Малко трудна тема...за болеста рак - тема 5

• 502 458
  • 6 648
  •   1
Отговори
# 6 135
Включвам се отново, понеже нашите днес са ходили до болницата за информация. Операцията е минала, изрязано е цялото дебело черво и от тънките е изнесена торбичка. Направена и хистеректомия, както ни бяха предупредили. Баба била в добро общо състояние, спокойна и контактна. Наша позната работи в болницата и ходила да я види, понеже не допускат външни лица. Лекарка е написала рецепта за хуман албумин, като ги е предупредила че трудно се намира. Някой ако знае къде в Пловдив можем да го намерим или от коя аптека може да го поръчаме и да дойде до утре.

Едит: Нашите са намерили албумина.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 17:10 от Merry-Ann

# 6 136
Здравейте, отдавна ви следя, но се притеснявах да пиша.  Съпругът ми е диагностициран с карцином на белия дроб и разсейки. На 28 август откриха тумор в единия крак, казаха, че костта всeки момент може да се счупи и се налага спешна операция. Направиха го, сложиха пирон. След това, докато  чакахмe резултатите, напрdвиха лъчетерапия на прешлените, последваха два курса  химиотерапия, но хемоглобинът му беше нисък, което налагаше кръвопреливане. След едната химиотерапия се оказа, че се е образувал тромб и трябва да се лекува, преди да продължи лечението. Междувременно се оказа, че и зрението му максимално намаля вследствие проблеми в хипофизата, направиха лъчетерапия на главата две седмици. Преди нова година трябваше да има трета химиотерапия, но хемоглобинът му беше паднал под 60 и отново се наложи преливане на кръв. В началото на годинита отказаха третата химио, с обяснението, че е много слаб и този хемоглобин може би се дължи на това лечение. Успоредно му прилагаха и имунотерапия, въпреки че няма мутации и показания, казаха, че ще продължат само с нея. Много се отчаяхме всички след това решение на лекарите – дали това не  е отказ изобщо от лечение, да търсим ли други мнения, объркана съм много. Ще бъда благодарна на всякакво мнение. Съпругът ми е на 61 години, има проблеми и с оперирания крак, в понеделник сме на консултация.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 19:28 от каroline

# 6 137
  • Пловдив
Тази тема е последната от поредицата специално за рак на белия дроб.
В нея и предишните  ще намерите повече инфирационални за стадиране, изследявания , лечение.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1513134.new#new

Оставането само на имунотерапия не е отказ от лечение. Дори при висока експресия на PD-L1 се прилага лечение само с монотерапия с имунен чекпоинт инхибитор в първа линия. При ниска експресия/липса на такава на PD-L1 се прилага в комбинация с химиотерапия.
Възможно е и след 2 курса ХТ+ИТ  да последва отговор само към ИТ.
Редакция:не сте уточнили хистологично вид на белодробния карцином- аденокарцином, сквамозен (плоскоклетъчен) или дребно-клетъчен.
Редакция2: Някакви мерки за ниския хемоглобин(освен кръвопреливане ) взели ли сте? Излседване на Желязо,ЖСК ,ако са ниски да давате желязосъдържащи добавки,да коригирате храненто?И какви са  му били хемоглобина и еритроцитите преди първата ХТ.Б12 и фолиева коселина как са?

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 17:11 от whitefang

# 6 138
А с какво се лекува и изследвани ли са MSI-H и dMMR?
За операцията толкова ниско е по-добре отворена. Не знам защо всички са се "влюбили" в лапароскопските операции.
Не, не са изследвани MSI-H и dMMR.Прави лъчетерапия 28 дни плюс химия на хапчета Capecitabine Sccord 500 мг.Сега следва операцията.
Ако някое от двете е положително , може да се обмисли лечение с имунен чекпоинт инхибитор - Кейтруда,Опдиво
в комбинация с химиотерапия . Не съм сигурен дали касата го реимбурсира ,ако не е метастатичен/авансирал при предходното лечение.
Забравих да кажа, че освен колоноскопия има ЯМР и Пет скенер преди лъчетерапията и ЯМР след . Пет скенера не показа метастази.
За тези изследвания, които ми казвате не съм много запозната, но ще се допитаме и за тях.

# 6 139
  • Пловдив
ЗДравейте!
Пак да питам...дали има някой на таргетна терапия със Сутент таблетки?

Следващата седмица свекър ми е при онколога...казал е да пусне ПКК и да носи резултата...ама само то обикн.ПКК кво ше се види нямам идея...може ли още нещо разширено да си пусне като изследване?

# 6 140
ЗДравейте!

Следващата седмица свекър ми е при онколога...казал е да пусне ПКК и да носи резултата...ама само то обикн.ПКК кво ше се види нямам идея...може ли още нещо разширено да си пусне като изследване?

Може много неща да пусне допълително, по-късно ще ви ги пусна. С каква диагноза беше той и изследвани ли са му туморни маркери досега?

