакви други изследвания извън това, което пише в епикризата. Реално от колоноскопията до операцията мина само една седмица. Мъжът ми иска да се насочи към Пловдив, ще говоря с него за София, не знам къде ще реши в крайна сметка.

Whitefang, а къде би трябвало да се види резултата от изследването за микросателитна нестабилност? Не ми изглежда редно само да пише, че са го направили, а да няма резултат.

Редактирам се - т.е. ми казвате, че всъщност трябва допълнителни изследвания, за да се разбере има или няма тази нестабилност? Не разбирам защо тогава изобщо го пише, че са я изследвали, като няма конкретен резултат.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 21:11 от little afternoon

# 6 128
  • Пловдив
Извинявам се, не бях разбрала, че е господин. Благодаря ви и на двамата!
За Линч - лекарката беше казала, че по фамилната история най-вероятно се касае за Линч и те май така и го разглеждат. А аз като чета, сякаш излиза, че може би не е. Честно казано не знам това дали е добре, или не в случая. Не са правени скенери или някакви други изследвания извън това, което пише в епикризата. Реално от колоноскопията до операцията мина само една седмица. Мъжът ми иска да се насочи към Пловдив, ще говоря с него за София, не знам къде ще реши в крайна сметка.

Whitefang, а къде би трябвало да се види резултата от изследването за микросателитна нестабилност? Не ми изглежда редно само да пише, че са го направили, а да няма резултат.
Трябва допълнително изследване, молекулярно.
А иначе тази ИХХ , показва само ,че карцинома не се дължи на Линч синдрома, а е спорадичен. Въпреки това може да пак да е MSI-H /dMMR положителен.
В Пловдив ,ако решите можете да се консултирате с Румяна Илиева - Центал Хоспитал , Владимир Канарев - Парк Хоспитал.
За София ,другите да кажат.
Направете скенер на цяло тяло с контраст ,или поне на коремни органи и малък таз, и/или ПЕТ(за които трябва да ви насочи онколог/хирург)  ,за да е завъшено стадирането.
Онколога ще ви насочи и за допълнителните молекулярни изследвания, някой от тях може да минат безплатно . И да се уговорите ако са отрицателни MSi-H, dMMR ,да се изледва за мутации в BRAF ,може би и в EGFR.

Последна редакция: сб, 07 яну 2023, 21:24 от whitefang

# 6 129
Благодаря! Да, ще посети онколог, най-вероятно Илиева и ще видим какво ще каже тя.
А защо са нужни допълнителни изследвания за стадиране? Това не е ли достатъчно за коректно стадиране:

# 6 130
Не е достатъчно. рTNM означава патологично стадиране. Като резекционните линии са чисти и няма засегнати лимфни възли или други органи в обема на операцията, няма как N и М да са различни от 0 (нула). Ако случайно има вторична лезия в бял дроб, например, тя не би била в обема на операцията и би останала незабелязана, ако не се направи КТ с контраст или ПЕТ/КТ. Затова трябва да се направят образни изследвания и да се завърши клиничното стадиране.

# 6 131
  • Пловдив
А и този "умерено към нискодиференциран (G3)" предполага по-висока агресивност .
Тази онко-комисия не ви ли насочи за допълните образни/нуклеарни изследвания за да се завърши стадирането ?

Редакция:
Изследвали са ги защото това е първата стъпка(видно от схемата). Ако липсва експресия на 2 или повече от изследваните протеини с голяма вероятност е микросателитно нестабилен, но трябва допълнително изледване за доказване. Ако MLH1 и PMS2 липсват се проверява първо за BRAF мутация(защото тя също предизвиква липса на експресия на тези протеини),ако няма - се продължава със следващото изледване.
Другото изледване е скъпо и отнема повече време,изисква оборудване което го няма навсякъде и съответните реактиви и не се прави навсякъде. Освен това по това ИХХ изследване може да се съди дали ще има отговор на лечение с Капацетабин или трябва FOLFOX. Т..е. подпомага избора на химиотерапевтичната схема.Дори и да е микросателитно нестабилен/нарушен механизъм за ДНК поправка (dMMR) положителен, имунотерапията с чекпонт инхибитор се прилага в комбинация с химиотерапия в първа линия(поне НЗОК не реимбурсира самостоятелно лечение с ИТ за тази диагноза.а май и одобрението на Кейтруда и Опдиво от FDA и EMA е единствено в схема с ХТ).

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 12:50 от whitefang

# 6 132
Не, от комисията никъде не са го насочили за допълнителни изследвания или каквото и да е друго. Лекарката от хирургията ни насочи към Пловдив или София към онколозите, за които писах. И е казала - каквото те кажат, това да направим. Защото явно знае, че те си разбират от работата и ще кажат какво да правим.

Ще прочета внимателно какво сте ми написали. Благодаря! Усещам, че мъжа ми сякаш не му се занимава с други изследвания... Може и да греша.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 08:10 от little afternoon

# 6 133
Абсолютно задължително е да направите КТ на торса. Преди  7 години бяхме във вашето положение. Рак на дебелото черво, хванат уж навреме, чисти лимфни възли и резекционни линии. Мен нещо ме човъркаше и направих няколко консултации с онколози. Единствено Тимчева ме подкрепи за КТ. На него се видяха разсейки в белия дроб и огромен тромб. Без този скенер, майка нямаше да е жива днес.
Разбираемо е, че на мъжът ти не му се занимава и иска да приключи по-скоро с ходенето по лекари, но това не е разумно, особено като се има предвид фамилната му история.
Задължително трябва да направите образно изследване, дори да се наложи да си го платите като нас. Hug

# 6 134
Много е права Zigzagi както винаги. Нежеланието за лечение и изследвания е присъща черта на всеки пациент, който е новодиагностициран и до вчера е живял нормално. И мама беше така. Влезна за операция от миома, а се събуди с диагноза рак. После сякаш не искаше да прави нищо друго, искаше да се прибере вкъщи и да продължи по старому. Но й предстояха две тежки години, които изтърпя геройски. Цели 21 вливки! Абсолютно задължително е да се направи следоперативно целотелесно изследване. Не знам дали не е и някакъв стандарт.

Общи условия

Активация на акаунт