# 6 141
  • Пловдив
ЗДравейте!

Вижте листовката на лекарството ,за нежелани лекарствени реакции и какво в кръвна картина,електролоти,биохимия , т.н трябва да се следи.
Обикновено ПКК+ДКК, Креатинин,Уреа(евентуално и пик.киселина), АСАТ+АЛАТ+ГГГ+ Билирубин,Алкална фосфатаза , LDH.
+ Допълнително  специфичните .които се влияят от лекарството.

dreamingfly,
за Реналните карциноми не мисля ,че има някой показателен туморен маркер.

# 6 142
Почти няма какво да добавя като изследвания

CRP,
Кръвна захар ,
Общ белтък   

Калий + Натрий + Калций + Желязо

Вит. Д3 + Вит Б12

# 6 143
  • Пловдив
Благодаря ви!
Диагнозата му е Ту реникс декстра. Ст.пост нефректомиам декстра /тумор на бъбрека/. От хистологията е светлоклетъчен/бъбречноклетъчен.
При първото ходене в нокото не успяха да ми дадат копие от изследванията там дето му пуснаха преди да му дадат  Сутента...

Има като страничен ефект афти в устната кухина, които той описва по друг н-н /бръждене, щипане/ и видимо не са афти...явно е изтъняла лигавицата. Описано е в листоваката...Не може да се храни добре и като поотслабна има и проблем с протезите.

# 6 144
  • Пловдив
Почти няма какво да добавя като изследвания

CRP,
Кръвна захар ,
Общ белтък  

Калий + Натрий + Калций + Желязо

Вит. Д3 + Вит Б12
Електролитите и витамините няма смисъл ,стига да няма нещо притеснително в другите изброени .
CRP няма смисъл също - има ДКК ,тя ще покаже ,ако има инфекция ,може да се следи CRP ,защото реагира бързо.

Глюкозата  трябва да я следи често - според листовка може да предизвика хипогликемия и припадъци.
Хубаво е пъвроначално да се направят изследвания за оценка на функцията на Щит.Жлеза - TSH,FT3,FT4 , вкл. и антителата TAT,MAT. И периодично да се изследват(или при симптоми на хипотироидизъм). Отново от лисковката.
Както и пъвроначално и последващо изледване на урина за протеиноурия.(пак от листовката).

mystic woman,
Къде се лекува ,ако не е тайна?Би трябвало необходимите изследвания да му назначават и изпълняват там в деня на прием ,преди да му издадат рецептата за следващия цикъл на прием.

Това лечение ,не ми се струва най-оптималното в първа линия за тази диагноза.Но зависи и от придружаващите заболявания и общото с-ние.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 12:13 от whitefang

# 6 145
Сутент в случая е за профилактика на високорисков ренален карцином след операция. Това е една от индикациите му (а и не знам дали не е единствената финансирана от НЗОК конкретно в тази хипотеза).

# 6 146
  • Пловдив
Сутент в случая е за профилактика на високорисков ренален карцином след операция. Това е една от индикациите му (а и не знам дали не е единствената финансирана от НЗОК конкретно в тази хипотеза).
Opdivo + Yervoy в първа линия ,се финансира от НЗОК(май го коментирахме по-рано това,дали или дали  все още не се).
За предпочитане е Кейтруда с другия одобрен VEFG инхибитор - Axitinib,но тях касата не ги реимбурсира.Поне не и Keytruda , а инхибитора нe  и в първа линия :

Axitinib   Inlyta   Film-coated tablet
За лечение на възрастни пациенти с напреднал бъбречноклетъчен карцином (БКК) след неуспех на предходна терапия със сунитиниб или цитокини.

Човека има метастази в надбъбречни жлези ,като минимум. Т.е. метастатичен си е-висок риск.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 12:24 от whitefang

# 6 147
Опитът ми показва, че много често ПКК било то и с диференциално броене не е много информативна сама по себе си. Затова добавих CRP.

Електролитите и Вит Д ни назначаваше австрийски професор преди всеки преглед. Затова ги пуснах. Иначе цибалаб имат много хубав пакет, който покрива повечето неща. Лошото е, че тези изследвания са скъпи, а в България лекарите не се наемат много да ги тълкуват. Тях ПКК ги интересува дотолкова дали е възможно да се направи химиотерапия.

# 6 148
  • Пловдив
В Парк хоспитал се лекува, Пловдив...казаха при следващато посещение за 2-ра опаковка Сутент само ПКК да носи.

Последна редакция: вт, 10 яну 2023, 08:51 от mystic woman

# 6 149
  • Пловдив
Зависи от диагнозата и лечението. В конкретния сл. Вит.Д за какво му е да го изследва ,а той не е и ефтино изследване(не че е много скъпо).
При моето лечение например ,глюкоза не е необходима ,въпреки ,че е възможен имуномедииран панкреатит ,но е много ниска честотата на проява и ще имам симптоми,докато при сутента си е задължително изследване на глюкоза.

Общи условия

Активация на акаунт